Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav, sigurno ima ljudi ovde koji su živeli/studirali u Austriji.

Ja sam ovde na studijskom boravku, pišem master u Beču. Od 1. marta pa do danas i još malo sam ovde bez vize, kučeta i mačeta, korsitim onih 90 dana. U maju moram da se legalizujem :P Pisao sam ambasadi u BG koja je super ljubazna i poslali su mi spisak dokumenata koja mi trebaju za dobijanje BORAVIŠNE DOZVOLE i eventualno vize.

Šta to zapravo znači? Da li boravišna dozvola zamenjuje vizu, tj. da li sa tom boravišnom dozvolom mogu prekoračiti 90 dana u Austriji ili za to moram posebno podneti zahtev za vizu?!

Phhh...

Boravišna dozvola je upravo to što joj ime kaže: dozvola boravka na određeni period. Nije potrebna viza.

Imaš prava boravka do datuma naznačenom u rešenju o dozvoli boravka.

Po meni, trebao si da tražiš Dozvolu boravka, a na osnovu školovanja, pre odlaska u Austriju.

• Author

Mhm, trebao sam ja štošta, ali ah ...

Da li to znači da ako iskoristim recimo 60 dana od onih 90, i onda dobijem boravišnu dozvolu, ostalih 30 dana se ne računa, već ih mogu iskoristiti nakon isteka boravišne? I da li ta boravišna važi samo za Austriju, tj. da li moram ući avionom recimo ili se mogu slobodno kretati po EU sa tom dozvolom?

Nikad ovako nešto nisam radio, pa ne znam :( Hvala!

Topla preporuka, apliciraj za vizu-boravišnu dozvolu ovog trena. Studiranje bez vize-boravišne dozvole je ZABRANJENO u šengen zoni! Znam iz ličnog iskustva.

• Author

Mislim, ne studiram zvanično, nego pišem master, tj. tu sam na nekom isntitutu. Moj najveći problem jeste, što sam ovde od 1. marta do 30. juna, a sa onih 90 dana mogu ostati do 1. juna, a sada tražim način da pokrijem onih 30.

Ako studiranje nije zvanično, onda si ti turista i ne znam na osnovu čega ćeš dobiti Dozvolu boravka.

I ne razumem pitanje a u vezi aviona. Ovde je prisutna zabluda da ako se avionom izlazi iz Schengena da nema veze prekoračenje boravka. To, jednostavno, nije tačno.

• Author

Ma znam, zato sam i hteo vizu, studentsku, jer imam poziv od univerziteta ovde is ve to, pa se ovi u ambasadi istripovali da mi treba boravišna, iako mi treba samo mesec dana pokrića ... uh ... smisliću nešto već.

Hvala u svakom slučaju :)

Šta ti znači to "pišem master", leba ti? Ne kontam...

• 1 month later...
  • Author

E, pa pišem master, radim eksperimente i istraživanja na institutu tamo, jerbo ovde nemam za to mogućnosti, pa se onda vratim sa radom i branim rad ovde.

Anyway ... dobio sam vizu za Austriju. Na njoj piše: Važi za: Austriju. Šta ovo znači? Da li ja moram da uletim u Austriju, ili je ok da idem preko HU i imam mađarski pečat? Kako će oni znati da li sam ja svo vreme bio u Austriju ili nekoj drugoj zemlji Šengena?

Hvala!

Nemoraš da "letiš". Uđeš, normalno, u Shengen a vizu, kakvu već, imaš za boravak u Austriji.

vazi da za Austriju imas boravak, odnosno ne mozes sa tom vizom da zivis, recimo, u Nemackoj. I da, normalno mozes da se kreces po Sengenu ali ne i da zivis tamo. U Austriji sa tom vizom mozes da iznajmis stan, sto ne mozes u nekoj drugoj zemlji,.

• 5 weeks later...

Zdravo ljudi! Molila bih vas za savet, situacija je sledeća:

idem u Austriju na godinu dana i znam od ranije da bih sa svojim biomentrijskim pasošem trebala da se prijavim za boravišnu dozvolu kad stignem tamo (tako su mi rekli i sad). E, sad, s obzirom na to da se boravišna dozvola plaća 100 (ili 120 evra, nisam sigurna), a da studentsku vizu D u Srbiji mogu da izvadim besplatno, da li je izvodljivo da se jednostavno u ovom slučaju izvadi viza (i ne plati ni dinar  :P)? Ili kao, pošto je u pitanju boravak od godinu dana MORA boravišna dozvola? Kontala sam da možda postoji neki maksimum broja meseci (koji je usput manji od 12) na koji može da se dobije viza, pa da zato po nekom propisu kod boravaka od godinu dana mora boravišna...?

