Posted August 18, 2015 On 8/17/2015 at 8:58 AM, bam-bam said: heheh kad kazem indonezija, ne mislim samo na bali, cak stavise, to je samo jedno od 17 hiljada ostrva...anyways, na baliju ima nesto jeftinijeg smestaja, zato sto je ponuda mnogo veca, ali i to je skupo u poredjenju sa regionom, u odnosu cena-kvalitet..ono sto na baliju kosta 20$ smestaj je raspad u poredjenju sa 20 $ na tajlandu gde dobijes bungalov sa mermernim plocicama, staklenim zidom , airconom, i tik uz plazu...na baliju su jeftinije npr. gajbe za iznajmljivanje, al to moze samo na mesec dana+...ako te zanima to, imam neke ortake tamo koji rentaju gajbe...sumatra je jako skupa za smestaj..al vredi svaku paru stvari i novac cuvas u sefu, svi hosteli ga uglavnom imaju....zasto je sumatra skupa?kolko si davao za smestaj i da li si smestaj bukirao pre ili uzimao kad se nadjes tu...bio sam tamo pre jedno des godina i smestaj je bio dzaba pa me zanima dal se nesto promenila ako bi opet naleteo tamo....nekako mi je cudno da je smestaj bas tolko poskupeo jel je ipak to jedna od bednijih destinacija,ajd za bali jel su tamo previse bezobrazni al sumatra...jedino ako se nije povecala navala pohotnih ruznih belkinja na toba jezero Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 On 8/18/2015 at 11:31 AM, superpera said: zasto je sumatra skupa?kolko si davao za smestaj i da li si smestaj bukirao pre ili uzimao kad se nadjes tu...bio sam tamo pre jedno des godina i smestaj je bio dzaba pa me zanima dal se nesto promenila ako bi opet naleteo tamo....nekako mi je cudno da je smestaj bas tolko poskupeo jel je ipak to jedna od bednijih destinacija,ajd za bali jel su tamo previse bezobrazni al sumatra...jedino ako se nije povecala navala pohotnih ruznih belkinja na toba jezeropa skupo je jer nema turista uopste..nema potraznje, nema ponude..isto kao i kod nas u bgu pre 15 god...mislim, meni super bilo, izmedju ostalog i sto nije bilo turista heheh...jedino taj smestaj...al zato me ni na cemu drugom nisu drali, sve sam placao cene ko i lokalci....jos nisu naucili da belac treba da se odere hehehhe...a pravo da ti kazem, jes da kao ostavljaju pare, ali toliko su belci opljackali i izvukli bogatstava iz svih azijskih/africkih/juznoamerickih/srednjeamerickih teritorija, da i moji cukununuci treba da budu odrani ako bilo gde otputuju u te krajeve.. cak i ako ja licno nisam bio kriv za to isisavanje heheh... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 pa dobro nije bas da ih nema,najvise ih je na toba jezeru i na pulave u,nego ne rece koliko si placao i dal si bukirao pre ili ne,bitno je jel je bukiranje uvek skuplje a cesto i duplo,i jel si svugde bio ili samo na par mesta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 On 8/18/2015 at 4:39 PM, superpera said: pa dobro nije bas da ih nema,najvise ih je na toba jezeru i na pulave u,nego ne rece koliko si placao i dal si bukirao pre ili ne,bitno je jel je bukiranje uvek skuplje a cesto i duplo,i jel si svugde bio ili samo na par mesta?ma ja ne volim to preko neta, pogotovu na takvim mestima....idem skoro uvek na bum heheh...ma bilo je nesto po 20-30$ i to u nekim krs hotelima, onim muslimanskim pored dzamija ....bio sam svuda, metar dana sam ostao na sumatri..najvise medan, bukit lawang, lake toba, pekambaru, isao sam gore i do pokrajine ace....ma nije bilo nikog od turista, ono jes da sam bio u kisnoj sezoni, novembar/decembar, al brate vijali smo se s nekih 3-4 lika holandjanina svuda gde bi isli....pratili smo se stalno, negde oni dodju prvi , negde mi hahah..i nikog drugog od strendzera nema...na kraju se to nastavilo i kad smo presli na javu...videli ih i u yogiakarti, i surabaya-i hehhe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 (edited) On 8/17/2015 at 8:34 PM, Zoki28 said: Hvala opet. Ako dodjem nekada na vise meseci... mozda mi zatreba gajba. Sada dolazim na 4 dana u maleziju, 6 dana filipini palawan mozda cebu pa 6 dana bali i okolina. Kratko vreme ali me zanima, sta bi po tebi vredelo obici za to vreme na