Jump to content

Featured Replies

Parking skoro uopste nisam placao...jedino u La Specii odmah kod zeleznicke stanice podzemna garaza (oko 5e, dva sata) i klasicnih ulicnih sat vremena u Djenovi (oko2e)...

Putarine sam dobrano promasivao i tu mozda najvise i moze ici saveta...

Recimo skoro kompletna Francuska se moze proci bez problema bez putarine - ravno, prilicno brzo, dobar put i odlican pogled...

Spanija takodje skroz do Valensije (i kasnije do Madrida) bez bilo kakvog placanja i bez bilo kakvog planinarenja...

Italiju sam u oba pravca morao brzo prolaziti, pa sam dosta bio na autoputu, ali sam siguran da se isto bez problema prolazi ovaj gornji deo Venecija - Milano (koji ja nisam ni isao, ali za nekog ko ide ka Francuskoj)...kasnije ka Austriji deo kroz Alpe deluje kao da je lokalni put stalno prilicno blizu autoputa, ali ne znam i ne mogu da tvrdim da se ne zavlaci kroz planinu...

Sloveniju sam takodje promasio sa placanjem vinjete i to u odlasku prolaskom iz Rijeke prema Trstu, a u povratku ulaskom iz pravca Graca prema Mariboru i onda iskljucenje na lokalni put prema Ptuju i Varazdinu u HR...

Hrvatsku sam u povratku prosao severni deo Varazdin, Koprivnica, Virovitica, Osijek, Vukovar i put je super pogotovo kada se predje u Panoniju...

Pretpostavljam da imaš neki GPS? Jesi li koristio neku posebnu "literaturu" za izbegavanje putarina, ili si išao preko GPS-a?

GPS sam imao, ali nisam neki korisnik niti uzivalac...vise zbog eventualnih lutanja (kojima se uvek iskreno obradujem) kao i zbog razbijanja monotonije, jer sam ovisnik o mapama i dosta gledam same mape na uredjaju...

Literatura za Spaniju mi je prijatelj iz Valensije koji mi je i objasnio kompletan spanski sistem vecih puteva...

Za Francusku ti takodje ne treba gps, jer su svi veci gradovi (njih oko 7-8, koje mozes zapamtiti ili imati na papirnoj mapi) povezani lokalno i izmedju svih ima znakova na svakom skretanju ili kruznom toku...

GPS je dobar recimo za slucaj malo vece zurbe, jer ima delova autoputa koji se ne placaju, a to onda on prepozna i koristi...ja tp u Francuskoj nisam koristio, jer sam bas zeleo da prodjem ceo taj vinski region...

;)

• 2 weeks later...

Primetio sam da ovde ima ljudi koji zive u Madridu

pa bih vas zamolio ako znate kakvi su uslovi za nas iz Srbije

oko kupovine nekretnine tamo

tacnije stana

izvinjavam se sto pitanje postavljam ovde

ali ko ce to bolje znati nego vi koji tamo zivite.

hvala unapred      :)

• 7 months later...

Pozdrav Un I.Q. ue, drustvo i ja planiramo da u julu krenemo kolima za Valensiju. Da li mozes da nam kazes kojim putem je najbolje da idemo,koje su cene putarina i da li se mogu izbeci,cene goriva i svasta nesto sto mislis da bi nam moglo koristiti? I jos po nesto za samu Valensiju,sta treba videti,gde ici,kakve su plaze,more,ima li i kakav je nocni provod,hrana,smestaj...?

S obzirom da sam u putu, necu pisati sve odjednom nego kako mi sta padne na pamet :)

Za pocetak je verovatno najbitnije da resite, da li hocete sto pre ili sto lepse da stignete...to onda naravno vezuje i vreme u putu, potroseni novac na smestaj, ustedjeni na putarine...

Onako, bez obzira na vasu odluku, mogu napisati da se kompletna Francuska moze proci bez autoputa, pa samim tim i bez troskova putarine...ako se ne varam, samo bi u jednom delu kroz Provansu, prelazili kroz jedan nacionalni park i tu isli odredjeni deo sporije uz nesto serpentina...sve ostalo ravno, dobar put i MNOGO zanimljivije, jer su svuda vinogradi i platani...

Spanija isto ima ravnicu skroz do Valensije i put je takodje dobar, ali je sa gustim saobracajem i retko ko koristi autoput...moze biti sporije, a opet zavisi od vaseg vremena...u odredjenim deonicama se moze koristiti autoput bez placanja, a to mogu posebno pisati ako zelite...

Italija je po meni veci problem, jer izvan autoputa nikad ne znas kad ce put da postane klasicna biciklisticka brdska etapa...to sad svakako znam, pa bih obavezno dobro pregledao na google maps, zato sto se serpentine mogu prepoznati...one su svakako dobar znak da ce biti sporo i prilicno dugo...opet ni to ne znaci da sve treba izbegavati, jer naravno da ima prelepih panorama i mogu se videti neka bas starija mesta kao i prirodne lepote...mi smo recimo zbog Cinque Terre isli nesto juznijom trasom, pa smo od Bolonje imali dva planinska prelaza.

Ne znam odakle krecete, ali i u Hrvatskoj je prilicno dobra severna magistrala od Osijeka, pa tamo ka Sloveniji (mislim da su Koprivnica, mozda i Bjelovar na toj ruti)...ja sam konkretno krenuo preko Bosne (samo zbog plana da se svrati u Banjaluku i Mrkonjic), sto cak i nije lose, jer se spustanjem preko Plitvica opet dobija na lepog pogledu i mogucem obilasku neceg lepog...dobro je sto se i dalje ka Istri, pa zatim Italiji moze izbeci Slovenacka vinjeta...Slovenacka vinjeta se moze izbeci i gore u severnom delu (ako se udje pomenutom severnom magistralom iz HR), ali tu ne znam da li se moze izbeci kasnije tunel koji se posebno placa i odmah posle izlaska iz Slovenije skrenuti negde levo ka Klagenfurtu i cim pre uci u Italiju...opet taj neki pravac sever-jug kroz Italiju je odlican, prelep, ali tek onaj na putu od Verone ka gore prema Trentu (ako se ne varam u Austriji vodi u Insbruk)...mada je to nepotrebno duzi pravac za nesto sto vi planirate...

Eto za pocetak...

Pa voleli bi da to bude sto lepse,a opet koliko god je moguce jeftinije  :hihi:

Drugar ima izrazitu zelju da obidjemo San Trope,kakvi su tvoji utisci vezani za ovo mesto?

Ako ti nije problem slobodno napisi za deonice autoputa u Spaniji koje se mogu proci besplatno.

Krecemo iz Panceva,i za sada jos uvek nemamo detaljan plan puta,jos uvek pokusavamo da prikupimo sto vise informacija sta bi sve mogli da vidimo,gde da izbegnemo putarine,itd,voleli bi takodje da izbegnemo slovenacku vinjetu,mozes li nam reci tacno kako iz Hrvatske u Sloveniju sto pre do Italije?

• Author

Ako hoćete što lepše, onda najbolje do Rijeke, pa Trst. Inače, putarina za autoput u Hrvatskoj, od naše granice, pa sve do Rijeke, iznosi 190 kuna, odnosno nešto preko 25 evra. Deonica Zagreb (Lučko) - Rijeka je oko 70 kuna, odnosno manje od 10 evra, a mislim da je autoput jedan od najlepših. Ako vam 10 evra nije problem, definitivno preporučujem. Takođe, delovi puta Rijeka-Trst su prelepi. Možda postavim uskoro snimke na svoj YT kanal. Za planiranje i cene puta kroz Hrvatsku možete da koristite i http://map.hak.hr.

Btw, vodite računa da vas u Italiji i blizini ne uhvati Feragosto, da ne biste osedeli na putu. ::crazy:

Naravno, uračunajte i cene goriva. Letos je u Italiji bilo jezivo skupo, u Francuskoj tek nešto jeftinije.

Sta je Feragosto? Koje su cene goriva u Italiji,Francuskoj i Spaniji? Mi racunamo cenu goriva da bude max 2e litra,pa sve sto je ispod je dobro.

Ferragosto-praznik,nista ne radi,guzve su velike.Cene goriva od zimus koliko se secam Italija 1.60e-1.80e,a Francuska 1.65e-1.98e zavisi koja pumpa i koje gorivo.Ovo je cena za bezolovni.

Najbolje je da racunas na punjenje rezorvoara pred Italiju i da zatim sipas koliko ti je dovoljno do Spanije (tamo je manje od 1.5e)...

Ako ste pri vremenu, onda mozda isto kao i ja - kroz Bosnu, pa preko Plitvica do Rijeke i dalje ka Trstu...izbegne se ceo HR autoput, a ima lepih predela...autoput je ipak autoput, nista se ne vidi.

