Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav, uskoro putujem u Belgiju na 15 dana, pa me zanima da li cu morati da dokazujem da imam dovoljno novca za taj period, odnosno koliko sam cuo, po 50eura dnevno?

Sve zavisi kako im se cefne... Ja sam pre dve godine usao u Nemacku bez reci od strane policajca koji udara pasose.

U garantnom pismu, domaćin treba eksplicitno da navede da će da pokrije troškove tvog boravka (zaboravio sam tačnu formulaciju, ali to je suština). Garantno/pozivno pismo i inače treba da sadrži taj deo. I onda treba to da overi kod "javnog beležnika", kako god se to tamo zvalo, pa da ti pošalje.

Inače, trebalo bi da prihvate kreditnu karticu (Master, Visa, Amex, Diners) kao dokaz sredstava, umesto keša.

O kakvoj ti to turistickoj vizi pricas? Valjda znas da ti viza nije potrebna.Sanse da te carinici ispituju su prisutne jedino na aerodromu,druge granice su otvorene.Mada, da te neko ispituje morao bi da imas totalni peh ili da si pijan,obucen kao klosar i sl.Ako letis iz neke od zemalja EU koje su u Sengenu ni onda nema nikakve kontrole.

Pozdrav, uskoro putujem u Belgiju na 15 dana, pa me zanima da li cu morati da dokazujem da imam dovoljno novca za taj period, odnosno koliko sam cuo, po 50eura dnevno?

usla sam na forum zbog skroz leve teme ali sam morala da prokomentarisem ovo kad sam videla.. iz dobre namere.. naime cesto putujem u Belgiju i to sa wizzair-om ( aerodrom brisel sarlroa) zelim da ti kazem ono sto ja znam.. a to je da su dosta rigorozni.. mene su par puta cimali i svaki put mi traze pare, sad bas ne broje u cenat ali traze.. ne zelim da te plasim ali videla sam i kad su vratili dvoje ljudi zato sto nisu imali dovoljno novca.. razlog je sto je dosta nasih ljudi podolazilo u azil i sto su njihove avionske karte trenutno jeftinija od busa pa je svako moze priustiti (ne zelim nikog da vredjam samo kazem kako jeste uostalom i ja letim sa njima).. nemoj se stresirati sad ovo  sam napisala samo da bi bio oprezan ali u isto vreme moras biti opusten i snalazljiv, ja sam malo istraumirana po tom pitanju mozda me zato svaki put cimaju :D

i da sto se tice garatnog pisma to ti je super opcija ali moras  ga imati sa sobom ne da ga neko ima ko te ceka na aerodromu, kazem zato sto se desavalo (sve sto kazem kazem iz iskustva i dobre namere).. sto se tice garatnog pisma vise nije kao pre da se moze uzeti kad god hoces, proces je malo slozeniji i treba puno papira ali ako to ima neko da ti posalje u tom slucaju drzava odobrava i na bilo kojoj granici ti ne mogu nista.. bar sto se para tice :) nadam se da sam bila od neke pomoci

nemaju prava da ti traze uvid stanja na racunu u banci ali imaju prava da ti traze 39e po danu (toliko traze na aerodromu brisel sarlroa), ja sam im jednom dala karticu i oni su me odveli u drugu sobu da provere stanje, sreca imala sam para ali nisam sigurna da li su oni  to bas proverili jer su mi posle neki ljudi rekli da oni nemaju gde da provere tvoje stanje na kartici sad koliko je to tacno ne znam, samo znam da su mi uzeli karticu, odveo me u drugu sobu iskuckao tamo nesto i pustio me :) da inace traze ti i povratnu kartu, ja sam uvek kupovala povratne karte i ostampam sa neta mail u kome pise da sam kupila povratnu kartu... sto se mene tice ja ne bih rizikovala za nista mada sam ja veliki panicar kad dodjem na granicu, verovatno sam im zato i sumnjiva :D zelim da ti kazem i to da znam neke ljude koji su prolazili sa 200e u dzepu bez povratne karte, znaci zavisi koliko si sposoban, ja moram priznati nisam, cim me pitaju nesto ja se izgubim a razumem ih sve :D

Reci mi, kako mogu da ti provere da li imas pare ako su ti na kartici?