Ranije sam išla na 1 semestar, izvadila vizu na 6 meseci, pa produžila na drugi semestar, izvadila vizu na 4 meseca, i to je to. A sad...  :-\ Stvarno mi se ne daju ti evri ako ne moram!

Hvala unapred!

• 2 months later...

Imam jedno pitanje pa ako neko zna tacan odgovor molim za pomoc.

Planiram da predam za boravisnu dozvolu za par meseci  tj. za sklapanje porodice posto mi je zena u Austriji ona poseduje  trajni boravak ali je nasa drzavljanaka,sve smo sredili stan koliki je potreban,plata jos imam kurs A1  da zavrsim pa onda ide na red i to e sad mene zanima jel postoji mogucnost da me odbiju ako sam 6 dana prekoracio boravak u 180 dana koliko je dozvoljeno

• 1 month later...

pozdrav swima , i ako moze neko da mi ucini i da mi odgovori. Zena treba da mi preda za vizu u becu i sve smo spremili i sada me jedno brine prosek plate, oni su nam rekli da treba da ima 1222evra, a mene zanima dal se racuna dupla plata za taj prosek jer ona ima jedan mesec 1240, sa duplom platom skoro 2500 evra, al drugi i treci mesec ima oko 1100 evra , ja znam da u srbiji bi imala dobar prosek , al neznam tacno kako tamo rade prosek plate ili mora da ima svaki mesec posebno 1222, hvala unapred????!!

Prosek predstavlja aritmeticku sredinu za odredjeni, trazeni period. Tamo gde su naveli koji je neophodan minimum, verovatno bi trebalo da stoji da li se odnosi na neto ili bruto platu(pretpostavljam da si pod pojmom "dupla plata" mislio na bruto platu). Tvoje je da predas dokumentaciju i nadas se pozitivnom odgovoru, jer, svakako, prosek plate ne mozes popraviti.

ne, na duplu platu sam mislio na to da u austriji za bozic i za odmor dobijaju duplu platu, a moja zena sada u novembru dobija njenu platu plus tu platu za bozic , hvala ti u svakom slucaju , moracu ipak u magistrat da pitam za to ;)

• 2 years later...

Moji roditelji rade 14 godina tacnije od 2000 godine na radnim papirima ,ali nemaju boravisnu vizu da li imaju neko pravo da predaju u ambasadi za boravisnu vizu u Austriji? Do sada nisu pokusavali nista.

Ako radee sezonski onda imaju sezonsku radnu dozvolu i boravišnu vizu.
Ako bi im poslodavac napravio ugovor na duži period, ili neodređeno vreme, verujem da bi dobili stalnu boravišnu vizu.

To ti pričam, moraju imati stalan a ne sezonski posao.

• 7 months later...

Pozdrav

Mene interesuje na koji nacin se moze aplicirati za vizi u Austriji? Kako doci do „E-Card“ ?  

Kako dobiti vizu? 

Ovde sam zavrsila studije,pa nameravam prvo tamo da radim pa da nastavim skolovanje.

Mnogo sam zbunjena,ali ce mi svaka informacija koristiti  ???  

Hvala unapred.

• 2 months later...

cao ja sam nov ovde , pratim ovaj forum pa me zanima jedna stvar.? Moja devojka je u becu vec 11 god i nameravamoda se vencamo jos malo imao sam problem sa madjarima bio sam u becu i u nemackoj radio kada sam se vratio u maju za srbiju na granici nikakvih problema nije bilo po mom proracunu imao sam jos u luftu 5 dana , kada sam 30 maja krenuo za bec vratili me sa granice i udarili mi pecat prekoracenje navodno 2 dana , da bih ja posle sedam dana ponovo krenuo i ponovo me vrate sa granice , etreci put sam prosao u junu uz 50e madjaru e sada zanima me da li da krenem avionom kakva je tu procedura a izvadio sam nov pasos ? Hvala za pomoc

• 10 months later...

Pozdrav, zamolila bih vas za bilo kakvu pomoc vezano za moj problem. U Becu Sam vec dva mjeseca i Idem na Kurs njemackog jezika. Da li je iko upucen koliko je zapravo moguce dobiti boravisnu vizu na osnovu kursa? Ukratko moram zavrsiti b2 da bih mogla nostrifikacirati diplomu. Bilo kakva informacija je dobro dosla. Hvala :smile:

• 2 years later...

Pozdrav svima .Ćerka je upisala studije u Austriji i predala za studentsku vizu,kad je posle mesec dana otišla da se raspita za vizu tražili su joj pasoš i videli da ima prekoračenje i odbili vizu .Da li postoji mogućnost da se sa novim pasošem preda ponovo zahtev za vizu možda u drugoj opštini  da bi izbegli pauzu u školi tri meseca .ako neko ima savet šta bi bilo najpametnije da se uradi,,,hvala