Jump to content

Featured Replies

Posted

Mađarska avio-kompanija Malev je na rubu propasti, i ima dovoljno novca za održavanje avio-saobraćaja samo još nekoliko dana.  Ako planirate kupovinu karata sa Malev-om, vodite računa!

---

Hungarian airline Malév seen on the brink of collapse

January 30, 2012, 1:46 pm 

Hungary’s state-owned airline Malév can run out of money in a matter of days, local news portal Index.hu learned from several sources. If the state respects the early January decision by the European Commission and refrains from granting further aid for the carrier - because it is not allowed to - Malév will be hardly able to fly any more planes in February. The last glimpse of hope to keep the company afloat was the carrier's general meeting last Friday, but its owners did not vote to raise the carrier’s capital, index.hu reported on Monday.

The flag carrier is on the verge of collapse, ministry and market sources speaking on condition of anonymity told index.hu on Monday.

• Author

Malev Says Airline ‘Unviable,’ Hungary May Not Be Able to Help

January 30, 2012, 12:22 PM EST

By Andras Gergely

Jan. 30 (Bloomberg) -- Malev Zrt., Hungary’s state-owned airline, said financing for the carrier is untenable and that the government may not be able to help because of European Union competition rules.

“Despite the continually improving commercial results, the financing of activities had become unviable and was unresolved from the end of January,” Chief Executive Officer Lorant Limburger told Malev’s board today, according to a statement on the carrier’s website. Board Chairman Janos Berenyi asked Malev’s management to present a “liquidity plan for the immediate future” by the end of the week.

Hungary’s government today granted Malev the status of “strategically extraordinarily important company,” which may assist a reorganization and maintain an airline with Budapest as its base, the Development Ministry said in an e-mailed response to questions from Bloomberg News. The action can be used to shield the company from bankruptcy proceedings that may be initiated by creditors.

A European Union ruling on Jan. 9 ordered Malev to repay “unlawful aid” the government gave the carrier from 2007 to 2010. That gives Hungary “extremely limited” options for helping Malev, the airline said today.

European governments seeking cost reductions to weather the region’s debt crisis are becoming reluctant to save airlines. Spanair SA failed on Jan. 28 after Qatar Air halted bid talks and the Catalonia regional government in Spain indicated it wouldn’t continue to supply money. State investors in Sweden, Ireland and Portugal are among those who are seeking to reduce direct support to carriers.

A buyer is being sought for Malev after the state took a 95 percent stake to replace Russian bank Vnesheconombank as controlling shareholder when a previous privatization failed. Hungary is in “advanced” talks with potential European investors after China’s Hainan Airlines quit talks, the government said Dec. 5, before the EU ruling.

ILFC Holdings Inc., an aircraft leasing company based in Los Angeles, has agreed to keep providing the planes used by Malev, the carrier said today.

Izvor: http://www.businessweek.com/news/2012-01-30/malev-says-airline-unviable-hungary-may-not-be-able-to-help.html

Dešava se ono što smo svi manje više pretpostavljali. Ukrupnjavanje. Za 10 godina, sve će biti Lufthansa, British Airways, Airfrance KLM i još par kompanija... Pa evo šta se i sa ČSA događa, samo ukidaju rutu za rutom.

Ja već imam kupljene karte preko njih za Amsterdam za april-maj, nadam se da će ipak biti sve u redu, već sam pre dve nedelje morao da menjam letove  :(

Ako bankrotiraju onda će morati da prodaju sve avione, tako da ne verujem da ćeš moći da letiš sa njima u aprilu. Problem je u tome što je država Mađarska svake godine davala oko 50 miliona evra kako firma ne bi bankrotirala, a sad je Evropski Sud odlučio da je to protivzakonito i Malev je morao da vrati državi sve te pare odjednom. Tako da samo ako im uspe brzo da prodaju firmu nekome onda će moći da se izbegne bankrot, ali firma kao takva verovatno više neće postojati.

Aviokompanija Malev saopstila da nema novca da nastavi s radom

Mađarska aviokompanija Malev je saopstila kako nema dovoljno finansija da nastavi s radom samo nekoliko sati nakon što je vlada te zemlje načinila prve korake ka spašavanju prevoznika koji posluje s gubicima, kao bi ga spasila od stečaja.

Ova najava je usledila nakon odluke Evropske komisije početkom ovog meseca, a koja je primoravala prevoznika da vrati državnu pomoć u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara dobijenih u periodu od 2007. do 2010. godine, što je isto koliko iznosi i njihov celokupni prihod u 2010. godini.

Iz Maleva su saopstili da je na današnjem sastanku Odbora kompanije, njen izvršni direktor Lorant Limburger rekao da je, uprkos napretku u pogledu komercijalnih rezultata, finansiranje kompanije do kraja januara neodrživo.

