Jump to content

Featured Replies

• Author

Hvala na preporukama. Sada je već jasno da nije problem naći smeštaj za 30ak evra dnevno (mada su ovi hoteli uglavnom rasprodati za leto). Pošto meni lokacija ne bi bila toliko bitna, odnosno ne mora da bude u centru, sad istražujem da li je moguće naći nešto dalje, ali za 15ak po osobi dnevno, a da nije hostel ili da je hostel, ali da nas 4 budemo jedini u sobi (koja će da se zaključava! :)) i da imamo svoje kupatilo i frižider. Do sada sam našao studio za oko 22,5e po osobi, a za 30 ima i odličnih stanova.

U startu mi je logika bila - ako se smeštaj sa hranom iz supermarketa (2-3-5e) uklopi u 30e dnevno, ja bih sigurno išao, ali bih ostao 15 dana ukupno (po 7 Barselona i Madrid). Ako bih našao za 20e dnevno, ostao bih 20 dana. Možda i nađem nešto preko veze. :)

Za one koji su zainteresovani da iznajme stan u Spaniji, umesto hotela/hostela, mislim da ce dobiti bolje rezultate tj. cene ako pretrazuju na spanskom.

Najbolje je da Google pretrzujete po ovim kljucnim recima: "alquiler temporada corta madrid (ili drugi grad)" ili "alquiler vacaciones madrid". Bez navodnika, naravno.

Spanci koriste nekoliko reci za stan u svojim oglasima - apartamento, piso, estudio (to je studio tj. garsonjera), ático (stan u potkrovlju)...

Soba = habitación ili dormitorio

cena = precio

Naravno obratite paznju na to sta je uracunato u cenu. Neke cene su date na dnevnom (día/noche) ili na nedeljnom nivou (semana) za ceo stan/sobu, a neke dnevno po osobi (por pesona). Tako da ako vidite cenu na primer 700E, nemojte da odbacujete oglas jer je to cesto cena stana za 7 dana. Ako je taj stan za 4-6 osoba, onda to izadje 17E/dnevno po osobi (ako vas ima sestoro). Takodje, ima dosta stanova koji imaju garazu, sto je dodatna usteda za one koji putuju kolima.

• Author

Za one koji su zainteresovani da iznajme stan u Spaniji, umesto hotela/hostela, mislim da ce dobiti bolje rezultate tj. cene ako pretrazuju na spanskom.

Mogu da potvrdim, jer mi je pre par dana palo na pamet da ukucam baš apartamento (i još par španskih reči) u guglu i odmah sam dobio bolji izbor i nešto bolje cene, ali definitivno ću da probam baš upite koje si dala (a već znam sve one reči, posle 2 nedelje učenja španskog, jupi :)). Za pretpostaviti je da i sva dalja komunikacija u vezi sa stanom onda mora da ide na španskom, ali ako je ponuda dobra, to se lako reši.

Da te obradujem, ne mora da znaci da komunikacija mora da bude na spanskom. Kada sam dosla ovde, dopisivala sam se na engleskom, pa oni to prevedu (na google translate-u, verovatno), pa mi odgovere na spanskom, pa ja prevedem .... :) Ima i dosta njih koji za toliko znaju engleski, samo im je lakse da daju oglas na spanskom. Evo jos jedna ideja, ako nisi siguran da li znaju engleski (mada u nekim oglasima pise na kojim jezicima mozes da ih kontaktiras), napisi mail na engleskom, a ispod isti taj text na spanskom (copy/paste sa transate-a). Prevod je verovatno tarzan-spanish ali vazno je da se zavrsi posao.

¡Buena suerte!

• Author

Ljiljo (i drugi), iz tvog iskustva, koliko su pouzdane te cene stanova po netu?

Našao sam neke čudno jeftino (naročito u poređenju sa Barselonom). Kada sam zadao za datume kraj jula, po default-u mi je dao listu stanova računajući 2 osobe. Našao sam i stanove koji zvuče odlično (ok, 4. sprat bez lifta možda nije odlično :), ali je stan odličan), sedam noći za ~460 evra. Kada sam postavio 4 osobe (kapacitet je 4), izbacio mi potpuno istu cenu! Ispada da bi 4 osobe plaćale po 18,5 evra noćenje u privatnom stanu u lepom delu grada, sa velikom terasom :dance: (terasa jeste sumnjiva, jer su slike takve da se ne vidi skoro ništa ni levo, ni desno, ni gore, ni dole, ali se vidi sunce :)).