Neke prijatelje su jednom pitali koliki im je limit na kreditnoj kartici i pošto je bilo više nego što je bilo potrebno za boravak, pustili su ih, nisu ništa proveravali. Sad, da li oni mogu da provere taj limit ili trenutno zaduženje stvarno ne znam. Možda mogu, kao neka prodavnica, da probaju da ti naplate iznos koji smatraju da ti je potreban (npr, 15 * 39e), pa dobiju info da li je ta transakcija moguća. Ali prvi put čujem da su nekome proveravali bilo šta sa kreditnom karticom.

@nuki529: Je l' definitivno bila u pitanju kreditna kartica? :)

visa kartica, hteli su samo uvid da li imam 39e po danu boravka sad kako su oni to proverili i da li su uopste ja ne znam, znam da su me odvojili da bi "proverili" da li imam para na njoj  jer nisam imala u kesu..

• 1 month later...

Jel granicari ovo za posjedovanje novca provjeravaju kod svakog putnika, ili onako kako im se cefne? Konkretno, idem autobusom (ili vozom) u Cesku preko Madjarske, pa da znam sta me ocekuje na madjarskoj granici?

Kako im se cefne. Inace, to se bas retko proverava, uglavnom nase smaraju na aerodromu u Belgiji zbog azilanata, tako da ne moras da brines. A ako hoce da te vrate, uradice to i pored svih potvrda i papira. Nemoj da se brines uopste oko toga.

do sada sam, posle ukidanja viza, prelazila bar desetak puta preko Madjarske vozom, nikad mi nista nisu trazili, ni Slovenci par puta (voz, autobus), a nisu ni Rumuni (Geatoursom), ali verovatno nosis sa sobom neki novac, jer nikad se ne zna, bez obzira kod koga ides i da li ti taj neko placa sve (pokvari se autobus, voz, i slicno)

Ma naravno da cu nositi novac, samo ne znam koliko treba minimum da se pokaze na uvid ako budu trazili....

Uglavnom, to je to, u vecini slucajeva samo pokazes pasos i gotovo...

• 2 weeks later...

Da pitam,interesuje me za Englesku, za turisticku vizu.

Prijateljica mi je poslala pozivno pismo za mene i za malu grupu nas jos 6, koji bi isli i spavali kod nje u Londonu 5 dana u julu ove godine.

Tamo je stavila da nas poziva da dodjemo, ali da cemo mi da snosimo troskove i zaverila kod notara Da li je to u redu?

Da li treba jos nesto da posalje, svoj racun iz banke,itd?

Molim, odgovorite mi.

ne bi trebalo da ona salje racun iz banke posto vi snosite troskove a to je i naglasila. znaci da cete vi morati pri apliciranju za vizu da dokazete da posedujete dovoljno sredstava za boravak tamo, jer prakticno ona vam je obezbedila samo smestaj, a to ste mogli i da uradite jednostavnije, rezervisete preko bilo kog sajta smestaj, dobijete vizu i onda otkazete rezervaciju hotela

• 4 weeks later...

od kada su nam ukinuli vize, ja uvek trazim iz banke ne bas tipican izvod nego papir na engleskom kao potvrdu koliko imam para na deviznom racunu.

dok su nam trebale vize na kraju tog papira je uvek pisalo da se potvrda izdaje samo za potrebe vadjenja vize te i te zemlje, a sada mi pisu da se izdaje zbog putovanja u tu i tu zemlju.

bankarski sluzbenici me inace uvek ubedjuju kako meni to vise ne treba jer su nam ukinuli vize, ali nisu oni carinici tako da zlu ne trebalo  smartass

Ja idem tim vozom za Slovacku,imam Visa karticu (za svaki slucaj), ali nikad, BAS NIKAD mi nisu trazili ni dokaz o novcu, ni potvrdu o zdravstvenom...tako da idi opusteno....