Menadžment kompanije će sada morati napraviti plan upravljanja likvidnošću do kraja ove sedmice. Kompanija koja čini 40 posto godišnjeg prometa na međunarodnom aerodromu u Budimpešti, je izvestila da su uspeli sklopiti dogovor sa američkom kompanijom ILFC da preuzme najam nad njihovom flotom, koja se sastoji od 22 putnička aviona.

Ranije u ponedeljak je vlada Mađarske, odnosno njen premijer Viktor Orban je potpisao dokument u kojem je ova kompanija ocenjena kao strateški važna i prema kojem bi se trebala spasiti od stečaja.

uh, mojim drugaricama se ovo desilo krajem 2008. sa kompanijom "volare". nikad posle nisu dobile pare nazad, naravno.

U zadnjem paragrafu piše da će mađarska vlada pomoći onima koji su kupili karte koje važe nakon današnjeg dana, samo ne piše šta znači ta pomoć.

U zadnjem paragrafu piše da će mađarska vlada pomoći onima koji su kupili karte koje važe nakon današnjeg dana, samo ne piše šta znači ta pomoć.

According to the government regulation which entered into force on 31st January 2012, assistance can be provided to those passengers who purchased their valid tickets before Malév cease and whose travel dates are on the suspension day or on the following three calendar days. In addition, to those who already travelled to their destination on the suspension day or before and posses valid return tickets on Malév flights on a date not later than 29th Februray 2012. Those who are entitled are going to have assistance from Malév by rerouting their tickets to other flights or other modes of transportation."

:cry22: :cry22:  :shockkk:  A ja imam kare s njima za April!! Sta sad ? :(  :?

Sad je vreme da se aktivira putno osiguranje. Ili ako je placeno kreditnom karticom, da se tu potraze novci.

Putno osiguranje nije losa ideja, ja zaboravila skroz na to :) Hvala klanj::

To su mi bile free karte od maleva zbog otkazanog leta, tako da nema tu para da se traze nazad!

Smislicu vec stogod  :)

Bankrot! Od  07:00 nije poleteo ni jedan Malev avion..

:spot:2 people like this (ryanair and wizzair)

Bankrot! Od  07:00 nije poleteo ni jedan Malev avion..

:spot:2 people like this (ryanair and wizzair)

Ali kojom brzinom je Ryanair uleteo sa 32 linije u Budimpešti... Al eto valjda je potrparol aerodroma u BUD rekao da postoje barem 20-30 linija iz Budimpešte koje krahom maleva nikad više neće biti opsluživane (pritom najverovatnije mislio na Beograd, Zagreb, Prištinu, Skoplje, Tiranu itd..)

Juče je odleteo zadnji Malev avion pur Irske, kod vlasnika. Avioni su bili u lizingu.

Po svoj prilici Rayan će preuzeti deo osoblja a možda i deo aviona.

Juče je kolara informacija da će oni koji su kupili karte preko neta nekom bankovnom karticom dobiti pare nazad. Za ostale je neizvesno.

Istina je to da ko je kupio bankovnom karticom dobija pare nazad, samo se treba obratiti svojoj banci!

Po svoj prilici Rayan će preuzeti deo osoblja a možda i deo aviona.

Tesko ovo za avione. Malev je imao samo 5 B738 i to u konfiguraciji drugacijoj od Ryanair-a. Posto je zima, FR ionako ima dovoljno parkiranih aviona koje moze da re-aktivira.

Pre par dan sam otvorio devizni račun i poslao sam instrukcije za uplatu na ovaj račun na mejl adresu naznačenu u saopštenju na sajtu kompanije.

Pored toga sam atačovao i Invoice i celu dokumentaciju koju sam dobio od Maleva ( Confirmation for reservation, E-tickets i još neka obaveštenja koja su mi ranije poslali).

Sve to sam poslao pre 2 dana, e sad mi preostaje da čekam.

• 4 weeks later...
  • Author

Ako je neko imao status u Duna Club programu, određene kompanije iz oneworld alijanse su ponudile posebne uslove za bivše Malev-ove korisnike:

Malév Duna Club members offered matching oneworld frequent flyer status

15 February 2012

Malév - Emerald - the Duna Club Platinum

Members of Malév Hungarian Airlines Duna Club are able to retain their oneworld frequent flyer status, thanks to special offers being made by a number of the alliance's other airlines.

With Malév suspending all services indefinitely earlier this month (for further details, click here), Finnair and Japan Airlines are inviting Duna Club members to switch frequent flyer programmes, and enjoy the same level of services and benefits within the oneworld programme to which they were entitled as Malév Duna Club members. So too is airberlin, which will join oneworld on 20 March.

Više na: http://www.oneworld.com/news-information/oneworldnews/details/?objectID=28487

• 3 weeks later...

Kako je malev prestao sa letenjem, tako je i prestala potreba za F1. Ubuduće letovi samo sa F2 iliti T2.