U Ukrajini je normalno da se cena daje za stan, a ne po osobi, ali u Španiji do sada nisam naišao na sličan primer. Šta misliš, da li je to neka greška? Ne bih odmah da kontaktiram sve redom, jer nije usamljeni slučaj. Ako nešto znači, u pitanju je sajt http://www.desigmadrid.com. Drugi stan je 2 osobe 520e, a 4 osobe samo 557 za 7 noći (kapacitet je 6 osoba, 55 kvadrata, dvosoban) i to sa uračunatim troškovima čišćenja. Pritom sajt na engleskom. :) Mnogo čudno.

• Author

Eh, još jedno pitanje - šta je Casa de Campo? Klasičan park koji može/treba da se obiđe ili nešto drugo? Deluje zanimljivo na google maps, sa jezercetom i stazama/ulicama, a pominje se i neki park atrakcija? I koja je razlika između Parque i Campo? :)

Campo je veliki prirodan, nuredjen prostor, na primer livade i sume. Kada bi imao kucu na Tari, to bi bila Casa del Campo.

Casa del Campo u Madridu je jedan ogromni prirodni park, kao Kosutnjak, samo sto je ravan i pristupacniji (i cistiji) od Kosutnjaka. Desetak puta je veci od Parque del Retiro i nudi razne zabave (zicara, zoo, akvarijum...). tamo se nalazi i jedan od dva zabavna parka,  Parque de Atracciones. Drugi zabavni park je Warner bros za koji Madridjani kazu da je losiji.

Parque de Atracciones je ogroman zabavni park gde leti tinejdzeri obozavaju da provode vreme. Nudi veliki broj "sprava" i atrakcija, veoma lepo i mastovito napravljenih, od voznje brodicima kroz dzunglu do raznih roller coaster-a. Sajt: http://www.parquedeatracciones.es/english

Mana je sto su redovi dosta dugacki za najatraktivnije sprave (ceka se i do 30min.) i karta je 30E.

Ako budes isao u Campo, ponesi sendvice, jer je ovde klopa skuplja i ponesi puno vode.

I jos jednom da napomenem, leto je pakleno vruce u Madridu. Nemoj da pravis preambiciozne planove za obilazak na bajku jer ces vrlo lako dobiti suncanicu. Mene je udarila suncanica proslog juna, a bas sam se pazila.

Sto se smestaja tice, nije neobicno da cena bude za ceo stan. Kod mene (Malaga), leti su najcesce date cene za ceo stan/nedeljno. Vec sam napisala da treba svaki oglas da se pogleda, bez obzira na cenu, jer su cene negde date po osobi/dnevno, negde za ceo stan/dnevno, a negde za ceo stan za nedelju dana. Link koji si ostavio je posrednik izmedju vlasnika i zakupca, koji nudi vlasnicima da im oglas bude dobro pozicioniran na googlu i vidljiv na nekoliko jezika. Stavili su i svoj email i telefon, pa najbolje da ih zvrcnes tj. pises. Ja nisam primetila nista sumnjivo.

Pozdrav!

• Author

Ljiljo, šta da ti kažem, ako posle svega ne uspem da odem ovog leta u Madrid, najteže će mi biti da to tebi saopštim.  klanj::

A tim paklenim vrućinama se najviše radujem, samo da ne bude vetra i oblaka.

-put do Spanije-

Moj muz je prosle godine u avgustu isao kolima od Beograda do Malage. Putovao je 3 dana.

pozdrav ljiljo,

da li bi mogla da zamolis muza da nam malo preciznije napise kojim putevima je isao i gde se zadrzavao za spavanje recimo na putu do malage.

zanima me to jer sam planirao da kolima odem do marbelje ...

hvala pozzz

• Author

Nema nam Ljilje, valjda je dobro...

Ja sam, u međuvremenu, nastavio sa proučavanjem destinacija i malo sam reorganizovao ideju putovanja, u Barselonu bih išao na max 3-4 dana, jer definitivno mislim da nije grad za mene, a za Madrid bih jurio da iznajmim stan, jer je mnogo isplativije, pa da ostanem i 20-30 dana. Ceo stan izađe 250-300e po osobi (četvoro, mesec dana), a tek treba da čačkam lokalne oglase (na španskom) koji su povoljniji. +100e klopa, 100e gorivo i 100e usputna noćenja, čak i sa dodatnim džeparcem za provod, obilaske, suvenire i šoping izađe jako povoljno. A komfornije i bezbednije. Naravno, ko ima vremena. :) Čak sam počeo i da pretražujem workaway.info, da odem u Španiju čak i ako ne nađem saputnike.

