Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Ovo je moj prvi post. Prochitala sam topic o stopiranju po Nemachkoj ali nemam ideju kako uopshte da izvedem putovanje autostopom iz Beograda ka Berlinu. Bio bi to moj prvi put, moja grand adventure  ;) Krenula bih sredinom jula. E sad, poshto nikad nisam stopirala, apsolutni sam laik. ne znam gde u BG da pochnem tj koje mesto da izaberem za stop ka Nemachkoj. Planirala sam tablu da ponesem sa oznakom germany, pa da okusham srecu...Shta mislite o kamiondzijama? Ja sam ipak sama, na putu, devojka...vrlo je to frka, zar ne?

Znam da u nemackoj ne sme da se stopira na autoputu...Kakvu mapu da ponesem, kako da saznam gde su dobra mesta za stop...?

Shta poneti osim shatora, vrece za spavanje i neke vrste oruzja, zlu ne trebalo (tipa nozz??)?

Molim iskusne stopere da mi napishu shto vishe saveta, detalja...

Hvala unapred!

Ти као девојка која никада ниси стопирала на неким већим и мањим релацијама не би требала сама да стопираш. Али ако си већ тврдо одлучила да кренеш за Берлин онда је то ок.

Требала би да знаш да су шансе да устопираш директно до Берлина веома мале. Тако да би морала да преседаш ко зна где и када. Наравно стопирала би на рампама и бензијским пумпама и да хваташ руту где је саобраћај веома прометан .Што се тиче камионџија то је ок, али мислим да сама не би требала да кренеш, поведи барем једну другарицу или чак друга. Због друштва и због саме твоје безбедности.  pijjj

Могла би мало да погледаш сајт и да нађеш корисне информације о стварима и добрим местима за стопирање.

За мапу најбоље је понети географски атлас. 

И срећно ка путу за Немачку (Берлин).

П.С.  Погледај детаљно сајт и још неке занимљиве странице да би била још сигурнија тамо где идеш...  ;)

• Author

Hvala svima!

mozda sam kukavica ali odluchih ipak za safe varijantu - veoma veoooma jeftin let Milano-Berlin koji mi je nashao pretrazivach linkovan na ovom forumu:) I dalje razmishjlam o stopu za Trst, al nisam josh sigurna...

Pisacu kad odluchim  :P

Pozdrav!

Мислим даје стварно боље што си одлучила за лет.  :)

Што се тиче стопирања

Прво, прочитај пажљиво "Стоперски водич" са сајта.

Друго,  пробај да стопираш на неке краће раздаљине унутар Србије да дохватиш тај аутостоп. На аутостоп у Србији боље да идеш са неком искуснијим/ом другаром/другарицом, да имаш више праксе и да буде безбедније.

И после овог можеш да стопираш и до Трста, али опет препоручујем да пронађеш поузданог и искуског сапутника/сапутницу. Обзиром да Трст није баш далеко, мислим

да неће бити тешко да пронађеш сапутника/сапутницу :)

е, да. Што се тиче ножа или нечег сличног, не бих препоручио да узимаш са собом осим ако ниси мајстор мачевања. Боље да узмеш неки сузавац, ефикасно, а није  кривично.

Још око безбедности. Девојке стварно ризикују више него момци и због тога  прави се "непривлачна" девојка тј, што мање шминки, то боље, носи неку "врећасту" одећу, у којој се линија не види најбоље, добро ако неке стоперске ознаке (па рецимо пришиваљку КПСа).

Ако се неко возило  устопирало, а теби се баш не свиђа возач, онда не мораш ни да седнеш у возило.

Извини, ако су ове задње реченице испале некако сувише озбиљне и претеће.

поздрав и срећан пут! :)

нисам знао да је забрањен. Али ипак, мање је штетан по здравље, а ефикасан.

И рецимо полиција може да користи сузавац, а не сме да користи хладно и посебно ватрено  оружје.