Jump to content

Featured Replies

Posted

Devojka i ja bismo hteli da idemo u Austriju na studije,pa nas zanimaju cene smestaja,hrane,i svega ostalog vezanog za zivot u Austriji.

Ono sto znamo je da prvo moramo da prodjemo kurs nemackog,posto ga oboje slabo znamo,a za Bec nam je potreban nivo B2,a za Grac C2,i da je jedan semestar tog kursa oko 350e.

Inace ja bih se prebacio sa Beogradskog fakulteta za sport i fizicko vaspitanje(cetvrta sam godina),a devojka je jos u dilemi sta da upise,pa bi dobrodosla i mozda neka preporuka sta da upise,koja su trazena zanimanja u Austriji itd?

Jel to nesto novo da se mozes prebaciti sa 4te godine ?

Moj savet ti je da zavrsis Dif, pa da nastavljas master ovde. Ne znam cemu je sklona ili za sta je talentovana tvoja devojka, ali generalno pravni i medicinski su klasa iznad svega ostalog. Sa vizom, zivot te kosta u rangu ili cak manje nego sto bi te kostao da dodjes u Bg iz nekog drugog mesta da studiras.

• Author

Profesorka kod koje idemo na casove nemackog kaze da moze,podnosimo zahtev da se prebacimo na fax u Austriji(kaze bitno je da si ovde upisan na taj fax koji hoces tamo da studiras),onda kad nam stigne to neko odobrenje idemo tamo na kurs jezika (ili ukoliko imamo neophodno znanje onda ne mora kurs),pa kad zavrsimo kurs,tj. naucimo jezik na nivou B2 odnosno C1 za Grac onda krecemo na predavanja i mozemo da polazemo ispite. Takodje kaze da sa faxa u Bg-u izvadim spisak polozenih ispita i kurikulume,pa da to nosim tamo i sa profesorima sredjujem sta se priznaje a sta ne. Kaze uglavnom sve priznaju samo sto bih imao neke predmete kao razliku koju nisam imao na DIF-u u Bg-u.

Ja sam mislio da zavrsim i osnovne studije tamo,pa da svakako posle osnovnih pokusam i master. Mislio sam da zavrsim osnovne studije tamo kako bih mozda lakse nasao posao u struci,sta mislis o tome,da li je to pametno?

Znas li mozda recimo na medicinskom faxu(ili uopste na bilo kom faxu) kako je,teze/lakse nego u Srbiji,kakvi su profesori,i ta neka klasicna studentska pitanja?

Da se prebacis na pocetku faksa da, ali tokom studija ti je solidan korak unazad. Nisam siguran sta bi ti priznali, znam da su u moje vreme slabo sta priznavali (zavrsio sam i Dif izmedju ostalog, ali komplet u Srbiji). Ne znam koliko ti je ispita ostalo do kraja, ali ti je svakako lakse da zavrsis dole pa da dodjes na master. Grac je fin, ali Bec je Bec. Ako vec tehnicki fakulteti nisu u opticaju, dodjite u Bec.

Faks kao faks...nista specijalno ako hoces da ucis i ako te interesuje.

Sta podrazumevas pod poslom u struci ? Ako mislis na teretane, koncept je ovde dosta drugaciji. Ako mislis na sportske klubove, to se lako resava. Sigurna varijanta je da cim dodjes, nadjes neku kompaniju/klub koji te interesuju i pitas ih da volontiras ili da budes na praksi. Zaposlenje je samo logican nastavak te price.

• Author

Mislio sam na neki klub,konkretno vaterpolo,ali i mozda na neku skolu kao profesor fizickog. Gledao sam na netu i nasao sam jedno 2-3 kluba u Becu i jedan u Gracu,ali jos uvek ih nisam nista pitao,ali bitno mi je da ima klubova.

Radis li mozda u struci?(Difovskoj  :) )

Da li znas mozda kako to sve funkcionise sa teretanama,klubovima,skolama,kako se radi,kako se dolazi do posla,kolike su plate...?

E da,a dok traje kurs jezika,recimo taj jedan semestar,ili kasnije tokom studija,kakvi se mogu naci ti neki studentski poslovi i koliko su oni placeni(mislim da li moze samo sa tim poslom da se prezivi,a opet i da se stigne na fax i da se nesto nauci)?

Izvini ako sam dosadan sa pitanjima,ali imam ih milion,stvarno zelimo da idemo,a opet to nam je sve nekako novo,pa bi zeleli da saznamo sto vise pre nego sto odemo.

Znas li mozda neki sajt gde bih mogao da gledam cene stanova?

