Jump to content

Featured Replies

• 5 months later...

Od Pekinga do Shanghai-a najjeftinije je vozom: sedece kola kostaju 22-23e, a spavaca (tipa plazkartni) 38-39e. Tih 1500km se putuje oko 14 sati, mada moze i brze, za 4 sata tada je cena 69-70e.

Voz od Pekinga do Shenzhen (Hong Kong-a) kosta 32-33e za sedece kola ili oko 55e spavaca. Tih 2400km se putuje oko 24 ili 29 sati.

Posto imam profil na sajtu kineskih zeleznica, mogu da ti pomognem da kupis karte preko net-a.

Ako nije problem da proveris koliko su karte Sangaj-Peking...nisam nasla spavaca ispod 60e, a za 70 mogu ici avionom

Putovanje po Kini vozom je relativno jeftino, cak i za nase standarde :)

Postoje nekoliko vrsta karata. Najjeftinije su karte za stajanje. Ne dobijete mesto, ali mozete da sedite na podu, spavate u hodniku, wc-u, neverovatno za videti, ali ljudi koriste svaki cm kvadratni slobodan da uvale svoje dupe negde :) Ja sam srecom nasao prazna mesta u restoranu, doplatio 4 evra i mirno spavao 8 sati :) doduse u sedecem polozaju, a kartu sam kupio 2 dana ranije na salteru. Imao sam srecu pa sam uboo jeftinu kartu, a za dan kasnije ih vec nije bilo.

Nikako ne preporučujem karte za stajanje i hard seat zbog scena kojih sam se nagledala u tim kupeima (mokrenje nasred voza, pljuvanje pred vaše noge sa sve bučnim iskašljavanjem... za one koji nisu bili u Kini, pripremite se na tu vrstu šoka da se sve fiziološke potrebe obavljaju naočigled svih, jer kod njih ne postoji pojam degutantnog u našem, zapadnjačkom smislu reči).

Voditi računa da nije u toku neki državni prznik (tad su granice zatvorene) i da nije Kineska Nova godina, pošto tad nema šanse da se kupe vozne karte.

Vozovi u Kazahstanu su dosta jeftini, jeftiniji nego u Kini.

Cisto zbog nekih ljudi ovde

Svercovanje u Kini vozom nije najpametnije, i nisam video da jos neko moze da se svercuje. Karte su magnetne i otvaraju rampu ocitavanjem. Kinezi imaju pravo da kupe kartu na izlaznoj stanici ako provuku licnu kartu na ulaznoj.

Cisto nemojte Nixilivov post shvatati mnogo ozbiljno.

http://seat61.com/China.htm IMA jako mnogo informacija

Putovanje vozom u kini odavno vise nije najeftinije ali sigurno ume da bude  najudobnije.

Sporih vozova je sve manje a znaci i jeftinih karata. U vecini sluchajeva autobusi kao i sleping autobusi su jeftiniji. Naravno u vecini slucajeva i put je mnogo duzi.

Naravno ako ste kinez ili znate kineski ii imate Union karticu ili nekog sa svim ovim preduslovima najeftinije je ubedljivo avionom na duge relacije.

O stojecim vozovima ja sada prvi put cujem, i da bi se u opste takva karta kupila morate govoriti kineski ako ih ima. Ako uzmete tvrdo sedenje iliti drugu klasu sedenja, racunajte na nesnosni smrad putnika i hrane koje normalnim ljudima iz evrope dosta smeta i putovanje cini nesnosnim, a imao sam na zalost par takvih puta u Kini.

UME DA problem bude i kupovina karata  u malim mestima, morate imati nekog ko zna kineski ili na kineskom napisan ime grada da biste uzeli kartu

PS NEKE stanice su odlicne, ali sam vidjao u Jinanu trecu cekaonicu sa zilion ljudi koji su dosli da traze posao i nisu ga nasli kako spavaju u dzakovima sa odecom nemajuci para da se vrate kuci tako da ova iskustva mogu biti sarenolika

Karte sem za glavnu transverzalu Hong Kong -Guandzou - Shangaj, Peking se ne moraju kupovati unapred gotovo uvek se nadje mesto na sat pre puta ako nije  praznik ili neki ozbiljan sajam

NA sve ovo dodala bih u vezi sa kupovinom karata u malim mestima ili čak u velikim ali na malim šalterima. Kinezima se sve mora objašnjavati korak po korak jer jednostavno ne mogu da percepiraju više informacija odjednom.

Dakle, prepišite sve informacije o vozi sa sajta chinatravelguide (četiri info ako se ne varam). Kad dođete na šalter, prvo ispišite (ili unapred pripremite ispisano na kineskom) odakle dokle idete.

KAd dobijete povtdu, ispišite oznaku voza (slovnu i brojčanu).

Kad vam klimnu glavom, ispišite vreme.

KAd i to povtrde, napišite sumu koja je i oznaka klase sedišta.

Ne pričam napamet već sam se lično uverila lkupujuć kartu od Šangaja do Kunminga da su na sve te četiri info odjednom, uplašeno povikali "Neji! Neji", a onda je moj drug koji živi u Šangaju uradio sve gore opisano, korak po korak, i ispostavilo se da karata naravno ima i da mogu da je kupim.

Jel kupovao neko vozne karte online? Cudna stvar sa Kinezima je to preuzimanje karata.

Na http://www.chinatrainguide.com/, jeste detaljno napravljen redosled voznje, ali kako kupiti karte? "IMPORTANT: we are Beijing-based train ticket agency, to book ticket from us,you should have a contact address in Beijing, e.g., a hotel, so that we can deliver the ticket to you."

Ista stvar je i sa odredjenim avio kompanijama.Prvo morate da se registrujete na sajtu, bla bla, milion i jedna informacija, a onda imate opciju: 1) da vam se karta posalje na kucnu adresu ( ne pise u kom vremenskom periodu stize), 2) da se podigne u odredjenoj zgradi ( morate tacno da kazete kog dana i u koliko sati cete doci po nju), 3) da preuzmete na odredjenom aerodromu ( takodje uz najavu kada dolazite!)

Jel ima neko iskustva sa kupovinom voznih karata online da nam pomogne kako da to izvedemo?

da budem preciznija, zanimaju nas karte na vozu D318, Sangaj-Peking, na sajtu stoji da je 308 CNY i skoro 9h voznje

Ne mozes kupiti karte online, odnosno moras pitati nekog kineza da to uradi za tebe.

Ja sam kupovala preko China DIY, ( www.china-diy-travel.com ), oni naplacuju 10 australijskoih dolara (vise manje isto sto i 10 US dolara) po karti, jer nisam smela da rizikujem da ne nadjem kartu, posto je bilo duze putovanje, moralo se stici u tacno odredjeno vreme i slicne komplikacije. Sve ostale agenciju su bile mnogo skuplje.

Inace kad kupis kartu preko DIY, oni ti daju broj rezervacije, odstampas to i sa tim papircetom i pasosem odes na stanicu pred polazak i podignes kartu na salteru. Nema potrebe da ti salju kart u hostel, to je samo dodatni trosak.

Ako ti nije frka (a sto bi bila, nije neka distanca, a vozova na toj liniji ima bas mnogo), idi na stanicu, kupi kartu, naci ces je sigurno i ustedeces 10 dolara.

Avionske karte za domace letove nisam kupovala, ali moje prijateljice jesu - sve regularno, preko edreamsa ili expedie, ne secam se tacno. Ali standardna procedura, elektronska karta. Sve bilo ok.

Citala sam na netu, da se karte brzo raspodaju, i da cak ako uzimas na salteru, moras uzeti min 7 dana ranije..nemam predstavu da li je to tacno, pa zato i pitam, a nemam tih 7 dana..

sto se unutrasnjih letova tice, zavisi od kompanije, ali kineske idu sa procedurom, koju sam navela gore..

Cenis da ce biti ok da se uzme na licu mesta dan pred put?

Pa ne znam i one su kupovale karte za let kineskom kompanijom (let Peking - Lasa).

A kartu Sangaj - Peking bi mogla da nadjes dan pred polazak, a i na sam polazak, ako bas nije neki veliki praznik... Zaista ne verujem da je to problem.

Ne prolazi ta opcija bez turisticke agencije, jer nemash licnu kartu kinesku.

Probaj Spring Airlines za low cost carte na toj destinaciji po potrebi tu je i tianjin shangaj

Probacemo da uzmemo karte na stanici, cim dodjemo u Sangaj..pretpostavljam da nece biti tolika navala, a ako bude, onda cemo uzeti avio online i to je to

Citala sam na netu, da se karte brzo raspodaju, i da cak ako uzimas na salteru, moras uzeti min 7 dana ranije..nemam predstavu da li je to tacno, pa zato i pitam, a nemam tih 7 dana..

sto se unutrasnjih letova tice, zavisi od kompanije, ali kineske idu sa procedurom, koju sam navela gore..

Cenis da ce biti ok da se uzme na licu mesta dan pred put?

Nije baš sedam dana,. ali 2-3 dana ranije je poželjno čak i kad nisu praznici. Ja sam usred ničega (mislim vremena kad nema praznika), kupovala od Šijana do Šangaja i bilo je karata tek za treći dan od dana kda sma kupovala. A redovi na šalterima - po dvesta ljudi na svakom šalteru, kojih ima dest minimum.

Pa ne znam, u Sijanu jeste bila neka guzva i nama na stanici (i svuda oko stanice), ali smo vec imali kupljenu. U Sangaju, na onoj modernoj stanici, odakle krecu oni brzi vozovi (Shanghai Hongqiao) sve je prilicno dobro organizovano, a na onoj u centru (Shanghai Train Station) nije bilo guzve radni dan, jul), English speaking salter je bio prazan, a sluzbenica na salteru super efikasna. Karte se prodaju u jednoj zgradi, to je samo ticket office; do perona se dolazi kroz drugu zgradu.

U Pekingu je na onoj modernoj stanici (Beijing South) bilo malo tesko, ali nas je bilo vise i svaka imala dosta karta da podigne, pa smo uspele da zbunimo sluzbenicu. Na prvom spratu, medjutim, ima opet English speaking salter (cini mi se da je 41, eto), malo veci red, ali zavrse ti posao. Generalno, u Pekingu manje govore engleski, treba malo vise strpljenja.

Ali ako ti opcija izmedju vozne ili aviona, probaj onda taj brzi voz - on je oko 70-ak evra, lako se nadje karte, jer je to malo skupo za lokalne standarde, a interesantno iskustvo. I za cas si iz jednog grada u drugi, izbegnes aerodromske transfere.

Ako putujes vise puta, predlazem ti da sve karte kupis zajedno, platices 5 yuana vise ako karta nije sa polaskom iz mesta u kom si je kupila (mada u Sangaju, cini mi se, nisu to trazili, npr.), ali nije to mnogo i ustedi ti mnogo vremena i, naravno, guranja... :)

Hm, cudi me Snezana da posle toliko putovanja i dalje imas veliki otklon prema celoj kulturi...a pogovoto sto dozvoljavas sebi da zakljucke pravis na osnovu jednog putovanja vozom...

Dakle, na osnovu 15-tak putovanja vozom u Kini, mogu da napisem da na stanicama ima guzva, ali vecina tih ljudi ima kupljenu kartu preko neta, pa samo stampaju na aparatima sa strane...nikada, ali apsolutno nikada u svim gradovima u kojima sam kupovao karte, nisam imao ispred sebe vise od 10-15ljudi...to nisam doziveo ni na autobuskim stanicama, koje imaju cak i po 4-5puta manje saltera...