A moze li se ikako izbeci slovenacka vinjeta,posto bi Sloveniju prolazili u predelu izmedju Rijeke i Trsta?

Ima li neko neki predlog sta obici u Italiji,Francuskoj,Spaniji na putu do Valensije i nazad do Beograda?

planiras ici autoputem kroz Italiju?Putarine su jezivo skupe,i izacice te mnogo skuplje od 15e koliko je Slovenacka vinjet za 7 dana.

KAd si na putu Rijeka - Trst, nema potrebe za vinjetom...koliko se secam placa se neka sitna redovna putarina (1-2e)...

Celu severnu Italiju bez ikakvih problema treba voziti izvan autoputa, tek negde tamo posle Milana treba razmisljati sta i kako...

• Author

Nema nikakve putarine između Rijeke i Trsta. Ni redovne, ni neredovne. :)

Kroz Rijeku ideš glavnim ulicama uz obalu sve do Bivija. Tamo je odvajanje desno na Ljubljansku cestu. Odatle ideš samo pravo, kroz Matulje, bez skretanja i semafora. Sledeća stanica Trst. Btw, do Rijeke možeš i bez autoputa, starim putem kroz Gorski kotar. Put je još lepši i zanimljiviji, ali je veoma krivudav i gore-dole. Traje neuporedivo duže, troši se mnogo više goriva, a osetljivijima može da bude i muka. Dakle, bliži kontakt sa prirodnom lepotom ima svoju (popriličnu) cenu. Sa autoputa se ipak vidi dosta toga (ako nema magle), a i prolazak kroz brojne tunele može da bude zanimljiv. Tim pre što nemaju nikakvih sličnosti sa našim tunelima.

Planiram da postavim snimke vožnje Rijeka-Trst, Rijeka-Koper i Rijeka-Zagreb na YT kanal, ali neće biti tako skoro.

Ako te još nešto zanima u vezi ove deonice, pitaj slobodno. A gorivo definitivno napuniš u Hrvatskoj, pa što manje u Italiji i Francuskoj.

Lepo se provedite u Španiji i javite kako je bilo. Baš vam zavidim.

Cane jel mozes ti da nam predlozis kako od Beograda do Nice ili Kana,po mogustvu bez putarina,a opet da nam te pare koje bi dali na putarine ne odu na gorivo? Znaci nesto najekonomicnije,a da opet moze i da se vidi nesto lepo i zanimljivo,naravno koliko god je to moguce.

Voleli bi da u Hrvatskoj posetimo Plitvice,e sad da li na putu do Valensije ili u povratku,to jos ne znamo.

Znas li koliko je gorivo u Hrvatskoj,bezolovni i dizel?

Napisacu kad se budemo vratili sve kako nam je bilo,kuda smo isli i koliko je kostalo,ali to tek tamo negde krajem jula-pocetkom avgusta kad se vratimo :)

• Author

Dalje od Trsta još nisam išao, jer mi je letos propao put u Španiju. Najbolje je da kombinujete na www.viamichelin.com. Tamo imate trajanje puta, trošak putarine i goriva (s tim da ručno unosiš cenu goriva za ceo put, to je malo glupo). Cene goriva u Hrvatskoj: http://www.hak.hr/info/cijene-goriva/. Samo nisam siguran da li je tako na svim pumpama, pogotovo duž autoputeva. Ipak, razlike su sigurno zanemarljive.

No, ono što je vama mnogo bitnije, pre planiranja rute, jeste da definišete šta sve želite da vidite/obiđete usput. Nisu Plitvice jedino što treba videti, pogotovo ako niste već bili. Npr, prvi dan možete sigurno da odete do Plitvica i do Opatije. Sutradan se popnete prvo na Učku, da vidite celu Istru i Kvarner, pa obiđete Hum, Grožnjan i Motovun i završite u Rovinju. Možda u Sloveniji odete do Postojne. U Italiji su Venecija, Verona, Piza, pomenuta La Specia... Možda bi vama i Modena bila zanimljiva. Ili Monca. Ni Rim nije daleko. A šta tek reći za Monte karlo, Kan, Nicu? Grad Luka, u kom je bio Top Gear? :) Kad sam ja planirao Španiju, Narbon i okolna mestašca i sela su mi bili obavezna stanica. A u Francuskoj imate i te vinograde i svašta lepo i zanimljivo. Beše negde i lepa tura turističkim vozićem, pa rimski most, itd. I to sve navodim napamet, iz glave, bez previše razmišljanja.

Naravno, sve to zahteva puno vremena, a i nešto goriva. Treba da se presaberete koliko imate vremena i da li vas zanima proputovanje ili samo i isključivo Valensija. Najbolje da se raspitate i proučite, sastavite listu svega što bi bilo lepo i zanimljivo. Odredite koliko šta vremena zahteva i koliki obilazak (zbog goriva), pa vidite šta možete da postignete, a od čega odustajete. Iskombinujte i odlazak/povratak. Npr, moj plan je bio Monte karlo i Kan u jednom, a Nica u drugom smeru (ili obrnuto, ili druga kombinacija, nije važno). U principu, glupo je preskočiti nešto lepo i poznato kad je baš na samom putu.

Ali, da znaš da imate dosta posla, jer je na tom putu užasno puno fantastičnih stvari. Imam i neki dokumentarac o francuskoj rivijeri, traje 1 sat. To bolje da ne gledaš. ;) A tek Španija...

• Author

;D

Kolima se uglavnom ide baš zbog usputnog iskustva i obilaska nekih dodatnih zanimljivih mesta. Može to da bude i samo 2-3, ali je najbolje napraviti listu od 50, pa onda svako izabere za sebe kojih je to 2-3 koja ga najviše interesuju. A ako je 4-5 ljudi u kolima, opet te izađe jeftinije nego avionom ili zanemarljivo skuplje. Samo je pitanje koliko imaju vremena.

Btw, paconi, ako zađete u avgust (tada je Feragosto), u hrvatskim online medijima možete da vidite tačno kakve su gužve i kad se očekuje najveća navala. A obično je prvi vikend najgori.

Ja sam 100% platio neku sicu na putu iz Rijeke ka Trstu...

Nece covek da me slusa :P, a put sam presao i kolima sam, a i pre manje od mesec dana stopom...sever Italije ti je laganica, imas paralelan put sa autoputem i nemas brige nikakve, samo pratis plave table i skroz do Milana bez problema...jedino ako hocete da se spustite nize od te putanje (a i to sam prosao dole do Bolonje, pa prema Cinque Terre).

• Author

Haha, ma znam tačno šta je bilo. :D Kakav tunel (on vodi u Istru), garant je išao delom autoputa (ka prelazu Rupa, za Trst se ide na Pasjak), a za to se plaćalo 7 kuna (~1 EUR). Ako si već u Rijeci, to je potpuno suvišno. Uštediš 1 minut, a potrošiš više goriva. I svejedno moraš da se isključiš za Pasjak, pa ako je na magistrali gužva, čekaće te.  Ko samo prolazi kroz Rijeku, pa i ne silazi sa autoputa, ili se negde ranije popne na obilaznicu (to je autoput), ni ne razmišlja o takvim detaljima i sigurno mu je smor da silazi ranije zbog tih 7 kuna. Osim toga, ni saobraćajni znakovi ne pomažu, jer za Trst upućuju na autoput, ne objašnjavajući da ne mora. :) A za Trst treba krenuti rano, bar do 08:30, inače može da bude gužva.

Btw, ko ide obilaznicom iznad Rijeke, preporuka da svrati na OMV pumpu "Vrata Jadrana" ili tako nekako. Pogled je predivan, a postoji pešačka pasarela da se pređe na stranu koja je bliža moru. Naravno, ko ima vremena, preporuka za Opatiju i vrh Ućke. U mojim MTB Street view filmovima može da se vidi zbog čega:

Koliko je vremena potrebno da se obidju sledeci gradovi(onako okvirno): Bolonja,Modena,Parma,La Spezia,Djenova,San Remo,Menton,Monte Karlo,Nica,Kan,Marsej,Monpelje?

• Author

Mislim da je bolje da se raspitaš šta treba obići. Odbaciš šta te ne zanima i vidiš koliko je potrebno, pa dalje koriguješ. Za La Speciju mi jedni rekoše 2-3 sata, a drugi bar 2 dana. Brat je bio u Monte Karlu ~2 sata i nema osećaj da je nešto propustio, a neki ostanu par dana. Zato kreni od liste top 10 za svaki grad. A noćenja planiraj u mestima koja te najviše zanimaju. Nije loše ni da pogledaš aranžmane agencija koje idu autobusom kroz te gradove, da vidiš koliko se oni zadržavaju (obično daju plan puta). Potraži na netu Visions of Europe - France the Riviera, možda dobiješ dodatne ideje. Pa zaboraviš na Valensiju. ;)