Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima, planiram da putujem Zlatibor-Beograd-Budimpesta-Kijev-Vladivostok-Bejing-Peking, pa me interesuje kako gde sta da radim sto se tice smetaja, sracunao sam da mi za ovakvu avanturu za karte treba oko 400e povratne, i oko 1m slobodnog vremena... Putovanje je u avgustu, tako da me interesuje, sta treba da znam o ovim gradovima, cega treba da se pazim, gde i kako da trazim smestaj, i sta jos treba da znam... :pij:  :comp:pijjj::crazy::kamp:

• Author

izvinjavam se peking je trebalo da stavim u zagradu.... Posto se Beijing na naski izgovara Peking.... ::crazy:

Smeštaj možeš potražiti na sajtovima www.couchsurfing.com ili www.hospitalityclub.org. Najbolja varijanta je da tako pronađeš ljude kod kojih ćeš spavati i sa kojima ćeš se družiti - em dobiješ besplatan smeštaj, em upoznaš ljude koji tamo žive i koji mogu nešto zanimljivo da ti pokažu i ispričaju.

Što se tiče ostalih informacija, imamo dva bloga koji se bave tom rutom, pa najbolje malo prelistaj i pogledaj da li ćeš pronaći nešto korisno.

Železni put za Šangaj

Transsibirska i nazad

Kad proučiš to, pitaj dalje :)

Smeštaj možeš potražiti na sajtovima www.couchsurfing.com ili www.hospitalityclub.org.

Каучсерфинг и хоспиталитиклаб  добро раде у Русији и Украјини, користи обојицу, иначе више људи има на каучсерфингу, али некима хоспиталити делује боље ,тако да имаш оне које раде смао преко хоспиталитија.

У Кини је мало слабије  и чешће странци нуде смештај него локални Кинези (није лично искуство, али чуо то сам више пута од оних који су ишли за Кину), али локални Кинези јесу за шетњу, неки обилазак града итд.

Pozdrav svima, planiram da putujem Zlatibor-Beograd-Budimpesta-Kijev-Vladivostok-Bejing-Peking, pa me interesuje kako gde sta da radim sto se tice smetaja, sracunao sam da mi za ovakvu avanturu za karte treba oko 400e povratne, i oko 1m slobodnog vremena... Putovanje je u avgustu, tako da me interesuje, sta treba da znam o ovim gradovima, cega treba da se pazim, gde i kako da trazim smestaj, i sta jos treba da znam... :pij:  :comp:pijjj::crazy::kamp:

Ja sam pre godinu ipo dana putovao uglavnom vozom i autostopom iz Beograda do Singapura i deo tog puta se poklapao  sa tvojim, s'tim da sam isao Bgd-Varsava-Vilnus-Minsk-St. Peterbur-Moskva-Nabreznye Chelny-Ekaterinburg-Tjumen-Omsk-Novosibirsk-Tomsk-Irkuck-nekoliko sela oko jezera Bajkal-Ulan Ude-Ulan Bator-Erlian-Peking.

Mislim da je steta provesti sve vreme u vozu od Kijeva do Vladivostoka, a ne obici gradove i sela usput, a mislim i da je mnogo dosadnije. Od gradova i sela koje sam posetio preporucio bih ti svakako Ekaterinburg, koji se nalazi na ulazu u Sibir, kod planine Ural (granica Evrope i Azije) - mesto gde je ubijena carska porodica Romanov, takodje Tomsk je jako let grad sa tradicionalnom drvenom arhitekturom, super je videti i neko malo sibirsko selo i provesti vreme u prirodi i svakako kampovanje pored Bajkala.

Za smestaj sam koristio couchsurfing i steko par dobrih prijateljstva, koji su uzvratili posetom u Beogradu, kupio sam sator u Irkucku i kampovao par dana u razlicitim mestima oko Bajkala... nema ogranicenja - mozes svuda da zabodes sator. Malo sa koristio i rusku low cost kompaniju Avianova od St. Petrersburga - Moskva i Moskva - Nabrezelniye Chelny, karte su bile oko 5-10eura, ali koliko vidim vec su bankrotirali nakon 2 godine postojanja...

Bas sam se raspisao... ako te jos nesto zanima - pisi...

• Author

dame i gospodo, fala na dosadasnjim informacijama, interesuje me jos nesto, kako doci od Pekinga do Sangaja najjeftinije, posto odatle hvata niskobudzetni let za sidnej (250e), i kako doci do hong konga najjeftinije iz pekinga ili sangaja...

dame i gospodo, fala na dosadasnjim informacijama, interesuje me jos nesto, kako doci od Pekinga do Sangaja najjeftinije, posto odatle hvata niskobudzetni let za sidnej (250e), i kako doci do hong konga najjeftinije iz pekinga ili sangaja...

Od Pekinga do Shanghai-a najjeftinije je vozom: sedece kola kostaju 22-23e, a spavaca (tipa plazkartni) 38-39e. Tih 1500km se putuje oko 14 sati, mada moze i brze, za 4 sata tada je cena 69-70e.

Voz od Pekinga do Shenzhen (Hong Kong-a) kosta 32-33e za sedece kola ili oko 55e spavaca. Tih 2400km se putuje oko 24 ili 29 sati.

Posto imam profil na sajtu kineskih zeleznica, mogu da ti pomognem da kupis karte preko net-a.

• Author

fala na informacijama, a isto bi moglo cisto informativno da mi javis kako najjeftinije iz Vladivostok-a do Pekinga, i kuda je najjeftinije do tokija...:D

fala unapred....:)

• Author

jednu stvar nisam uspeo da skapiram, sto se tice karte transsibirskom iz kijeva do vladivostok-a jel potrebno imati rezervaciju ili moze bez samo sa kartom?

Nisam znao da je toliko jeftino iz Pekinga do juga.

Da li je tako stalno ili mora da se ubode karta nekoliko nedelja ranije?

tj jel moze da se kupi npr nedelju dana ranije?

Nisam znao da je toliko jeftino iz Pekinga do juga.

Da li je tako stalno ili mora da se ubode karta nekoliko nedelja ranije?

tj jel moze da se kupi npr nedelju dana ranije?

To su standardne - fiksne cene voznih karata. Mogu se kupiti najranije 15 dana pre puna na netu ili najranije 7 dana na salteru zel. stanica. U nekim periodima godine najpovoljniji tipovi vozova i vagona na najatraktivnije destinacije se rasprodaju odmah preko net-a, pa ih i ne puste u prodaju na salterima stanica.

• Author

pa, bas i nije, ako skratis put za nekih 24h u vozu, karta ti je 220e povratna preko rusije, tako da mu to opet dodje na tu cenu...:D

nego me interesuje, sad kako doci od Khabarovsk do Beijing(Peking)...:D jeftino

pa, bas i nije, ako skratis put za nekih 24h u vozu, karta ti je 220e povratna preko rusije, tako da mu to opet dodje na tu cenu...:D

Šta je pisac hteo da kaže?  :?  Karta odakle dokle? Kakvih 24h u kom vozu?

• Author

gledaj to ovako, beograd-moskva 150 povratna, moskva-chita 200e povratna, chita-beijing 100e povratna...malo vise nego sto sam planirao ali dok ne predje 500e  plan ce stajati...:D razumeo? :D cisto onako da znaju ljudi koji su voljni da putuju istom putanjom, da znaju cene i kako odakle dokle je najjeftinije... cisto informativno iz chita-beijing(peking) ne ide direktno, nego se mora do  Zabaykalsky vozom pa busom preko granice pa do Beijing-a, sto mu dodje na tu sumu od 50e u jednom pravcu...:D eto, od sada svako ko hoce transsibirskom za kinu ili bilo gde drugde u aziji  znace sta mu je najjeftinije...:D

U avgustu ti je Moskva - Čita najjeftinije oko 130 EUR, Beograd - Moskva povratno najjeftinije možeš za oko 160 EUR (Beograd-Budimpešta-Zahonj-Čop-Kijev-Moskva). Čita - Zabajkalsk u avgustu najjeftinije oko 30 EUR, za cene dalje po Kini ne znam.

• 4 weeks later...

Putovanje kroz Kinu vozom je najudobnije, najbezbednije, a cesto i brze od autobusa.

Takodje, putovanje vozom je i najjeftinije.

Ovo je jako merodavan sajt :

http://www.chinatrainguide.com/

Cene karata su tacne (proverio sam ovo par puta), sve linije postoje, kinezi odrzavaju ovaj sajt "up to date".

Cene su u RMB, karte se mogu kupiti do 10 dana unapred pre putovanja (na sajtu ili shalterima).

Ja sam uvek kupovao lichno na shalteru, i uvek ce vas pitati za pasosh (upisuju samo broj pasosha).

Takodje, putovanje vozom je i najjeftinije.

To valjda zavisi i od destinacija. Ja sam platio voz Shanghai-Peking oko £55, isto koliko sam platio i avion Peking-Shanghai [da sam uzeo ranije, bilo je avionskih karata i za 80-ak RMB manje].

• 2 months later...

Putovanje po Kini vozom je relativno jeftino, cak i za nase standarde :)

Postoje nekoliko vrsta karata. Najjeftinije su karte za stajanje. Ne dobijete mesto, ali mozete da sedite na podu, spavate u hodniku, wc-u, neverovatno za videti, ali ljudi koriste svaki cm kvadratni slobodan da uvale svoje dupe negde :) Ja sam srecom nasao prazna mesta u restoranu, doplatio 4 evra i mirno spavao 8 sati :) doduse u sedecem polozaju, a kartu sam kupio 2 dana ranije na salteru. Imao sam srecu pa sam uboo jeftinu kartu, a za dan kasnije ih vec nije bilo.

Druga varijanta. Ne morate da kupujete kartu do krajnje destinacije. Kupite za prvih 100-200 km a odatle svercovanje. Do sad sam jednom koristio voz i nisu proveravali karte kasnije u vozu, ali proveravaju na izlasku sa zeleznicke stanice. Tu sam se prosunjao kontroloru iza ledja :) Ne znam kako ce biti sledeci put, videcu. Uvek postoji opcija da se saceka 20-tak minuta dok svi putnici napuste stanicu, verovatno se kontrolor udalji sa svoje pozicije. Takodje mozete da kazete da ste kartu bacili, jer kome dodjavola treba karta kad napusti voz. Samo kazete da prvi put koristite voz i da ne znate pravila :) Ionako je sve na karti napisano na kineskom pa ne mogu da vam kazu "sto niste citali sta pise na karti".

Znam par ljudi koji su stopirali po Kini veoma lako i bez problema. Kinezi staju kad vide belca na ulici jer misle da je u nevolji i treba mu pomoc. Imajte spreman papiric na kineskom sa objasnjenjem sta radite, jer autostop nije popularan u Kini i ljudi cesto ne znaju sta pokusavate i hoce da vas odbace na autobusku stanicu :)

• 1 month later...

Cisto zbog nekih ljudi ovde

Svercovanje u Kini vozom nije najpametnije, i nisam video da jos neko moze da se svercuje. Karte su magnetne i otvaraju rampu ocitavanjem. Kinezi imaju pravo da kupe kartu na izlaznoj stanici ako provuku licnu kartu na ulaznoj.

Cisto nemojte Nixilivov post shvatati mnogo ozbiljno.

http://seat61.com/China.htm IMA jako mnogo informacija

Putovanje vozom u kini odavno vise nije najeftinije ali sigurno ume da bude  najudobnije.

Sporih vozova je sve manje a znaci i jeftinih karata. U vecini sluchajeva autobusi kao i sleping autobusi su jeftiniji. Naravno u vecini slucajeva i put je mnogo duzi.

Naravno ako ste kinez ili znate kineski ii imate Union karticu ili nekog sa svim ovim preduslovima najeftinije je ubedljivo avionom na duge relacije.

O stojecim vozovima ja sada prvi put cujem, i da bi se u opste takva karta kupila morate govoriti kineski ako ih ima. Ako uzmete tvrdo sedenje iliti drugu klasu sedenja, racunajte na nesnosni smrad putnika i hrane koje normalnim ljudima iz evrope dosta smeta i putovanje cini nesnosnim, a imao sam na zalost par takvih puta u Kini.

UME DA problem bude i kupovina karata  u malim mestima, morate imati nekog ko zna kineski ili na kineskom napisan ime grada da biste uzeli kartu

PS NEKE stanice su odlicne, ali sam vidjao u Jinanu trecu cekaonicu sa zilion ljudi koji su dosli da traze posao i nisu ga nasli kako spavaju u dzakovima sa odecom nemajuci para da se vrate kuci tako da ova iskustva mogu biti sarenolika

Karte sem za glavnu transverzalu Hong Kong -Guandzou - Shangaj, Peking se ne moraju kupovati unapred gotovo uvek se nadje mesto na sat pre puta ako nije  praznik ili neki ozbiljan sajam

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

U Pekingu toplo preporučujem Beijing Kings hotel +86-10-5217 1900,

No.81,Meishi Street,Xuanwu district...

Krevet 5 evra 10 min peške od Tjanmen trga,5 od metroa :)