Jump to content

Featured Replies

Posted

Turistima koji izlaze iz Crne Gore od ove godine je potrebna potvrda o prijavi boravka, što pravi veliku konfuziju na granici, pišu Dnevne novine.

Suština pravilnika koji je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova je da se svaki turista koji boravi duže od sedam dana u Crnoj Gori mora prijaviti policiji u mestu u kojem boravi.

Kontrola prelaska na granicama je zakonska obaveza, ali to što se traži potvrda o prijavi boravka može se tumačiti kao želja države da na nepropisan način kontroliše da li je turistima naplaćena boravišna taksa. Za kontrolu naplate takse su zaduženi poreske službe, a ne policija.

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2012&mm=06&dd=19&nav_id=619604

Verujem da ste svi procitali ovo.... E sad posto ima nas kojima je ili CG ili nema mora (tj. imamo/neko ima kucu) mene zanima kako ce ovo funkcionisati, i voleo bih da svako ko u skorije vreme (ili je vec) ulazi/izlazi da kaze kako to funkcionise, da li stvarno mora da se placa i koliko je to?

Kako oni ako udjem na licnu kartu znaju koliko dana sam bio?

Ja sam bila u maju. Kada smo se vracali, pozivali su neke ljude iz busa da izadju. Mene je pitao koliko dana sam bila, ja rekoh 10ak. Pitao jel imam prijavu boravka, ja nisam imala pojma o cemu prica i rekoh nemam, bila sam kod rodjaka. On kaze da moram da imam prijavu inace mogu da dobijem zabranu boravka u CG godinu dana. Ja rekoh nemam pojma, ponovim da sam bila kod rodjaka, on klima glavom, ja rekoh idem u bus, on kaze ajde. Na kraju su jednog coveka pozvali, njemu rekao da mora da plati kaznu 250e posto nema prijavu, vozac mu rekao da da cariniku 10e, ovaj da i pustise bus dalje. Vozac posle kaze da tako rade cesto dok im neko ne da malo para.

Jedan turisticki vodic mi rece da ako kazes da si bio kod rodjaka onda ti ne treba ta prijava. Ne znam koliko je to tacno.

Idem oept najverovatnije u julu pa javljam sta se desava...

• 2 weeks later...

Pre par dana sam pricao kolegi o ovome sto sam procitao ovde i on mi je rekao da to nije tacno.Naime,gledao je emisiju Sat i onaj voditelj je imao direktno ukljucenje sa nekim glavnim likom iz crnogorske carine koj je definitivno potvrdio da pri izlasku iz Cg ne mora da se ima beli karton.

U Austriji i Nemackoj si duzan da se prijavis u roku od 48h...Ne treba se cuditi..isto vazi i u Rusiji i mnogim drugim zemljama..I u Srbiji moras da se prijavis u roku 24h ako si strani drzavljanin)))))

Treba po zakonu da se prijavis, ali nasi na granici nikada ne traze prijavu. Rodbina iz Hrvatske me redovno posecuje i nikada se ne prijavljuju niti im ko trazi prijavu.

Ja vec pet godina zivim i radim u Cg.Pre dve godine sam imao neprijatno iskustvo u Budvi kada me je legitimisala carinska policija i trazila mi beli karton,ja ga nisam imao.I onda sam zavrsio u policiji,platio kaznu od 120€...Od tada se redovno prijavljujem..Beli karton za drzavljane Srbije kosta 60.centi i vazi tri meseca.Moze se izvaditi u turistickoj organizaciji Budve kod zgrade opstine.

Prolazila opet ali preko onog drugog prelaza, kod Jabuke, ne znam kako se zove. Sad nije bilo problema, niko nas nista nije pitao. Prelaz je manji, nema guzve, carinici ljubazniji (mozda smo samo imali srece)... A i rekose na tv-u skoro da nije posao carinika da gnjavi ljude oko prijave boravka pa sta su nas zezali zezali su...