Sto se tice kulture/nekulture...nisam doziveo da je neko mokrio u vozu, a pljuvanje iako jeste normalna pojava, nikad na pod ili slicno nego samo u posude predvidjene izmedju ostalog i za to...ALI...sok mi je donekle razumljiv od strane nekog Helmuta iz Minhena ili male naivne svedjanke, dok srbin nema nekih posebnih razloga "za brigu" - ipak zivi medju slicnima...necu naravno reci da smo isti, ali bih rekao da je razlika samo u osecaju da li je to ispravno, pa ce kinez to uraditi bez ikakvog blama i slobodno dok ce srbin imati osecaj krivice i eto bas nece svaki put to uraditi u okruzenju vise ljudi...(meni se desilo odmah i u samom jatovom avionu iz Moskve za Beograd, da dozivim isto glasno, odvratno pljuvanje od strane zemljaka)...

Za kraj, prvo i osnovno sto svakom kazem o Kini - OGROMNA ZEMLJA (i nekako se ne osecam pametan zbog toga, ali vidim da je pod obavezno za shvatiti)...nasi ljudi, a mahom i ostali iz Evrope cesto grese kad na osnovu samo svojih iskustava (a pogotovo kad je to izuzetno malo iskustvo), karakterisu ovu zemlju, koja se unutar sebe toliko puno razlikuje...vec nakon samo 500km postoje druge tradicije, drugi nacin razmisljanja i sl...

P.S. I da bi se potpuno razumeli - ja recimo nikada ne bih mogao ziveti u Kini neki duzi period...postoji odredjeni broj stvari koje mi se izuzetno ne svidjanju...

Hm, cudi me Snezana da posle toliko putovanja i dalje imas veliki otklon prema celoj kulturi...a pogovoto sto dozvoljavas sebi da zakljucke pravis na osnovu jednog putovanja vozom...

Dakle, na osnovu 15-tak putovanja vozom u Kini, mogu da napisem da na stanicama ima guzva, ali vecina tih ljudi ima kupljenu kartu preko neta, pa samo stampaju na aparatima sa strane...nikada, ali apsolutno nikada u svim gradovima u kojima sam kupovao karte, nisam imao ispred sebe vise od 10-15ljudi...to nisam doziveo ni na autobuskim stanicama, koje imaju cak i po 4-5puta manje saltera...

Sto se tice kulture/nekulture...nisam doziveo da je neko mokrio u vozu, a pljuvanje iako jeste normalna pojava, nikad na pod ili slicno nego samo u posude predvidjene izmedju ostalog i za to...ALI...sok mi je donekle razumljiv od strane nekog Helmuta iz Minhena ili male naivne svedjanke, dok srbin nema nekih posebnih razloga "za brigu" - ipak zivi medju slicnima...necu naravno reci da smo isti, ali bih rekao da je razlika samo u osecaju da li je to ispravno, pa ce kinez to uraditi bez ikakvog blama i slobodno dok ce srbin imati osecaj krivice i eto bas nece svaki put to uraditi u okruzenju vise ljudi...(meni se desilo odmah i u samom jatovom avionu iz Moskve za Beograd, da dozivim isto glasno, odvratno pljuvanje od strane zemljaka)...

Za kraj, prvo i osnovno sto svakom kazem o Kini - OGROMNA ZEMLJA (i nekako se ne osecam pametan zbog toga, ali vidim da je pod obavezno za shvatiti)...nasi ljudi, a mahom i ostali iz Evrope cesto grese kad na osnovu samo svojih iskustava (a pogotovo kad je to izuzetno malo iskustvo), karakterisu ovu zemlju, koja se unutar sebe toliko puno razlikuje...vec nakon samo 500km postoje druge tradicije, drugi nacin razmisljanja i sl...

P.S. I da bi se potpuno razumeli - ja recimo nikada ne bih mogao ziveti u Kini neki duzi period...postoji odredjeni broj stvari koje mi se izuzetno ne svidjanju...

Pa ne znam otkuda zaključak da imam otpor, samo iznosim šta jesam videla kao budžet putnik u najjeftinijim vozovima - sedeći po dva dana na tvrdim sedištima u tim vozovima. Išla sam njima u dva navrata na dve desitnacije. Uostalom, nije to samo moje iskustvo, potpuno se poklapa sa iskustvima mnogih niskobudžetnih putnika, pa i odavde, npr. sa Lazarevim, koji je svojevremeno tamo bio. Malo više evra u novčaniku, znatno menja sliku. Dve BElgijanke koje su pedalle po Kin i koje sam dva puta srela, išle su spavaćim kolima i imaju potpuno drugačije iskustvo, naravno. I moja viđenja Kine u Šangaju i u zabitima su potpuno različita.