Slobodno posalji mailove, reci da dolazis da studiras itd. Radim u struci, ali nekoj drugoj i samo delimicno. Kratko sam bio zaposlen pa sam otvorio svoj posao. Za skole zaista nista ne znam, ali pretpostavljam da ti je potreban izuzetno visok nivo poznavanja jezika. Za teretane je laksa prica, pogotovo ako govoris engleski i dobro izgledas, jer su deficitarni sa atletski gradjenim strucnjacima (ja sam kratko radio u Holmes Place, koji je najbolji lanac teretana ovde). Uglavnom se radi na fix plus procenat od personalnih treninga. Sto se plata tice, sta god da radis, ziveces dobro. Razlike su u tome da li ces voziti VW passat ili Porsche Cayenne...Sa studentskom vizom mozes da radis vecinu poslova, zaposlenje se sa papirima nalazi jako brzo (dani su u pitanju). Ako si malo agresivniji i snalazljiviji po prirodi, moze da ti uleti citav niz dodatnih poslova (security, poslovi sa dobrim baksisem...) tako da se moze izaci na vrlo dobar mesecni income. Austrijanci u globalu ne vole da se cimaju u zivotu, vise vole da rade fiksni posao i da zakljucaju mozak posle i idu da rade sta vec zele da rade u slobodno vreme. Tu je sansa svakog gladnog balkanskog dodjosa ;)

Sto se stanova tice pogledaj:

http://jobwohnen.at/

http://www.willhaben.at/

http://studenten-wohnung.at/

http://www.immobilien.net/

Ziv bio

• Author

Jel nije tajna koja je cifra u pitanju kao treneru u teretani,ili ako znas kolika bi mogla da bude u klubu(vaterpolo)?

I znas li mozda da li ima visih skola tamo,nesto tipa beogradske vise poslovne(nesto vezano za menadzment ili marketing)?

Ovde su ti manje-vise sve tzv strukovne skole. Sistem je mnogo vise okrenut ka 3+2 nego ka 4+1 skolovanju. Vecina mastera je u trajanju od 2 godine. Obrazovanje je izuzetno segmentirano da bi se pojedinac nakon svake faze skolovanja preispitao, dobio prilliku da sto pre radi u odredjenoj oblasti i u praksi proveri da li mu je potreban fakultet i u kojoj meri. To se samo kod nas narod lozi na skolovanje do iznemoglosti, a bez ikakve ideje gde to vodi. Ako ides na studije koje traju 4 godine, tzv akademske, uglavnom se nastavljaju master i doktorske studije. Ukoliko ne zelis da ides na doktorske, onda je sve preko strukovnih studija cista nebuloza.

Za vaterpolo klub nemam bas ideja, ali neto plate su ti ovde od 1200 Eur pa navise. E sad, cak i balvanski poslovi su stojanka dnevno (plus baksis ako je takav posao), tako da oni koji zele mogu da rade vise poslova i tako uvecaju budzet. Meni je bilo nesto tipa 1300 + procenat od personalnih treninga, ali je to (barem u Holmes Place-u) prilicno individualno i sama osnovica zavisi od toga koliko te smatraju korisnim (broj stranih jezika koje govoris, broj sportova koje pokrivas kao trener itd).

Nemoj brinuti da li ces preziveti ovde, jedina briga ti je da sredis papire, posle sve ide manje-vise lagano.

Kao i u svakoj drugoj zemlji i ovde imas ekonomistu Austrijanca koji radi za smesnih 1400 Eur u banci, a i bratka Bugarina koji radi 30 dana na bausteli i 20 noci kao obezbedjenje i usput valja polovne televizore za Bugarsku i izadje na 7-8000 Eur mesecno. Sve zavisi od toga sta ti je cilj u zivotu i sta te ispunjava.

• Author

A moze li se nakon strukovnih pa mastera upisati doktorske? (pitam samo ovako,ne razmisljam o doktorskim  smartass )

Kazes da su papiri najvazniji,to znaci da ako nas prime na fax mi smo sa studentskom vizom taj problem resili? Ima li nekih ogranicenja u poslovima koje mozes da obavljas sa studentskom vizom?

Video sam na netu da ima nekih "hoch schule" da li je to kao nasa visa skola,znas li mozda nesto vise o tome,tipa koliko traju,za sta si osposobljen po zavrsetku,mogucnosti za posao...?

Iskren savet...nemoj previse da mudrujes nego gledaj da dodjes sto je moguce pre ovamo. Najbolje je da resis papire preko studija. To ti otvara sva vrata.

Svi koji su mudrovali i filozofirali ostali su dole.

Sto se doktorskih tice, nisam se raspitivao kako je posle strukovnih.

