Jump to content

Featured Replies

Posted
Srbija i Makao potpisali sporazum o ukidanju viza

Beta | 28. 02. 2012.

Makao/Beograd - Srbija i Specijalni administrativni region Kine Makao potpisali su danas sporazum o međusobnom ukidanju viza, objavio je kineski međunarodni radio CRI.

Sporazum su potpisali ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički i sekretar za administraciju i pravdu SAR Makao Florinda Chan.

Kako se navodi na inetrnet strani radija CRI, tom prilikom obostrano je ocenjeno da će sporazum doprineti većoj ekonomskoj saradnji izmedju Srbije i regiona Makao, i turističkoj razmeni.

Sporazum je okarekterisan kao rezultat uzajamnog poštovanja i poverenja dve strane i svekupno odličnih odnosa izmedju Srbije i Kine koje imaju saradnju strateškog partnerstva.

Sličan sporazum o ukidanju viza postignut je prošlog novembra i sa drugim kineskim specijalnim administrativnim regionom Hong Kongom.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Politika/309455/Srbija-i-Makao-potpisali-sporazum-o-ukidanju-viza

• Author

I iz strane štampe (na portugalskom):

...Os Serviços de Identificação reiteram os “esforços incansáveis” da Administração local “na promoção do passaporte da RAEM para que possam viajar para o exterior com maior conveniência”. Actualmente, há 93 países e regiões que dispensam a apresentação de visto aos turistas que se exibam o título de viagem emitido por Macau.

O Executivo conseguiu este mês chegar a acordo com a Rússia e a Sérvia para a isenção mútua de visto: “Estão já concluídos os procedimentos internos. Por ora estão a ser organizados os arranjos para a assinatura dos respectivos acordos”, diz a DSI. No caso da Sérvia, o acordo é assinado esta tarde na sede do Governo pela secretária para a Administração e Justiça, Florinda Chan...

Izvor: http://pontofinalmacau.wordpress.com/2012/02/28/governo-quer-mais-carimbos-no-passaporte/

Macau e Sérvia assinaram acordo de dispensa mútua de visto

28 de Fevereiro de 2012, 23:15

Macau, China, 28 fev (Lusa) - Os governos de Macau e da Sérvia assinaram hoje um acordo de dispensa mútua de visto, que elevou para 94 o número de países que concedem dispensa de visto a titulares do passaporte da Região Administrativa Especial chinesa.

O acordo, autorizado por Pequim, foi assinado na sede do Governo de Macau pela secretária para a Administração e Justiça de Macau, Florinda Chan, e pelo embaixador da República da Sérvia na China, Miomir Udovicki.

Segundo o comunicado oficial, o acordo entrará em vigor em data a "anunciar oportunamente" e traduzir-se-á na entrada na Sérvia dos titulares de passaporte de Macau com dispensa de visto, podendo aí permanecer por um período máximo de 90 dias.

PNE.

Lusa/Fim

Izvor: http://noticias.sapo.tl/portugues/lusa/artigo/13897026.html

Datum početka primene sporazuma će biti naknadno saopšten.  Nosioci pasoša Makau-a će moći u Srbiji da borave do 90 dana, tako da je za očekivati da isti uslovi važe i za nas.

• 4 months later...

Da li neko zna kako izgleda viza za Makao?

Da li zauzima celu stranicu ili je kao pechat , onako mala?

(josh uvek kuburim sa samo 2 prazne stranice u pasoshu, pa da se shtedi malo... )

A i pirocanac sam  ;D:banana:

• 3 months later...

Je li poceo sporazum,

Viza je pecat koji nije bash mali. Ja imam frku jer mi nestaje stranica u pasosu a trebaju mi jos 3 vize (vIJETNAM, kAmbodza i Kina jos produzenje)

Mislio sam da je poceo sporazum pa umesto leta iz Shenzena uzeh Makao

• Author

Nije još uvek.  Tek je ušao u zakonsku proceduru u skupštini Srbije.

Budući da:

"Овај споразум ступа на снагу тридесет (30) дана од дана пријема последњег писменог обавештења, којим се друга Уговорна страна обавештава да су испуњени неопходни услови предвиђени националним законодавством за његово ступање на снагу."

ne verujem da će stupiti na snagu pre nove godine.

Predlog zakona: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/3197-12.pdf

• 2 months later...

Osetio , ali jedina dobra stvar je da na ulasku iz Kine u Makao, kad zavrsis vizu ne ides u red nego prolazis odmah tako da nema cekanja od skoro sat

Tako je. Odmah zavrsavaš sve na šalteru i prolaziš, pa se tako štedi 30-60 minuta stajanja u redu  :)

Pre par dana smo bili u Makaou, viza košta 100 juana ili 100 makao patake ili 100 HK dolara . Sve prihvataju!

Ustvari, nema lepljenja vize u pasoš, tako da dobijete samo 3 pečata (jedan do drugog) što zauzme nešto manje od pola stranice.

Makao je fantastičan!   :dance:

Skupština Srbije počeće u utorak, 22. januara, novu vanrednu sednicu na čijem će dnevnom redu biti 20 tačaka.

Poslanici će, kako se navodi, razmotriti i potvrđivanje više međunarodnih ugovora, sporazuma i protokola, među kojima su potvrđivanje Konzularne konvencije sa Crnom Gorom i Sporazuma sa Administrativnom Regijom Makao Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza.

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Da li neko zna jel ovo 100% provereno da ne trebaju više vize?

Malopre sam čuo od ovih iz kineskog konzulata da kad slećete (ulazite avionom) u Makao plaćate neku administrativnu taksu od 30 USD?!? Nigde ne nađoh arrival, samo departure tax.

Ima li neko informaciju o ovome? Hvala.

• 4 months later...

Ukinute odavno, bio ja jula. Nikakve takse na sletanju, ništa.