Verujem, dakle, da nisi sedeo na tvrdim sedištima (ili jesi?) dva dana i noć te nisi ni mogao da vidš putnike koji stoje, sa kartom za stajanje o kojoj je neko pisao, koji zaista rade sve to što sam napisala, niti da se nađeš tako blizu, oči u oči, 60-ak sati, sa svetom koji se vozi poslednjom klasom. Uzgred, preporučujem i glednaje odličnog dokumentarca "Last train home" ! Private video, čisto radi slike o tome kako izgleda u tim vozovima za siromašne. Pa ako ja imam predsrasude, živo me  zanima šta ćeš reći za Kineza, režisera tog filma, koji je osvojio gomile nagrada na internacionalnim takmičenjima.

(Mogu da ti prenesem i link za mišljenje ljudi koji žive u Kini, neki su oženjeni i Kineskinjama a koji smatraju da sam vrlo realno doživela Kinu i ne nalaze primedbe na to što jesam videla i o čemu sam pisala.)

Što se vremena provedenog u Kin tiče: da li je malo tri meseca pedalanja po Kini? Jeste jer je zemlja ogromna,  nije jer je to mnogo više nego šro najveći broj putnika ima na raspolaganju.

Da ne govorim da se za tri meseca na drumu, po kojkakvim selima i zabitima, stiče neuporedivo

bolja slika nego za godinu dana putovanja prevoznim sredstvima ili života u jednom mestu. Uz to, Kina u debeloj unutrašnjosti zemlje i Kina u gradovima po kojima verujem da si se kretao su dva najblaže rečeno različita pojma, a zapravo dve galaksije. I ja sam u Šangaju imala utisak da sam usred Njujorka. Ali bila sam u takvim selima gde ne znaju za prozore, nego imaju otvore na vrhu zidova ispod krova... Sve u svemu, rekla bih, da jesam videla stvari o kojima pričam i koje ne verujem da si ti mogao tako dobro da vidiš iz voza, ako vozovi tuda uopšte i prolaze (a koliko se sećam, ne prolaze).  

Pri svemu tome, Kinu sam prilično prešpartala: ušla sam kod Urumčija, vozila bicikl do Šijana, pa vozom otišla u Šangaj. Vozila iz Šangaja ne znam sad dokle pa uzela voz do Kunminga i napravila kružnu turu po Junanu. Rekla bih da je to mnogo više nego što prosečan putnik vidi od Kine i distance kjoje sam prešla se mere ne stotinama već hiljadama kilometara.

Meni je čudno da neko tako olako karakteriše nekoga na osnovu jednog komentara. Da si čitao bilo šta što sma pisala o Kini i mojim stalnim nastojanjima da razumem i prihvatim tu različitost, sigurno to ne bi napisao. Zameraš mi upravo ono što si sam uradio - doneo sud ne poznajući ni delić od cele slike.

Edit: ubacivanje linka za film koji svakako vredi pogledati.

Kinezima se sve mora objašnjavati korak po korak jer jednostavno ne mogu da percepiraju više informacija odjednom.

Pa vidis, ovo je recimo vrhunski primer...okarakterisati celu jednu naciju (i to ne neki Luksemburg sa 14376 stanovnika nego Kinu), samo na osnovu jedne situacije sa saltera - zar zaista moram dalje...

Veruj cemu zelis, ali eto - jesam se vozio na tvrdim sedistima...vise puta...izmedju ostalog, vise puta i proveo noc na njima, a eto i jednom upravo celih 48sati...

O pogledanim dokumentarcima ne bih, jer sigurno ima i onih koji kazu da je Serbistan u stvari Diznilend...i ne moras se meni pravdati i navoditi vise o sebi...meni je mnogo drago da ti imas svoj put i pricao sam o tebi mnogo puta i hvalio te na raznim stranama...licno mi je zao sto spustas na licni nivo, jer je moja zelja samo za ispravnijom slikom...

Kinezima se sve mora objašnjavati korak po korak jer jednostavno ne mogu da percepiraju više informacija odjednom.

Pa vidis, ovo je recimo vrhunski primer...okarakterisati celu jednu naciju (i to ne neki Luksemburg sa 14376 stanovnika nego Kinu), samo na osnovu jedne situacije sa saltera - zar zaista moram dalje...

Veruj cemu zelis, ali eto - jesam se vozio na tvrdim sedistima...vise puta...izmedju ostalog, vise puta i proveo noc na njima, a eto i jednom upravo celih 48sati...

O pogledanim dokumentarcima ne bih, jer sigurno ima i onih koji kazu da je Serbistan u stvari Diznilend...i ne moras se meni pravdati i navoditi vise o sebi...meni je mnogo drago da ti imas svoj put i pricao sam o tebi mnogo puta i hvalio te na raznim stranama...licno mi je zao sto spustas na licni nivo, jer je moja zelja samo za ispravnijom slikom...

Mislim da si sam upisao negativnu konotaciju u moj komentar da se Kinezima mora objašnjavti korak po korak. Ja ne nalazim da sam to negativno karakterisala već je izneto kao uputsvo. Takvih situacija sma imala bezbroj a ova je sa šaltera i zatoi je bila ilustrativna. Kineski istem školstva i njihov način razmišljanja i asocijacija su dijametralno suprotni od aristotelovskog, tj. evropskog, tj. našeg formalno-logičkog, Nije to moje otkriće, silne studije su napisane na tu temu.

Lično bih volela da sam imala prilike da pročitam takva uputstva pre odlaska u Kinu, jer bi šok bio mnogo manji i izbegla bih nerviranje dok nisam koliko-toliko pohvatala kako tamo ljudi razmišljaju. Žao i je što sam pomenuti Lazarev tekst čitala tek po napuštanju Kine kao i neka praktična uputstva drugih putnika, jer bi mi to mnogo više koristilo od opštih mesta koja se svuda mogu naći.

Naravno da doživljavam lično kad mi se obraćaš čično i kažeš: pogrešno si to i usko doživela (parafraziram) i tome slično. Ne vidim kako bih toi mogla da doživim bezlično.

A što se dokumentarca tiče, nije sniman da obezvredi ili unizi KInu i Kineze, već naprotiv - da osvetli stranu Kine koju turisti nikada ne vide akoja može da mnogo pomgne u njenom razumevanju, jer duboko zadire u način života ogromnog broja Kineza - onih koji žive veoma siromašno.

Putovanje Nizom klasom vozova nije za svaciji stomak, pa ni moj iako sam par puta putovao njima.

Sve sto je rekla snezana pa i mnogo gore stvari covek moze doziveti.

Dobro se secam scene undustrijskog grada u Shandong provinciji, preko 300 ljudi je lezalo bez novca za kartu na dzakovima sa svim sto imaju u chekaonici. Takodje miris voza na dugom putovanju na hard seat je isto specifican.

Putovanje kvalitetnijom klasom voza u Kini je pravoo uzivanje, ali cene polako drasticno skacu, pre 2 godine sam Guandzou -Zuhai placao 25 juna , sada je hard seat 45 yuana, ista ta km za Shenzen je 80 yuana mislim iliti 1000 dinara, za nekih 120 km.

U poslednje vreme kada putujem kinom pre se odlucujem na sleaping buseve zbog buget varijante da su dosta povoljniji nego  vozovi

Za guzvu niste morali ici u Kinu . Imali smo mi to devedeset trece u gorem obliku .

A stanice ? Pa nazalost dovoljno je da vidite Beogradsku i vise ove stare Kineske ne izgledaju tako strasno .

Za guzvu niste morali ici u Kinu . Imali smo mi to devedeset trece u gorem obliku .

A stanice ? Pa nazalost dovoljno je da vidite Beogradsku i vise ove stare Kineske ne izgledaju tako strasno .

Bez želje da započinjem bilo kakvu raspravu, mislim da ovakvi komentari nemaju nikakvu argumentaciju i ne znače ništa.

Logika ovog komentara je sledeća:

Za bilo šta loše što se vidi u nekoj zemlji nismo morali ići nigde jer smo sve to videli već kod nas. Ni za mnogo toga dobrog, barem mi malo stariji, nismo morali ići nigde, jer smo sve to već nekad videli kod nas. Sve u svemu - zašto bismo uopšte išli bilo gde kad sve, i loše i dobro, uglavnom imamo i kod nas?

Zar ne deluje apsurdno, ali onako iskreno?

I da li putujemo da bismo poredili šta je bolje ili gore u odnosu na Srbiju? Ja ne, a nadam se ni ostali.

U svakoj zemlji, sasvim jasno, postoje i dobre i loše stvari. To što neko navodi na forumu dobre stvari koje je video a drugi loše koje je video ne znači da prvi obožava zemlju o kojoj je reč a drugi je mrzi, pa da prve treba dizati u nebesa a druge za nešto kriviti.  Za sve vreme otkad sam na ovom forumu, nijednom, bar na temama koje pratim, i osim u slučaju izvesnog Super-idiota (koji tako krštava pripadnike drugih naroda pa uzimam slobodu da i ja njega tako nazovem), nisam primetila omalovažavanje neke zemlje ili naroda iako se o njima iznosi nešto što nam se nije dopalo. Nemojte poistovećivati negativno mišljenje ili primedbu ili zamerku sa omalovažavanjem, jer to naprosto nije isto. 

Što se tiče objektivnosti i legitimsnosti nečijeg utiska, mišljenja, viđenja tiče - ne vidim ko može da ustanovi parametar za to čije je mišljenje 'ispravnije'. Uzmimo da su dve osobe bile u istoj zemlji, čak u istom gradu i možda istoj ulici i hostelu, da li je nužno da su videle iste stvari i stekle isti utisak o nečemu?  Zar ne postoji mogućnost da je jedna imala nesreću da vidi nešto baš loše a druga je prošla pored toga i ne primetivši ili se to nije ni desilo pred njenim očima. Da ne govorim o faktorima kao što su: novac, interesovanja, način putovanja, umor, strpljuivost, poznavanje jezika, poznavanje te kulture... Sve to, sasvim jasno, utiče na ono što neko vidi u i o nekoj zemlji.

Dužina boravka ili broj vožnji nekim prevozom ili bilo koja kvantitativna odrednica takođe ne moraju da budu presudne. U principu, veća je verovatnoća da će onaj ko je negde boravio duže ili se vozio nekim prevozom više puta imati bolji uvid u to, ali ne znači da onaj drugi sa svojim 1% iskustva o toj temi nema legitiman uvid u isto to - možda taj uvid bude pozitivan, možda negativan - stvar je verovatnoće.

Mislim da ovde niko ne napada bilo koji narod ili kulturu da bi neki drugi trebalo da ih brane. Svako iznosi šta je doživeo i stoga je svačije mišljenje i doživljeno potpuno legitimno. Onaj ko pita, odabraće šta ga od toga zanima i kome da veruje, ali će opet sam stvoriti neku desetu sliku nakon što tamo bude otišao.

Izvinjavam se sto je moj post shvacen onako kako nisam zelio . Post je bio upucen na nase stanje . Jos jednom se izvinjavam

• 11 months later...

Moze li mi neko reci,ko je kupovao kartu Peking-Sangaj,voz,preko interneta i preko kog sajta?I da li da kupim tako kartu,ili kada doidjem tamo?Hvala

Zavisi kad ces dolaziti tj da li te hvata kineski neki praznik i putnicko ludilo...ako si izvan tako necega i ako po dolasku ne kreces odmah prvih dana, onda mozes i sam na licu mesta...sam ne mozes kupiti online i jedino sto moze je da preko neke agencije to odradis (pominje se neka u temi za Tibet kad smo isli)...mogu i da proverim da li se moze kupiti sa kopijom pasosa, pa ti onda moze kupiti neko odavde i mesec dana unapred...