Našao sam i odličan putopis likova koji su motorima išli po celoj Španiji (forum na motori.hr, iskopaću ako nekoga bude zanimalo) i upisao još nekoliko manjih predivnih mesta malo severno od Madrida, da obiđem u odlasku/povratku. Nažalost, jedan dan prekasno sam saznao da je Blic objavio neki vodič za Madrid. :(

• Author

Pa ti si genije. klanj::

Još ako bi neko mogao da kaže koji deo grada se tamo smatra za nešto što nije centar, ali nije mnogo daleko i pritom je ok? :) Recimo, nešto kao Banovo brdo u BG.

Da li je Latina normalan kraj (rekao bih da je blizu i Retiro i Campo i centar)? Nađoh nameštene stanove od 500 eur mesečno i to po 60-80 kvadrata (dvosobni)! Ma i da nema krevet, kupiću dušek kad stignem tamo. :dance: Ok, tek treba da pogledam detaljnije, u smislu ima li minimalnog perioda, da li je cena ista u svakom mesecu, itd, ali ovo definitivno obećava. Pa za te pare se jedva nađe stan na nedelju dana na turističkim sajtovima.

da li bi mogla da zamolis muza da nam malo preciznije napise kojim putevima je isao i gde se zadrzavao za spavanje recimo na putu do malage.

zanima me to jer sam planirao da kolima odem do marbelje ...

hvala pozzz

Bane, izvini sto odgovaram sa zakasnjenjem. Nadam se da nije prekasno.

Ovako je izgledao njegov put:

1. dan

-iz Bgda je krenuo oko 10-11h

-isao je Bgd - Zagreb - Trst - Venecija (sve auto-putem)

-Kad je prosao Veneciju poceo je da trazi neki motel. Nasao je negde kod Vicence. Tada je bilo oko 23h.

2. dan

- prvo je otisao u Milano i tamo je ostao nekih par sati, pa je nastavio put za Barselonu oko podne

- Milan - Savona - Kan - Montpelje - Narbon - Spanija

- cim je usao u Spaniju poceo je da trazi motel. Nasao je oko 100km pre Barselone. To je bilo nesto posle ponoci.

3. dan

- krenuo oko 8h

- Barselona - Madrid -  Malaga

- zadrzao se u MAdridu oko 2 sata. U Malagu je stigao oko ponoci.

Ne znam da li ce ti ovo biti od pomoci jer je morao da ide u Milano i Madrid zbog privatnih obaveza, pa mozda ovo i nije idealna ruta  :)

Od korisnih stvari da ti napomenem da je putovao u avgustu i da su guzve u Italiji bile velike. Nije bilo zastoja, vec samo guzva, pa se sporo vozi. Kroz Francusku i Spaniju je prosao bez guzve.

Hotele nije unapred rezervisao jer nije znao da li ce uleteti u neki zastoj, pa da onda mora da vozi do 3 ujutro da bi stigao do hotela koji je rezervisao. Odlucio je da kad bude umoran tu i prespava. Prenociste ga je kostalo oko 50E.

Put preko Madrida je duzi oko 200-250km, ali su mu prijatelji rekli da je brzi od onoga sto ide duz obale. S obzirom da je morao da ide u Madrid, nije se ni dvoumio.

Sto se benzina tice, kaze da je benzin u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji manje-vise isti, u Italiji i Francuskoj je bolji, a u Spaniji je najbolji. Nas auto je trosio oko 11l sa "balkanskim" benzinom, a oko 9l sa spanskim. U Spaniji sipaj na RepSol pumpama, bolje su od Shell-a.

Ceo put ga je izasao oko 600E (benzin, spavanje, putarine)

Pogledaj moje predhodne postove vezane za putarine u Spaniji.

Inace ispred i iza Marbelje su 2 naplatne rampe koje sada kostaju 12E, pa je korisno izbegavati ih. :)

Srecno i svrati na kafu kad dodjes!

Ljiljo, šta da ti kažem, ako posle svega ne uspem da odem ovog leta u Madrid, najteže će mi biti da to tebi saopštim.  klanj::

Nemoj ni da pokusavas tako nesto da mi saopstis. Moraces da dodjes, pa makar i peske ( :stop:)!!!!

