Jump to content

Featured Replies

Dolazit ću iz Temišvara, a po voznom redu stvarno dolazi u 17.40 iz Temišvara u Vršac. Siguran sam da u Vršcu ima POS uređaj za plaćanje karticama, samo je pitanje oće radit ili ne. Kupovo sam kartu 2 puta u Šidu, jednom je radio a drugi put nije pa sam na brzak prominio od taksista.Putovat ću radnim danom pa bi Univerexport trebo radit...

A za BG kreće u 18h. U Temišvaru sedi blizu vrata u prvom vagonu da bi prvi izašao jer na ta vrata dolazi policajac koji pregleda pasoše i svi moraju na njih da izađu.

Da uz prva vrata, mada ne bude neka guzva. Trebalo bi onda da sitgnes, a i imas ispred taksiste pa promeni ako bas zagusti ko sto si radio u Sidu. Pazi iz VS-a krece tacnoo na vreme nemoj da mislis mozda kasni pa cu stici  ;)

Jedan smer 5 EUR, povratna 10 EUR.

Pretprodaja i rok važenja voznih karata

- u malograničnom saobraćaju između Srbije i Rumunije vozne karte u jednom pravcu važe 1 dan, a povratne 2 dana.

ima li neko predstavu koliko bi mogle da koštaju vozne karte Temišvar-Oradea-Temišvar i Temišvar-Arad-Temišvar ?

Povratna Arad Regio voz 13.15 RON, InterRegio voz 25.4 RON

Povratna Oradea Regio voz 40.5 RON, InterRegio voz 78.7 RON

Bez rezervacija

• 2 months later...

Moracu i ja da pitam, Beograd-Temisvar-Beograd! Koja je cena karta? Citajuci ovde izgleda da mora u Vrscu da se preseda? Nije problem ali nisam mogao da pronadjem cenu karte. I da li se karta kupuje do Vrsca pa posle kupuje u Vrscu do Temisvara ili moze iz BG direktno?

Druga stvar, drakulin dvorac se nalazi u blizini Brasova ako sam dobro pronasao? Nikada u Rumuniji nisam bio a planirao bi to putovanje, ako bi neko nasao malo vremena da iskuca kako najlakse doci do tog dvorca? Hvala unapred.

• 1 month later...

Pozdrav svima!  :mah:

Imao bih i ja par pitanja u vezi sa jednodnevnim izletom u Temišvar. Želeo bih da jedan dan tokom oktobra (subota ili nedelja) posetim ovaj grad sa devojkom, pa me pre svega interesuje da li je bolje ići u sopstvenoj režiji, svojim kolima, ili preko neke agencije gde jednodnevni izlet košta oko 1.000din? Ako bih išao svojim kolima, računao sam da bi mi za gas za auto, vinjetu (ako je 3evra i dalje?) i neki ručak i kafu u gradu, trebalo oko 35-40evra. Jesam dobro sračunao? Ne bi išli po nekim tržnim centrima ili u neku kupovinu. Čisto šetnja, razgledanje, slikanje i slično. Takodje, koliko sam video na karti, ukoliko se ide iz Ns, ide se samo pravo i kada se stigne u Temišvar taj put vodi pravo u centar grada? Pretpostavljam da je parkiranje u gradu regulisano kao u Ns, samo me interesuje da li neko zna cene parkiranja, neki parking, cena po satu, dnevna karta? Ukoliko imate neke predloge, sugestije, ideje, slobodno se javite.

Ćao!  :D

Ma kakav bus,da se klackas 5h,doduse ne znam iz Ns kako je,ali iz Bg,se ide,ide,ide...ja sam tamo kao kod kuce,elem,lepo u kola sedi,i cepaj,imas vinjetu koja kosta 3e,vazi 7 dana,vodi racuna,kad predjes granicu ima dosta patrola-radara,znaci strogo koliko pise,ne brze,jako si rigorozni,put je dosta dobar,samo pratis znak Timisoara,i ulazis pravu u centar,imas nekoliko kruznih tokova,prati samo Timisoara,i ne mozes pogresiti.Kad predjes reku,moj ti je savet da odmah skrenes desno tj ides ispod mosta,pa uz reku,imas lep park,i odmah tu par zgrada,tu imas parking,ja tu uvek parkiram,ne placa se,a lepo je hladovina.Sto se tice kupovine karata za parking,ako zelis bas u centru tj.na ulici da se parkiras imas po trafikama,i sopovima,ali ne znam koliko kosta zaista.

Hvala altinjani na odgovorima!  :spot:

Samo još nešto: jel treba kod sebe da imam odredjenu sumu novca kad ulazim u Rumuniju? Jel postoji neki minimum? Pošto ne bih nosio puno novca. I da li treba da imam uplaćeno zdravstveno osiguranje za inostranstvo? To se traži kod agencijskih putovanja.

Pozdrav!  :mah:

Ma ne,mozda te pitaju na carini da li imas cigare i alkohol,otvoris gepek i to je to,nema sta ko da trazi,ni da pita,aj idem u soping tamo,hemiju kupujem,praskove itd...na xxx meseci,nikada me niko u povratku nije pitao nista,niti sam otvarao gepek.Traze ti Rumuni saobracajnu.Plin imas na pumpama,savet,sipaj i benzin tamo,i to onaj od 100 oktana,jer je kvalitetan da se smrznes...ja uvek kad idem,sipam plin do kraja,a benzina 20-ak litara.cena je otprilike kao i ovde,ali o kvalitetu da ne govorim.Ima lepo setaliste uz reku,mnogo lepih kafanica,probaj pivo njihovo,Ursus-oslicno je,i Silava-crno jako pivo.Kod opere,na trgu u samom centru ima kafica,sedite negde i probajte koktel,to je vocni,bez aklohola,od mente,dinje,sa mrvljenim ledom,toliko je dobro da ne poverujes..

O cemu ti pricas, kakvih 5 sati klackanja?

Ja sam prosle godine isao sa nekom agencijom i kostalo je oko 800 din po osobi, a cena je tu negde od 800 do 1100. Tamo se bude do 6 uvece i onda nazad. Prvo te odvezu do centra grada i pokazu neke znamenitosti i onda ko hoce ode na rucak u neku nasu kafanu, a ko ne uplati to peske ode do mola koji je 3 ulice odatle ili moze da se seta po gradu...

Još jednom hvala svima na odgovorima i korisnim savetima.  :D

Valjda će se naći neki slobodan vikend u oktobru za ovaj izlet...

Pozdrav!  :mah:

• 4 weeks later...

s obzirom na vesti od vikenda da je autobus jedne nase agencije (jednodnevni izlet do Temisvara) vracen sa rumunske granice jer putnici nisu imali da pokazu po 500 eura, nije me mrzelo da potrazim po zvanicnim sajtovima Rumunije i gle iznenadjenja na sajtu pogranicne policije Rumunije:

The documents justifying the stay purpose and conditions and which prove the existence of corresponding subsistence means for the period of stay, as well as for returning to the country of origin or for the transit to another state where he/she will be certainly allowed to enter are:

tourism:

a voucher or firm reservation to a tourist accommodation unit and the travel itinerary;

a travel ticket valid up to the destination or the driving licence, green card and the registration documents of the means of transport, for the drivers;

medical insurance;

proof of the means of subsistence amounting to 50 EURO / day, for the entire period, but no less than 500 EURO or the equivalent in convertible currency;

Ma barabe jedne. Recimo, npr. ideš u posetu prijatelju za vikend u Temišvar i koji će ti 500 EUR... :maddd:

Ovo što je citirano se čak kosi sa onim što je uredba Šengena, a to je da policajac čak i kada imaš sve što ti je potrebno ima diskreciono pravo da te ne pusti, a ovde piše "certainly". Dakle, ako imaš sve dole napisano, moraju da te puste. Nije ni čudo što im odlažu potpuni ulazak u Šengen.

Potpuna vest, koju su neki mediji namerno izostavili, jeste da su na taj izlet išla tri autobusa. Prva dva su prošla, a treći nije pušten. E sad, ako su Rumuni barabe, zašto su pustili prva dva busa? Očito da se neko iz trećeg busa pravio previše pametan.

Pa bilo je u vestima da je nekoliko autobusa proslo a da taj Lavlijev nije. Gledajuci njihov sajt pogranicne policije, oni su jednostavno imali pravo da se iz*kavaju na ljudima

Od Pozarevca treba oko 3 sata odprilike do Temisvara. Preko Vrsca put odlican. Samo jos ne mogu da pronadjem kakav je put na rumunskoj strani posle Bele Crkve? Mislim da je odlican kao od Temisvara pa do Turnu Severina.

Vozio sam tim putem pre nekoliko godina, i bio je odličan. Kakav god da je sad, ne verujem da je strašan, možda je još i bolji.

E sad, ako su Rumuni barabe...

Kada sam rekao na barabe, mislio sam na one koji su doneli uredbu da ti treba 500 EUR čak iako ostaješ par sati...