Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobro, znam da zvuči smešno, ali mislim ozbiljno.

Dakle, tokom letovanja će mi biti potreban komp, pa sam rešio da nosim desktop skalameriju, verovatno i monitor, tastaturu i miša, plus još nešto kablova (idem kolima, nije problem). Mašina je polovna, većina delova stara 3-4 godine. Po kućištu se vidi da je mator. Vrednost verovatno kao prosečan notebook. Da li treba da ga prijavljujem na izlasku iz zemlje (nameravam da ga vratim nazad)? Komp nema neki jedinstveni, grupni identifikator, kao notebook (sklapan od komponenti), pa ne bih da se zadržim 2 sata na granici dok popišem sve delove i serijske brojeve. Znam da se notebook ne prijavljuje, ali za desktop nemam iskustva.

Ako ne prijavim, a neki dokoni carinik me "uhvati" pri povratku u zemlju, da li je dovoljno što se vidi da je polovan (većina komponenti verovatno više ne može ni da se kupi) i ako imam domaće račune za ploču, procesor i grafičku? Kod kuće u BG čuvam i original ambalažu za ploču i grafičku, ali želja je da izbegnem zamlaćivanje.

Situcija je ovakva( proverena kod mm koji je radio u CI): laptop mozes da preneses bez problema....stabilni moze biti problem (bez veze je , ali je tako)...zato sto tamo neki carinik u povratku moze da ti pravi probleme i da kaze da si zamenuo komponente,a kuciste ti je ,je li, ono staro,broj,kutija, racun....tako da ,kao i sve zavisi od volje ili mrzovolje doticnog...Ne znam sta da ti savetujem! A da su nevaspitani,nekulturni,drski..to je opste poznato!

Nema sanse da te cimaju za stari komp,jedino ako budes isao nedgje preko Bugarske,oni su lopovi,pa ako vide da si `zelen`,trazice simbolicnih 5e,ali ti ne daj. :yok:

• Author
:) Hvala na savetima. Ne idem u Bugarsku, ali na kraju ću verovatno da ga prijavim na izlasku. Nikad me nisu pretresali na granicama, ali bolje 2 sata na izlasku, nego posle 2 dana na ulasku. Napraviću unapred listu sa serijskim brojevima, pa tamo samo da prepišem i sačekam da se neko smiluje da pečatira. Da li preporučujete da izvadim diskove, da nekome ne padne na pamet da mi proverava legalnost softvera? Čuo sam da se carina time ne bavi, ali šta znam koliko su dokoni...
  • Author

Kako rekoh, znam da zvuči smešno, ali kad se sve sagleda:

Nemam notebook. Hteo da kupim, nema to što mi je potrebno ili je preskupo. Takav nemam gde da pozajmim (nemam nikakav). Komp bi ionako podosta radio, notebook bi se pregrevao. Na desktopu već imam instalirano i podešeno baš sve što mi je potrebno i kako mi odgovara. Diskove bih ionako nosio zbog podataka. Idem kolima, nije mi nikakvo cimanje, osim to na granici.

Da mi je komp potreban radi neke kozmetike, da se ogledam u erkanu, nešto mašem rukama po njemu i dangubim na FB i sličnim sajtovima, lako bih se snašao odlaskom u Internet kafe. Ali će mi biti potrebno da, osim neta, pregledam dosta HD video materijala, radim u Premiere CS5/6 i vršim upload fajlova po 1,5-2,5 GB na 384 Kbit upload linku (nemam uticaja). Notebook bi i inače imao problema da radi skoro po ceo dan i celu noć, a koštao bi više od 1000 evra. Ako Dragance ima da pokloni te pare, ne samo da neću da se bunim, nego ću i iskreno da se zahvalim na pomoći. :)

Ma nema ti onda druge...strpaj ga u auto i vozi....javi se kad se vratis....uostalom,guzve su....mrzece i njih da se cimaju i za ozbiljnije stvari. :mah:

Ne rekoh ja da poklanjam 1000 evra, niti ti rekoh da kupis laptop, vec da pozajmis. Iz najbolje namere. Ne mogu ni da zamislim nekog ko vuce desktop racunar da bi radio na letovanju, ukljucuje ga tamo kojekude i povezuje kablove... Pritom, objasnjava nadrndanim i sirovim carinicima na granici sta je Premiere CS6 i da uploaduje fajlove... Ali, sto ljudi, sto cudi!

Moj laptop koji je kao nov(pre 3 god) vredeo 400 evra, radi, skoro pa dan-noc, pa opet ne bih rekao da se vise greje od desktop racunara.

A pritom jos, kazes da je tvoj desktop racunar star 3-4 godine, a ispada da ima bolje komponente od nekog laptopa koji danas vredi 1000 evra :?

• Author

Dragance, znam da je iz najbolje namere, nego nisam hteo da se tema pretvori u nabavku notebook-a, da me neki moderator ne obriše. :) A nisam shvatio da li ti je čudno što mi je potreban komp na moru ili što bih da nosim desktop? :D

Ako kupim tuč od notebook-a (2-3 kila), onda imam samo dodatni desktop, ništa drugo. To mi ne bi ničemu služilo. Potreban mi je notebook koji će da bude mali i lagan (i 1,5 kg je mnogo), a da baterija traje više od 5 sati. Pa da ga nosim u rancu kad snimam filmove za YT kanal i da dopunjujem baterije (kamera, fotoaparat i GPS) kad nisam pri struji. Plus da bude dovoljno jak da mi zameni desktop u pregledu snimljenog materijala (bude bar 2-3 sata, često i 5) i video montaži. I da ima USB3. E, to jezivo košta (a pritom se i jezivo greje). Kako je YT kanal moja lična "razbibriga", poklon svima koje zanima, od toga nema nikakavih para, samo troškovi. Pa za notebook nema. :yok:

Da znam nekoga ko ima makar i tuč notebook, koji može da mi posluži za Premiere, a da može da mi ga pozajmi, rešio bih rtenutni problem, tu ti je ideja odlična. Ali, ne znam takvog. Od par ljudi koje znam, a da uopšte imaju notebook, nema nikoga kome nije potreban (jes' nekako logično :)). Kakva god da je konfiguracija.

Dakle, ne gine mi desktop (a znam da i dalje smešno zvuči). Prijaviću na izlasku, pripremiću sve serijske brojeve. Kažu da se to sve završi za par minuta. Samo da nekom ne padne na pamet da rasklapa komp, da proverava podatke... Javiću kako je prošlo.

A nisam shvatio da li ti je čudno što mi je potreban komp na moru ili što bih da nosim desktop? :D

Sto bi da nosis desktop, ma da, ja bih ga iskulirao na 10 dana na moru, ako je moguce. Nece ti zameriti fanovi tvog jutjub kanala ;)

Ako kupim tuč od notebook-a (2-3 kila), onda imam samo dodatni desktop, ništa drugo.

"Tuc" od citava 2-3kg je i dalje 10 puta laksi od 20-30kg desktopa. I za razliku od istog, barem staje u ranac  ;D Znaci, imao bi jedan "desktop" za ranac i jedan za auto ::crazy:

Dakle, ne gine mi desktop (a znam da i dalje smešno zvuči)

Dobro je da si i dalje svestan svoje nesvesti  lol:: lol:: flowers::

Ako vec ne radis nista za pare, covece, batali desktop i ostale zaj**ancije, idi 10 dana na more i uzivaj. To ti je moj najboji savet!

U svakom slucaju, srecno :spot:

• Author

Bre, kakav to desktop imaš od 20-30 kila?! :D Moj nema ni 10. A i to za ranac... Kad nešto ne možeš da koristiš za ono što ti je potrebno, džaba sve druge karakteristike.

Jedini razlog zašto sam rekao da je smešno jeste što sam znao da će svi odmah da zamišljaju nekog lika kako pešice ide preko granice, sav preznojen i raskopčan, vucarajući desktop u puf-pant fazonu i uz škripu po asfaltu. I to je ok, nasmeješ se i produžiš dalje. Ili pročitaš ozbiljno, razmisliš i probaš da pomogneš. Ti nisi produžio, ali ni ne pomažeš. Samo se čudiš kako drugi imaju drugačije potrebe od tvojih.

Da probam još jednom:

Moram da idem na put. Moram da imam komp dok sam tamo (relativno jak). Nemam notebook, a kupovina je bacanje para, jer ga kod kuće ne bih koristio ni 2 minuta (nisam dovoljno bogat da kupujem notebook za jednokratnu upotrebu). Nemam od koga da pozajmim. Jedino rešenje koje sam ja našao jeste nošenje desktopa i odatle moje početno pitanje. Mamahaker je prenela bitne informacije i zato bih komp prijavio na izlasku. Pa neka traje i 2 sata. Nisam video drugo rešenje koje zadovoljava moje potrebe, pa zato nisam ni pitao za takve ideje. No, ako imaš ideju, a zadovoljava navedene potrebe, reci. Sve ostalo je samo ćaskanje iz dosade.

Btw, hvala na lepim željama.

Dao predlog, pokusao da na saljiv nacin skrenem paznju da mozda sve to i nije neophodno i svakako, nisam odoleo da se nasmejem citavoj ideji i temi :) Jbg, dao si odlican povod :)

Evo, obecavam, necu vise da te mucim da odgovaras na moje "caskanje iz dosade"  ;D:mah:

CS 6 programi rade bez problema na vecini laptopa(recimo starosti do nekih 5-6god...IBM T61 koje koristim su vec odavno izasli iz mode i mogu da se nadju za nekih 100-150e...bar sam ja svoje toliko placao...

...svojevremeno sam teglio server preko granice ali mi niko nije pravio problem...

• Author

@Dragance

Malo humora nikad nikome nije naškodilo, nego vidiš da se tema stvarno okrenula na nabavku notebook-a.

Ajde daj predlog verujući mi da sve nabrojano jeste neophodno. :)

@zeljko

CS5/6 traži 64 bita i najmanje 4 GB memorije. Notebook star 5-6 godina verovatno ne bi imao ni 64bit drajvere.

Notebook koji ispunjava osnovne uslove, ali ne i mobilnost i trajanje baterije, samo je loša zamena za desktop. Da ne spominjem da je polovnjacima baterija već otišla. Ja razumem da neko ima dovoljno para i vremena da mu je lakše da traži polovnjaka 10 dana i daje/baca 150 evra (pa ga instalira i podešava još 10 dana), nego da unese desktop u kola (20-30 metara) i na odredištu ga prenese istih 20-30 metara i poveže tri kabla. Al' meni je i lakša i isplativija varijanta sa desktopom. Da je polovnjak 10-20 evra i da ih ima na svakom ćošku, to bi već moglo da promeni stvari, ali ovako...

I da još malo razveselim Dragančeta, sve se mislim da spakujem u kola i risiver sa sve zvučnicima, pa da slušam muziku k'o čovek. :D:music:

I da još malo razveselim Dragančeta, sve se mislim da spakujem u kola i risiver sa sve zvučnicima, pa da slušam muziku k'o čovek. :D:music:

Haha, izazivas opet ;D

A da ti zakacis i svoju kucu za taj tvoj auto, mozda ti ustreba jos ponesto usput lol::

Ili, jos bolje, ostanes kod kuce, noge u lavorce, komp ti tu, risiver, muzika cepa, a tebi neka vrucina u grudima, topis se od miline  :spot:

• Author

Draganče, nemoj da si tako skroman, kao da je tebi potreban izazov... ;)

Kuću nemam, jbg, a pre nego što predložiš - nemam od koga da je pozajmim. ;D Poslednji predlog ti jeste zanimljiv, ali šta da ti kažem - more mi u duši. So u lavoru više ne pomaže. Osim za neprijatne mirise nogu. :) Rekoh ja da je prvi postulat "moram da idem". Pokušah da ostanem, ali ne vredi. Neophodna mi terapija od ovdašnjih političara i "Bus Šlusa", kako neko danas napisa. I od Maksija, onih koji divljački parkiraju, itd.

@hekata

Baš tako, notebook bez baterije = desktop, pa daješ pare da dobiješ ono što već imaš. I to samo za jedan put. Letos me četiri odlaska u Trst nisu koštala 150 evra, a bila su mi daleko draža, lepša i zanimljivija od jednog skršenog notebook-a. Čovek bi, na ovom forumu, očekivao više istomišljenika. :) Koji će prednost uvek da daju putovanju, a ne gedžetu (za gedžetomane imam benchmark forum :)).

@On topic

Zna li neko da li sa neta mogu da skinem taj formular za prijavu robe na granici (privremeni izvoz?), da popunim sve unapred? Slao sam mail Upravi carina, ništa ne odgovaraju.

Eh Cane, kad bi znao koji sam ja zavisnik od gadgeta.....(notebook x2, netbook i iPad), ali da ih nemam, nego da imam samo desktop, ne verujem da bih ga vukla tek tako sa sobom :) Sto se tice prijave stvari, ja sam do sada uvek prijavljivala ipad, laptopove nisam. Procedura (bar na aerodromu Nikola Tesla je trajala par minuta, nista nisu ni gledali. Ako kojim slucajem imas racun od tog desktopa, i to je dovoljan dokaz, ne moras to prijavljivati

• Author

@mamahaker

Hvala, hvala, hvala! :)

@hekata

Desktop je sklapan od komponenti. Imam račune ili garancije za većinu (ploča, procesor, memorija, grafička). Nemam za kućište, jedan disk i DVD. Međutim, proverio sam i najbitniji računi/garancije glase na bivšu firmu, preko koje sam kupio neke komponente. Vidi se da je kupljeno u Srbiji, ali da ne čačkam gde ne treba. Odštampam PDF sa mamahaker linka, popunim i poturim na granici. Jedino ograničenje od 10 stvari malo smeta, jer sam hteo da ubacim i kameru i fotoaparat (za svaki slučaj), ali snaći ću se. Mislim da bi 2 popunjena lista za samo jednog čoveka ipak privukla preveliku pažnju.

Nego, hekata, da li to znači da imaš dovoljno gedžeta da mi pozajmiš jedan notebook za put? :D (šalim se)

mogu da ti pozajmim :) ali ono sto tebi treba to je moj veliki laptop, za put koristim mali netbook, ali on ti ima samo 1 gb memorije, a ipad, i sam znas da je to malo limitirano za ono sta tebi treba :)

• Author

@hekata Hvala, ali stvarno sam se šalio, ne bih mogao da uzimam notebook na zajam.

Elem, da izvestim zainteresovane o iskustvu sa granice... Odštampao sam i unapred popunio formular sa mamahaker linka i to je bila najbolja stvar. Štedi puno vremena. Na granici, na prvoj kućici odmah prijavio šta imam i pokazao formular. Naleteo sam na mladu i neverovatno prijatnu, vedru i dobro raspoloženu devojku. Smešila i se, ćaskala i bila izuzetno ljubazna i korektna, kao da smo krenuli zajedno na koncert. Uglavnom, pitala je da malo pogleda stvari sa spiska, otvorio sam kola, videla je šta ima, ali nije detaljno pregledala. Nisam ni vadio stvari, a kamo li otvarao kućište. Onda se još i izvinjavala što mora da prošeta do centrale po pečat i to je bilo to. A pohvalila je što imam popunjen formular.

Na hrvatskoj strani, u prvoj kućici je bio neki totalno kul lik. Na pitanje da li treba da prijavim komp i monitor, rekao je "ako hoćeš". :D U drugoj kućici, koja je nadležna, bio je neki KGB tip iz Titovog doba. :) Dok sam pričao šta imam gledao je negde pored mene, u daljinu, a onda samo odmahnuo rukom kao da sam neka baba koja u Maksiju, na kasi, objašnjava da je veštačke zube unela sa sobom, da ih nije ukrala. :)

Pretpostavljam da u povratku neće biti nikakvih problema, ali bićete obavešteni.

E super.... :)...hehehe...ma ti si dobro prosao zato sto si je sarmirao..a? Nema veze ,kako god,vazno da si otisao....i mogao bi,posto nisam shvatila da ides u CRO da mi donese jednu pravu "Bajaderu" da se utesim sto nisam otisla i ja.  :cryy: :cryy: :cryy: Uzivaj!