Sto se smestaja tice, evo ti par linkova koji su se meni svideli jer imaju i ocene posetilaca:

http://www.dondedormir.com

http://www.housetrip.com/

http://www.homeaway.es

Ma i da nema krevet, kupiću dušek kad stignem tamo. :dance:

U Carrefour-u mozes da nadjes fenomenalno udoban dusek koji se naduvava-izduvava na struju za 30E, velicine bracnog kreveta. Super je za spavanje, ali nece dugo da traje ako pustis decu da skacu po njemu  :blob: :blob: :blob:

• Author

Ljiljo, lepo je čuti te opet. Vidim da ću morati da dođem, makar biciklom. :)

Meni je iskrslo jedno novo pitanje, u skladu sa planom iznajmljivanja stana u Madridu. Da li neko zna kolike mesečne račune bih mogao da očekujem, na ime komunalija, struje, vode? Znam da je nemoguće reći tačno, ali me zanima neka procena, jer nemam predstavu koje su tamošnje cene. Npr, za stan od 60 kvadrata, koji nije u samom centru, za 3 ili 4 ljudi. Bez iživljavanja - tuširanje npr 2-3 puta dnevno (verovatno hladnom vodom :)), pranje veša par puta nedeljno... Da li pričamo o 100e, 200, 300? Takođe, da li postoje neke dodatne takse, kojih u BG nema? Nešto kao taksa za školovanje dece, opštinska taksa, porez za strance, ekološka taksa, taksa za gas, za bolnice... Bilo šta što ulazi u mesečne račune. I da li im je obračun od 1-31. u mesecu i ako uzmemo stan na 1 mesec, kako saznajemo stvarne troškove, ako računi nisu još stigli (i kada stižu)?

Btw, zanimljivo da ViaMichelin za turu BG-MIL-MDR-MAL navodi 506e, što sa cenom usputnih noćenja i nešto drugačijom tačnom rutom, izađe tih 600e. Ali od toga su putarine preko 150! Jeza. A cela ruta je ~3150 km, svaka mu čast što je izvezao sve sa samo 2 noćenja i to uz usputne obaveze. Kako ViaMichelin procenjuje vreme putovanja na 30h, malo više nego za moje "vozikanje" magistralama od Rijeke do Barselone, nekako sam sigurniji u ostvarljivost svog plana. Osim ako se zablenemo u neka usputna mesta. ;D

Samo kratko da ti odgovorim na ovo pitanje, u slucaju da je jos neko zainteresovan za rentiranje stanova. U cenu svih stanova koji se iznajmljuju na kratak rok (do 30-40 dana),a koje sam ja vidjala po agencijama, uracunate su komunalije. Detalje oko cena saljem ti na privatni mail.

• Author

Imam još jedno praktično pitanje - kartice za mobilne telefone. Kog operatera biste preporučili u Španiji (naročito za područje Madrida i okoline) i da li postoji neka prepaid opcija, da mogu u trafici/prodavnici da kupim karticu, imam neke impulse i to je to? Idealno bi bilo ako postoji varijanta da su razgovori unutar iste mreže besplatni, da međusobna komunikacija saputnika (uzmemo dve kartice) bude besplatna ili što jeftinija. I da se kredit dodaje na što jednostavniji način (npr, u prodavnici kupim karticu, ukucam kôd i gotovo, a da toga ima na svakom koraku). :)

I dva pitanja za bazene, ako neko zna, prvenstveno u Madridu - 1) da li moram da imam kapu i ako mi je kratka kosa i 2) da li može i šorc ili isključivo kupaće gaće? :) (ko ne ide na bazene, zvučaće mu glupo, ali ne krojim ja pravila)

• 2 months later...

Zdravo svima,

zivim u Madridu par godina, i moj muz i ja smo poslednjih dve godine isli za Beograd i nazad kolima, ako nekoga interesuju detalji, rado cu odgovoriti. Bilo nam je extra, i gledali smo da prodjemo sto jeftinije.

Pozdrav

nisam procitala bas celu temu, ali evo nekih stvari/ misljenja/ preporuka i od mene :)

meni licno barselona uopste nije opasan grad, jedino se moze desiti da te odzepare istog sekunda cim malo skrenes misli od torbe :P i da ni ne izvalis da su ti maznuli... tako da je najpametnije torbica oko struka i u njoj pasosi,kartice, pare a da torbicu stavis ispod pantalona/bermuda i preko majicu... mi smo tako nosili :D i sve je bilo ok... a i da se ne bi opterecivao i razmisljao stalno o tome

zanimljive stvari za videti, labyrinth park na Montbau

fontana na Montjuicu, pale je od cetvrtka do nedelje u periodima od 9 do 11... tamo je super popnes se iznad nje, kupis pivo, blejis, gledas fontanu i uzivas :D

ceo montjuic je meni bio zanimljiv, i kada se popnes skroz do vrha pogled je potpuno woow, mirador del migdia

takodje odlican pogled na grad je turo dela rovira, nalazi se izmedju el carmel i el guinardo

zanimljiv je i malo dalje od barselone manastir Santa Maria de Monserrat

http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Montserrat

placa sant felipe neri, mali skriven sladak trgic :P

kada se umoris od blejanja gradom, idi na barcelonetu i bucni se na gradskoj plazi :)

u podrucju grada koji se zove Gracia, uglavnom bleje mladi , na ulici je uvek zivo, pogotovu leti, tako da se uvece obavezno zaputi i tamo :)

barcelona je divna, videces, klima, vazduh sve : )))))

Imam još jedno praktično pitanje - kartice za mobilne telefone. Kog operatera biste preporučili u Španiji (naročito za područje Madrida i okoline) i da li postoji neka prepaid opcija, da mogu u trafici/prodavnici da kupim karticu, imam neke impulse i to je to? Idealno bi bilo ako postoji varijanta da su razgovori unutar iste mreže besplatni, da međusobna komunikacija saputnika (uzmemo dve kartice) bude besplatna ili što jeftinija. I da se kredit dodaje na što jednostavniji način (npr, u prodavnici kupim karticu, ukucam kôd i gotovo, a da toga ima na svakom koraku). :)

I dva pitanja za bazene, ako neko zna, prvenstveno u Madridu - 1) da li moram da imam kapu i ako mi je kratka kosa i 2) da li može i šorc ili isključivo kupaće gaće? :) (ko ne ide na bazene, zvučaće mu glupo, ali ne krojim ja pravila)

Ja koristim movistar karticu, naravno postpejd, l za nekih 5 do 6 e mozes da kupis karticu pri pejd, sa par e kredita. I naravno, u skoro svim radnjama kupis vaucer da napunis.

Sto se tice bazena, ja sam se samo jednom kupala u zatvorenom bazenu gde sam morala koristiti kapu, inace na svim otvorenim bazenima to nije potrebno. A kupaj se u cemu hoces.

• Author

Crvrcak, hvala za info. Nažalost, mene Španija ove godine neće videti. Odustali su definitivno i poslednji, najizgledniji saputnici (zbog situacije ovde, a i tamo), a za traženje alternativnih varijanti i organizovanje više nema vremena, tim pre što sam do kraja meseca u gužvi. Znam da je najbitnija volja, ali posle 6 meseci planiranja ne želim da idem kao da mi je to juče palo na pamet. Kako tek za Krim čovek ne može da nađe nikog (pouzdanog), gotovo je sigurno da ovog leta sedim u Beogradu. :(

U svakom slučaju, crvrcak, ako već živiš u Madridu, bilo bi jako lepo da nepišeš nešto na temu. Vidiš koja su se pitanja vrtela, pa daj svoje iskustvo, savete i preporuke. Nekome će sigurno da bude jako korisno.

• 4 weeks later...

Samo da javim da je yaris pre 15 dana krenuo iz Srbije, pre 10 dana stigao u Valensiju, a juce vratio sa izleta do Madrida i Toleda  zvizhd

Trenutno merac na 3800km...

• 4 weeks later...

Dakle, smer istok - zapad:

NS (lokalni) Beograd (lokalni) Banjaluka (lokalni) Mrkonjic Grad (lokalni) Crikvenica (lokalni+autoput) Padova (autoput) Bolonja (lokalni) Cinque Terre (lokalni) Djenova (lokalni+autoput) San Trope (lokalni) Aix en Provance (autoput) Valensija = 2850km

Smer zapad - istok:

Valensija (lokalni) Beziers (lokalni) Brignoles (lokalni+autoput) Bad Ischl (autoput+lokalni) Novi Sad = 2700km

Uz jos oko 1500 lutajucih kilometara po Spaniji, ukupno 6900km.

Jos detalja na zahtev  :D

Moze jos detalja  :D

Bilo bi zanimljivo da nam napravis neku specifikaciju putnih troskova, koliko su zbirno putarine, koliko si odprilike dao za parking ... I jos nesto slicno, ako mislis da ce nama biti korisno. A za gorivo neka svako sebi racuna. :mah: