Jump to content

Featured Replies

Vidim da je moja gospodja zavodila red i da ste je iskulirali.... svaka cast na tome  :music:

Ako ce vam biti od pomoci neko "sa terena" dosta prijatelja imam u Istanbulu, sto nasih ljudi koji tamo rade mahom po sportskim klubovima, tako i "rodjene Turke"...

Btw, ako moze da se tegli odavde neka tehnika (frizider, reso...) imam stosta u garazi u tazbini i dajem na uslugu, koriscenje...ponesto i na otudjenje...

Stavimo kaiševe na frižider, da bude kao ranac, i - autostop! :stop:

Elem, ovo za rešo bi moglo, videćemo kad uđemo u izvršnu fazu :) Imam i ja vazdan nekih Turaka, nadam se da će biti upotrebljivi. Ako ne, zvaću u pomoć.

Nikako da naučim da ne pišem poruke u nedoba, misli se poremete...

@chivitli i Lazar

Izvinjavam se za veš mašinu, potpuno sam prevideo da normalni gradovi imaju perionice, a i bez toga mašina bi radila non-stop, kakva glupost... Zaboravite da sam pomenuo. :)

Što se tiče glasanja za lokaciju, nipošto nisam mislio da se odluke donose demokratijom (neko davno reče da je "demokratija" nastala od grčke reči "demos", što znači narod, i srpske reči "kratiti"). Više kao smernica za koji deo planete vlada najveće interesovanje. Pa se na osnovu toga prijave i ljudi koji u tim krajevima mogu da budu domaćini. Da ne trošite vreme smišljajući lokaciju, a onda se ispostavi da tamo nema nikoga. Naravno da još dugo neće biti moguće prosto ispunjavanje želja i da je odluka na onima koji treba da provode besane noći u pokušaju da bilo šta ostvare, pa još k tome ulažu i svoj lični kredibilitet i novac. O tom - potom.

I da, logistika je još veća noćna mora nego što može da zamisli bilo ko ko nije pokušao tako nešto da ostvari, uvek se naleti na zilion stvari koje nikome nisu pale na pamet. Od toalet-papira, do sapuna i usisivača. Nije bitno da li će da bude usisivača, nego je problem što (ne)postojanje nečega treba da bude rezultat odluke, a misliti na sve detalje i odlučivati.. Ajoj!

U stvari sam pitanje troškova pokrenuo i zato što meni deluje potpuno neverovatno da u bližem centru Istanbula može da se iznajmi stan dovoljne kvadrature (moja procena 60-80 kvadrata) na 2 meseca za 800e i da niko ne bude u minusu. Definitivno ne znam cene i nisam bio u Istanbulu (možda me Putnička kuća prelomi :)), prosto mi zvučalo malo, pogotovo imajući u vidu režije. Pa neka su i 50e mesečno, to je 100e za dva meseca, trebalo bi uračunati jedno 50e na one sitnice (sijalice, deterdžent i ostalo), ostade 650 za stan.

U stvari, šta hoću da kažem, ponovo u ovo nedoba... Ako je procena da će troškovi u najnajnajboljem slučaju da izađu 800e, cilj bi trebalo da bude da se prikupi 1000. A koja god da je suma u pitanju, svako ko uplati bilo koji iznos, automatski vam veruje da ćete bilo kakav eventualni "višak" da iskoristite u najboljem interesu putnika, pa se time ne treba ni opterećivati. Samo bi svima bio ubijen elan ako se skupi tih 800e, pa se onda ispostavi da to nije dovoljno. Grozno. :)

Za sponzore, mislim da bi išlo lakše (naročito što se tiče turističkih organizacija i ambasada) kada bi KPS imao svoj jutjub kanal na kom bi bili kačeni marketinško-reklamno-turistički klipovi o destinacijama. Pa npr, postoji putnička kuća u Istanbulu, sklopi se kratak film o njenoj lokaciji i onome što nudi, kako do nje stići, najvažnija pravila i tome slično, pa se ubaci blok sa kratkom pričom o Istanbulu (može tekst, ne mora spiker) i preporuka za 10 stvari koje treba videti (pa 10 sek video klip svake atrakcije). Ne mora ni da se uradi unapred, može da se napravi "demo" verzija (sklapanjem tuđih klipova ;)), pa se gospodi iz turističke organizacije ponudi da i oni sami naprave i daju taj deo klipa, sigurno imaju. I ubace se neki linkovi za njih. Pa se objasni da bi taj klip stalno ostao na KPS jutjub nalogu, čak i ako kuća nije stalna, da postoji istorija gde se sve bilo. Ili se kaže da će biti brisano posle godinu dana, ako ne daju pare. :) Naravno, na isti kanal se ubace i snimci sa okupljanja. U bilo kom obliku, nije bitno, sve doprinosi boljem utisku o tome kako KPS širi glas o putovanjima i destinacijama, a ima XY članova koji to direktno gledaju, plus prijatelji i cela jutjub zajednica, odnosno svet.

Evo, ja se javljam da eventualno nekako pomognem oko pripreme tog klipa, mada bi bilo još bolje ako je neko od članova profi u tim vodama (video montaža), ja jedva grebuckam po površini (i da, ja imam jutjub kanal na koji kačim svoje snimke sa raznih lokacija, trenutno sam u procesu snimanja Beograda; samo što je to skroz amaterski).

Sve je ovo samo glasno razmišljanje, jer bi mi bilo krivo da jedna tako dobra ideja i korisna stvar ne uspe da zaživi. Ne zavaravam se da niste mislili na tri ziliona stvari oko finansija, prosto pokušavam da pomognem "glasnim" razmišljanjem. A ako KPS ima već jutjub kanal, a ja pokazao da to ne znam, moraću da se pokrijem ušima i ćutim jako dugo. zvizhd

Ajde laku noć svima!

P.S. A kakva je, recimo, ideja o tuširanju i bojleru? Ne tražim, nego mi palo na pamet. Vode mora da bude, ali ako kroz kuću prođe i 200 ljudi, pa se svako istušira po 2 puta, nešto se plašim da bi se to dosta loše odrazilo na one režije. Ne znam kakav je inače pravilnik za te putničke kuće i kako su to radili oni Rusi?

Evo odgovora na prvo citanje:

"That sounds great idea!..may be i can even stay one night:)))to meet with serbian friends..just dont forget: while making the contract with the owner you need to make it sure that there will be many people coming and going..next weeks i wanna come to BG, i could also donate..you should also inform the tourism counsellor at BG..here is website: http://www.posetitursku.com/ ...see you soon.."

Naravno, u mojoj prvoj poruci nisam odmah pitao za bilo kakvu pomoc - samo sam informisao o cemu se radi !

you should also inform the tourism counsellor at BG..here is website: http://www.posetitursku.com/

Znam, oni su odavno u tabeli potencijalnih sponzora, tj. onih kojima će se slati ponuda, čim je sastavimo. Nadam se da ćemo sledeće nedelje uspeti da krenemo sa tim.

while making the contract with the owner you need to make it sure that there will be many people coming and going

I o tome sam već mislio. To je još jedan ograničavajući faktor - vlasnik stana jednostavno može da kaže da mu ne odgovara da tuda defiluje toliko sveta. Međutim, imaćemo jedan zvaničan dokument izdat od strane nas, na turskom, pečatiran i sve to, u kome će pisati ko smo i za šta nam je stan potreban. Eto, naučili smo nešto i od ruskih kolega. Ništa se ne radi bez samizdat dokumenata, potvrda i garancija za ulivanje strahopoštovanja.

U stvari sam pitanje troškova pokrenuo i zato što meni deluje potpuno neverovatno da u bližem centru Istanbula može da se iznajmi stan dovoljne kvadrature (moja procena 60-80 kvadrata) na 2 meseca za 800e i da niko ne bude u minusu.

Tu cifru smo formirali na osnovu internet oglasa i razgovora sa par Istanbulaca. U tih 800 evra uključena je i režija. Anton iz Rusije je njihove troškove za isti projekat procenio na nešto preko 1.000 evra za dva meseca, ali mislim da njima treba veći stan. A sem toga, oni su Rusi. (Ne bih da zapadam u nacionalne stereotipe, ali čini mi se (bar iz mog iskustva) da Rusi generalno imaju jako snažan osećaj "zajedništva" (za razliku od, khm, Srba)).

Naravno, svakako bi bilo mnogo bolje da i mi skupimo 1.000, međutim bojali smo se da će ljudima ta cifra delovati suviše nerealno, pa da onda neće biti motivisani da uplate čak ni do ovih 800. Kao što rekoh, pružićemo se koliko nam bude dug pokrivač. Idealno bi bilo 100 kvadrata, ako bude manjak para onda će biti 80, ako bude još veći manjak biće 60. Idealno bi bilo u centru, ako bude manjak para biće u širem centru, ako bude još veći manjak biće u još širem "centru", itd. Ako na kraju završimo sa garsonjerom u azijskom delu grada, sami smo krivi  :maddd:

Evo, ja se javljam da eventualno nekako pomognem oko pripreme tog klipa, mada bi bilo još bolje ako je neko od članova profi u tim vodama (video montaža), ja jedva grebuckam po površini (i da, ja imam jutjub kanal na koji kačim svoje snimke sa raznih lokacija, trenutno sam u procesu snimanja Beograda; samo što je to skroz amaterski).

