Jump to content

Featured Replies

Ja imam oko 15000 milja na etihadu. Htela bih da kupim povratnu kartu od BG do Podgorice ili Tivta za sebe i decka (van sezone). Problem je sto kada to pokusam (na etihadovom sajtu) i za mesto polaska be problema izaberem BG, medjutim za mesto dolaska ne mogu da uzmem ni Podgoricu ni Tivat, prosto ih nema  u tom padajucem meniju. Na sajtu air Srbije postoje oba grada i pise koliko milja je potrebno za ta putovanja. Imate li neku ideju kako da resim problem? I zanima me da li je ovo moguce da jednom karticom kupimo 2 karte za nas dvoje? 

Pozovi telefonom Etihad Guest - oni bi trebalo da ti zavrse sve to sto ne mozes online [pod uslovom da ima dostupnih karata za milje].

Da li znate koji broj treba da pozovem? Je l taj servis u Srbiji ili u inostranstvu?

• 3 months later...

Je l' zna neko da li je moguće iskombinovati milje programa Miles&More (Lufthanza) i Miles&Smile (Turkish) s obzirom da pripadaju istoj alijansi?

On 12/24/2014 at 10:18 AM, Behemot said:

Je l' zna neko da li je moguće iskombinovati milje programa Miles&More (Lufthanza) i Miles&Smile (Turkish) s obzirom da pripadaju istoj alijansi?

Nije moguce, odvojeni programi su u pitanju.

Koji smor, bolje bi bilo da objedine te programe s obzirom da su u istoj alijansi.

Mogu naravno, samo kod nekih jeftinijih karata nema milja u programima drugih kompanija [a nekad cak ni u onoj koja obavlja let]. Ili procentualno jako malo [25%].

Ovo pogotovo vazi za Star Alliance i Skyteam, ponegde i za OneWorld.

• 2 months later...

Da malo ozivimo ovu temu, za nekih sedmicu dana imam malo duze putovanje, i putujem KLMom i Etihadom. Nisam jos prijavljen za Skyteam frequent flyer program, tako da me zanima koji bi mi vi preporucili?

Ako ista znaci, iducih godina bi mi letovi uglavnom trebali biti na relaciji Sj. Amerika - Evropa.

Hvala i podzrav :)

Prvo nam reci u kojoj klasi ti je ta karta, pogotovo KL segmenti (X, V, L i sl. ).

On 2/28/2015 at 7:27 AM, jms_uk said:

Prvo nam reci u kojoj klasi ti je ta karta, pogotovo KL segmenti (X, V, L i sl. ).

Kartu sam dobio od jedne putnicke agencije (duga prica, nisam ja placao :D ), i u onome sto sam dobio od njih, booking class ne pise. Isto tako, gledao sam na KLM stranici ali ni kod njih ne pise booking class.

Ipak, koliko sam uspio skontati, za 2 segmenta putovanja unutar Evrope klase su L i K, a za interkontinentalni je N. Za (interkontinentalni) let Etihadom je booking class H.

Nije nista posebno veliko, ali bi steta bilo da propadnu :)

PS. Upravo sam nasao na "My Trip" da bih trebao dobiti 3164 Flying Blue milja.

• 2 months later...

Trenutno imam neke poene sa British Airwaysom (one world). Trebao bih da letim sa Qatar Airlines za Kuala Lumpur, pa me interesuje koja je procedure i da li je lako dodati te poene od Qatara na postojeće koje imam sa Britishom?

Hvala!

• Author

Samo prilikom check-ina das broj tog naloga za skupljanje milja od Britisha koji imas. Mozda cak moze i online da se unese, prilikom rezervacije. A proveri da li i koliko poena/milja dobijas za tu odredjenu klasu kojom letis.

• 1 year later...

Da li wizzair ima tu opciju frequent flyer? I ako da, koliko letova treba da bih Nesto dobio za dz, ili makar uz dobar popust.? :smile:

• Author

Ukucas u guglu i vidis :smile: Nema frequent flyer program, ako na to mislis, ali, ima odredjen tip beneficija koje se isplate onima koji vise lete. Recimo Wizz discount club, platis godisnju clanarinu i "otplatis" je nekad vec sa jednim povratnim letom, pa ti onda svaki sledeci bude cista dobit, jer placas nize cene.

A za prave frequent flyer programe, recimo da mozes ozbiljnije da razmisljas o njima kad budes intenzivnije leteo, narocito na prekookeanskim letovima.

On 6/28/2016 at 1:35 PM, Dragance said:

Ukucas u guglu i vidis :smile: Nema frequent flyer program, ako na to mislis, ali, ima odredjen tip beneficija koje se isplate onima koji vise lete. Recimo Wizz discount club, platis godisnju clanarinu i "otplatis" je nekad vec sa jednim povratnim letom, pa ti onda svaki sledeci bude cista dobit, jer placas nize cene.

A za prave frequent flyer programe, recimo da mozes ozbiljnije da razmisljas o njima kad budes intenzivnije leteo, narocito na prekookeanskim letovima.

dragance, da li si imao neke posebne koristi od frequent flyer programa?

evo vec 15 godina skupljam kao te bodove, na raznim alijansama,letim dosta, i od svega sam uspeo par puta da kupim neku bocu alkohola na frankfurtskom aerodromu i to je to...stalno neke zajebancije oko tih milja, te ti isteknu, te ti priznaju 20% od onoga sto si preleteo, jer svaka kompanija ima svoj obracun za milje od drugih kompanija, u njivovoj "asocijaciji" itd...i kad sam nekoliko puta dogurao dotle da kao mogu da kupim kartu za neku unutarevropsku destinaciju, ispadne da od milja placam samo osnovnu cenu, a posle mi za takse, gorivo itd...nakarikaju jos brdo evra, da mi je jeftinije da kupim regularnu kartu , nego preko milja....za neku evropsku destinaciju su mi uzeli 45000 milja..

moram da priznam da mi je sama kartica frequent flyer programa vise posluzila nego same milje.. nekoliko puta sam uspeo da se prosvercujem u launges za ove golden i kakogod members, tokom noci, jer im je muka da nocu kopaju po kompu, nego ostave za ujutru....a ja do tad vec usao, jeo, pio, odmorio i otisao dalje heheh..naravno, karticu nisam pokazivao, vec samo bording pass gde pise tvoj broj, ali ne i nivo na skali bogatstva milja heheh...takodje, qatar me jednom ubacio u biznis klasu jer sam njihov frequent flyer,a za dz.. i to u A380..to je vec bilo nesto :)....

jedino sto znam da se neko "okoristio" je da je ortak preko miles-and-more, lufthansine, imao preko 60 hiljada milja, stalno leti preko bare, 6-7 puta godisnje, plus krace destinacije..i od svega je uspeo da kupi kartu bg-istambul, toliko su mu te milje pokrile.....valjda treba 30000 ili 35 hiljada za kartu, plus pare za takse i stagod, koje je platio ostatkom milja....

tako da, moj zakljucak je da se ne treba mnogo loziti oko toga, ako ti nije cim, upises taj broj, ako jeste, ne upises, i to je to....

Edited by bam-bam

• Author

Ja jesam imao koristi, a imam ih i dalje. Treba se dobro upoznati sa pravilima i u skladu sa tim birati letove, da ti se ne desi da ne dobijes poene/milje, zato sto si leteo nekom klasom za koju ne daju poene/milje. Ovde u Brazilu je to dosta isplativo. Recimo, ja imam poene na programu LATAM-a(bivsi TAM i LAN, koji su se ujedinili) i za jedan povratni let do Evrope, ja dobijem toliko poena da zaradim jednu povratnu kartu do destinacije unutar Brazila. Istina, miljama platis osnovnu kartu, a novcem platis takse, ali, ovde su takse niske, tj. nema naknadi za gorivo, kao u Evropi, pa se isplati. Tako recimo, leteo sam iz Sao Paola za Manaus i nazad(let od 4h) za 14000 poena(najbazicnijim povratnim letom do Evrope, bez ikakvih bonusa, zaradi se oko 12000) i platio taksu 15ak evra. Kad su mi poeni pred isticanjem, onda kupim nekom drugom karte, ako treba-ja se resim milja i dobijem neki novac za to, a tom nekom ponudim povoljniju cenu od trzisne i svima lepo. Kad nema ni toga, onda zamenim za neku robu na sajtovima kompanija partnera-nekad nesto za kucu, tipa, toster, sokovnik, nekad nesto za licne potrebe, recimo, patike, garderoba... Pritom, zaradjujem poene i tako sto placam sve kreditnom karticom-za 1 potrosen dolar dobijem 1 poen. Za godinu-dve, nakupi se i tu, pa prebacim na program za skupljanje milja. I ima jos zilion drugih nacina da se zarade ti poeni/milje. Naravno, kad dostignes neki status, neku golden, platinum ili black card, tu imas jos vise beneficija, pristup loungevima, prioritetno ukrcavanje, prioritetni prtljag, cekiranje na salteru za biznis klasu, besplatan upgrade za let u biznis klasi... Ali, za to treba dosta da letis. Ima ljudi koji se pasionirano bave skupljanjem milja i ciljaju letove u biznis klasi(neki error fare, npr), samo da bi zaradili sto vise milja. Treba truda i vremena, ali, isplati se, a to najbolje osetis na prekookeanskom letu, kad se baskaris u biznis klasi :smile: 

Imao sam nesto poena i kod Miles&More, ali, tu nije toliko isplativo uzeti neki let, jer su takse visoke, a po Evropi imas dostupan lowcost za mnogo manje para. Kad su milje bile pred isticanjem, kupio sam ponesto u Miles&More shopu i eto, sad imam dobar Samsonite ranac, sa znakom Lufthanse, npr :smile:

Edited by Dragance

Ako letis dovoljno cesto, ako pratis promocije i ukapiras kako da 'game the system' moze da se ima koristi i te kako.

ove i prosle godine, pomocu milja iskusio:

Emirates First A380 - 7 puta

Etihad First A380 - 2

Qatar First A380

Qatar Biz - 3 puta

Qantas Biz - 2

Qantas First A380

Cathay First

American First (international)

American Biz - 5

KLM Biz B777

Sent from my iTelephone using Tapatalk

ETA: imam jos bukirano miljama ove i pocetkom sledece 3xBritish, 2xCathay, 3xEtihad, Malaysia i Lufthansa - sve u prvoj klasi; i nekoliko letova u biznis.

Mada, vecina programa postaje sve gora za skupljanje milja - i najvise nagradjuju one koji puno trose (revenue based) - a ja to def nisam.

Sto se tice letova unutar Evrope, uglavnom je lose koristiti milje za to - izuzetak su npr. FlyingBlue Promo Awards - osim ako nije potrebna fleksibilnost, ili je cena karte visestruko skuplja.

Mi u UK imamo srece da British po Evropi ima fiksne takse od £17/£25 [eko/biz] te se za malo milja [4k-15k] moze leteti od Londona skoro svuda.

On 6/28/2016 at 4:58 PM, Dragance said:

Naravno, kad dostignes neki status, neku golden, platinum ili black card, tu imas jos vise beneficija, pristup loungevima, prioritetno ukrcavanje, prioritetni prtljag, cekiranje na salteru za biznis klasu, besplatan upgrade za let u biznis klasi...

