Jump to content

Featured Replies

Posted

Heeej! Prvo, nisam sigurna da li sam izabrala pravo mesto da ostavim ovu porukicu, tj nadam se da ce je ovde neko videti, hah, ali zanima me da li su vas cesto pretresali dok ste putovali? Da li postoji neko kao pravilo vezano za to, u stvari, sigurna sam da ce sve sto mi kazete da mi bude zgodno i korisno. Pitam jer planiram da putujem uskoro, verovatno stopom,  ma verovatno cu sve da kombinujem, posebno jedan eks ju tur planiram, i nevolja je sto cu nositi i profesinalnu video kameru, razmisljala sam da nabavim nekakvu novinarsku karticu ili bilo sta sto bi vec pmoglo, ali ucini mi se kao pretezak zadatak prijavljivanje i ostalo, pa vam sad odajem da bih mozda probala i da je prosvercujem. :) bojim se nekih extra para koje bih morala tako da ostavljam, a koje opet nemam. :/ Sta mislite?

Zavisi koja je cena te profesionalne kamere. Ako je neka od onih skupih koje kostaju 25000e onda bi svakako trebala da prijavis na granici da je imas kod sebe. Ako je neka digitalna, normalne cene onda je OK. Danas svi imamo lap topove, skupe aparate, kamere ...

Ako je profesionalna video kamera onda je svakako treba prijaviti. I prilikom izlaska iz Srbije i pri ulasku u drugu državu. Kao i u povratku.

Sve zavisi kako se ti ponasas i kako je carinik raspolozen (svaki put kad me vide na granici, vecinom dodjem peske, vide ranac i kazu teraj, znaci mogao sam imati sta hoces unutra)  zvizhd A pretresali me nisu nikad.

• 4 weeks later...
posebno jedan eks ju tur planiram

Često sam prelazio hrvatsku granicu, nešto kolima, nešto regularnom autobuskom linijom. Kada sam išao kolima, nikad me nisu ni pogledali ni u jednom smeru (prošle godine sam imao i bajk u kolima, samo pitali da li je profi). Kada sam išao autobusom, hrvatski carinici su (unazad 6-7 godina) izvlačili ljude iz autobusa za pasošku kontrolu (sako prilikom ulaska u Hrvatsku) i u 50% slučajeva usput pretresali sve stvari. Takođe, češće su pretresali na noćnim linijama i van letnje sezone.

Po pravilu, sva profesionalna (skupa) oprema treba da se prijavi. Da ne bi gubili vreme oko svakodnevnih predmeta, kao što su laptopovi, telefoni, fotoaparati i kamere, uvek će da ti kažu da se prijavljuje ako je profi. Kod jeftinih stvari uvek možeš da muvaš da su ti na izlasku rekli da nije potrebno prijavljivanje, ali ako imaš kameru od par hiljada evra (pogotovo preko toga), bojim se da nećeš moći da se objasniš.