Neces moci da radis kao hirurg sa studentskom vizom...pretpostavljam da to nisi ni planirao :)

Mogucnosti za posao su srazmerne tvojoj zelji, trudu i licnom kvalitetu. Ako nisi mogao da nadjes posao u Srbiji, tesko ces i ovde. Ako si se dole snalazio, ovde ces jos lakse. Posla ima mnogo za onog ko zeli da ga nadje.

• 1 year later...

Tek sam se ukljucio na forum, i vidim da pricate o temi koja i mene interesuje. Dakle, u slicnoj sam situaciji, apsolvent sam na DIF-u, trebalo bi do juna, jula da diplomiram, a posle da idem na master u Graz(takav je plan :)). Prvo pitanje, znas li odprilike kolike su cene za nas iz EX-YU skolarina i da li postoji mozda finansiranje iz budzeta za strane studente tamo? Zatim, da li postoji mozda postdiplomske na engleskom ili je striktan nemacki kao i na osnovnim studijama(tecno govorim engleski i sacuvalo bi me godinu dana duzeg ucenja :)), i koliko bi trajao master ako sam ovde zavrsio 4 godine osn studija?(racunajuci 1 godinu kursa nemackog).

Jos jedno pitanje, kakva je situacija za zaposljenje(studentsko) u nekom klubu, najvise znam oko skijaskog trcanja(langlauf), posto sam ga trenirao 10 godina?

hvala unapred.

• 1 month later...

Pozdrav...Video sam da razgovarate o studijama u Becu i Gracu pa sam se jako zainteresovao.Naime student sam 3-ce godine saobracajnog fakulteta i zeleo bih da upisem master stdije u Austriji.Da li biste mi mogli reci, gde bi mogao da vidim spisak master studijskih programa koji se odnose na sobracaj(u sirem smislu,pri tome misllim na logistiku saobracaja,bezbednost,drumski,zeleznicki,vodni saobracaj....)?Drugo pitanje se odnosi na visinu skolarina za ove studijske programa??Takodje sam cuo,da potencijalni studenti koji imaju nekoga u austriji(drzavljanin austrije),moze studirati besplatno,pa ko biste mogli da mi kazete nesto vezano na tu temu....???Nikad nisam ucio ni  rec nemackog jezika,zanima me koliko je jezik sam po sebi tezak,i po misljenju vasem,koliko je potrebno vremana da se savlada toliko,da se moze pratiti nastava na istom????

Imam jos puno pitanja..svaka informacija je dobro dosla...hvala unapred  :)

Ciao, svima!

Ja sam samo htela da pitam zna li neko je li kasno za upis na master u Becu koji valjda pocinje od septembra? :?

Pozzz

• 2 months later...

Studiram prava u nisu,pa jel zna neko, ako mu nije problem, da mi kaze da li mogu ispiti da se prenesu na njihov fax i kakva je procedura i sta je sve potrebno... Unapred hvala!  :)

• 2 months later...

Htela bih da upisem DIF u Becu, i znam onu proceduru upisem ovde kod nas u Beogradu pa saljem tamo... O tome sam vec citala. Ali htela bih da mi neko objasni kakav je taj fakultet tamo, i da li bih mogla da se opredelim za odredjen sport(kao kod nas visa trenerska), pa da radim kao trener, posto treniram boks vec dugo i htela bih i tamo da nastavim da se bavim time profesionalno. I ako moze neko da mi kaze kolike su plate trenera tamo,  ne interesuju me teretane nego klubovi. Hvala vam unapred  :)

• 3 weeks later...

Pozdrav...Video sam da razgovarate o studijama u Becu i Gracu pa sam se jako zainteresovao.Naime student sam 3-ce godine saobracajnog fakulteta i zeleo bih da upisem master stdije u Austriji.Da li biste mi mogli reci, gde bi mogao da vidim spisak master studijskih programa koji se odnose na sobracaj(u sirem smislu,pri tome misllim na logistiku saobracaja,bezbednost,drumski,zeleznicki,vodni saobracaj....)?Drugo pitanje se odnosi na visinu skolarina za ove studijske programa??Takodje sam cuo,da potencijalni studenti koji imaju nekoga u austriji(drzavljanin austrije),moze studirati besplatno,pa ko biste mogli da mi kazete nesto vezano na tu temu....???Nikad nisam ucio ni  rec nemackog jezika,zanima me koliko je jezik sam po sebi tezak,i po misljenju vasem,koliko je potrebno vremana da se savlada toliko,da se moze pratiti nastava na istom????

Imam jos puno pitanja..svaka informacija je dobro dosla...hvala unapred  :)