Jump to content

Featured Replies

Posted

salep-thumb.jpgDa li ste ikada probali topli napitak od mlevenog sušenog korena divlje orhideje? Zvuči uvrnuto, ali to je još jedan zanimljiv turski specijalitet, koji se zove salep. Kada sam prvi put probao salep pre koju godinu, rečeno mi je da je to „neko zgusnuto mleko sa cimetom“ i da se to može lako napraviti i kod nas...

Autor: Slobodan Kovrlija (Sloba)

Pročitajte ceo tekst

Što se tiče ovog Salepa, mislim da sam jednom prilikom baš to probao. Kod uličnog prodavca, mislim da beše u onom Gulhane parku, nisam siguran.

Ima ukus kao naš sutlijaš sa cimetom, samo što nema piriča. Ako je to to, delim tvoje mišljenje.

Opet, alal vera za tekst :)

Dobar teks, ali tranzitiranje je nakaradna rec.Imamo mi prededanje.

Probao sam salep sad u decembru. Imao je dosta slab ukus, morao sam da se napregnem i uživim da bih osetio tu egzotičnu dimenziju :) Mada, probao sam samo na jednom mestu, možda nije svuda isto. Ali da je prijatan to stoji. Bravo za tekst  clap

Ja sam salep pio u Zaječaru, mada pretpostavljam bez tog "pravog" sastojka :)

• 3 months later...

Jao hvala za salep.

Naime, godinama se pitam od chega se spravljao originalno.

Kod nas (juzhna Srbija, Kosovo, Makedonija) salep postoji u josh jednoj slichnoj varijanti. Spravlja se od neke vrste biljke koja raste na Shar planini, sluchnom metodom sushenja.

Posebno nashe mame i tate su taj lokalni salep mogle da probaju u poslasticharnicama koje su drzhali Albanci ili Goranci i taj nekadashnji se spravljao sa vodom i sluzhio se obavezno zimi. Ova varijanta sa mlekom (koja mi je omiljena)je tzvana 'fancy' varijanta ;)

Onaj koji trenutno pijemo tu na Kosovu je jeftina turska prozivodnja u prahu, ali jako ukusna.

I jeste tachno je da ukus podseca na sutlijash[dodushe turski/azijski a nama donet nekada davno ;)], ali je ipak drugachiji...

Je l ima to negde po Beogradu daa se proba? Mislim- ako ga ima u prahu, na Kosovu, sto ga ne bi bilo i ovde negde? Ja bih probala jer ste me zaintrigirali- ne mogu da cekam juli mesec  :eat:

Je l ima to negde po Beogradu daa se proba? Mislim- ako ga ima u prahu, na Kosovu, sto ga ne bi bilo i ovde negde? Ja bih probala jer ste me zaintrigirali- ne mogu da cekam juli mesec  :eat:

Imaš kod mene u nargila baru 1001 noć.. Ali najavi mi se pre toga pošto to ne dajem svakom i nije u standardnoj ponudi :)

Kod nas (juzhna Srbija, Kosovo, Makedonija) salep postoji u josh jednoj slichnoj varijanti. Spravlja se od neke vrste biljke koja raste na Shar planini, sluchnom metodom sushenja.

Posebno nashe mame i tate su taj lokalni salep mogle da probaju u poslasticharnicama koje su drzhali Albanci ili Goranci i taj nekadashnji se spravljao sa vodom i sluzhio se obavezno zimi. Ova varijanta sa mlekom (koja mi je omiljena)je tzvana 'fancy' varijanta ;)

Onaj koji trenutno pijemo tu na Kosovu je jeftina turska prozivodnja u prahu, ali jako ukusna.

oj zemlji

Zanimljivo! Lep dodatak na tekst.

Eto, kako neke stvari nisu stigle da se mnogo prosire po istoj zemlji ili su mozda jednostavno zaboravljene u drugim krajevima. Bas bih voleo da ga probam negde kod nas, tu nasu varijantu. Moguce da je ta biljka sa Sar planine ista ova od koje ga i Turci prave. Stekao sam utisak da Turci cesto vole da kazu kako je nesto ekskluzivno tursko, ali evo ocigledno da je i ovo primer koji to opovrgava :)

Ja da se pohvalim da sam probala salep ,zahvaljujujici daxiju  :mah: i da cu da ga sigurno kupim, kad odem u Tursku :) Malo jeste sladji, za moj ukus, al planiram da pravim moje varijacije na temu :P

• 1 year later...

Salep se pravi od korena biljke kaćun, koja pripada grupi divljih orhideja. Ja sam ga pila u Solunu I u Sarajevu, ali I za moj ukus je bilo malo previse slatko.Kasnije sam videla da tamo može da se kupi instant salep u kutijama od po 250 gr, ali čitajući sastav videla sam da je to najvećim delom mleko u prahu I šećer, a samo malo ima pravog salepa. Ipak, najbolji, čist salep može da se kupi u Makedoniji I to u apotekama I ponekim samoposlugama, u malim kesicama, izgleda kao prašak za pecivo ili vanilin šećer I to je čist salep. Dosta je skup, ali dovoljna je jedna čajna kašičica tog praha na pola litra mleka ili ko voli mešavine mleka I vode. Po ukusu se dodaje šećer, cimer, čokolada... ja obično na pola litra mleka dodam dve kašičice šećera ili meda I dosta cimeta I tako mi je najlepši. Obožavam ga, odličan je za čišćenje pluća, pogotovu zimi, kao I za ubrzanje metabolizma, a kažu da je I afrodizijak (to već ne garantujem).