Jump to content

Featured Replies

Posted

Na ovoj temi mozete pitati sve sto vas zanima o frequent flyer programima raznih aviokompanija, kao i pisati o svojim iskustvima i najavljivati akcije pojedinih aviokompanija. Dakle, raznorazni nacini za skupljanje milja, poena, kako se snaci u svemu tome, kako zaraditi i potrositi milje!

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Kako mogu da proverim kojoj ekonomskoj klasi pripada aviokarta koju hocu da kupim? Pre same kupovine, naravno. Mislim na ono, koje je "slovo" ekonomske klase, da li je P, K, L, W, U ili sta vec? Konkretno, rec je o kompaniji KLM, a zanima me zato sto se za odredjena "slova" ekonomske klase racunaju milje, a za odredjene ne.

Kako mogu da proverim kojoj ekonomskoj klasi pripada aviokarta koju hocu da kupim? Pre same kupovine, naravno. Mislim na ono, koje je "slovo" ekonomske klase, da li je P, K, L, W, U ili sta vec? Konkretno, rec je o kompaniji KLM, a zanima me zato sto se za odredjena "slova" ekonomske klase racunaju milje, a za odredjene ne.

U kom FF programu? Za FlyingBlue bi sve KL karte [osim award travel] trebalo da donose milje - mada one najjeftinije samo 25% od preletene razdaljine  :x.

I kazi nam gde kupujes karte, pa da ti kazemo gde i da li moze da se vidi klasa :)

• Author

Program je Smiles, GOL airlines :)  A klase i obracun milja su sledeci:

First Class (P e F) – 150%

Business Class (J, C, D, I, Z) – 125%

Premium Voyageur (W e S) – 125%

Discounted Premium Voyageur (A) – 100%

Full Fare Economy Class (Y e B) – 100%

Economy Class (M e U) – 75%

Dicounted Economy Class (H, K, L e Q) – 50%

Dicounted Economy Class (T, E, N, R,G e V) – 25%

Zapravo, sve se boduju, samo, neke, kao sto si rekao, samo 25%, pobrkao sam sa drugim programom. Gledao sam karte na sajtu KLM-a, rec je o letu Rio-Amsterdam-Budimpesta, za neki 6. jun, recimo. Posto uvek trazim najpovoljniju cenu, obicno bude neka od najnizih klasa za milje, ali, sta da se radi :)

Program je Smiles, GOL airlines :)  A klase i obracun milja su sledeci:

First Class (P e F) – 150%

Business Class (J, C, D, I, Z) – 125%

Premium Voyageur (W e S) – 125%

Discounted Premium Voyageur (A) – 100%

Full Fare Economy Class (Y e B) – 100%

Economy Class (M e U) – 75%

Dicounted Economy Class (H, K, L e Q) – 50%

Dicounted Economy Class (T, E, N, R,G e V) – 25%

Precrtao sam klase koje su u stvari za AF - KL nema ni First, ni Premium Eco.

A na KLM sajtu, ako izaberes let koji hoces, na sledecem ekranu imas "Select Ticket Conditions" i ispod tih uslova imas "More info". Ako kliknes na to, otvori ti novi prozor i u njemu, u pretposlednjem redu, imas:

Travel class You will be travelling in X class with fare basis XXXXXXX.

Ignorisi broj milja koji se pominje, jer je to samo za Flying Blue + nije ni za to uvek tacno :D

• Author

Jest, u pravu si, te klase su sve zajedno za AF i KLM.

Evo, nasao, ne znam kako mi to promaklo da otvorim! Hvala klanj::

Elem, kaze mi da cu putovati R/L klasom. Dakle, verovatno segment Rio-Amsterdam R klasom, a Amsterdam-Budimpesta L klasom. Dve najgrdje klase i pritom, ona grdja za duzi let ;D Ocekivano!

E, sad, karta za moj povratak bi verovatno bila Alitalijom, a taj moj program Smiles ne racuna njihove milje. Sta onda ostaje? Da se registrujem na nekom programu kod Alitalije i ostatak milja obracunam tamo?

Jest, u pravu si, te klase su sve zajedno za AF i KLM.

Evo, nasao, ne znam kako mi to promaklo da otvorim! Hvala klanj::

No probs - FB Gold ovde vec treca godina, pa sam upoznat sa AF i KL-om ;)

Elem, kaze mi da cu putovati R/L klasom. Dakle, verovatno segment Rio-Amsterdam R klasom, a Amsterdam-Budimpesta L klasom. Dve najgrdje klase i pritom, ona grdja za duzi let ;D Ocekivano!

