Jump to content

Featured Replies

Posted

Neka ideja kako najjeftinije stici iz Beograda do Lihtenštajna?. Ok.. pretpostavljam da je prvi korak wizzair do Memingena, pa  posle vozom. Sad baš češljam bahn.de, ali nešto mi do stanice Schaan-Vaduz izlaze neke kombinacije sa gomilom presedanja a što se tiče cena piše Fares not available???

shtrumpf

Što je najgore voz Beograd - Cirih ide preko Lihtenštajna (pruga između Feldircha i Buchsa), ali samo prolazi, ne staje nigde u Lihtenštajnu.

Neka ideja kako najjeftinije stici iz Beograda do Lihtenštajna?. Ok.. pretpostavljam da je prvi korak wizzair do Memingena, pa  posle vozom. Sad baš češljam bahn.de, ali nešto mi do stanice Schaan-Vaduz izlaze neke kombinacije sa gomilom presedanja a što se tiče cena piše Fares not available???

Možda je bolja varijanta uraditi pretragu na sajtu Švajcarskih železnica (www.sbb.ch). Ni tamo nije moguće dobiti kompletnu cenu, ali se može naći recimo ovako nešto:

0gDiC.png

Međutim kad probaš da kupiš, kaže ti da nije moguće procesirati celu rutu ali ti ipak daje da kupiš kartu do Buchsa:

bLiqy.png

U principu ovo nije problem jer kartu za poslednji deo koji ide autobusom, možeš jednostavno kupiti direktno tamo na stanici (autobusi polaze sa istog mesta gde i voz). U pitanju su žuti post-busevi tako da nema problema uopšte.

Ima iz Zagreba do Ciriha voz za 29 EUR u jednom smeru, od Beograda do Zagreba 22 EUR, istim vozom, nema potrebe da izlaziš u Zagrebu, samo kupiš karte ranije u Putniku, i izađeš ranije iz voza u Buchs SG.

• Author

Ja se zalepio za ovaj bahn.de, a iskustva mi govore da nemacki IC i R vozovi znaju često da kasne. Bolje da se držim svajcarske železnice, po njihovim vozovima možeš da naviješ sat...Hvala RaxCherrych i ivantod  na korisnim informacijama...

Ja se zalepio za ovaj bahn.de, a iskustva mi govore da nemacki IC i R vozovi znaju često da kasne. Bolje da se držim svajcarske železnice, po njihovim vozovima možeš da naviješ sat...Hvala RaxCherrych i ivantod  na korisnim informacijama...

I švajcarski i nemački sajt pokazuju iste vozove, nema to veze. Nego gledam, ovaj bus ide 5 minuta od Buchsa do Schaana, to može onda sigurno i peške  :?

I švajcarski i nemački sajt pokazuju iste vozove, nema to veze. Nego gledam, ovaj bus ide 5 minuta od Buchsa do Schaana, to može onda sigurno i peške  :?

Ako se pretraga uradi na SBB, tamo može da se vidi i karta kuda se ide; po toj karti bus prelazi manje od 2km, tako da si verovatno u pravu, nisam obratio pažnju na to. Inače da potvrdim, SBB i BAHN.DE generalno koriste istu bazu podataka, tako da su u pitanju isti vozovi samo ja nalazim uglavnom da mi je lakše da se snađem na SBB sajtu pa sam ga zato preporučio, ništa drugo.

Nego, moram da pitam, jel ima neki poseban razlog da se ide u Lihtenštajn, pošto koliko ja znam, tamo nema praktično ništa da se vidi?

• Author

Nego, moram da pitam, jel ima neki poseban razlog da se ide u Lihtenštajn, pošto koliko ja znam, tamo nema praktično ništa da se vidi?

Pa i nemam neki poseban razlog...recimo da je to jedina zemlja nemackog govornog podrucja gde nisam bio  ;D...a i kad je pre neki dan bio prolecni wizz air popust pazarih karte do Memingena...pa rekoh sebi, posto cu vec deo leta biti u juznoj Nemackoj (verovatno negde u Bavarskoj i Baden Virtembergu) mogao bih da skoknem i do Lihtenštajna... na mapi deluje jako blizu    8-)

Uhhh, hteo sam ovu temu da otvorim u januaru kad sam bio u Lihtenštajnu i Švajcarskoj.

Da, valjda je najjeftinije da u Putniku uzmeš kartu Zagreb - Švajcarska i da siđeš u Buksu (Buchs SG). Ta karta važi sve do Ciriha, ali ako izađeš iz voza, ne možeš da nastavljaš putovanje sa istom kartom. Od Buksa do Šana ti treba 20 minuta peške i nema razloga da ne prepešačiš tu deonicu :) a stvari ostavi na stanici u Buchsu - imaju one ormariće koje plaćaš novčićima.

Ja sam pešačio i od Šana do Vaduca, Vaduc je sasvim lep gradić, čak me je prijatno iznenadio, a navodno, Šan je veći (ako ti u Ko želi da bude milioner? bude zapalo pitanje koji je najveći grad u Lihtenštajnu, sad znaš odgovor).

Vozovi kroz Švajcarsku su izuzetno skupi. Ako hoćeš da ideš iz Buksa do Ciriha posle, izdvojićeš nekih 20 i nešto evra, čini mi se.

Pitaj još nešto, ne znam koliko mogu da pomognem jer sam proveo samo nekoliko sati u Lihtenštajnu, ali probaću :)

• 6 years later...

Evo ja sam danas bio u Lihtenstajnu, pa da podelim utiske.

Najjeftiniji i najbolji način da dodje u Lihtenštajn je iz Ciriha - prvom vozom do Sargansa, pa onda busom do Vaduza. Ukoliko rezervisete ranije na sajtu železnice SBB, možete naći karte sa popustom "supersaver", koje su dosta jeftinije. Svaka karta može biti supersaver, ali te se karte koriste za samo jedan termin koji odredite, ne možete sa tom kartom ići drugim vozom. Povratna karta Cirih Sargans je tako izašla 20 franaka, i još 13 franaka do Vaduza i nazad. 

Vaduz je jako mali grad (otprilike kao Rača Kragujevacka, ko je bio tamo zna, iste veličine i broja stanovnika oko 5000), tako da za tri sata apsolutno sve može da se vidi: glavna ulica, popeti se do zamka, šetnja pored Rajne i eventualno Šon kao najveći grad. 

Sve u svemu malo mesto, interesantno, tri četiri sata sasvim dovoljno za sve :)