Jump to content

Featured Replies

Posted

Nadam se da cu u skorije vreme posetiti ovu daleku zemlju, pa me zanima da li je bezbedno otici tamo bez agencije i vodica, kao i gde otici, sta videti kao i koliko je novca potrebno za mesec dana avanture.Narocito me zanima cena avio karte jer sam cuo da je to ubedljivo najskuplja stavka.Posto nemam mnogo turistickog iskustva svaka pomoc ce mi dobro doci.Puno hvala :)

Posted: Wed Dec 07, 2005 2:58 am Post subject: Tajlan = Zemlja osmeha

Cao drako.

Pozdravljam tvoj izbor i naiskrenije preporuchujem Tajland kao destinaciju. Ja sam ovde vec mesec dana i ostacu jos 2 meseca i kako stvari stoje potrosicu mnogo manje para nego sto sam platio avionsku kartu (680EUR Aeroflotom iz Beograda). Dodushe nisam ni platio avionsku kartu, nasao sam sponzore... Elem, gledaj da odletish iz Istambula jer su odatle ubedljivo najjeftinije karte bliskoistochnjachkih aviokompanija (380 - 450 EUR povratna karta). Do Istambula mozes stici za 50EUR ili chak i manje ako krenesh Lazarevim stopama (stopiranjima).

Bitno je i u koje doba godine ces se uputiti tamo. Od marta do juna je vrela sezona u Tajlandu, nenormalno je toplo i vlazhno i sve cene su znatno nize. Od jula do oktobra je kishna sezona, poprilichno toplo i sa dugim kishnim periodima i ima najmanje turista pa i tu mozes dosta jeftinmo proci. Od novembra do februara je hladna sezona (zima), temperatura se retko spusta ispod 20, nema mnogo sunca - milinaaaa. Ali tada ima najvise turista, od kojih mi je muka, i cene su duplo vece nego obicno. Pa ti sad biraj.

E sad, u Tajlandu ima svega i za svachiji budzet. Ja sam jedan vikend proveo sa studentima iz zapadne Evrope i posle zazhalio posto razlika izmedju 100 bahti i 1000 bahti nije nista... Nama iz Srbije i te kako znachi. Tako da mozes naci jeftin, skroman smeshtaj za 200 bahti za noc (340 dinara) ili chak i jeftinije ako ostajes duze... Postoje hoteli u kojima traze 500 bahti za noc a postoje i ultra luksuzni u kojima nisam zapamtio cenu jer takvu brjku mi u Srbiji ne koristimo. U budistichkim hramovima uvek mozes spavati besplatno.

E sad, ja ne volim agencije i nikada ih ne koristim ali nejveci problem u Tajlandu je svakako komunikacija. Niko ne govori engleski a pogotovu neki drugi jezik. Najtechniji engleski govore trgovci i taksisti koji ce te opkoliti sa svih strana i ubedjivati te kako ces od njih dobiti najbolju ponudu. Ali ako hoces nesto da ih pitas mozes komotno i na srpskom jer te nista nece razumeti. Tako da ako hoces da ides tamo sam sto je kul, prvo nadji ljude preko klubova, kao sto je hospitality, couchesurfers itd... Ili ih potrazi preko ICQ-a, Skypa, MSN-a... Ja sam nashao nekolicinu. Gotovo je nemoguce snalaziti se bez prevodioca. Ako imas priliku da nabavish neku knjigu tipa "Tai bez muke" izuzetno ali izuzetno ce ti biti od koristi. Ja sam prve 2 nedelje bio totalno izgubljen ali sam prvi dan kupio knjigu Learn to speak Tai i slushao sam prijatelje i domacine kod kojih odsedam i nauchio gomilu fraza i izraza koje te stavljaju u totalnu drugu dimenziju. A jezik kao jezik je veoma lak. Sada vec mogu sam da idem bilo gde

Transport je izuzetno jeftin ako ne zhurish i ako nisi komformista. 950 km vozom, II klasom iznosi 15EUR! To je sa kraja na kraj Tajlanda pa ti vidi. Jedina caka sto su im vozovi ultra spori ali ako imas vremena vidish ceo Tajland za 2000 dinara (ako urachunas i hranu i vodu).

Od gladi ovde sigurno neces umreti, jer je hrana izuzetno jeftina a tajlandjani ako ne znaju sta da rade, oni otvore restoran. Mozes pristojno da obrokujes za 60 dinara, a mozes opet isto jelo, u turistichkim gradovima da pojedes za 200 - 300 dinara. A u budistichkim hramovima chesto mozesh i jesti dzaba. Sve zavisi koliko komfor zhelish. Meni lichno trebva minimalan... Ili nikakav. Kad rashchishtish s tim ova zemlja je stvarno raj! Ne treba ti vishe od 3000 bahti mesechno za prezhivljavanje a to je nekih 5100 dinara.

Sve u svemu za mesec dana boravka u Tajlandu potroshio sam 240 EUR a video sam stvari bruka mnogo stvari obishao gomilu gradova i pazario poprilichno dosta gluposti.

Do kraja planiram da potroshim josh 200EUR i da se eventualno vratim kuci... Jer devojke su preslatke

Ako imash vremena pogledaj moj blog:

https://www.klubputnika.org/blogs/franzee_05_01/

Ako imas pitanja slobodno pishi na:

[email protected]

Sve najbolje,

Bojan Franzee Brankov

"Some say the world will end in fire

Some say in ice

From what I've tasted of desire

I hold with those that favor fire..."

• 1 month later...

i ja sam razmisljala o ovoj varijanti,ali ako uzmemo u obzir pticji grip,ne znam bas da li ici preko Istanbula ili ne.Mislila sam ici krajem maja.Cula sam da postoji smestaj i u bungalovima,znas li mozda koliko kosta nocenje?Ostala bih oko mesec dana.

Poz

• 2 months later...

i ja sam razmisljala o ovoj varijanti,ali ako uzmemo u obzir pticji grip,ne znam bas da li ici preko Istanbula ili ne.Mislila sam ici krajem maja.Cula sam da postoji smestaj i u bungalovima,znas li mozda koliko kosta nocenje?Ostala bih oko mesec dana.

Poz

Nocenje u bungalovima kosta izmedju 500 i 2400 dinara za nocenje, sve u zavisnosti od kvaliteta, lokacije i vase sposobnosti za cenkanje. Ako vas ide vise najefikasnije je da prijavite manje osoba jer su cene tada automatski nizhe i onda da se nagurate svi na jedan krevet i podelite trosak. Ionako cete vreme provoditi napolju ;)