Da, kad je R za longhaul let, obicno je L za kratki. Ja sam se pre 10 dana vratio iz Kine ARN-CDG-PEK i nazad, AF-om i isto je bilo: ARN-CDG L klasa, CDG-PEK R klasa. 50% za kratki let i 25% za dugacki.

E, sad, karta za moj povratak bi verovatno bila Alitalijom, a taj moj program Smiles ne racuna njihove milje. Sta onda ostaje? Da se registrujem na nekom programu kod Alitalije i ostatak milja obracunam tamo?

Ili kod AZ, ili neki drugi SkyTeam program. Delta npr. cesto daje dobre milje, ali ima jako lose redemption rates i availability [njihov program SkyMiles ljudi zovu SkyPesos :D]

U svakom slucaju gre'ota ne skupiti ih bar negde...

• Author

U svakom slucaju gre'ota ne skupiti ih bar negde...

Jeste, tako i ja razmisljam, kad mi se vec moze, sto da ne. Ma da, recimo, najvise milja imam kod Lufthanse i evo, ovih dana sam pregledao kakve ponude imaju i razocarao se. Recimo, na prvi pogled, ima super stvari. Promocija, za 5000 milja povratna iz Berlina za Moskvu, Istanbul, Valensiju, Malagu... I sve je to super, ali, pored toga, treba da platis jos takse, koje izadju obicno oko 150 evra :maddd: Ili, umesto takse, jos 15000 milja!

Ili, kod Austriana, za 10000 milja, povratna Beograd-Bec, ali uz doplatu od oko 150 evra! Kakva glupost, pa samu povratnu mogu kupiti za oko 100 evra kod iste kompanije! Svasta!

Generalno, mislim da se te milje uopste ne isplate da se koriste u Evropi, jer u Evropi postoji lowcost. A ja nemam bas toliko milja, da dobijem neku kartu od Evrope do nekog drugog kontinenta. Ali, zato mislim da skupljanje milja vredi u Juznoj Americi, npr, gde nema klasicnog lowcosta. Zato sad pocinjem da skupljam na ovdansnjim programima, s tim da sam neke letove vec omasio i okasnio da registrujem :bang:

Jeste, tako i ja razmisljam, kad mi se vec moze, sto da ne. Ma da, recimo, najvise milja imam kod Lufthanse i evo, ovih dana sam pregledao kakve ponude imaju i razocarao se. Recimo, na prvi pogled, ima super stvari. Promocija, za 5000 milja povratna iz Berlina za Moskvu, Istanbul, Valensiju, Malagu... I sve je to super, ali, pored toga, treba da platis jos takse, koje izadju obicno oko 150 evra :maddd: Ili, umesto takse, jos 15000 milja!

Ili, kod Austriana, za 10000 milja, povratna Beograd-Bec, ali uz doplatu od oko 150 evra! Kakva glupost, pa samu povratnu mogu kupiti za oko 100 evra kod iste kompanije! Svasta!

Generalno, mislim da se te milje uopste ne isplate da se koriste u Evropi, jer u Evropi postoji lowcost. A ja nemam bas toliko milja, da dobijem neku kartu od Evrope do nekog drugog kontinenta. Ali, zato mislim da skupljanje milja vredi u Juznoj Americi, npr, gde nema klasicnog lowcosta. Zato sad pocinjem da skupljam na ovdansnjim programima, s tim da sam neke letove vec omasio i okasnio da registrujem :bang:

Generalno, shorthaul u economskoj klasi su jedino vredne kad se kupe u kratkom roku pre putovanja [kada npr, povratna BEG-VE kosta €750+]. Drugi primer je ako imaju fiksne takse, kap npr. BA i IB, tipa from 7500 + £27 za po Evropi.

Juzna [i u nekim slucajevima Severna] Amerika je zgodna jer dosta zemalja ne naplacuje fuel surcharge odvojeno, pa kad platis fare miljama, takse budu male, npr TAM-ov let GRU-LHR u biznis klasi bi kostao celih £24.58 u taksama.

• Author

Da, mozda se isplati nekad ako kupis kartu na nekoj promociji, par dana pred sam let. Mislim na Evropu.

A recimo, kod TAMa u Brazilu trenutno ima karata i za 4000 poena po pravcu(oni imaju malo drugaciji sistem sakupljanja). Npr, bilo je karata za jun, Sao Paulo-Bogota i nazad, za 8000 poena, sto je fenomenalna ponuda! Ta karta inace kosta oko 400 evra, recimo, a ovde se dobije samo za poene, plus jos verovatno nesto taksi, ali, kao sto rece, mislim da u takse ne racunaju fuel surcharge, vec samo taksu za medjunarodne letove. Ta taksa nije inace mala, ako se ne varam, negde oko 50 evra za povratan let. Ali, svakako, opet je super povoljno! Trenutno ima u ponudi i letova za Buenos Aires i Montevideo za po 4000 poena, kao i jos par gradova po Brazilu.

Inace, jos jedna dobra stvar je sto se ti poeni mogu skupljati i placanjem kreditnom ili debitnom karticom od brazilskih banaka. Pa tako, za potrosen 1USD na kreditnoj kartici, dobija se 1 poen, kod debitne je nesto manje.

Da sam ranije znao za program TAM fidelidade, registrovao bih prekookeanske Lufthansine milje tu, ali, avaj! Sad su mi na Lufthansinom programu Miles&More, a od tog mi slaba vajda. A prebacivanje milja sa jednog programa na drugi nije moguce :cryy:

• 2 weeks later...

Imam 2 pitanja. 1. Ako na putovanju kombinujem 2 kompanije, kod koje zaradjujem milje? Ili mozda kod obe ako su deo iste alijanse? 2. Mogu li da retroaktivno prijavim putovanje i da mi upisu poene, ako u vreme puta nisam bio deo ff programa? Hvala unapred

• Author

Duple milje ne zaradjujes. Zaradjujes milje na onom programu koji sam odaberes. Ako su aviokompanije iz iste grupacije, najbolje da sve milje sakupis na jednom programu, koji ti vec vise odgovara. Mogu i retroaktivno da se upisu poeni, ali do odredjenog vremenskog perioda unazad, zavisi od programa. Najbolje reci koje su kompanije u pitanju i koji programi, pa ces onda dobiti i vise konkretnih informacija.

jos dve stvari koje vredi napomenuti:

1: U dosta programa milje imaju rok trajanja - to zapamtiti ako neko ne leti previse cesto [kod vecine programa je 1 let svakih 12/24 meseci dovoljno da odrzi milje - osim kod onih gde definitivno isticu posle odredjenog perioda].

2. Kad se odlucite za program, dodajte ga u rezervaciju pre leta, zbog dva razloga:

- tako ce [najcesce] milje automatski da se zarade i nece morati da se salju karta i boarding pass za retro claim.

- u slucaju nekih neregularnosti i/ili upgrade-a, cak i obican clan FF programa ce se rangirati iznad putnika bez clanstva

@Dragance: Duple milje mogu da se zarade ponekad ;) uglavnom u slucaju IRROPS-a i [prateceg] rebooking-a.

Mozda se nisam bas najbolje izrazio. Evo u cemu je problem:

Isao sam na jedan dug put, gde je let bio sa 3 presedanja, prvo KLM i China Southern pre skoro 6 meseci. Oni su u Sky Team-u, ali imaju razlicite FF programe. Da li je dovoljno uclaniti se na jedan od njih da bih raspolagao svim miljama sa tog putovanja (posto su u istoj alijansi) ili je potrebno uclaniti se u oba FF?

Drugo pitanje je sledece: jos nisam postao  FF clan, a putovanje je bilo pre 6 meseci, pa bih voleo da znam ima li smisla uclaniti se na brzinu i traziti poene. Ipak je to dosta milja, steta je da propadnu.

Hvala na dosadasnjim odgovorima.

Bilo koji program u alijansi [npr. Skyteam] moze da sluzi da se u njega kreditiraju letovi svih avio kompanija te alijanse. Tako da je u principu dovoljno uclaniti se u jedan program - izaberi onaj koji ti se cini najpogodnijim. Ja npr. u Skyteam-u imam Flying Blue [AF/KL].

Samo prvo proveri koje klase donose koliko milja. Ovo je bitno, jer ja sam krajem marta leteo sa China Eastern Airlines izmedju Pekinga i Sangaja i karta je bila u klasi koja ne donosi nikakve milje/segmente u mom programu :(

Nemoj da te zbuni to sto neke [jeftinije] klase donose samo 25% od preletenih milja - to je postala redovna pojava.

Delta Airlines daju relativno dobre iznose milja, ali s druge strane i treba puno da bi se negde letelo, plus im je award availability malo hit&miss... ymmv.

Sto se tice retroaktivnog trazenja milja, proveri koji je rok u kom programu: kod nekih je 3, kod nekih 6 meseci. Retko gde ima da bude duze od 6 meseci.

Mozda se nisam bas najbolje izrazio. Evo u cemu je problem:

Isao sam na jedan dug put, gde je let bio sa 3 presedanja, prvo KLM i China Southern pre skoro 6 meseci. Oni su u Sky Team-u, ali imaju razlicite FF programe. Da li je dovoljno uclaniti se na jedan od njih da bih raspolagao svim miljama sa tog putovanja (posto su u istoj alijansi) ili je potrebno uclaniti se u oba FF?

Drugo pitanje je sledece: jos nisam postao  FF clan, a putovanje je bilo pre 6 meseci, pa bih voleo da znam ima li smisla uclaniti se na brzinu i traziti poene. Ipak je to dosta milja, steta je da propadnu.

Hvala na dosadasnjim odgovorima.

• Author

@Dragance: Duple milje mogu da se zarade ponekad ;) uglavnom u slucaju IRROPS-a i [prateceg] rebooking-a.

klanj::  klanj::  klanj::

Aj, sad samo jos objasni tu kodiranu poruku ;D Sta je IRROPS, a sta prateci rebooking  :-[

Bilo koji program u alijansi [npr. Skyteam] moze da sluzi da se u njega kreditiraju letovi svih avio kompanija te alijanse.

I ovde ima izuzetaka. U teoriji bi trebalo da je tako, ali, u praksi bas i nije uvek. Za svaki program treba posebno iscitavati pravila. Konkretno, GOL airlines, brazilska aviokompanija, za svoj program Smiles dozvoljava poene i od clanica Sky Teama, iako, koliko vidim, sami ne pripadaju toj alijansi. Ali, recimo, moguce je zaraditi poene na njihovom programu kad se leti, AF-om, KLM-om, Delta Airlines-om, ali, npr, ne i Alitalia-om.

Program TAM fidelidade, takodje brazilske aviokompanije, clanice Star alliance, formalno uvazava poene skoro svih clanica, po posebnim pravilima, a opet, u praksi, neku ljudi su imali problema sa skupljanjem poena na tom programu, a leteli su Turkish-om, iz iste alijanse... Ima zilion primera.

Pravilo je, dobro prostudirati sve programe i kako se zaradjuju milje, koliko procenata donosi koja klasa i da li donosi uopste.

U svakom slucaju, ne skodi sakupljati te poene, milje, ali, cesto se zapitam, ima li sve to smisla i da li se isplati ulozen trud u tumacenje svega, u poredjenju sa onim sto se potencijalno dobije na kraju.

Pojede mi editor ogroman post  :maddd: - probacu da ponovo to napisem kasnije veceras...

• 2 months later...

Aj, sad samo jos objasni tu kodiranu poruku ;D Sta je IRROPS, a sta prateci rebooking  :-[

IRRegular OPerationS :)

I odnosi se na to kad dodje do kasnjenja, otkazivanja letova i rebukiranja koje to prati. Nekad zavrsis na letu druge kompanije u odnosu na onu gde si originalno bio bukiran.

I ovde ima izuzetaka. U teoriji bi trebalo da je tako, ali, u praksi bas i nije uvek. Za svaki program treba posebno iscitavati pravila. Konkretno, GOL airlines, brazilska aviokompanija, za svoj program Smiles dozvoljava poene i od clanica Sky Teama, iako, koliko vidim, sami ne pripadaju toj alijansi. Ali, recimo, moguce je zaraditi poene na njihovom programu kad se leti, AF-om, KLM-om, Delta Airlines-om, ali, npr, ne i Alitalia-om.

Program TAM fidelidade, takodje brazilske aviokompanije, clanice Star alliance, formalno uvazava poene skoro svih clanica, po posebnim pravilima, a opet, u praksi, neku ljudi su imali problema sa skupljanjem poena na tom programu, a leteli su Turkish-om, iz iste alijanse... Ima zilion primera.

Pravilo je, dobro prostudirati sve programe i kako se zaradjuju milje, koliko procenata donosi koja klasa i da li donosi uopste.

U svakom slucaju, ne skodi sakupljati te poene, milje, ali, cesto se zapitam, ima li sve to smisla i da li se isplati ulozen trud u tumacenje svega, u poredjenju sa onim sto se potencijalno dobije na kraju.

Evo poruke posle tri meseca :D bolje ikad nego nikad.

OK, slazem se da ima izuzetaka da odredjene [najjeftinije] klase nekad ne donose milje i/ili segmente.

Ali ovo sto pominjes za Gol se vise odnosi na 'partner airlines' gde su ti odnosi definisani pojedinacno izmedju avio kompanije, umesto unutar neke alijanse.

ali, cesto se zapitam, ima li sve to smisla i da li se isplati ulozen trud u tumacenje svega, u poredjenju sa onim sto se potencijalno dobije na kraju.

Ja licno mislim da vredi. Imam milje u vise programa, iz sve tri alijanse, i koristim razlicite programe za razlicite prilike. Neki su bolji za shorthaul, neki za lonhaul, neki u ekonomskoj klasi, vecina u visim klasama [uglavnom Biz].

U pocetku su to bile evropske avio kompanije, jer sam najvise leteo po Evropi, ali onda ukapiras da je svet globalno selo i da to nema mnogo veze [osim u retkim situacijama, kao npr. sto rezidenti Austrlije ne mogu da se prijave u British Airways Executive Club program].

Sad su mi npr. 'najvrednije' United Airlines milje. Planiram da ih iskoristim na dva putovanja; jedno zig-zag po Evropi i jedno na Bliskom Istoku.

Meni je generalno pravilo da ili bude odnos izmedju placenih taksi i cene karte 1:10, ili da me takse za biznis klasu ne kostaju vise od placene karte u ekonomskoj klasi.

Evo, toliko za sada, ako se setim jos necega, napisacu. Ili pitajte :)

• 1 month later...

Nisam siguran koliku upotrebnu vrednost sledeći tekst ima za nas, ali možda nije loše da ga pogledate. U pitanju je lik koga smo i ranije pominjali na forumu, a koji vodi blog The Art of Non-Conformity. U tekstu je napisao kako i ljudi iz drugih zemalja mogu da pristupe nekim programima i besplatnim miljama, iako nemaju pravo na US kreditne kartice. Naravno uz daleko manje besplatne milje...

http://chrisguillebeau.com/3x5/travel-hacking-without-credit-cards/

• 1 month later...
  • Author

Imam neke milje u Lufthansinom programu "Miles and more", koje bih hteo da potrosim. Zanima me jedan konkretan datum i let, ali me nervira sto ne mogu da vidim koliko mi milja treba za to. Kad se ulogujem i odaberem taj let, samo mi da obavestenje da nemam dovoljno milja i nista vise. Ne pise ni koliko mi treba, ni nista!

Je l' zna neko kako mogu da vidim koliko je milja potrebno za taj let i da vidim da li uopste ima smisla da razmisljam o toj opciji?

Imam neke milje u Lufthansinom programu "Miles and more", koje bih hteo da potrosim. Zanima me jedan konkretan datum i let, ali me nervira sto ne mogu da vidim koliko mi milja treba za to. Kad se ulogujem i odaberem taj let, samo mi da obavestenje da nemam dovoljno milja i nista vise. Ne pise ni koliko mi treba, ni nista!

Je l' zna neko kako mogu da vidim koliko je milja potrebno za taj let i da vidim da li uopste ima smisla da razmisljam o toj opciji?

Daj info [na PM] pa ce drug Senator da baci pogled ;)

• 3 months later...

imao sam 52000 milja na miles-and-more lufthanse, i ponadao se da cu moci da kupim sa njima neku pristojnu kartu, bar do dubaija...medjutim, posle dugotrajnog pretrazivanja, shvatio sam da karte sa vecine destinacija iz evrope uopste ne mogu da se kupe za bilo gde van evrope, a iz nekih nemackih gradova (minhen, frankfurt) sam uspeo da dobijem cene za dubai, ali se ispostavilo da takse koje moraju dodatno da se plate kostaju vise nego taj isti let iz frankfurta kad bi se kupovao u regularnoj prodaji, znaci bez milja( inace, ovde takse nisu mogle da se plate miljama, samo kes)  :bang:....tako da ispadne da si milje bukvalno bacio za dzabe, i jos platio skuplje kartu  :bang: :bang:...onda sam zvao lufthansino predstavnistvo da se raspitam o cemu se radi, i tamo su mi objasnili da ove milje u stvari mogu da se koriste za kupovinu letova samo unutar evrope...

na kraju sam kupio povratnu kartu, naravno u okviru evropske destinacije, iz bga, takse sam platio miljama, i sve me je izaslo 45000...znaci, kartu do frankfurta sam stvarno dobio dzabe...to je bilo sad u januaru, van sezone..u sezoni ne mozete ni da pazarite miljama....al znate li koliko treba da bi se skupilo 45000 milja  :LOLLL:...to je kao da letite preko atlantika 10-12 puta  i to na ovim skupljim klasama...jednom sam leteo, bas lufthansom, iz fra do bogote, 12 sati let, i dali su mi samo 2000 milja, jer je kao neka jeftinija klasa bila...

i da, kad isteknu 2 godine, a milje niste iskoristili u tom vremenu, one vam isticu i brisu se potpuno..evo sad u decembru su mi tako skinuli 8000milja, inace bi imao 60000....

znaci, ovo se isplati najvise ljudima koji baas puno lete, i to na daleke destinacije, i to skuplje klase ( i karte naravno hihihi), pa mogu da dobiju neku kartu po evropi za dz...

a takvi ljudi uglavnom i imaju para da plate i tu kartu(u sta ne racunam sebe, jer mi je pola tih karata kupila firma)  ;D...

politika- dati bogatima, da bi imali jos vise, a siromasne ko hebe, oni ni ne treba da putuju,nek masu na aerodromu  :mah:

u sustini, milje se mogu najbolje iskoristiti u free shopu na aerodromima po nemackoj, gde ti 330 milja vredi 1 euro..tako da kupim par flasa pica pri povratku kuci, pokloncic za dz, laksi sam za 10-ak hiljada milja, i to je to heheh

• Author

I ja sam zakljucio slicno, da se Lufthansine milje slabo isplate. Ali, opet, prosle godine sam gledao, bilo je nekih promo letova, uglavnom iz nemackih gradova, pa se secam da je bilo poneceg zanimljivog za neke bliskoistocne destinacije, ako se ne varam za Liban ili Tel Aviv. Naravno, milje, plus jos takse, ali vredelo je. Sad kad ima lowcost i do tih krajeva, pitanje je.

Inace, jedna vest, koja ce mozda ponekog zanimati, pocev od 2014., aviokompanija TAM izlazi iz Star Alliance grupe i pridruzuje se Oneworldu, zajedno sa LAN-om.

@bam-bam: nije mi bas jasno kakve su 'te' milje koje mogu da se koriste samo unutar Evrope?

Kad se pominju M&M, nemojte zaboraviti i FlySmart Awards

https://www.miles-and-more.com/online/myportal/mam/uk/spend/flight/offer?nodeid=2547915&l=en&cid=1000243

Inace, kod vecine kompanija, mesta za award booking se, cesto, ili oslobadjaju dosta rano [330 dana unapred] ili dosta kasno [dve nedelje pre leta].

Moj savet je da se dobro sagleda sta koji program nudi za skupljanje i trosenje milja, da se sagledaju planirani/potencijalni letovi, i onda odluci.

Ja u M&M imam jos samo 7.5k koje cu da potrosim za nesto iz WorldShop-a, jer se za ove kratke letove na koje bih mogao da ih iskoristim ne isplati [takse su povelike].

Ja imam neka dva 'pravila': da uzmem biznis klasu po ceni ekonomske [biz takse] ili da ih iskoristim za karte koje bi bile bar 5 puta skuplje da se kupe.

Za Star Alliance [ako se ne leti bas najjeftinijim kartama, koje donose milje samo u svojim programima, a nekad ni tu] bih preporucio United - dobar availability + male takse i ne naplacuju YQ.

Za OneWorld - British Airways jer su jako dobri za kratke letove [malo bolji iz UK, ali ok i worldwide] - malo poena i malo para.

Za SkyTeam - nemam pojma :D  Ja skupljam u Flying Blue, ali mi deluje da je najbolje da se trose na druge kompanije, jer AF i KL naplacuju puno takse i YQ [tu vredi prvo pravilo]. Takodje, imaju promocije gde su odredjene destinacije 50% milja.

I ja sam procenio da mi se ne isplati da se zamajavam sa tim FF programima.

Em ne letim dovoljno cesto, em bi ucinak toga bio nikakav.

U Australiji mozes da skupljas milje na mali milion nacina, od supermarketa do razlicitih prodavnica i online kupovine. Ali, mislim da se to isplati samo velikim troshadzijama, ne nekome kao ja ko kupi sitnice.