Jump to content

Featured Replies

Viza vise ne moze da se dobije u Sofiji...ostaje Rim kao siguran, a mislim i da je Prag opcija...

U Rimu se moze resiti sve i postom, dakle ne mora licno...

;D

Momacki si me nasmejao, nije skoro slicno nekom uspelo...imas pivo, prvom prilikom - mozda samo izbacim iz aviona, daj koordinate...

Inace, hoces Alhambra pivo ili Mahou? Kad sam vec u Granadi  :hihi:

• 3 weeks later...
  • 4 years later...
  • 5 months later...

Ja planiram da idem ovog leta. Informacija koju sam dobila je da u Budimpešti ne može da se dobije viza za građane Srbije.

Ako je neko bio u skorije vreme, koristile bi mi informacije.

Pisala sam im na email i evo njihovog odgovora:

"Sorry the Consulate issuing visa only for those who have residence in Hungary.

So  please contact the Ghana Embassy in Rome.

Regards,

Boldizsár Péter Entz

Honorary Consul-General

+3630-940-3421

Consulate-General of the Republic of Ghana

1023. Budapest, Bécsi út 3-5. 4th Floor"

Super, onda ćemo popraviti na sajtu, stoji i dalje da može u Budimpešti. Sada sam pogledao sajt ambasade Gane u Rimu, piše da možeš poslati dokumenta kurirskom službom:

http://ghanaembassy.it/consular-section/visa-application-ghana-italy

VISA BY COURIER

Visa applications by courier will be accepted and processed. It is the responsibility of applicants to make arrangements for the collection of their passports.

Hvala Lazare. Meni su iz Rima odgovorili da za plaćanje vize primaju samo keš. Da li to znači da moram ipak lično da idem, ostanem koju noć u Rimu i vratim sama svoj pasoš? Ili mogu da pošaljem novac u koverti, malo je to rizično? Molim neki savet, nikad nisam putovala. I vidim da ni pasoš neće poslati nazad... šta da radim ?

Njihov odgovor: 

"Information on our visa requirements can be found on our website: 

We accept applications via courier.  Please note that payment is 
accepted only in cash.

Regards"

Hm da, malo je nejasno. Ako pošalješ pasoš DHL-om, ne možeš otići lično da ga preuzmeš, jer nemaš pasoš... Ne znam mogu li se i pare poslati DHL-om zajedno sa pasošem. Nisam nikada vadio vizu preko kurirske službe, ne znam kako funkcioniše u praksi. Nadajmo se da će se javiti neko od forumaša ko ima iskustva sa tim.

• 6 months later...
On 1/30/2019 at 1:47 PM, Yassona said:

Hvala Lazare. Meni su iz Rima odgovorili da za plaćanje vize primaju samo keš. Da li to znači da moram ipak lično da idem, ostanem koju noć u Rimu i vratim sama svoj pasoš? Ili mogu da pošaljem novac u koverti, malo je to rizično? Molim neki savet, nikad nisam putovala. I vidim da ni pasoš neće poslati nazad... šta da radim ?

Njihov odgovor: 

"Information on our visa requirements can be found on our website: 

We accept applications via courier.  Please note that payment is 
accepted only in cash.

Regards"

Draga Yassona, interesuje me oko dobijanja vize da li si uspela da izvadis vizu u ambasadi u Rimu? Ako jesi, kako?

Da li si preko kurirske sluzbe slala? Cini mi se nesigurno slati pasos I novac na taj nacin… 

Hvala unapred na odgovoru,

Ivana

Draga Ivana, ja nisam htela da rizikujem, a i tako sam htela da posetim i Rim ;)

Pošto nemam nikog poznatog i pouzdanog u Rimu, otišla sam lično, doputovala u ponedeljak uveče, utorak ujutru bila u ambasadi Gane i podnela zahtev uz svu dokumentaciju. Oni petkom ne rade pa su mu rekli da će viza biti gotovo u ponedeljak. Divna neka ženica je bila na šalteru pa mi je izašla u susret, kada sam rekla da ja u petak putujem nazad za Srbiju, rekla je da će mi uraditi vizu i da dođem u četvrtak. Malo sam popričala sa njom, primetila sam da je bila začuđena što sam potegla toliki put i rekla je da ne mogu da zamislim koliko su ljudi domišljati kada je novac u pitanju.. ne znam, meni je bilo rizično... + ne znam kako bih vratila pasoš kući.

Inače, procedura je bila čista formalnost ali ipak sam prikupila svu potrebnu dokumentaciju. Ako imaš bilo kakvih pitanja, slobodno me kontaktiraj. Ja sam se upravo vratila iz Gane pre dve nedelje.  :) 

Ah da.. zaboravila sam da kažem..

Čula sam od prijatelja iz Gane da je bilo kod njih u medijima da se pominje ponovo otvaranje srpske ambasade u Gani, pa se tako nadam da će i nama vratiti ambasadu Gane u Beograd.

1 hour ago, Yassona said:

Draga Ivana, ja nisam htela da rizikujem, a i tako sam htela da posetim i Rim ;)

Pošto nemam nikog poznatog i pouzdanog u Rimu, otišla sam lično, doputovala u ponedeljak uveče, utorak ujutru bila u ambasadi Gane i podnela zahtev uz svu dokumentaciju. Oni petkom ne rade pa su mu rekli da će viza biti gotovo u ponedeljak. Divna neka ženica je bila na šalteru pa mi je izašla u susret, kada sam rekla da ja u petak putujem nazad za Srbiju, rekla je da će mi uraditi vizu i da dođem u četvrtak. Malo sam popričala sa njom, primetila sam da je bila začuđena što sam potegla toliki put i rekla je da ne mogu da zamislim koliko su ljudi domišljati kada je novac u pitanju.. ne znam, meni je bilo rizično... + ne znam kako bih vratila pasoš kući.

Inače, procedura je bila čista formalnost ali ipak sam prikupila svu potrebnu dokumentaciju. Ako imaš bilo kakvih pitanja, slobodno me kontaktiraj. Ja sam se upravo vratila iz Gane pre dve nedelje.  :) 

Ah da.. zaboravila sam da kažem..

Čula sam od prijatelja iz Gane da je bilo kod njih u medijima da se pominje ponovo otvaranje srpske ambasade u Gani, pa se tako nadam da će i nama vratiti ambasadu Gane u Beograd.

Draga Yassona, hvala ti na tako brzom odgovoru!

Na zalost nisam u mogucnosti da odem u Rim, a nisu ni kolege (nama je to sluzbeno putovanje). Pisali smo im pa cemo sacekati da odogovore. Da li su ti u Rimu dali potvrdu da mozes u Ganu ili bas vizu? Jesi li imala neke reakcije na vakcinu? Secas li se koliko je kostala vakcina?

Hvala, pozdrav

Eh sad, šta je potvrda a šta viza.. Ovo je nalepljeno u pasošu, nemam ga sad kod sebe pa da pogledam, da li piše viza. Ali sam sigurna da nigde nije pisalo ništa o dužini trajanja moje posete. Stojalo je samo do kada ta viza važi, odnosno do kad je moram iskoristiti, mislim da je to bilo na tri meseca. Kad sam sletela na aerodrom bila je neka jednostavna procedura oko tog njihovog imigracionog procesa, ispunila sam formular i predala na pregledu pasoša, tako isto i pri odlasku iz Gane.

Što se tiče vakcine za žutu groznicu, bila je nestašica u Beogradu pa su slali ljude u Budimpeštu ili Zagreb kome je bilo hitno. Srećom ja sam imala vremena da čekam i kada je konačno stigla vakcina ja sam inače bila malo kilava sa zdravljem ali sam ipak otišla i primila na institutu Batut u BGD. Posle toga sam tako bila jednako kilava još nekih nedelju dana. Pila C vitamin i prirodne lekove..ali redovno bila na poslu. Cena je bila oko 4.500,oo dinara.

Ono na šta treba realno obratiti pažnju je malarija, poneti dobre preparate protiv komaraca i ne izlaziti u vreme kad su najviše aktivni (veče, noć), ja sam takođe u sobi noću koristila i one spirale što se zapale.. Takođe koristiti odeću svetlih boja, dugih rukava ili nogavica, kada su kritični momenti..

2 hours ago, Yassona said:

Eh sad, šta je potvrda a šta viza.. Ovo je nalepljeno u pasošu, nemam ga sad kod sebe pa da pogledam, da li piše viza. Ali sam sigurna da nigde nije pisalo ništa o dužini trajanja moje posete. Stojalo je samo do kada ta viza važi, odnosno do kad je moram iskoristiti, mislim da je to bilo na tri meseca. Kad sam sletela na aerodrom bila je neka jednostavna procedura oko tog njihovog imigracionog procesa, ispunila sam formular i predala na pregledu pasoša, tako isto i pri odlasku iz Gane.

Što se tiče vakcine za žutu groznicu, bila je nestašica u Beogradu pa su slali ljude u Budimpeštu ili Zagreb kome je bilo hitno. Srećom ja sam imala vremena da čekam i kada je konačno stigla vakcina ja sam inače bila malo kilava sa zdravljem ali sam ipak otišla i primila na institutu Batut u BGD. Posle toga sam tako bila jednako kilava još nekih nedelju dana. Pila C vitamin i prirodne lekove..ali redovno bila na poslu. Cena je bila oko 4.500,oo dinara.

Ono na šta treba realno obratiti pažnju je malarija, poneti dobre preparate protiv komaraca i ne izlaziti u vreme kad su najviše aktivni (veče, noć), ja sam takođe u sobi noću koristila i one spirale što se zapale.. Takođe koristiti odeću svetlih boja, dugih rukava ili nogavica, kada su kritični momenti..

Draga Yassona, kada se malo odmoris od puta, i sredis utiske, da li bi mogla da nam napises jednu kratku reportazu, ono sto je tebi bilo zanimljivo, o gani...U odeljku o zemljama afrike,  vec dugo nije pisano nista o gani, a svaki prilog te vrste na klubu putnika je vise nego pozeljan.

Zadnjih par godina se primecuje tendencija da se ljudi pojave, postave par pitanja, ono sto njima treba, i posle nestanu...ajde da doprinesemo ovom forumu, i pomognemo drugima koji bi mozda putovali na neku destinaciju, ali ne znaju nista o njoj, i mozda se plase, tako sto cemo odvojiti 20-30 min i napisati nesto, kad god otputujemo na neku, iole " egzoticniju" teritoriju, o kojoj bas i nema puno postova i detalja ovde na forumu..hvala unapred.

Naravno, hoću, ja rado pričam o ovom putovanju, samo nisam sigurna da sam prava osoba za to.. Ima ljudi koji su proveli mnogo više vremena i proputovali mnogo više i po Gani i zapadnoj Africi..

• 1 year later...

Pozdrav svima

znam da prethodnih godinu i po dana nisu baš bile za putovanja, ali me zanima da li je možda neko u skorije vreme išao u Ganu?