Jump to content

Featured Replies

Posted

Pretražih ovaj forum ali ne nadjoh ništa o Čileo kao jednoj divnoz zemlji! Čuo sam da se do vize dolazi lako, čak i do državljanstva! Jel neko ima nekog iskustva, zna nekog ko tamo zivi, daj podelite sa nama.... 

• 1 month later...

Ima li nasih forumasa tamo da nam prenesu informacije iz prve ruke ili ljudi koji su putovali?  :comp:  Postoji ponuda da se ode na praksu za 1300usd, jer to dovoljno da se iznajmi pristojan stan i plate mesecni troskovi u Santijagu ili nekom drugom manjem mestu, nista fensi, nesto pristojno i jednostavno? Sta mislite? Svaki savet od putnika sa te strane je vise nego dobrodosao.. E da, procitala sam da viza ne treba za privh 90 dana, jel se samo dobija na granici  pecat ili..? 'Falaa, 'fala klanj:: klanj::

• 2 weeks later...
  • Author

@maitreya06 Jel ima negde da se ode na praksu u Čile struka, saobraćaj i transport /uza specialnost logistika/  Mogli bi zajedno da odemo!!!!! :) Neko za?

ja bio pre jedno 4-5 godina i mogu svima da preporučim.

ako putujete na relaciji sever-jug (što je i jedina relacija..) počastite se autobusom prve klase, razlika nije toliko velika u ceni a ugođaj je neponovljiv - sedite u ogromnoj fotelji, sa jedne strane okean tu pred nosom, sa druge strane vrhovi od 4-5 hiljada m,  svaki čas vas nutkaju čajem i kolačima..

na aerodromu su samo udarili pečat, nikakvih pitanja..

i to je ovaj moj pandur bio posebno inteligentan pa mi je lupio tamo gde su fotografije članova porodice u starom pasošu.. :)

nisam mnogo upućen u problematiku nastanjivanja tamo, ali onako mi se čini da je Santiago medju skupljim latinoameričkim gradovima. Mada, kažem, nemam pojma..

• 2 weeks later...

Ima svakakvih praksi, ali to je za studente, ili one koji su zavrsili pre godinu, dve fax, u pitanju je aiesec. Ne znam da li idem jos, nemam previse informacija o Cileu. Srecno tebi ;)

Ima svakakvih praksi, ali to je za studente, ili one koji su zavrsili pre godinu, dve fax, u pitanju je aiesec. Ne znam da li idem jos, nemam previse informacija o Cileu. Srecno tebi ;)

veruj mi, lepsi je dozivljaj otici negde bez previse informacija..

u svakom slucaju, iznanedjenje ti ne gine, i osecaj da dolazis u nesto nepoznato i sebi otkrivas i otvaras neke nove horizonte..

svakako, slazem se apsolutno. ali, moram imati neku ideju o poslu,smestaju,kulturi da bih to mogla organizovati  :mah:

ma sve ce biti cool...

a ako ti se bas ne svidi, vrati se  ;).....bar si probala :mah:

Ima li nasih forumasa tamo da nam prenesu informacije iz prve ruke ili ljudi koji su putovali?  :comp:  Postoji ponuda da se ode na praksu za 1300usd, jer to dovoljno da se iznajmi pristojan stan i plate mesecni troskovi u Santijagu ili nekom drugom manjem mestu, nista fensi, nesto pristojno i jednostavno? Sta mislite? Svaki savet od putnika sa te strane je vise nego dobrodosao.. E da, procitala sam da viza ne treba za privh 90 dana, jel se samo dobija na granici  pecat ili..? 'Falaa, 'fala klanj:: klanj::

Зависи за колико је довољно,односно колико дуго тамо планираш бити на пракси и колико би ти та пракса била плаћена.Имао сам прилику да причам на тему живота са једном девојком из Чилеа коју сам упознао преко Каучсурфинга и рекла ми је да Чиле(или како они кажу Циле :) ) није као рецимо Боливија,Перу,Колумбија,односно да је живот доста скупљи.Да ли је хтела само да нахвали своју земљу или је стварно тако не знам,нисам био,али надам се да сам бар мало помогао :)

Cile jos zovu "Svajcarska Juzne Amerike". Nisam bio, ali po mom dosadasnjem iskustvu sa takvim poredjenjima, verovatno da je daleko od prave Svajcarske :) Po prirodnim lepotama je sigurno na istom nivou, ako ne i visem, a za pojmove Juzne Amerike, verujem da je zemlja dosta sredjena i spada u red skupljih. Ali, ako vec imas ponudu od 1300USD mesecno, mislim da taj koji ti je dao takvu ponudu sigurno bolje zna zasto je odabrao bas tu cifru i sigurno je ne bi odabrao da bi doveo nekog stranca sa drugog kraja sveta i ostavi ga tu da gladuje :)

Pogotovo sto je to praksa, dakle, verujem nesto privremeno od par meseci, sigurno ti ne bi tesko palo. Verujem samo da bi uzivala i svakako obogatila sebe boravkom u jednoj stranoj zemlji. Da sam na tvom mestu, ne bih toliko puno razmisljao, vec bih prihvatio i otisao :)

hvala drugari puno! pa, i meni je delovalo OK placeno kada sam proveravala cene na numbeo.com i slicnim sajtovima. jedino, sto je sada u pitanju godinu dana prakse, a kako me je ista organizacija dovela u kinu, sa recenicom da je placeno srazmerno sa kineskim troskovima, a nije bilo ni priblizno, razumljivo je sto im ne verujem vise i hocu da se dobro raspitam pre nego prihvatim tako nesto  :mah: da ne budem u situaciji da i u cileu napustam praksu i trazim posao. najidealnije je da je neko nas sa foruma tamo, da nas uputi u sve, ali koliko vidim ima nas samo putnika, ne i onih koji zive. hvala jos jednom, svaka informacija je vise nego pomogla  :mah:

pa evo ti ces sada da zivis tamo,pa da nas o  svemu izvestavas  :)....

nemoj da se razmisljas uopste bre, pa nisi tamo vezana lancima...

ja sam bio u cileu februara 2005, stvarno ne bi da pricam jer je dosta vremena proslo od tad, i stari su se jako promenile po juznoj americi od tog doba, ali posto idem skoro svake godine u j. ameriku, i imam tamo jako puno prijatelja,znam sta mi svi oni pricaju o cileu..a to je da je to najuredjenija zemlja, da npr. u juznoj americi niko ne postuje policiju, jer je jako korumpirana, i da to jedino nije slucaj sa cileom..i to dosta toga govori...

sto se tice cena, racunaj da su manje vise iste kao i u srbiji, kao uostalom sto je tendencija svuda po svetu, medjutim, ne znam cene iznajmljivanja stanova...ali kapiram da je 1300$  sasvim dovoljno za vise nego pristojan zivot, jer u  brazilu, kao najskupljoj zemlja u j. americi, to smatraju za odlicnu platu

• 2 weeks later...

U Cileu sam boravila pre nekoliko meseci i mogu samo reci da smo se uglavnom zbog visokih cena izuzetno kratko (na zalost) zadrzali tamo. Svi Cileanci koje sam upoznala kukaju da je uzasno skupo, sto se tice hrane, meni je bilo skuplje i od Brazila, transpport nije skup kao u Argentini, ali nije ni jeftin (govorim o autobusima, druga iskustva nemam). Sto se tice najmova za stan zavisi gde i sta trazis, ako ti trebaju za odredjeni grad cene mozda mogu da se raspitam posto smo sa ljudima iz nekoliko gradova (Santiago, Valparaiso, La Serena...) u kontaktu. Sto se tice obilaska zemlje, razdaljine su ogromne, zavisi koliko vremena mozes izdvojiti za outovanje . Ako ces biti slobodna samo vikendima neka mesta zasigurno neces posetiti jer ti treba viose od 48 sati samo da donde odes i da se vratis... Ako mogu jos sta pomoci pitaj.

• 1 year later...

Prelepa ali surova zemlja iz vise razloga!

Cileance kao ljude kosta puno da kazu ne i to kao prvo da naucis a samim tim i na svojoj kozi osetis kosta u vremenu i naravno novcu. Niko ti nece pomoci u to budi ubedjena.

Iznos od $1200 USD bice ti dovoljan da iznajmis namestenu garsonjeru u Santiagu (oko 250.000 CLP =520USD), gradski prevoz (metro ako imas srece $40 usd mesecno), dva oskudna obroka (sendvici) dnevno i mozda neku krpicu. Vec ako hoces da izadjes i popijes kaficu ili neko pivce par puta nedeljno ili za vikend dodaj jos $200 USD. Struja oko $50 USD, voda i gastos comunes (komunalije obavezne) mesecno oko $100 USD. Gas isto koliko i struja (moras i nesto da skuvas i da se istusiras ... jos $50 USD. Ako zelis mobilni i internet u stanu sa bazicnom kablovskom dodaj $70 USD. A zavflasiranu vodu (za pice) oko $30 USD mesecno ...

Sve ovo moze biti jeftinije za oko 10% u Valparaisu ili Viñi del Mar ali si od Santiaga na 126 km a karta busem u jednom pravcu iznosi oko 5-6 dolara.

Ako ti je ovo od pomoci ... bice super  :blob:

Pozdrav.

• 1 year later...

Dragi ljudi,

Trenutno pišem rad o ovoj predivnoj zemlji. Bila bih zahvalna svakom ko može da mi preporuči literaturu, bilo štampanu ili online, na srpskom ili engleskom, gde mogu pronaći informacije vezane za turističke lokalitete i uopšte turizam u Čileu. U domaćim bibliotekama moguće je naći samo par knjiga starih 50 i više godina sa šturim i neažurnim podacima, po nekoliko stranica u enciklopedijama i priručnike uglavnom usresređene na političke ili društvene teme. Online izbor je, naravno, mnogo veći, ali bih volela da budem što sigurnija u tačnost informacija i samim tim svedem izbor na neki kvalitetan minimum. Unapred hvala na pomoći.

flowers::

Потражи у библиотеци Речник заљубљеника у Латинску Америку, писац Марио Варгас Љоса. Има понешто и о Чилеу.

Затим:

http://www.amazon.com/Fodors-Chile-Easter-Island-Patagonia/dp/1101878177/

http://www.amazon.com/DK-Eyewitness-Travel-Guide-Easter/dp/0756695244/

http://www.amazon.com/Lonely-Planet-Easter-Island-Travel-ebook/dp/B009IC7G94/

целокупна претрага:

http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=chile&rh=n%3A283155%2Ck%3Achile

Hvala Shane. Domaće biblioteke pretražene i sve što je imalo potencijala već je u mojim rukama :) Tužno koliko je to malo i koliko staro... 
Ranoranilac, hvala!! Što se Ljose tiče odlična preporuka za nekog ko voli Latinsku Ameriku, ali nažalost nije stručno štivo.. Sretala sam se sa pomenutom knjigom, puna je subjektivnosti i piščevih ličnih doživljaja tog dela sveta, što je predivno, ali mi nije trenutno od koristi. Za Amazon izdanja puno hvala!
Travelino, nisam sigurna šta si hteo reći, kod mene se vidi kao prazan post.. :(

Ukoliko neko ima još neku ideju, rado bih je čula :) Pozdrav i hvala još jednom!