Jump to content

Featured Replies

Posted

Imam ideju da do Kine idem kopnom i to ne voyom ili centralnom azijom, već preko Turske, Irana i Pakistana. Tu mi se čini da je dobijanje Pakistanske vize veliki problem.

Da li neko ima nekakvih iskustava u skorije vreme sa vizama i mogućnošću ulaska u pakistan iz Irana.

Po nekim mojim informacijama, ove godine ne daju pakistanske vize nikako, znam naseg lika koji je sad u Tadzikistanu, dosao je iz Avganistana a pre Kabula bio u Iranu. Trazio je pakistansku vizu gde god da je bio...

• Author

Hvala na informacijama mislim da ću ipak, na žalost taj deo sveta preskociti.

Po nekim mojim informacijama, ove godine ne daju pakistanske vize nikako, znam naseg lika koji je sad u Tadzikistanu, dosao je iz Avganistana a pre Kabula bio u Iranu. Trazio je pakistansku vizu gde god da je bio...

Svi znaju Nenada,a ?  :)

Bili smo on i ja i u ambasadi u Sofiji, ali nishta od vize tamo.... kazu u Beogradu morate, a u Beogradu mućak!  :(

• 1 month later...

Ja sam pisala pakistanskoj ambasadi pre dva meseca i pitala ih za vizu. Nema sanse rekli su mi. Jedino mozes da je dobijes ako ides iz Kine u Pakistan a preko Karakoruma, sto verujem da te ne zanima. A mislim i da vazi jedino za bicikliste.  :?

• 1 month later...
  • 9 months later...

:music:

ako neko ima noviju informaciju

otisao bi u indiju preko Pakistana,a iz Irana

kazite mi ako znate da li se mze na izlazu iz irana dobiti tranzitna viza preko Pakistana i koliko dana ona vazi

ili to moram ovde pokusti ako drugacije nemoze pozzzz :mah:

:music:

ako neko ima noviju informaciju

otisao bi u indiju preko Pakistana,a iz Irana

kazite mi ako znate da li se mze na izlazu iz irana dobiti tranzitna viza preko Pakistana i koliko dana ona vazi

ili to moram ovde pokusti ako drugacije nemoze pozzzz :mah:

Nemoguće je dobiti pakistansku vizu iz zemlje u kojoj nisi državljanin. To je pravilo na snazi već treću godinu. Dakle, ako ti ne daju u Beogradu, nema šanse da je dobiješ u Iranu.

Nemoguće je dobiti pakistansku vizu iz zemlje u kojoj nisi državljanin. To je pravilo na snazi već treću godinu. Dakle, ako ti ne daju u Beogradu, nema šanse da je dobiješ u Iranu.

Osim ako je ne uzmesh u Kini.

Iz Kine je moguce.  ;)

:banana: Peking here I come :banana:

mada ako u BGu ne zavrsim posao sa ambasadom,moracu da promenim ceo koncept puta do Kambodze

tnx za info devoje  klanj::

Osim ako je ne uzmesh u Kini.

Iz Kine je moguce.  ;)

Nisam znala za to -- super ako je tako. Je l' možeš da mi daš neki link za tu informaciju na netu? Ili je to ona info da može na samom ček pointu kad se penješ na Karakorum?

Cuo sam i to bas od nekih biciklista da su vadili pakistansku vizu u konzulatu u Chengdu-u...

Ima na netu kontakt tog konzulata, pa proveri direktno sa njima. Ne verujem da moze na Karakorumu... mada na netu pisu neki da su 2011 dobijali i na granicnom prelazu. E sad u zadnje 2 godine se tu oko viza dosta promenilo, tj. uveli su to pravilo u svojoj zemlji ... Garant moze u Kini, makar preko njihovih tour agencija ... ili kao biznis trip ... u Kini sve moze za pare!  :)

Javi kad ti odgovore. Pozdrav!

Pakistanska viza u Sostu se ne izdaje još od 2010 koliko se sećam. Takođe, pitanje je i da li državljani Srbije mogu da dobiju vizu u Čengduu a to što ih eventualno tamo mogu dobiti Britanci, Francuzi ili koji već zapadnjaci za nas i nije od nekog značaja. A ja se taman ponadah da je neko od vas koji boravite u Kini lično probao...

Btw u Beogradu nama šanse, ja probao sad u aprilu i prihvatili su aplikaciju za turističku vizu ali odgovor nije stigao a po svemu sudeći ni neće. Inače tražili su pet fotografija i pet popunjenih zahteva, ukupno 25 strana :) Dobra strana je što ne košta ništa, eto makar znam da sam pokušao regularnim putem.

Ta varijanta sa fiktivnim pozivom za službeni put mi deluje najrealnije, samo pitanje je koliko naplaćuju takvu uslugu.

Ta varijanta sa fiktivnim pozivom za službeni put mi deluje najrealnije, samo pitanje je koliko naplaćuju takvu uslugu.

Da li imaš kontakt neke agencije? Moja pretraga po Guglu ne daje skoro nikakav rezultat. Izbacuje mi recimo ove, ali to da oni vade vizu podrazumeva da ideš na turu preko njih, što mislim da nikome od nas ne odgovara.

