Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi ljudi,

prijatelji iz Amerike planiraju uci u centralnu Srbiju iz Makedonije preko Kosova. Ranije nasi policajci nisu pustali ljude koji dolaze iz Albanije ili Makednoje jer se ti granicni prelazi smatraju nelegalnim. Zna li neko da li se situacija promenila? Mislim da su se na onim dogovorima nesto dogovorili oko toga ali ne znam da li je stupilo na snagu. Ja sam isao se vracao iz Albanije preko Kosova ali mene su pustili jer sam ipak drzavljanin pa ne mogu da mi kazu vrati se na Kosovo.. Sta da kazem momcima?  :?

Ako su Ameri, onda verovatno nikako.

Nedavno sam pričao sa policajcem na Merdaru oko toga, rekao mi je da ako su EU državljani, da daju samo ličnu kartu, pa ako ih iko pita da li su ušli prvo preko Kosova (a verovatno neće), da kažu da nisu, da oni to ne mogu nikako proveriti. Sutra ću to i u praksi proveriti :)

Ali za Amere, verovatno nema načina...

A nuzno im je da idu na Kosovo...

Mozda da probaju 'obilaznu' varijantu?

Vrate se u Makedoniju,odakle su i doli,pa onda lepo u Srbiju preko Preseva.

Iz iskustva: Ukoliko strani državljanin ulazi sa pasošem iz pravca Kosova u Srbiju po prvi put, nema šanse da prođe. Neko je već pomenuo, jedino ako je državljanin balkanske ili EU zemlje koji državnu granicu mogu preći putem LK, onda nema problema. Koliko znam, Amerikanci mogu samo sa pasošima da pređu granicu.

Postoji mala šansa da, ukoliko se ide preko sjevera Kosova -  pogotovo vozom iz Zvečana,ne bude granične kontrole i da se desi ulazak bez pečata. Ali onda imaju problema sa izlaskom.

U svakom slučaju, ne pokušavati ući u Srbiju sa pasošom iz pravca Kosova bez ulaznog pečata.

Možda bi praktičan savjet bio sljedeći: Iz Makedonije ući u Srbiju preko Preševa i iz Preševa ili Bujanovca na Kosovo preko graničnog prelaza Končulj. Iz oba grada ima (mini)buseva za Prištinu. Onda nije problem iz Prištine preko Merdara u Srbiju jer se posjeduje ulazni pečat.Nadam se da će pomoći