Jump to content

Featured Replies

Posted

Dakle ovako  :blob: :

Plan: Srbija-Portugal

Vreme: 2 meseca (avgust-septembar)

Budzet: 500e

Ne znam gde sam ziveo do sad, pa nisam znao da toliko ljudi putuje autostopom i da se moze putovati i sa malim budzetom.

Ovako sam zamislio :Srbija-Austrija-Madjarska-Nemacka-Francuska-Spanija-Portugal

Koliko sam uspeo da u ovih par dana snjuanja internetom saznam, rekao bih da je moguce. Intresuje me sad, od iskusnijih, ima li boljih tura.

Ideja mi je da picim autostopom, nisu mi cilj veliki gradovi, mada bih zakacio neki, vec manja mesta, ljudi iz unutrasnjosti i to. Ne znam koliko je izvodljivo isto, ali razmisljao sam da se vratim drugim putem, da budem blize obali.

Krajem jula cu biti slobodan pa bih u to neko vreme isao, sto se tice stopiranja kapiram da je sezona godisnjih odmora pa su mi sanse vece, mada koliko sam shvatio, porodice sa decom retko kupe stopere. Kad dodje do toga da kenem nazad, u septembru, kraj je sezone, pa razmisljam i da su cene po turistickim mestima nize. Ne planiram hotel i sl. nego generalno mislim.

Druga stvar, na sajtu helpexchange.com sam video da ima tih plantaza i svacega, odradjujes im neke poslove, a dobijes smestaj i hranu.  klanj:: Mislio sam da zakacim par tih plantaza, farmi ili sta vec, da provedem, po par dana na dve, tri.

Takodje interesuje me moze li se kampovati na divlje po ovim zemljama, nosio bih sator. CS me ne interesuje previse, jer nemam mogucnosti da budem host i ponudim smestaj ikome, pa ne bih ni da se uvaljujem drugima.

E sad, ima li sanse za sve to u okviru toga? :)

hvala

Samo kratak osvrt na to sa "plantažama" :), jer sam i ja dosta pretraživao. Mnogi imaju minimum od par nedelja boravka. Neki (retko) zahtevaju bar osnovno znanje lokalnog jezika. Većini ne odgovara da kažeš "dolazim stopom preko 1500 km, pa ne znam da li ću ove ili sledeće nedelje/meseca". :) I najvažnije - mnogi traže da imaš već preporuku nekog hosta. Čak ima i onih koji traže pasoš EU (možda te prijavljuju kao nekog nadničara, imaju neke poreske olakšice ili dodatke, ko će ga znati). Ja ne bih tek tako računao da se to uklopi u neki drugi plan (letovanje).

Za budžet nemam iskustva sa stopom i kampovanjem, ali računam da ti je dovoljno 180 evra (3 dnevno) za hranu i piće u supermarketima. Stotku odvojiš kao rezervu, 50 ti je za neki "provod" (negde ćeš nešto morati da platiš ili ćeš da ideš na plaćeni izlet/obilazak). Dakle, do 500 imaš još 170 za eventualno plaćanje hostela. Najniža cena je obično 10-15 e, pa bi to bilo za 11-17 dana. Poveliki raspon, ali to je bar 20% ukupnog boravka (60 dana). Mislim da je više nego dovoljno. Očekivao bih da ljudi takvu turu planiraju sa 200-300 evra. :)

Mislim da treba da pogledaš temu o stopiranju, da vidiš procenjene udaljenosti po danu. Ja čitao ranije, ali se ne sećam tačno. To ti je bitno da znaš koliko ti je dana potrebno za čisto putovanje po svim državama koje želiš da obiđeš i koliko za povratak u zemlju. Možda ne bi bilo loše da za povratak planiraš neki low cost avion iz određenog grada.

I još jedan kratak osvrt na CS: zabluda je misliti da se mora imati smeštaj u ponudi da bi se koristio CS, ne postoji nikakva kontrola takvog tipa, niti se članovi koji samo gostuju smatraju inferiornim (kao šta ja znam, "ne smeš da budeš gost više od 3 puta ako nisi bar jednom bio domaćin"), mnogim ljudima koji nemaju novca da putuju je upravo hostovanje prilika da upozaju ljude iz raznih krajeva; tako da ne treba gledati na to kao na primanje vs. davanje usluga. 

Sa druge strane postoje neka osnovna pravila ponašanja, tipa da nije lepo da kao u hotelu dolaziš i odlaziš kad hoćeš bez da se javljaš ukućanima, i tako to; najbolje idi na sajt pa se upoznaj sa materijom; pa posle ako iz nekog drugog razloga nećeš da koristiš to je isto ok..

• Author

pijjj Mhm,  valjda ce se javiiti neko sa iskustvom za te plantaze i farme. Jasno mi je to da mi je datum dolaska neodredjen i da to nece odgovarati hostovima. Ideja mi je da nadjem recimo dvojicu koji su relativno blize, tipa Madjarska i Nemacka. Sto se tice Madjarske recimo, nije daleko, pa bih datum mogao da preciziram, a za Nemacku dam si 5 dana fore, pa ako dodjem ranije imam sator, valjda i malo mozga pa bih se snasao. Ili bih mozda mogao da nadjem nesto kad se priblizim zemlji koja me interesuje sto se toga tice. Ne znam, samo razmisljam.

Citao sam teme o stopiranju juce, samo da vidim kako to funkcionise. Citacu jos za konkretne stvari.

@nghngh

Sto se tice CS, znam da se nista ne mora, nego mislim da bih se osecao kao da se uvaljujem. :) Mozda gresim, uglavnom procitacu i to sto si rekao.

Jos me jedna stvar interesuje a tice se osiguranja, planiram to da uplatim, van ovog budzeta, ali me jedna stvar muci. Imam prokleti kamen u bubregu (ko ima zna koji su bolovi), pa me interesuje, da mi eventualno krene tamo je l osiguranje pokriva i tako nesto?

Ja ne znam za putno osiguranje koje pokriva stanje koje postoji pre odlaska na put. U mom ugovoru je i naglašeno da imam pravo na naknadu "zbog IZNENADNE bolesti ili posledica nesrećnog slučaja i drugih NEPREDVIĐENIH događaja (...)". Uz to, navedeno je da se "obavljanje profesionalnih aktivnosti i poslova koje organizuje ili plaća inostrani poslodavac" smatra "privremenim radom u inostranstvu" i nije pokriveno. Drugim rečima, ako ti se nešto desi na samoj "plantaži", gde obavljaš neki posao, možda ti ne bi bilo pokriveno osiguranjem.

Najbolje da pozoveš i pitaš direktno osiguravajuće kuće.

to osiguranje se zove PUTNICKO osiguranje, dakle pokriva putovanje a ne i rad. da bi radio negde, bez obzira da li je volonterski ili ne, moras biti negde prijavljen i u tom slucaju imas osiguranje, ali koje je regulisano na drugi nacin. Ako radis na crno , sigurno ne znam kako bi objasnio, recimo, pad sa skele, odnosno sta si turisticki radio na skeli. Cak osnovno osiguranje ne pokriva ni nezgode nastale na skijanju i kod ekstremnih sportova, nego se kupuje dodatno osiguranje.

• Author

Koliko sam shvatio, ne bi smelo ni da se radi, bez radne vize/dozvole. To podrazumeva i posao kojim dobijas samo smestaj i hranu, na taj nacin je placen. Tako da radna viza/dozvola ne treba samo u slucaju da nista ne dobijas u zamenu za svoj posao, dakle volontiras u pravom smisli reci. Svi znamo da je praksa malo drugacija, ali Boze moj.

Ne brine mene to, niti mislim da se bavim "visinskim" i opasnim poslovima, vec bih osiguranje uplatio najvise radi toga da me negde u sumi, pod satorom ne zvizne bubreg, zovem hitnu, a na kraju mi daju racun koji ne bih pokrio ni svojim petogodisnjim prihodom.  :-[

Zvao sam osiguranje, ne mogu sad da se setim imena, i rece mi lik da ne pokriva hronicne bolesti i slicno, sto mi je sad i logicno, radi zloupotreba i svega ostalog.

I dalje se nadam da ce se javiti neko sa iskustvom sa helpexchange-a.  :eat:

Ja sam upoznao lika iz Amerike u Portu pre dve nedelje koj je posao na putovanje po evropi na 20 dana u novembru :).

Svidela mu se evropa i ide od grada do grada, uzima hostele, prvo vece izadje u grad, skonta se sa sankerima i menadzerima i vec drugo - trece vece pocne da radi kao konobar. Radi par dana "dokle mu je zanimljivo u tom gradu" pa tera dalje. I bas mi rece da ne veruje da ce skoro za Ameriku.