svakoj od tih lokacija? Prvenstveno me zanima priroda pa idi brate na tu underground river, i el nido na palawanu...i odatle uzmi taj tao expedition sto nam je travel svima savetovao...to mi deluje da je do jaja...imas taman vremena za sve...1 dan reka, i 3-4 dana tao expedition...na cebu nemam pojma...na baliju ubud, imas tamo i neku monkey forest, lepa je priroda ...na severu singaraja isto vrh priroda...i na samom jugu obavezno uluwatu temple, ima tu i nekih plaza i mesta za surf...dobra je i plaza nova kuta na putu za uluwatu...da imas jos par dana vremena, preporucio bih ti i da odes do gili islands, ili cak do lomboka, to ti je sad nova destinacija, ostrvo odma preko puta, na istoku..tu je najjaca santet magija, ili jampi jampi zaboravih koja, tako kazu indonezani ...ali za 6 dana, previse bi ti to bilo frke... Edited August 18, 2015 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 neverovatno mi je da je toliko skupo i to kako kazes na bum,ja kad sam bio bilo je oko 5 dolara uglavnom sve,jedino je medan bio nesto skuplji sto se tice turista naravno da ih nema u kisnoj sezoni,pa ko jos ide tamo kad je kisa ...mozda su ostali hoteli zatvoreni tada pa su hoteli uglavnom za lokalne poslovne ljude ko znajesl bio na juznoj obali gde je neki nemac napravio bungalove na drvecu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2015 On 8/18/2015 at 5:41 PM, bam-bam said: pa idi brate na tu underground river, i el nido na palawanu...i odatle uzmi taj tao expedition sto nam je travel svima savetovao...to mi deluje da je do jaja...imas taman vremena za sve...1 dan reka, i 3-4 dana tao expedition...na cebu nemam pojma...na baliju ubud, imas tamo i neku monkey forest, lepa je priroda ...na severu singaraja isto vrh priroda...i na samom jugu obavezno uluwatu temple, ima tu i nekih plaza i mesta za surf...dobra je i plaza nova kuta na putu za uluwatu...da imas jos par dana vremena, preporucio bih ti i da odes do gili islands, ili cak do lomboka, to ti je sad nova destinacija, ostrvo odma preko puta, na istoku..tu je najjaca santet magija, ili jampi jampi zaboravih koja, tako kazu indonezani ...ali za 6 dana, previse bi ti to bilo frke...Vazi.U svakom slucaju cu ici na Lombok, ne znam da li cu da stignem da odem na gili. Tu se mozda cak budem penjao na Mt Rinjani - deluje interesantno ali traje 2 dana.Sta jos ima na Lomboku? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2015 On 8/18/2015 at 9:52 PM, Zoki28 said: Vazi.U svakom slucaju cu ici na Lombok, ne znam da li cu da stignem da odem na gili. Tu se mozda cak budem penjao na Mt Rinjani - deluje interesantno ali traje 2 dana.Sta jos ima na Lomboku?covece ti ces da obidjes sva mesta i pre nego sto si otisao tamo hehhe...opushti se ne moras sve da znas,kad stignes tamo videces vec gde sta, zanimljivije je tako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 23, 2015 On 8/17/2015 at 8:58 AM, bam-bam said: heheh kad kazem indonezija, ne mislim samo na bali, cak stavise, to je samo jedno od 17 hiljada ostrva...anyways, na baliju ima nesto jeftinijeg smestaja, zato sto je ponuda mnogo veca, ali i to je skupo u poredjenju sa regionom, u odnosu cena-kvalitet..ono sto na baliju kosta 20$ smestaj je raspad u poredjenju sa 20 $ na tajlandu gde dobijes bungalov sa mermernim plocicama, staklenim zidom , airconom, i tik uz plazu...na baliju su jeftinije npr. gajbe za iznajmljivanje, al to moze samo na mesec dana+...ako te zanima to, imam neke ortake tamo koji rentaju gajbe...sumatra je jako skupa za smestaj..al vredi svaku paru stvari i novac cuvas u sefu, svi hosteli ga uglavnom imaju....Slažem se. Na Baliju možeš da nađeš dorm za 5$ i sobu za 10-15$ ali to što dobiješ nije ni približnop onome na Tajlandu. I generalno, Tajland je jeftiniji od Indonezije.Ja sam apartman (sobu sa kupatilom i terasom-čajnom kuhinjicom) u Ubudu iznajmljivala za 150 $ mesečno, što je neka prosečna cena srednje budžet varijante, pod uslovom da ostaješ najmanje mesec tj. dva. Ima na FB grupa Ubud comunity ili tako nekako, postaviš pitanje za sobu i javi ti se 50 stanodavaca. Što se RInjinija tiče, pela sam se i vredi, ali nemoj preko agencija ako ikako možeš. Deru a ne vredi tih para, pošto im je oprema krš i smrznućeš se. Sam uspon je jako težak (meni je bio teži i od Himalaja) ali vredi svake graške znoja Ako stignem, napisaću neki 'vodič' ili makar blog o usponu na RInjani. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 23, 2015 Btw, Rinajni možeš i u jednom danu, ukoliko ne ideš do samog vrha, već samo do prstena odakle se vidi i vrh (ništa spektakularno) i jezero sa vulkanom u njemu. Evo, da stekneš utisak kroz fotke o usponu 3 dana, 2 noći: FOTKE Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2015 idem na Filipine 20.1. ostajemo do 12.2.i svi savjeti su dobrodošli! iz Manile nakon 1 dan pičimo na Palawan,kako svi Manili daju 0 bodova pa eto. Na Pal. ostajemo svo vrijeme.Znam za Tao Exp.i Islandhopping ture,ali stvarno samo to znam i to ćemo odradit.Savjet za dobar neskup hotelčić nedaleko aerodroma u Manili je welcome! JEdnako w su savjeti GDJE MIJENJATI NOVAC i stvari takvog tipa, sitnice koje su tamo bitne.Cebu pacific leti za Puerto P.i sad,ta prva najjeftinija varijanta je FLY a druga je FLY + BAG zanima me,a nisam plavuša, što to znači? Da prva ne uključje baš nikakav baggage? Znači ako imaš kofer koji čekiraš to je FLY + BAG ?? Cijena za let u 1 smjeru je oko 40 dolara, to je ok? uhh..već mi je vruće..! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2015 Savjeti tipa smještaj na Palawanu,Puerto P i El Nido - jel problem tamo na licu mjesta naći ga? Ok,potražiću na netu prije naravno i pripremiti se,al svejedno željno i napeto čekam neki SAVJET.....THANKS )i,da..ima li tko za preporučit išta drugo osim Palawana a da stane u 3 tjedna boravka na F? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 On 12/13/2015 at 10:00 AM, on lajn said: Savjeti tipa smještaj na Palawanu,Puerto P i El Nido - jel problem tamo na licu mjesta naći ga? Ok,potražiću na netu prije naravno i pripremiti se,al svejedno željno i napeto čekam neki SAVJET.....THANKS )i,da..ima li tko za preporučit išta drugo osim Palawana a da stane u 3 tjedna boravka na F?ne treba ti rezervacija smestaja unapred, za palawan...i jeftinije je na licu mesta..preporucio bih ti siargao , pogotovu ako volis surf...a i mindoro, i mindanao Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 thanks...ntenzivno njuškam,i da,reklo bi se da, nije bed čak i tamo snalaženje.Ne surfam, ne. OVaj put samo Palawan, Elnido, pokoji islandhop +Tao exp. lagano čilanje bez stresa i žurbe, amo,vamo,tamo,...neću to jer imamo samo 3 tjedna. Znači oću baš izležavanje na plažama i uživancija uz dašak avanturizma. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2015 (edited) On 12/14/2015 at 7:41 PM, on lajn said: thanks...ntenzivno njuškam,i da,reklo bi se da, nije bed čak i tamo snalaženje.Ne surfam, ne. OVaj put samo Palawan, Elnido, pokoji islandhop +Tao exp. lagano čilanje bez stresa i žurbe, amo,vamo,tamo,...neću to jer imamo samo 3 tjedna. Znači oću baš izležavanje na plažama i uživancija uz dašak avanturizma.onda opusteno...pogotovu ako ides na tao exp...onda ces ici i do coron-a...a tamo je fantasticno ronjenje..mada je i krajolik interesantan...za smestaj ne brini uopste, samo na licu mesta..sto se plaza tice, oko puerto princesa i nema toliko, ima na suprotnoj obali u odnosu na nju, zapadnoj...a el nido svakako, tamo su plaze vrh...idi iz puerto princesa na underground river, to je jednodnevni izlet, zanimljivo iskustvo Edited December 14, 2015 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2015 Ma bravo ja..idem na Tao malo sutra..upravo sam saznala na websajtu Taophillippines-a da su do MArcha 2016. FULLY BOOKED!?!Uzimam to s dozom rezerve,ali moguće.Znači jedino ak neko odustane. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 1, 2016 (edited) Cao ljudi, vratili se ja i zena pre neki dan pa da dam neke informacije i iskustva, nada se da ce nekome biti nesto od koristi. Prvo za vizu, sve zavrsava zena konzul Verica za jedan dan cena 50$ nema potrebe da jurite GEA turs i slicno. Pisem vam moj itinerary po mestima kako/gde da bi vam bilo lakse General Information Nosite dolare, jer je na njih najbolji kurs, recimo 1% na srednji dok je za evro 4%, mozete dizati i sa bankomata, ja sam dizao 10.000php (oko 200e) i provizija je 200php (4e). avionske karte kupite ranije jer cene mogu biti i do 20 puta jeftinije. Neki aerodromi imaju terminal fee, racunajte na to, uglavnom oko 100-200php. Smestaj za Palawan pogotovo jurite na licu mesta jer su cene manje nego kad rezervisete on-line, ako pak zelite unapred rezervisati pogledajte i sajtove kao sto su agoda a ne samo booking, jer je agoda popularnija na Filipinima. Filipinci zbog amerikanizacije pricaju jako dobar engleski, pogotovo u Manili, tako da cete se bolje snaci nego kao na Tajlandu. Takodje je hrana mnogo vise amerikanizovana u odnosu na Filipine, ja sam se iskreno tome obradovao jer ne volim katabolizam usled nedostatka mesa Spavanje je u proseku oko 16e noc za dvoje, u Manili i u El Nidu ocekujte vise cene. Najjeftinije nasta sam ja nabasao je 400php (8 eur) u port bartonu Manila Podrzavam pricu da treba ostati sto manje i ne gubiti vreme. Grad je raspad, do te mere da subway ide nekad samo do pola, taksijem ko se vozi OBAVEZNO neka uracuna guzvu, ja sam krenuo 3 sata i 15 minuta pre leta i jedva sam stigao 50 minuta pred let, pred samo zatvaranje boardinga. Intramuros, fort i katedrale su razocarenje, moj savet je odma' spucati se u Bonifacio Global City na neki soping. Taksi je jako jeftin ali nemojte racunati na taksimetar, jednom nisam uspeo da se pogodim cak dva sata sa taksistima, bilo je vece i morao sam da platim 3x vecu cenu od one koju bi taksimetar otkucao. Aerodromski fee od 750php ili 550php koji mozete naci da se spominje na nekim forumima od februara 2015 ne postoji vise tako da se ne brinete za to. Terminali na aeorodromu su jako lose organizovani, tako da je jako bitno da proverite da li imate let sa 1, 2 ili 4 pre nego sto se uputite ka aerodromu. Soping je jeftin i sam grad je jeftin ali ako ga poredim sa Bangkokom jako je nezanimljiv, divalj, a mozda cak i opasniji. Sam Davao nije bas povoljan za smestaj, racunajte da cete platiti u rangu 20-30e za dvoje minimum Davao Proveoli smo tri dana/cetri noci ukupno. Grad je nenavikao za turiste, sto je sa jedne strane dobro jer kad odete na Talimud i Samal koja su predivna i koja su u blizini, nacicete da ste mozda i jedini belci. Sam Davao je jako slican ostalim gradovima na Filipinima - prenaseljen, zagusen, nezanimljiv, ali Mindanao je ostrvo koji ima svoje lepote, vec spomenuta ostrva kao i mt. Apo, najvisa planina na Mindanao-u, kublai art garden vrlo lepa atrakcija kao i farma Civit Cat-a, macki iz cijeg se izmeta pravi najskuplja kafa na svetu (ko je gledao bucket list, zna o cemu je rec :). Sam Davao je ultra jeftin, prevoz dzipnijem kosta 16 euro centi, zaron je oko 800php (16e, info za ronioce), od belaca mozete videti samo poneku matoru drtinu iz SAD-a sa mladom Pinajkom pored sebe. CEBU Cebu city takodje samo polazna tacka, sa aerodroma hvalajte beli taksi, isti je kao i zuti samo je duplo jeftiniji. Vozice vas na taksimetar o do centra cete platiti oko 200php (manje od 500 dinara). Po meni takodje ostati sto manje, iz grada postoje dva terminala, juzni i severni, zavisi gde cete se uputiti. Ja sam isao za Oslob na ronjenje sa kit ajkulama, ne zaboravno iskustvo (cena 1000php) i Tumalong Vodopade koje nikako ne smete propustiti ako ste u Oslobu. Mnogo su bolji od svih koje sam video na Tajladnu, mozete odmah posle ronjenja sa ajkulama jako su blizu. Autobus za Oslob krece sa juznog terminala mislim da kosta oko 120php, ide jako cesto sem ako ne cekate aircon bus, on ide mislim na sat i po vremena, moj savet hvatajte obican. Posle Osloba isao sam za Moalboal, fenomenalno mesto za ronjenje. Najbolja plaza na juznom Cebu-u je White beach, blizu Moalboala, lepa mada nije bas pokidala, sama plaza je od mrtvih korala znaci zaboravite na sitni brasnjavi pesak. Ono sto ja nisam znao jeste da sam Molaboal nema nikakvu plazu, ima samo neke patrljke, ali takodje ima fenomenalno ronjenje i snorkelovanje jer je ceo na koralnom zidu. Na prvom snorkelu sam naleteo na cetri velike kornjace i svasta jos nesto, na samom rifu se nalaze i jata sardina. Nisam stigao da vidim severni deo ostrva koji je fenomenalan i sto se tice samih plaza verovatno jos bolji. Prica se sto se tice ronjenja da je obavezan Malapascua Island gde je jedino mesto na svetu gde mozete roniti sa thresher sharkovima, a pored njih tu su i velike mante kao i nocni zaron sa florescentnim planktonima. Takodje radujem se sledecem povratku na Cebu i zbog Bantayan Islanda za koje kazu da je fenomenalno. Bohol Postoji trajekt iz Cebu City-a koji sam uzeo i ja, traje 2 sata i ide do Tagbilarana, ali postoji i varijanta da se ide direktno iz Osloba za Panglao Island, varijanta je improvizovana i necete naci mnogo o tome na netu jer nisam ni ja. Na Boholu obavezno ici na cokoladna brda i na Panglao Island, najpopularnija je Alona Beach ali meni se iskreno nije svidela. Previse ljudi koji nude masaze i razne gluposti, jedna baba me je cak sedam puta pitala da li hocu masazu i to u intervalima od po 10 minuta. PO meni je mnogo lepsa dumaluam beach, predivna bela plaza vrlo nalik na Alonu ali bez ljudi! Samo sa nekim lokalcima kojima je zabavnije da sede u restoranu izgleda. Palawan Proglasen za najlepse ostrvo na svetu 2014. i po meni sasvim zasluzeno. Mogu slobodno da kazem da je sto se tice prirode Palawan najlepse mesto na svetu na kome sam bio. Isao sam od sredine na gore, krenuli smo iz Puerto Princesa ka Coronu odakle smo imali let ka Manili. Puerto Princesa mi je najsarmantniji od svih vecih gradova na FIlipinima, jedini ima nesto mediteransko morsko u sebi. Ljudi na Palawanu su generalno mnogo pitomiji, prijatniji i prijateljskiji nego na ostalim delovima Filipina. Idite na podvodnu reku, to je jednodnevni izlet i nesto sto bi svako ko ide na Palawan trebao da ubaci u svoj raspored. Jedini problem je guzva, ali jbg, licimerno je mrzeti druge kad i sam radis isto kao i oni. Ceka se dosta da se dodje do broda koji ce vas odvesti do same podvodne reke. Mesto se zove Sabang i ima prelepu dugu i siroku Plazu pa dok cekate brod imacete prijatnih sat do dva pauze da se brcnete i uzivate u pesku (zbog toga ste i dosli, jel). Samo iskustvo podzemne reke traje oko 45min i voze vas trasom od 1.7km. Posle smo pravo zapicili na sever, mnogi ljudi (na moju srecu) idu pravo za El Nido mi smo resili da vidimo Port Barton o kome sam cuo jako dobre reci. Na pola puta do El Nida nalazi se Roxas odakle mozete uzeti kombi za Port Barton koji se nalazi na drugoj obali. Put je svega 15-20km ali voznja traje sat vremena jer put prakticno u delovima ne postoji, nije cak ni makadam vec neki dirt track. Na kraju tog puta nalazi se najgotivnije mesto ikad, mali grad koji odise nekom mirnocom, pravo Zen mesto. Ima svoji malu plazu i malobrojne turiste, posle par dana znacete svakog. Odavde takodje postoje ture kao i sa El Nida ali na zalost dok smo bili u Bartonu sustigao nas je tajfun Melor koji nam je totalno upropastio cetri dana. El Nido, sta reci, sem sto je prekrcat sa turistima mesto je pravi raj. Ono sto ste videli na slikama i promo videima - to je to, nema lazi nema prevare. Mesto je fantazija, bolesno dobre plaze (sa kopnu Las Cabanas i Napcan beach a na ostrvima ihahaj), lagune, planine, tirkizno, zelena voda... sve je tu. Postoji cetri razlicitih tura A, B, C i D. Po koncenzusu turista najbolje su A i C, jedine dve koje sam i probao, od te dve po meni je bolja C. Cena je od 1200php do 1400php, ako cete ici na sve cetri ture, sta da vam kazem sem spremite pare. Do Napcan beacha triciklisti ce traziti 1500php ali lako cete se nacenjkati do 800php, uspeo sam ja ai mnogi za manje od minut pregovaranja. Za tu lovu triciklista vas vozi 20km i ceka vas ceo dan i vraca nazad. Sa El Nida postoji trajekt do Corona ali je to ustvari samo veca Banca (Filipinski tradicionalni kajak/camac), tako da se spremite za neudodnu i mokru voznju od 8 do 9 sati. Meni iskreno ne smeta voznja po talasima ali mi smeta susenje pasosa, tako da dokumenta i osetljive stvari dobro sklonite/ususkajte Coron Meka za ronjenje, oko ostrva se nalazi 14 olupina Japanskih brodova iz WW2 potopljenih 1944. Sem brodova tereni su jako lepi, kornjacice, koralcici i ostale lepote su za sve koji ne vole wreck diving. Pored ronjenja i sam Coron ima ture, tajbitnije stvari su Baracuda Lake, Kawagan Lake i Twin Lagoon, sjajna jezera i lagune, inace pola stvari koje vidite na Palawan promo materijalima su ustvari sa Corona. Iz Corona postoji direktan let za Manilu. Eto zbumbao sam sve iz cuga, kako se budem secao jos necek korisnog editovacu post pa cu ubacivati. Edited January 1, 2016 by bojansimisic Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2016 On 1/1/2016 at 10:29 PM, bojansimisic said: Cao ljudi, vratili se ja i zena pre neki dan pa da dam neke informacije i iskustva, nada se da ce nekome biti nesto od koristi. Expand ma bravo Bojane puuuno ti hvala evo ja idem za dva tjedna i fata me nervozicaaaa....Znam već sve ovo što si napisao, sve u malom mozgu, ali tipova valjda nikad dosta Na Tao expedition nisi bio? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2016 Da, Cebu je rupa. Apsolutno se ništa ne gubi ako se odmah ode iz grada. Slažem se da je Tumalog prekrasno mjesto... reci je li bilo puno ljudi kad si bio? Ja bio tek oko 5 popodne pa sam bio maltene jedini. Koliko si platio za vožnju motorom? Ako se vratiš na Cebu, odi na Kawasan Falls, tj. spuštaj se od vrha prema dolje... samo što to mora biti grupno s vodičem, ali je fantastično. Canyoneering to nazivaju. Osobno, to ronjenje sa kitopsinama mi bilo totalno razočaranje... zanimljivije mi bile one ribe sa velikim otvorenim ustima uskočiš u more iz broda i onda gledaš da izbjegneš tu ribetinu (kao trebaš držati neku razdaljinu, ali te ribe ne jebu 2% nego idu ravno u tebe), a da usput ne drmneš u nekoga ili brod. Bilo mi je kao u zoološkom vrtu. Onda sam otplivao malo dalje, vatajući jednog ili dva dok ih nisam imao nasamo na par minuta, to je bilo aj ok. Opet, vidim da su svi oduševljeni pa ne želim nikoga odgovoriti od toga. Za ronjenje pokraj Moalboala postoji mali otok Pescador, gdje isto često možeš vidjeti kornjače (ja doduše taj dan nisam), a i sami koralji su prekrasni. I tu se isto može roniti sa tim thresher sharks. Obišao sam obe strane otoka južno od grada Cebua i generalno, obala je ružna. Plitka, puna kamenčina, često polumuljevita (nekad su tu bili mangovri, danas uglavnom posječeni), čim ima neka pristojna plaža obično je već okupirana nekim prebetoniranim mini resortom ili su nekakve bijedne straćare nakeljene- niti za plivati, niti za izležavati se. Je, lijep je horizont, oblaci i drugi otoci u daljini, ali ako baš hoćete plaže, Cebu nije dobra destinacija. Alona beach isto bezveze, iako vidim da ni na tripadvisor nema neke recenzije. Općenito, to mi je najgori tip obale- dosadni, goli, ravni potez pijeska. Plus što je komercijalizirana sa tim glupim masažama i sl. Zato me Boracay nimalo ne privlači. Zašto misliš da je sjeverni dio otoka bolji? Ne sjećam se da sam našao iti jednu plažu na internetu da me se nešto dojmila (osim otočića Kalanggaman i Paradise beach na Bantayanu), a i ne sjećam se da su mi lokalci nešto preporučili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2016 ja bih svima preporucio siargao, maleno ostrvo istocno od mindanaoa, blizu je grada surigao... a za ostalo se manje vise slazem sa bojanom, stvarno sve lepo opisano.. s tim sto mi se priroda na samom coron-u nije bas svidela, al su zato sva mala ostrvca, i lagune okolo, fascinantni..do tamo se stize brodicima, i camcima...pola sata, 45 min... ali ronjenje okolo olupina mi nije ostavilo neki dojam, mozda zato sto imam licencu za advanced open water diver-a, a nemam one specialty courses, tipa wreck diver, da bi se mogao zavlaciti unutra... sta znam , dosta sam ronio po tim "cuvenim" destinacijama, tipa belize, indonezija,francuska polinezija, great barrier reef, crveno more, white sharks pored capetown-a, ovo mi nije bilo ni blizu iskustvo ovim predhodnima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2016 ja sam ovisnik o kavi i zanima me ima li na Filipinima k.u smislu neke arabice,espresso... i kakva je? mogu je naći tipa u trgovini i skuhati,ili sjesti u kafić naručit? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2016 Takodje preporucujem Siargao,doduse nisam tamo bio ali znam nekoga ko jeste Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15, 2016 uh,ma evo i ja se vratih! Sve ono klasično bitno o F u prethodnim komentarima potpisujem, ali ima par bitnih momenata koji nisu navedeni. Meni su dojmovi s tog megarazvikanog Palawana na kojem sam provela skoro mjesec dana prilično skromni i stvarno nisam vidjela ništa osobito. Nemojte me krivo shvatit, ali osim nedostupnih plaža do kojih ima jahanja stvarno se, ali stvarno nema što za vidjet. Gradovi,barem meni ne nude apsolutno ništa iole zanimljivo, osim jednog doživljaja drukčijeg življenja. Ono što je meni bio šok je da je to stravično siromašna i nerazvijena zemlja. Strava. Na svakom koraku ne siromaštvo, nego bijeda. Dala sam i jednom i drugom gradu šansu ali ne postoji ništa toliko precijenjeno kao Puerto P i Elnido,iako su ljudi iznimno susretljivi,skromni i jednostavni. i vidjeti tricikl prvi put je fora,ali zbilja generalno nothin special. U Elnidu nemaš gdje prošetat i uživati uz more,ali nigdje. to je doslovno uvala, 800m pješčane plaže s nabacanim jednih na druge kućama i hotelima,i to kaotično nabacanim. Mislim,ok,iz Elnida ideš na te dnevne izlete, islandhopinge (tek tamo vidiš čarobne plaže iz brošura zbog kojih i ideš na F.) i to je jedino što Elnido nudi. ali ne ideš na islandh. svaki dan. Kad nisi na islandhop.plaže NEMA osim 26 km udaljene, prekrasne Nacpan beach (bar koliko ja znam)i to idite motorom jer je triciklom neudobno, (ja sam našla tipa koji me vozio za 500 PHP i čekao za povratak,znači 10 eura). Ne samo to, već se i u samom Elnidu nema šta drugo za vidjet. Trgovinice, kiosci, pa još trgovina i kioska, to je to.i u tom centimetru prostora između dvije kuće se gradi novi hotel. Dakle ako idete na Palawan (Puerto P,Elnido, Coron) spremite se na puno muke oko nalaženja dobrih plaža,a to znači i dodatan trošak za prijevoz obzirom da dosta ljudi putuje s limitiranim budžetom. Plaža u/oko gradova tipa da izađeš iz hotela,bungalova prošećeš 10-15min kroz neki lijep park i baciš se u more -NEMA. Sve su udaljene i to prilično i treba organizacije oko transporta, preporučam rentati motor ili opcija da vas netko odveze,to je lagano sredit, flexi su zA cjenkanje. Upravo je s obzirom na to daleko bolja varijanta naći sještaj na licu mjesta nego bukirat online pa kad dođeš ividiš, šok jer to nije pno što si tražio. OBAVEZNO uzeti insekt repellente i sun lotion tamo su užasno skupi,pa da ne bacate lovu. ALKOHOL - najjeftiniji je rum, bočica Tanduaya 375ml =50 php iliti 1 euro,pivo u lim.ili boci 320 ml takođe,najskuplje je vino (boca u trg.oko 300-500 php) Moj savjet je da lovu promijenite u Manili,na Palawanu je kurs lošiji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2016 Ljudi izvinjavam se, kako sam se vratio kuci bio sam u guzvi sa poslom i nisam se logovao na forum @on lajn Jao sad tek vidim pitanja Jesi bila na Tao Ekspedition na kraju? Ja sam to preskocio, koliko god dobro bilo 500-600e koliko to kosta je stvarno preskupo, pogotovo za nase Balkanske budzete. Mislim to mi je jos jedna karta za Aziju dogodine... @bam-bam Jaoooo... To za wreck dive i trazenje posebnih kartica je takvo jedenje kake da izvines... Ti sa AOWD imas svako pravo da ronis na olupinama sem ako nisu neke posebne okolnosi, cak je wreck diver specialty deo AOWD kurs. Sledeci put ako budes hteo da ronis na olupini javi mi se da ti objasnim sta da kazes u centru i pustice te 100% Evo malog klipa sa jedne od olupina Corona http://iconosquare.com/p/1155011395649447265_281023496 Ronio si na super mestima! Ja sam od tih nekonvencijalnih overio jos Tajland, Dominikanu i taj neki reef na sred crvenog mora, a za poloneziju ti ozbiljno zavidim! Razmenicemo iskustva jednom @ElMix Uhh.. ne secam se koliko je bilo, jedan od razloga zasto pisem komentare uvek posle puta jeste da su mi cene jos sveze, posle par meseci ne secam se ni valute :/ Obisli smo i Kawasan Falls i super su, mada su mi se smucili jer me je celim putem pratio neki Filipino koji jer 15 minuta pokusavao da mi proda nesto ne secam se vise ni sta, i ta neka kafana koju su napravili kod samog vodopada, gde su pokusali da mi naplate to sto sam stavio majcu i papuce na jedan od stolova. Tumalog je prepusten sam sebi i vise mi se dopada taj osecaj da voda "sipa" preko cele ivice nego "slavina" tip vodopada jbg ne znam kako ovo bas da objasnim ali nadam se da me kapirate Za thresher sharks vidis to je bas zaminimljivo, bas sam hteo da ti napisem da je Malapasqua ostrvo jedino gde moze da se roni sa njima, a u to su je ubedjivalo nekoliko iskusnih ronilaca, dvojica Fipinosa ali sad vidim da si u pravu i da je u pitanju dezinformacija, nasao sam klip bas na y/t snimio svaba lepo se vidi sta je i pise moalboal Inace cisto jedan komentar: dezinformacije se ozbiljno i prelako sire, i u principu na svakom putovanju treba za svaku bitnu stvar treba pitati tri osobe pa odluciti po principu "best two out of three". Dok sam bio na Cebuu jedan Filipino divemaster mi je ispricao kako izvesnog Thresher sharka na Malapasqui nema vec neko vreme, navodno lokalni centri vode ronjenja i obecavaju ali u principu niko ne moze da ga vidi, nesto se navodno desilo sa temperaturom vode ili sta vec i jednostavno ih nema ove godine. Bio sam ubedjen da je to istina sve dok nisam sreo Svajcarca na Koronu koji mi je rekao da je video Thresher sharka na Malapasqui nedelju dana pre toga, jasno i cisto kao dan. Momak je ronilac sa preko 500 zarona i nedeluje da moze da pogresi. Eto, neko je pustio buvu i zamalo da otpisem tu Malapasqu za vjeki vjekov a to ostrvce cu sigurno obici ako budem drugi put isao na F. Severna strana pa ne znam, mozda zbog Bantayan islanda, Malapasque i Camotesa. Gledao sam neke slike sa instagrama ljudi koji su otisli posle tamo jer smo mi otisli na Bohol i izgledaju booooolesno Mozda i ta zal jer na juznom Cebuu skoro da i nema plaze. Eto tako ljudi, sad kada su mi se slegli utisci vise su pozitivni nego negativni, lepo sam se proveo i Filipini su prelepi! Najveci minus su gradovi i ta prokleta prenaseljenost. Jos se secam metroa u Manili i tog guranja da se udje u isti, gore nego sto je bilo u GSPu 1993ce. Sve van gradova je neosporno lepo i ima ponesto za svaciji ukus, ni u jednom trenutku se nisma osetio nebezbedno pa cak i na Mindanaou. E sad, cuveno pitanje da li otici na Tajland ili na Filipine, moj odgovor je da cu se pre vratiti na Tajland a prevaga je u nekoliko stvari: tamo moze bolje da se funkcionise, bolja je infrastruktura i prokleto bolji internet (!!!) koji meni licno jaaako treba zbog posla. Poslednje i ne najmanje bitno - Bangkok i Manila su nebo i zemljaaaa, Bangkok je ipak druga kuca ALI i dalje mislim da je bolje videti Filipine ako vec niste a Tajland jeste. Kad procitam sta sam napisao ranije a i ostali ljudi sa kojima se uglavnom slazem nekako zvuci da su Filipini malo bezveze, sto uopste nije slucaj, ne treba obeshrabriti druge da odu! Poz! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2016 Filipini su fenomenalni. U martu 2016 sam proveo 28 dana na Boracay-u i u BayBay na ostrvu Leyte kao i par dana u Manili. Ukoliko su nekome potrebne informacije pogotovo za Boracay neka mi se slobodno javi porukom za sve informacije jer sam ostrvo obisao sto se kaze od glave do pete i planiram uskoro ponovo da idem pa mogu pomoci svima zainteresovanima i oko cena hotela, hrane itd. pomoci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites