Jump to content

Featured Replies

Posted

Pre svega pozdrav svima...

Zanima me da li neko ima iskustva sa odlaskom na Kipar autostopom. Moj plan je da do Antalije ili Mersina stopiram, a onda brodom do Kipra. Sve informacije o dolasku do pomentua dva mesta u Turskoj kao i cene brodova bi mi bile od velike koristi.

Druga opcija je preko Grčke ali samo u krajnjoj nuždi pošto mi opcija preko Bugarske i Turske deluje mnogo jednostavnije.

Hvala unapred na odgovorima.

Za brod ne znam, ali autostop u Turskoj funkcionise odlicno. Savet je da ne stopiras blizu mora jer ljudi tamo prevaljuju po 50 do 100 km dnevno, od jednog mesta do drugog, biraju plazu za kupanje. Bolje je da stopiras sredinom turske a zatim da se spustis ka moru.

Pošto ja idem za Kipar preko Turkse sada početkom avgusta, raspitivao sam se kod meštana i na internetu.

Postoje dve luke u Turskoj za Severni Kipar tj. Girne. U Antaliji i Tašudzu imaju brodovi valjda svakog dana za Girne, zavisi od luke, valjda nekog dana ne idu ti brodovi, ne znam tačno. Povratna karta za te "brze" brodove je od 110 do 130 lira što je oko 6000 RSD-a. Postoje i trajekti koji polaze svake ponoći i koštaju 100 lira povratna .Samo sam čitao da ima problem da pređeš sa severnog dela kipra tj. Turskog dela na Grčki i Nikoziju.  A i ne bi trebalo da ti stave pečat sa severa kipra, jer posle nećeš moći na jug. Ne znam tačno, ali pozovi Kiparsku ambasadu pa se raspitaj, pa mi javi.  :)

U pravu je Kika, što se tiče stopiranja blizu mora, stopiraj preko Ankare i Konije, tako je lakše i jednostavnije.

:stop:

Ja sam prosle godine prelazio iz grckog u turski deo Kipra, na prelazu u Nikoziji. Bez ikakvih problema, gomila turista prelazi svakodnevno. Nisu udarali pecat u pasos, vec se dobije neki papiric na kome stoji pecat i ostalo sta vec treba.

Ne znam kako bi funkcionisalo kad bi se prvo uslo u turski deo, pa potom pokusalo da se predje u grcki.

I ako budes imao potrebe da pricas sa nekim zvanicnim licima sa grckog dela Kipra, severni deo Kipra u razgovoru sa njima nazivaj iskljucivo "Occupied territory of northern Cyprus".

• Author

Čitao sam o problemima sa pečatom i prelaskom iz jednog dela u drugi, ali sam se raspitivao i to su radili pre nekoliko godina, sada je situacija dosta mirnija.

Sad me ti brodovi i trajekti zanimaju, gde si pokupio info o njima i da li mora neka rezervacija ili samo upadaš na brod dok ima mesta?

Postoje dve luke u Turskoj za Severni Kipar tj. Girne. U Antaliji i Tašudzu imaju brodovi valjda svakog dana za Girne

:stop:

Nije u Antaliji nego u Alanji.

Što s tiče stopa idi: Niš-Sofija-Istanbul-Adapazar-Biledžik-Afjon-Burdur-Antalija-Alanja.

Nisam siguran da na trajekt možeš da se provučeš džabe u nekom autu, obično je samo vozač u autu kad ulazi na trajekt, a ostali ulaze peške  :( Cena mislim da je oko 50 evra povratna (tolko ti je i avionska iz Istanbula)

Koja crna Grčka, idi si ljudski preko Bugarske  :D

A što se tiče autostopa na samom Kipru, pitaj @Talesa

• Author

Nedoumica mi je bila kod trajekta i plaćanja, mislio sam da se ubacim kod nekog u kola pa da sa njim podelim trošak (npr. 120e je za auto) ali iz tvog posta zaključujem da je 120e auto+vozač a da svaki putnik plaća obavezno još 50-60e u zavisnosti od trajekta.

Čačkao sam malo po netu u potrazi za cenama avionskih karata i nisam našao ništa ispod 180e povratna karta (uključene sve takse) tako da otpada let u startu. Period za koji sam tražio je  sredina avgusta pošto tad planiram da krenem na put.

P.S. i ja sam u prvom postu napravio lapsus i umesto Alanje napisao Antalija  :bang:

Pogledaj za avionsku kartu preko Pegasus Airlines-a, polovinom avgusta je iz Istanbula do aerodroma Lefkosa 40 evra.

• 2 weeks later...

Ovako, evo nekih najsvezijih informacija iz prve ruke.

Najbolja ruta za putvanje dole na kipar jeste svakako preko Istanbula, Ankare do Tasucu (Silifke) ili do Alanya gde postoje luke za Girne (Cyprus). Nije preporucljivo da se ide po morskoj obali, jer postoje mnogo planina i veoma je vruce uz istu, a na putu E-80 i E-90 toga nema, jos je i frenkvencija saobracaja veca.

Stopiranje u Turskoj je super, jos sam cuo od jednog coveka da njima u Kuranu pise da moraju da pomognu putniku na nacin koji on moze da pomogne.

U Turskoj su zeznute rampe, jer veci deo ljudi koriste automatsku naplatu, odnosno bez stajanja, samo projuri pored rampe.

Ali sto se tice stopiranja na manjim putevima i pumpama, to je super. Ja sam jos dobio rucak i neki evro preko. :yok::stop::)

Sto se tice brodova, polaze iz Alanya i Tasucu.

Ja sam isao iz Tasucu trajektom koji kosta 60 lira + takse na ulazu(10-15 lira), povratna karta kosta 100 lira. Trajekt polazi u ponoc i super su saloni, mozes komotno da odspavas celu noc, jer stize rano ujutru, u mom primeru u 8, pola 9.

Kartu za taj trajekt mozete kupiti iskljucivo u kompaniji FILO DENIZCILIK, jer niko od ostalih ne izdaje putnicke karte za trajket.

Meni su pokusali da prevare sa ubedjenjem da nigde nema i da mogu samo brzim i skupim brodom, ali sva sreca pa je jedan covek pomogao i uputio me u Filo.

Naravno da svoje stvari mozete ostaviti u toj "agenciji" do pre polaska trajekta, jer rade do ponoci i mozete se prosetati po Tasucu bez 15 kg na ledjima. :)

Za nazad mislim da trajekt polazi oko 12 sati popodne, ali ipak se raspitajte kad stignete tamo.

E sad ulazak na Kipar.

Kada ulazite na trajekt, moraju Vam udariti pecat za izlaz iz Turske i to nema veze sa problemom sa Kiprom.

Kada stignete na kipar, pre nego sto date pasos cariniku da vam udari pecat svratite do jedne kucice tu blizu i trazite papir. Na tom papiru lepo napisete svoje ime i prezime, br. pasosa i drzavljanstvo. I to predate sa pasosem i sve ce biti ok, barem je meni tako bilo. Verovatno je nelegalno tako da se radi, ali ja sam prosao bez problema. 

Ko ide kolima tesko njemu, jedino ako nije navikao da vozi sa leve strane.  :)

Tako da mislim da nije problem otici na Kipar.  Pivo je duplo jeftinije nego u Turskoj i plaze su super kao i samo more, sto je jos jedan razlog da se poseti Kipar pijjj

Naravno da jesam, jer u Turskom delu Nikozije i Kipra nema skoro nista, sve je u grckom delu. Ja sam na trajektu sreo neke momke isto iz Srbije (kakva slučajnost) i onda smo zajedno izasli iz luke i na putu do stanice nadjemo neki kombi koji nas je vozio do Nikozije za 5 lira pojedinacno, a posle do Larnace 3 evra autobus, 5 je povratna.

Čega te cene tačno zanimaju, na Kipru ili Turskoj?

Što se tiče prevoza na Kipru, mislim da nije mnogo skup, sa obzirom kakav je tamo standard i da je to EU, npr. povratna karta busom od Nikozije do Larnake je 5 evra.

Pivo je jeftinije nego u Turskoj, od 1 evro pa na gore.

Hrana je nenormalno skupo, pričam za Larnaca, jer je to turističko mesto. Npr. klasičan sendvič je od 3 evra.

Dok se mogu naći i jeftini hamburgeri po kiosk plazama.

Na plaži se WC ne placa, što mi je bilo čudno, jer u Turskoj to ne postoji da je javni WC bedava.  :yok: 

Tuševi su po pola centi po plažama.

Uglavnom je dosta skuplje nego u Srbiji, jer je Kipar članica EU i lepo je turističko mesto.

A i tamo mnogo Britanaca radi i živi, tako da nećete imati problem sa sporazumevanjem, a i naravno vozi se levom stranom puta, kao u Britaniji.

P.S.    Ako vas zanima još nešto, slobodno pitajte. Tu sam da odgovorim.  :gossip:

@Autostoper

Daj ako te ne mrzi opisi malo tu ruto preko Ankare do Tasucua. Jel ista cena trajekta odatle i iz Alanje?

Što se tiče puteva u Turskoj.

Najvažniji je auto-put Istanbul-Ankara (450 km).

Ankara je velika raskrsnica puteva u Turskoj i od nje se razdvajaju mnogi putevi.

Što se tiče puteva prema jugu zemlje i moru, postoje tri važnija puta:

1. preko Askaray do Mersina i Adane, koji dalje vodi do Sirije i daleki istok.

2. preko Konya i Karaman do Silifke, morska obala koja ima trajekt.

3. preko Afyonkarahisar do Izmira i zapada zemlje.

Tako da svi ti putevi imaju veliku vaznost i veoma su dobri.

Na tim putevima nema toliko planina i kanjona, kao sto su na putu za Antaliju ili put uz juznu obalu.

Što se tiče konkretno ovog puta od Ankare do Silifke, veći deo puta sam prespavao, ali mogu ti reći da nigde nisam video planinu, uglavnom su neke pustinje i ravnice, tako da se moze slobodno dodati gas malo vise. :)

Veći grad posle Ankare na tom putu je Konya, takodje jedan od velikih gradova u Turskoj, pa onda Karaman i Silifke.

Ako te nekad nesto natera da odeš obilaznicom oko Karamana, tj. preko sela Ermenek..nemoj nikada, jer je to ruta od 250 km i sve je planina do planine. Osetio sam na sovsvenoj koži da putujem tim putem sporim kamionom pet sati (ne ponovilo se).

A što se tiče trajekta nisam siguran, jer nisam išao do Alanye. Dvoumio sam se gde da odem, od Alanye ili Tasucu.

Odlučio sam Tasucu.

Jer prvo put je bolji i malo je bliži Kipru nego Alanya. Ako planiraš da ideš putem od Alanye do Tasucu, nemoj nikako. Pričali mi drugari koji su išli kombijem tu rutu i nisu se baš proslavili najbolje.

Mogu ti reći da je karta za trajekt i brzi brod ista, samo što se za trajekt plaća taksa. Tako da ako negde žuriš možeš i brzim brodom, cena je ista, barem se nadam da sam tako razumeo.  :shockkk:

P.S. Moje mišljenje je da ne postoje trajekti iz Anlaye, jer sam video mnogo kamiona i automobila koji dolaze iz tog pravca Antalije. Tako da nisam siguran, ali mislim da nema. :)

• 4 years later...

Želim sa autom na Kipar dali je moguće.  Cilj mi je da odem u Jerusalim sa autom. A mislim da bi mogao sa Kipar.  Pa ako ko sta od vas zna o ovome bio bi zahvalan. Iskren pozdrav