Jump to content

Featured Replies

Posted

Pocetak XXI veka u sferi putovanja je obelezen razvojem low-cost-a. Svakim danom sve veci broj jeftinog smestaja - hostela sirom sveta, sve vise low-cost avio kompanija, cija se mreza destinacija ubrzano siri. Jednostavno, low-cost je u modi!

Medjutim, ono sto je trenutno najaktuelnije je zacetak jeftinih interkontinentalnih letova.

Krajem oktobra 2006.god. jedna od prvih kompanija koja je probila led je Oasis na relaciji Hong Kong - London. Cena karte u ekonomskoj klasi je 70funti (oko 100e), odnosno oko 150eura sa svim taksama. Uz to odobravaju sezonske i studentske popuste! Ovaj prevoznik (www.oasishongkong.com) svakodnevno leti na relaciji London-Hong Kong-London uz 11 ipo-casovni let u ogromnom Boeing-u 747-400 sa 360 sedista, tzv. "Queen of the Sky". Oasis koristi u Londonu aerodrom Getwick, dok u Hong Kongu glavni aerodrome na vestackom ostrvu (velelepni arhitektonski objekat).

Uskoro se ocekuje uspostavljanje novih linija iz Hong Konga za, pre svega, Bon, pa zatim Berlin, Milano, San Francisko i Cikago. Tako da se u skorije vreme moze desiti da za Cikago letimo na istok.  ;D

Oragnizacije za zastitu zivotne sredine i planete Zemlje ostro kritikuju ovu avio kompaniju, kao i ostale low cost prevoznike da ce omasoviti vazdusni saobracaj i napraviti guzvu na nebu, a samim tim znantno zagaditi i prouzrokovati nezeljene promene na Zemlji.

Kako ovog leta stici na Daleki istok za svega 2.5 dolara? - o tome nesto kasnije! ;)

Krajem oktobra 2006.god. jedna od prvih kompanija koja je probila led je Oasis na relaciji Hong Kong - London. Cena karte u ekonomskoj klasi je 70funti (oko 100e), odnosno oko 150eura sa svim taksama.

na zalost relacija London HK je prilicno skuplja (verovatno zbog aero. taksi)....... (ne treba zaboraviti izlaznu taksu iz HK od 40$(u ovo nisam siguran 100%))

trenutno je najjeftinija karta 89 funti na relaciji Lon - HK a taksa je dodatnih 78,56 funti sto zajedno cini 167.56 sto je 250 evra....po toj racunici  konacna cena karte sa osnovicom od 70 funti nikako ne moze biti ispod 210-220 evra....  :bang: upravo sam nasao termin gde je osnovna cena 75 funti...sa svim taksama je 153 odnosno skoro 230 evra.....u jednom pravcu je i to super cena (pa i povratna ) je povoljna....ali kada se doda nasa muka brit viza + prevoz do budimpeste + jeftini let do londona dodje se do 90% cene koja bi mogla da se nadje iz bgd-a... (najjeftinija oko 640 evra sa svim taksama)

u nekoj daljoj buducnosti ce to biti i za nas pristupacno.....

a ovi kreteni bi mogli da se bave istrebljenjem delfina u japanu (nadjoh podatak da se svake godine ubije 20 000  :psuje: ) a ne o avionima!

• Author

Mene je zanimalo Hong Kong-London, kad se budemo vracali sa Olimpijade mrzece me da se vracam ponovo transsibirskom. Pa sam zato pogledao let Hong Kong - London, kada se karta rezervise 2 meseca unapred i dobio sam ovo: 2.maj, karta sa sve taksama iznosi 1590 Hk$, tj. 154 eura.

Vrlo je moguce da su takse sa Getwick-a skuplje!

Pozz!

Mene je zanimalo Hong Kong-London, kad se budemo vracali sa Olimpijade mrzece me da se vracam ponovo transsibirskom. Pa sam zato pogledao let Hong Kong - London, kada se karta rezervise 2 meseca unapred i dobio sam ovo: 2.maj, karta sa sve taksama iznosi 1590 Hk$, tj. 154 eura.

Vrlo je moguce da su takse sa Getwick-a skuplje!