Na to pitanje bi možda jedino Nightwatcher mogao da da odgovor, obzirom da je on prvi i pomenuo tu varijantu.

Ovi ti verovatno mogu srediti fiktivnu turu odnosno pozivno pismo za turu na koju nisi obavzna da ideš. To okvirno košta oko 80-90 $ ali ti opet ništa ne vredi iz sledeća dva razloga: kao što i sama znaš pakistanske ambasade se sada striktno pridržavaju pravila da više ne izdaju turističke vize nerezidentima tako da mi ova priča za Čengdu deluje poprilično sumnjivo, tim pre što niko od naših izgleda nema lično iskustvo (pri tome je Srbija na ozloglašenoj listi od 12 zemalja u svetu čiji su državljani u obavezi da se po dolasku registruju u policiji - taj spisak je postojao na sajtu njihovog MFA a postoji i u LP izdanju iz 2008). Sa druge strane, u našoj ambasadi izdavanje turističkih viza ne funkcioniše. Njihovo obrazloženje je da svaki put kada pošalju regularan zahtev nikada ne stigne odgovor iz Pakistana, što se desilo i u mom slučaju. Za treking ture je sasvim drugačija procedura, barem tako kažu ali za to ti agencija mora poslati potvrdu o uplaćenom Royality fee-ju (štagod to bilo) kao i overenu dozvolu za penjanje što sve dosta košta. Tako da nisam pametan kako otići u Pakistan, pokušavam godinama da pronađem način ali bez uspeha.  :102:

Takođe, nisam siguran da li je sada dobar trenutak za posetu Pakistanu: http://www.aljazeera.com/news/asia/2013/06/20136234309866467.html  :death:

Takođe, nisam siguran da li je sada dobar trenutak za posetu Pakistanu: http://www.aljazeera.com/news/asia/2013/06/20136234309866467.html  :death:

Nisam ni ja mislila sada, imam razrađen plan sve do sredine 2015. :)

Zanima me načelno, jer mi je stvarno želja da jednom vozim preko Karakoruma. Da se ispostavilo kako je postalo relativno lako srediti vizu preko neke agencije, možda bih menjala planove.

Možda im se do tada promeni i vizna politika mada mrka kapa. Ne znam kako je voziti na tim visinama još sa sve bisagama, ja sam bio relativno kratko na kineskoj strani i imao preblema sa disanjem :/ Mada znam da to ljudi rade, pretpostavljam da treba par dana za aklimatizaciju a predeli su stvarno neverovatni.

Uglavnom, ukoliko saznam nesto novo svakako ću napisati.

• 1 month later...

Super vest  :D

Samo ekipa iz clanka do tamo je isla helikopterima. Clanovi ovog foruma verovatno bi morali da stopiraju i idu peske. Al' dobro. Ko umije njemu dvije.  :D

Podatak do kojeg sam danas došao (ozbiljno ... nema veze sa Čedom J.)  ;D

Lik kojeg poznajem je trenutno na turističkom proputovanju po Pakistanu. Malopre je prešao Karakorum i sad drema u Islamabadu...  :) On ima Hong Kong pasoš i vizu za Pakistan je uzeo u Hong Kongu. Verujem da njemu to nije bilo teško.

Međutim, kaže mi da zna da su u pakistanskom konzulatu u HK i neki stranci uzimali vize, da je osoblje je jako ljubazno i nije ih odbijalo da apliciraju. Za vizu je potrebno imati ili:

- pozivno pismo od nekog lokalca, koji će da garantuje za vas dok ste u Pakistanu (besplatno, ali ne mora da znači da ćete dobiti vizu)

- obratiti se ovoj dolenavedenoj agenciji i od njih potraziti pozivno pismo (verovatno cete dobiti vizu). Pritom agencija naplacuje ovu uslugu 50 USD, ali mi ovaj lik kaze da zna nekoliko stranaca koji su saradjivali sa agencijom - i svima im je uspelo!

http://www.losthorizontreks.com/visa%20info.html

Ova kompanija radi treking i "turing", ali ako ih pitate (i platite tih 50 dolara), napisace vam pismo u kojem pise da ste uplatili treking/touring kod njih.  

Eto, to sam imao da vam kazem ... pa sad idem da spavam!   :P  :mrgreen:

znaci, sad ipak postoji sansa da ljudi koji su na istoku, dodju kopnom do zapada, tj. srbije ( juznom prugom, naravno :) )...treba javiti snezani011 za ovo ;)

znaci, sad ipak postoji sansa da ljudi koji su na istoku, dodju kopnom do zapada, tj. srbije ( juznom prugom, naravno :) )...treba javiti snezani011 za ovo ;)

Pročitala! Hvala! Super je vest, može da mi ozbiljno promeni planove za narednu godinu ili onu nakon nje. Još samo da vidim za koliko unapred može da se uzme viza. Pisaću im pa ću javiti ako mi na toodgovore.

Dakle, Karakorum - sad više nemam nijedan izgovor da ne vozim tamo po tim 'brdašcima'  :blob: