Jump to content

Featured Replies

Ако је веровати интернету, могао је пуно комотније да скокне до Сомалиленда, Харгејше,  Зелиле и сличних места, и то је Сомалија, иако тврде да није :)

• Author

Ако је веровати интернету, могао је пуно комотније да скокне до Сомалиленда, Харгејше,  Зелиле и сличних места, и то је Сомалија, иако тврде да није :)

Pa da ali to se sve ne moze porediti uopste sa Mogadishom. Da je otisao na ta mesta bio bi jedan u moru avanturista, ovako je jedan jedini. A inace i otisao je kasnije u ostale delove Somalije sto se moze videti u njegovom Facebook albumu.

Citao sam ranije na thorntree forumu o ovom liku i secam se da vecina sumnja da je zaista bio tamo (mislim na Mogadish, ne na ostalo), a ni mene nije ubedio... Sada vidim komentar na jednu sliku:

Aisha Muhyadin Mohamed woooow peace hotel haaa but looks more different then i knew before !!!

i njegovo:

Mike Spencer Bown There are two peace hotels, but one in in al shabab territory... maybe you checked into the other hotel by mistake?  zvizhd

sto takodje izaziva sumnju, lik je komotno mogao celu pricu da izmisli, jer niko nije bio tamo i ne moze da potvrdi/demantuje neke stvari, zatim je to objavio po svim forumina i razni novinari su ga kontaktirali... a ovog iz AFP-a npr. poznaje :D nije hteo da skenira tu stranu pasosa, samo na dve slike se vidi nesto malo nekog "grada" na osnovu cega ne moze da se zakljuci koji je to grad...

U svakom slucaju, i ako je bio tamo, otici negde cisto da stikliras da si tamo bio, tako sto te voze od aerodroma do hotela u blindiranom vozilu i dva dana provedes zatvoren u hotelu... ne deluje mi nesto privlacno... da ne pricamo o tome sto su vojnici morali da paze na njega, zivot im je bio jos vise ugrozen njegovim prisustvom, plus njegov zivot ali ocigledno njega to ne brine mnogo.

• Author

Da li je zaista bio ili ne ne znam, ja mu verujem.

A nije mi ubedljiv tvoj argument: sa jedne strane mu zameras zasto je samo ostao u hotelu i zasto nije isao po drugim delovima grada, a istovremeno mu zameras sto je uopste bio u hotelu jer je to zahtevalo rizik po strazare. Pa ako je sam boravak u hotelu bio rizik kao sto ti kazes, koliki bi onda tek bio rizik da se bio uputio van hotela?

Ne mislim da je dolazak u Mogadishu i prebacivanje u oklopnom vozilu do hotela i kasnije boravak u tom hotelu shala uopste. Napadi i promene granica kontrole u gradu se desavaju svakodnevno. Jedan britanski par je cak bio kidnapovan od strane somalijskih pirata u blizini Sejsela, preko 1000 kilometara dalje od Mogadisha. Onda razmisli koliko je rizicno bilo ovo sto je on uradio. Uostalom, da je to bila setnja u parku sigurno on ne bi za 20 godina bio jedini koji se na takvo nesto usudio.

Pretpostavimo da je stvarno bio u Mogadishu, znam da to sto je uradio uopste nije sala, ali poenta je u tome da ne vidim svrhu biti zatvoren dva dana u hotelu i ne videti nista od grada. Jednostavno, ako je takva situacija da ne smes da izadjes na ulicu, onda i ne treba da ides u taj grad. Mozda je nekom zanimljivo da uradi tako nesto cisto da bi mogao da se hvali da je bio na takvoj destinaciji, meni nije, to je sve :)

Ne znam da li je bio tamo ili ne - sve što nalazim na netu ne deluje mi ni kao dokaz da je bio, ni kao dokaz da nije. Ali mi ono što je on pisao, kao i njegove fotke na fejsbuku, deluju kao siguran dokaz da je tip totalni kreten. Sav je pun sebe, uvek ponavlja kako je to što je on uradio užasno opasno, kako će vas kidnapovati ili ubiti ako samo promolite nos iz hotela, a glavno mu je da se fotografiše kako drži razne vrste oružja, sa ogromnim osmehom. Oružje ne služi da se njime fasciniraju prijatelji kod kuće, nego da se ubijaju ljudi.

Evo šta mu je odgovorio neki lik na lonely planet thorntree forumu: "Sounds a fascinating trip. I'd like to hear more of these places, but less of the "I was the first here", and "I am incredibly resourceful not to have been kidnapped"- type of sentiments."

Upravo to i ja mislim. Čovek je posetio mesto u kome besni rat kao da posećuje zoološki vrt ili zabavni park. Svaka rečenica mu je busanje u grudi i hvalisanje kako je on velika faca. Kretenčina. Ali bar dobro ilustruje šta putovanja ne treba da budu.

Inače, na engleskoj verziji našeg sajta odavno stoji priča o prestonici Somalije, koju je napisala Doris, devojka kod koje sam kaučsurfovao u Najrobiju. Mislim da je tekst kudikamo informativniji od svega što je ovaj nesretnik napisao.

Two weeks in Mogadishu, Somalia

Uspeh je relativna kategorija i svako ga posmatra kroz prizmu sopstvenih verovanja, shvatanja i stavova.  Lično ne vidim granice, nacije, religije nego Ljude. Ljudska priroda je manje više svuda ista, ljudska svest nije. A svest ovog ’turiste’ je na tom nivou da je u središtu ljudske patnje i stradanja, prema ovim člancima imao nameru da bude ’prvi’ i ’precrta Somaliju’, veliki ego na sceni. Tužno.  :death:

The world traveller claims to have visited 160 countries since he sold his business in Indonesia years ago and he had yet to tick Somalia -- which has been devastated by a brutal civil conflict for almost 20 years -- off his list.

"I knew that Somalia plunged into civil strife nearly the day I started travelling but it was still on my list of places on the globe I should tour," he said at the heavily-guarded hotel where he stayed two days.

"Somalia is the last and most dangerous country on my list and once I’m here in Mogadishu, I feel I made it," he said, explaining that he has already travelled to Iraq and Afghanistan.

Bravo Lazare za komentar o tome šta putovanja ne treba da budu  clap

• 4 weeks later...
...a glavno mu je da se fotografiše kako drži razne vrste oružja, sa ogromnim osmehom. Oružje ne služi da se njime fasciniraju prijatelji kod kuće, nego da se ubijaju ljudi.

Mozda je covek ljubitelj oruzija.

Ako jeste ne znam sto bi mu zamerio slikanje.Sem te turske majce,koju nosi na svakoj slici...

Ogledao sam taj YouTube snimak,i pogledao fotografije koje idu uz njega,pa ne znam da li je sve to on (taj lik) slikao?

Ako jeste,deluje onda kao da se mrdnuo iz hotela.Nije mogao sve to da slika iz hotelske sobe.