Aj daj da vidimo :) Ako se stidiš na forumu, baci mi link u poruci :)

Aj daj da vidimo :) Ako se stidiš na forumu, baci mi link u poruci :)

Ne stidim se uloženog truda :), nego nisam znao da li je dozvoljeno, da se ne pokrivam opet ušima :) - http://www.youtube.com/user/srdjanIcanic

Ali imaj(te) u vidu da su to specifične vrste snimaka - MTB Street view, odnosno vožnja bajka kroz gradove i mesta, snimanje kamerom, pa ubacivanje određenih komentara, za bliže upoznavanje lokacija. Nema ni uvodne, ni odjavne špice, nema naracije, muzika je kradena, sve je u realnom vremenu, sve je iz perspektive kormana (volana), itd.

Trenutno su snimcima obuhvaćeni Beograd (Košutnjak i Ada), Rijeka (centar, ali i okolina), Volosko, Opatija, Ičići, Ika, Lovran, kompletan Lungo mare, potom Krk i Rovinj (cenzurisan). Neki gradovi su kroz više epizoda. Kako rekoh, sada radim na pokrivanju "celog" Beograda.

Snimke sam počeo da postavljam zato što su meni koristili tuđi snimci kada sam planirao svoja putovanja, pa da vratim nešto zajednici. Od konkretnijih "montaža" postavio sam samo jednu za Adu iz 2003. godine, kao i dve kratke montaže za tekvondo klub.

Priznajem da nisam stigla da procitam sve komentare, dakle, mozda je neko i predlozio...

Mozda da pokusate i sa http://www.kickstarter.com/ ili nekim drugim slicnim sajtom, koliko vidim mnogi projekti budu uspesno finansirani, a buduci da je vas zaista nesto nesvakidasnje, moguce da biste imali srece... Mi spremamo bas video za Kickstarter za jedan street-art projekat, pa mogu da javim utiske :)

Drugo, setila sam se da Turci jako mnogo ulazu u promociju Turske i moguce da bi vam neke njihove institucije pomogle.. Samo treba pronaci one prave. Ovde u PT npr imaju u Lisabonu i Portu neka Udruzenja u kojima svako moze da uci besplatno turski, a na kraju skolske godine najbolji ucenici idu na po mesec dana u Istanbul besplatno da usavrse jezik. Stalno imaju neke nagradne igre, fensi promotivne materijale itd...

еј, здраво!

да ли могу да дозначим преко Unistream система за дознаке? ради слично Вестерн Јуниону, али провизија је много мања,  уплата на рачун преко банке није изводљива, пошто се налазим у Казахстану(провизија биће иста , ако и не више од саме дознаке). Ако је овов могуће, треба неко да се јави  да добије дознаку 

Momci drzim vam fige da vam ideja uspe...I ja se trudim, skupljam novac da pomognem koliko mogu, nesto sam uplatio, nesto cu uskoro. Cvrsto verujem da se vidimo u Istanbulu. Putnicki pozdrav :)

• 2 weeks later...

Ljudi svaka cast! Ovo je fantasticno.Konacno da postoje ovakvi ljudi! Ja cu pokusati da skupim novca da ovo uspe.Ovo je odlicna stvar kako za nas studente tako i za sve ljude koji vole da putuju, a novac im prestavlja problem.Nadam se da se vidimo kako ovo leto u najlepsem gradu na svetu, tako i narednih na nekom drugom mestu.Veliki pozdrav

Можда има смисла поставити поруке на каучсерфингу  у групи Србија(+ подгрупе Београд и Нови Сад, пошто тамо има највише чланова). Претпостављам да сви одавде имају налог на КСу, али можда има  људи, који су на КСу а нису овде и зато нису чули за ову идеју са путничком кућом. Идеја са кућом је башу духу КСа, чини ми се.

И друго, мислим да би било добро да се објава о кући понавља на фејсбук стране, путем ажурирања статуса, редовно рецимо сваких три дана  и након сваке нове донације.  Фејсбук приказује само одређене објаве, и тако опет сви  8 хиљада корисника нису могли да виде  један статус са Путничком кућом. 

Bravo ljudi..Par drugara i ja planiramo da podjemo put Istanbula u julu, a posto smo studenti, novca uvek manjka. Treba se potruditi da se skupi sto vise novca.Pozdrav svima

Јел се мени чини или је за 7 дана сакупљено 2 евра?