Pozz!

to ti je super vatijanta  clap.gif' alt=':clap:'>

ista je  cena za transmongolsku peking moskva......

ja sam trazio neku jeftinu vairjantu iz bilo kog kineskog grada do istanbula ali nisam nasao

• Author

Jedini problem je viza za Hong Kong... ja sam poku?ao da je dobijem pre dve godine, uz garantno pismo, obezbe?en sme?taj, gomilu dokumenata, i tako dalje i tako dalje... i naravno nisam je dobio.

Auuu,  :-o ovo je za mene sasvim novi momenat! Ja sam mislio da se za ovih 10 godina Hong Kong integrisao u kineski politicki i drustveni sistem. Ali...  :psuje:

• Author

2.6 US$ Kuala Lunpur - London !!! Da, moguce jula ove godine, novom low-cost, long-haul avio kompanijom.

Naime, od jula 2007. "polece" AirAsia X, sestrinska kompanija AirAsia-e, sada vec veoma poznate low-cost kompanije koja je osvojila Daleki istok.

AirAsia X ce leteti na dugim relacijama izmedju Kuala Lumpur-a (baza) i Londona, Melburna (AUS), Dubaija (UAE),  Guangzhou i Tianjin (Kina), Armitsar-a (Indija) i Osake (Japan).

Avioni koji ce saobracati na ovim relacijama su Boeing 777-300ER sa oko 320 sedista i Airbus 333-300 sa oko 340 sedista.

Cena od 9.99RM, odnosno, 2.6 US$ bez taksi, na relaciji London-Kuala Lumpur je promotivna cena za letove u julu 2007. Britanski mediji procenjuju da ce prosecna cena karte inace iznositi oko 100$.  clap

Kako iz Istanbula jeftino leteti u bilo koji deo Bliskog istoka, Srednji istok, istocnu Afriku i neke delove centralne Azije?! - o tome nesto kasnije. ;)

Kako iz Istanbula jeftino leteti u bilo koji deo Bliskog istoka, Srednji istok, istocnu Afriku i neke delove centralne Azije?! - o tome nesto kasnije. ;)

nema kasnije!  :psuje: Odma sada odma! Ja hocu u istocnu Afriku!!! Obraduj me!  ::crazy:

Do Afrike iz Evrope(Nemacke) leti jedan od najpoznatijih lowbudget kompanija Kondor

http://www8.condor.com/tcf-eu/index.jsp

Kondor trenutno ima npr. ponudu za Mombasu(lucki grad u Keniji), Mauricijus, ...

Longhault - Interkontinentalni letovi su 99 eura + takse.

Naravno tu je uvek i last minute ponuda Lufthanze

http://www.lufthansa.com , koja kako se meni cini i nije bas neka ponuda :maddd:

Trazio sam, kao sto rekoh, jeftine letove iz Istanbula ka Kini, medjutim nista!

Obraduj nas, sto pre!

• Author

AirArabia (www.airarabia.com) nije tipican interkontinentalni, niti long-haul avio prevoznik, ali je low-cost lider na Bliskom i Srednjem istoku.

Organizacija i funkcionisanje prilicno se razlikuje od vecine ostalih avio kompanija. Elem, bilo kuda da letite morate svratiti (nekoliko sati ili 1-2 dan) na bazicni aerodrome u Sardzi. Sardza je grad koji se sireci spojio sa Dubaijem i zajedno cine konglomeraciju. Druga zanimljivost je da se cena smanjuje kako se priblizava dan leta, sto je u suprotno sa  politikom funkcionisanja ostalih low-cost kompanija. Tako da je cena najniza 2-10 dana pre dana putovanja.

AirArabia je osnovana oktobra 2003. i danas ima veoma rasprostranjenu mrezu destinacija. Leti iz Sardze za: Kuvajt, Katar, Bahrein, Saudijsku Arabiju, Jemen, Oman, Egipat (Aleksandrija, Luksor, Asuan), Sudan, Jordan, Siriju, Liban, Jermeniju, Kazahstan, Iran, Avganistan, Pakistan, Indiju (Bombaj, Jagpur, Nagpur, Koci...), Nepal, Sri Lanku i za nas najbitnije Istanbul (Istanbul Sabiha int.)

