Jump to content

Featured Replies

Posted

Već sam jednom postovao ovu sliku, ali nešto quote u toj temi neće da sluša, a i ovo što ću da pišem nije za tu temu :)

Naime, slika je naslikana u Bostonu, praktično na izlazu sa aerodroma Logan. Satima sam na internetu pokušavao sam da pronađem ko je tu sliku naslikao, i šta bi sve na njoj trebalo da znači. Sinoć sam otišao korak dalje i pisao sam Boston Globe-u i Boston.com-u. Za sad mi je jedino Boston Globe odgovorio, rekavši da nemaju nikakve informacije i da bi trebao možda da kontaktiram njihovu biblioteku...

Do tad, da li nekome na pamet pada nešto u vezi ove slike. Da li prepoznajete neke motive? Jedino što sam uspeo da pronađem, ali ne i da dovedem u direktnu vezu je jedna umetnica Sheila Levrant de Bretteville, a jedna od ličnosti na slici je i Donald McKay (iznad devojčice, pored broda sa leve strane).

tamo%2520negde.jpg

• Author

Odličan predlog! Zaboravio sam da napišem da sam pokušao da pišem i jednom sajtu koji su kao YouTube, samo za grafite, ali mi je sve njihove poruke gmail smestio u spam, i inače im nešto nije kako treba sa sajtom pa sam odustao.

Poslao sam im poruku ;)

• Author

Ne znaju ni oni :( Baš sam nešto mislio da će taj grafit biti mega popularan kao što je naš Most na Adi... Ništa, Bostonska biblioteka je sledeće mesto.

Meni treba informacija o jednoj slici. Pretpostavljam da je autor Amerikanac, pisao sam fondaciji koja nosi njegovo ime, ali nema odgovora.

Ima li ideja?

• Author

Eto, dok Peđa smisli, ja da se pohvalim da mi je stigao odgovor :D

"Hello, Slobodan.

It appears that the mural in your picture is one of a few in East Boston that depict that neighborhood's history.

Our reference librarians may be able to give you more detailed information regarding that particular piece, but I was able to determine one artist's involvement with it, just by poking around on Google. Yetti Frenkel lists the mural among her credits on her web site. (http://www.educationalmurals.com/eboston_murals.html) You can likely contact her through her web site for more information about her involvement with it."

I sličica sa tog drugog mesta:

merid1.jpg

Ja imam jednu sliku, za koju mislim da je naslikao De Muth. Ne mlađi nego stariji. Pitanje je kako da potvrdim verodostojnost autora.

Da. I da li je baš taj autor. De Muth stariji. Mlađi sigurno nije jer mu je stil sasvim drugačiji.

Dakle moje pitanje je gde bih, i kome  mogao da pošaljem fotku slike i da dobijem odgovor na moja pitanja.

• Author

Nažalost  :102:

Probao sam malopre na interentu sa upitom "where to check does my painting is face or original" sa raznim varijacama, i uglavnom izlaze sajtovi u vezi UGG čizama... Jedino da pitaš u nekoj galeriji da li znaju procenitelja, ali to košta verovatno.

Probao sam ja mnoge varijante. I pisao fondaciji u USA, ali nema odgovora...

Vama hvala za odgovore.

Ja imam jednu sliku, za koju mislim da je naslikao De Muth. Ne mlađi nego stariji. Pitanje je kako da potvrdim verodostojnost autora.

Verodostojnost autora, odnosno procenu autenticnosti moze da ti uradi jedino kustos. Ne znam da li si iz Beograda, ili ne, ili ako te put nanese u Beograd, javis se u Etnografski muzej i tamo sve zavrsis. Ukoliko si van granica Srbije, ne znam kako to funkcionise, ali pretpostavljam da je i to resivo (u slucaju da nisi u mogucnosti da doneses sliku, verovatno moze da se fotografise, pa na mail). Moja preporuka je da potrazis surovog i iskrenog Nikolu Kusovca, po meni, naseg najboljeg istoricara umetnosti, koji je sada u penziji, ali cesto dolazi i u Narodni i u Etnografski muzej. U svakom slucaju treba kontaktirati muzej i oni ce pristupiti bazi podataka (posto je strani autor u pitanju, tj. ako je) i videti da li je rec o originalu ili ne i cak ti proceniti sliku koliko finansijski vredi (utoliko lakse, ukoliko se pojavljivala na ranijim svetskim aukcijama i postoji joj trag). Jos da ti kazem da je svojevremeno procena bila besplatna, jedino ako je stranka zelela sertifikat da joj se izda i overi, placalo se. Verovatno je tako i sada.

Hvala ti puno. Nisam se setio Etnoločkog muzeja, gde čak, imam jedan dokumentarni film.