I ne zaboravi dodatne bonus milje od 25 do 125% (u zavisnosti od statusa i programa) :wink:

Edited by jms_uk

Ja apsolutno nikakve koristi nisam imao od FF programa iako godisnje imam bar 4 'prekookeanska' leta uz par sitnijih.
Prvo sam se 2013. registrovao na Aeroflot Bonus (Skyteam) program i kod njih imam nesto preko 10 hiljada milja. Medjutim, prosle godine kad sam letio iz Beograda za Seoul i nazad Alitaliom nisam dobio niti jednu milju, valjda zato sto je bila neka жњ klasa i error fare.
Imam i Miles & More (Star Alliance) od 2014, oni su mi najgori. Samo sam za prvi Lufthansin let dobio 100% milja. Nakon toga sam letio Swissom Zagreb-Sao Paulo-Zagreb i dobio svega par hiljada, 25% cini mi se. Iste godine sam isao u Afriku Ethiopianom, opet 25%. Svaki put sam 'regularno' kupovao karte, nije bio error fare, promocija itd... ali je opet izgleda bila жњ klasa. I kod njih imam tek nesto preko 10 000.
Ove godine sam putovao u Japan i otkrio da postoji jos jedna alijansa - Oneworld pa sam se i tu registrovao na Finnair Plus i za to povratno putovanje dobio 10 000 milja sto je u poredjenju sa ovima gore fantasticno.
Uskoro opet letim u Afriku Ethiopianom pa odatle u Aziju Emiratesom pa sam otkrio da Emirates ima svoj nezavisni FF program tako da cu i kod njih da se prijavim i dobijem 4500 milja sto je opet ok u poredjenju sa prva 2 ali generalno beskorisno. Posto je i to error fare ocekujem da mi Etiopljani daju najvise 25%, dakle u najboljem slucaju cu imati izmedju 15 i 20 hiljada na Miles&More.
Naravno imam i Etihad guest ali to su sve kraci letovi za koje dobijam po 500 milja tako da ukupno imam svega 3-4 hiljade.

edit: naravno posto zivim u anusu svijeta nikakve kreditne/debitne kartice uz koje bi se skupljale dodatne milje i slicni dodaci nisu opcija.

Edited by ThirstyTraveler

• Author

Kao sto rekoh, vazno je dobro se informisati, a ti to ocigledno nisi radio :smile: Prva greska je da si se rasplinio na puno programa, od tog slaba vajda. Fokusiras se na jedan program gde mislis da mozes imati najvise koristi, proucis pravila, vidis koje klase koliko milja donose pa u skladu s tim i biras letove i kompanije kojima ces leteti. Mislim, sta ce ti poeni kod Ethiopiana? Gde ces ti njima da iskoristis poene, realno? Oni su u Star Alliance, trebao si da proveris da li si i koliko poena mozda mogao da dobijes od njih na Lufthansinom Miles&More. Ako nista drugo, tu bi kasnije mogao milje da potrosis u njihovom online shopu. Doduse, malo je cimanje, jer ne isporucuju u Srbiju, ali, uz malo truda i nekog poznanika u Nemackoj, sve to moze da se odradi. Drugo, ako je error fare, ne mora nuzno da znaci da ces dobiti malo poena ili ih neces dobiti uopste. Ja sam ih dobio gomilu nedavno.

Milje za dobijanje statusa vrede mnogo vise na pojedinim programima. Recimo, do pre koju godinu je program Aegeana bio odlican za dobijanje statusa i koriscenje svih beneficija. Vec sa nekih 20000 milja se dobijao valjda gold status kod njih, kao i ekvivalentni za sve Star Alliance kompanije i nije imao ogranicenje od godinu dana. To je bio raj! Vec sa 1-2 prekookeanska leta u odredjenoj klasi, odredjenom kompanijom iz Star Alliance i eto ti gomila beneficija.  

Inace, slazem se da u nasim krajevima nema toliko mogucnosti za skupljanje milja, nazalost.

Edited by Dragance