Pomenucu neke karakteristicne cene: primarna linija Istanbul-Sardza(Dubai) je 35eura + takse = 75eura, Istanbul-Katmandu (Nepal) iznosi 90eura+takes = 130eura, Istanbul-Bombaj (ili ostali gradovi u Indiji) sa taksama 135eura, Istanbul-Kolombo (Sri Lanka) sa taksama 135eura... Neko je na forumu cinimi se pitao kako do Jemena - Istanbul-Sana cena sa taksama 148eura. Uz ovo dobijete jednodnevno lutanje po Dubaiju sa besplatnom tranzitnom vizom. :blob:

Sve ostale cene se krecu proporcionalno udaljenosti u ovim okvirima, sem letovi za Kazahstan i Jermeniju koji su nesto skuplji. Inace primetio sam da u mrtvoj sezoni oktobar/novembar cene su nize za 20-30%, dok oko Nove godine za isto toliko su vise.

Ako odaberete za putovanje ovu kompaniju letecete avionom Airbus 320.

• Author

nema kasnije!  :psuje: Odma sada odma! Ja hocu u istocnu Afriku!!! Obraduj me!  ::crazy:

Izvini, nije moglo "odmah", morao sam da idem u skolu.

Zao mi je sto cu te razocarati, izgleda nisam bio bas precizan kada sam rekao istocna Afrika, mislio sam na severo-istocnu. Tako da Airarabia najjuznije u Africi leti do Kartuma (Sudan), ne bas destinacija za pozeleti :-\! Uz to ovo je jedna od redjih destinacija za koju nema "direktan" let iz Istanbula, pa se kupuju dve karte Istanbul-Dubai 75eura + Dubai-Kartum 97eura = 172eura sa uracunatim taksama.

Trazio sam, kao sto rekoh, jeftine letove iz Istanbula ka Kini, medjutim nista!

Obraduj nas, sto pre!

Nazalost,  ni do Kine iz Istanbula nisam primetio low-cost prevoznike, ali ih ocekujemo s' obzirom na razvoj situacije! ;) Turkish airlines izleti po nekad sa promotivnim cenama.

Do Afrike iz Evrope(Nemacke) leti jedan od najpoznatijih lowbudget kompanija Kondor

http://www8.condor.com/tcf-eu/index.jsp

Kondor u principu ne funkcionise kao low-cost kompanija, kako se predstavljaju sa onom bombasticnom reklamom sa kartom sveta i dvocifrenim iznosima u eurima. Oni iskljucivo samo zbog reklame izbace s' vremena na vreme nekoliko sedista po 99e. Mada ni to nije lose ako imate vremena da cekate da izbace vasu zeljenu destinaciju, a da pri tom ne zelite da se vratite kuci. Ako se sa njima vracate - odrace vas!

Inace primetio sam da u mrtvoj sezoni oktobar/novembar cene su nize za 20-30%

To bi onda trebalo ko ima sredstava i vremena da iskoristi, jer ako se ne varam u Indiji(JI Aziji) vreme monsuna se zavrsava u septembru-oktobru, pa su posle toga plaze krajem novembra pocetkom decembra najcistije. I naravno sa mnogo manje turista.

• Author

dule,daj odmah link za one nove interkontinentalne iz kuala lumpura.

cekam... :dance:

"AirAsia X will use the parent company AirAsia's ticketing website, livery, uniforms, and management style." (izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/AirAsia_X). Tako da po svemu sudeci sve ce ici preko sajta AirAsie - www.airasia.com! Jos uvek nisu pustene u prodaju karte, ali trebalo bi ih uskoro ocekivati.

Kad smo vec kod kompanije AirAsia svakako je treba pomenuti (iako ne odgovara naslovu teme), jer je liderski low-cost avio prevoznik jugoistocne Azije. Svakome ko se zadesi u ovom delu sveta dobro ce doci ova kompanija da jeftino preleti neko more, okean ili dzunglu koja mu se nadje na putu.

Na bogatom spisku svojih destinacija od 46 aerodroma, najvise u Maleziji, Indoneziji i Tajlandu, ali i u Vijetnamu, Kambodzi, Filipinima, Kini, Singapuru, Bruneju, Makau.

Cene su vrlo povoljne, narocito ako se ranije kupe karte (2 meseca pre leta), mada cena do poletanja raste svega oko 20-30%! Evo nekih zanimljivih destinacija i cena sa ukljucenim svim taksama: Kuala Lumpur-Bali 51.5eura, Bankok-Singapur 50eura, Makau (Kina)-Bankok 45eura, Kuala Lumpur-Manila 75eura, Hanoj-Bankok 42eura, unutar Malezije iz Kuala Lumpura na ostrvo Borneo 35eura, po Borneu 10eura sa svim taksama...

Letovi su veoma frekfentni, na mnogim linijama leti po nekoliko aviona dnevno!

Elem, bilo kuda da letite morate svratiti (nekoliko sati ili 1-2 dan) na bazicni aerodrome u Sardzi.

Interesuje me da li se automatski sa kupljenom povratnom kartom dobija tranzitna viza za U.A.E. kada se leti sa AirArabia ili osoba(putnik) treba sama da odradi vizu?

Cao. Konstantin ("Kostan" sa ST-a i HC-a) je u noci izmedju nedelje i ponedeljka odleteo AirArabiom iz Istanbula za Jaipur. Ocekujem da mi posalje neku kratku poruku, svakog dana. Posebno sam ga zamolio da obrati paznju oko te tranzitne vize. On je, doduse, imao konekciju istog dana, ali je svakako izlazio sa aerodroma, jer je ta pauza izmedju dva leta bila nesto oko 13-14 sati. Dakle, cim mi se javi, odmah prosledjujem najsvezije informacije.

Ono sto znam (dok se on pripremao za put) je da se na samom aerodromu automatski dobijaju tranzitne vize koje traju 96 sati (besplatne su), ako je pauza izmedju dva leta duza od 12 sati. Na samom granicnom salteru, po sletanju, postoji i nesto kao desk AirArabie i oni valjda pomazu da se ta papirologija sto pre zavrsi. Znaci, ovo su samo informacije koje su dobijene kod pripreme za put. Kao sto rekoh, cim bude novih detalja - odmah ce te biti informisani. 

Uh, zavrtelo mi u glavi od ovolike kolicine fenomenalnih informacija!

Dule, svaka cast  :spot:

Kako najpovoljnije stici do Tenerifa (Kanarska ostrva) :|. Postoji li neki law cost do tamo iz Istanbula ili Budimpeste? Hvala.

http://www.whichbudget.com/

tu izaberi odakle putujes dokle i dobices spisak avio kompanija, sve su na ovom sajtu nazovi lowbudget, pa pokusaj. Ne verujem da i jedna kompanija leti za Tenerife iz Istanbula, zasto bi?

A ni iz Budimpeste, pre potrazi iz Spanije(Barselona, imas liniju wizzair do nje iz Peste) ili Nemacke ili Danske ili Holandije, do svih ovih drzava lete low budget iz Budimpeste, pa pokusaj nesto

• 1 month later...
  • Author

AirAsia X, nova interkontinentalna low-cost avio kompanija, po svemu sudeci nece poleteti jula  2007. kako je predhodno bilo najavljivano u velikoj kampanji "Kuala Lumpur - London za 2.6$".

Razlog je u "malom tehnickom problemu" - nemaju avione!!! Takodje je najavljeno da ce najkasnije do avgusta 2008. biti uspostavljena pomenuta linija. Odlaganje je usledilo zbog navodnih problema sa Airbus-om.

Da li je posredi jos samo jedan neuspesan pokusaj da se medjusobno povezu udaljene intrekontinentalne destinacije po low-cost principu, ili ce doci i taj "avgust 2008." - ostaje da vidimo!

• Author

Rajaner (ryanair), najveca evropska low-cost avio kompanija, najavila je da ima planove da otpocne letove na interkontinentalnim destinacijama. Objavili su da planiraju da polete za 6 americkoh gradova (medju njima i New York) iz svojih baza u Evropi. Ocekuju da ce za cetiri godine sniziti cenu karte za prekookeanski let na svega 12$US. Ukoliko se planovi ostvare, Rajaner ce kupiti cak 50 aviona tipa Airbus A350 ili Boeing 787.