Jump to content

Featured Replies

Posted

Putovaću u oktobru po Andaluziji, pa mislim da bi lepo bilo videti i Gibraltar. Prvo smo ga otpisali jer je navodno potrebna UK tranzitna viza. Sad čitam na sajtu B92 neki putopis gde kažu kako su neki naši odlučili da iz Malage malo skoče do Gibraltara i super se proveli i bla, bla... Pa sam sad malo zbunjen. Ima li koga ko je bio u Gibraltaru i ko iz prve ruke zna kako stvari stoje. Ima li zapravo granice u pravom smislu te reči izmedju Španije i Gibraltara i može li se proći, ako je nema, bez vize? Hvala.

Nažalost je tako.

Ipak, ako su u prolazu, mislim da vredi obići Gibraltar.

Super je mestašce.

• Author

Viza komplikuje stvari. Onda ništa od Gibraltara. Hvala puno.

• Author

Ma naravno Andaluzija je prelepa...nego rekoh kad smo već tu :)

uhh kako bih se ja zajebao, ja nisam imao pojma da treba viza...

• 6 months later...

Bio sam u Gibraltaru pre koju nedelju, definitivno vredi ozići i može se provesti jedan prelep dan. I aktivan dan! Iako je malecna, ima toliko prilike za šetnju, malo "planinarenje" po steni, postoje uređene staze. A gradić je kao da se neki Engleski gradić posle uragana nošen vetrom našao u sred mediterana.

Ja sam išao sa HU pasošem, ALI, ovo je moj utisak: s obzirom da tu granicu prelazi 100 ljudi u minuti, u oba smera, kako Špansci tako i Britanci, policija ne proverava pasoše, tj. uopšte ne zaustavljaju ljude. I Španci i Britanci ukoliko ulaze ili izlaze samo mašu svojim pasošem, koji je crven, kao i naš, pa i taj HU kojim sam ja išao, i niko me nije zauistavio. Tek kad sam ih zamolio da mi lupe pečat onda su pogledali. Nikoga nisu zaustavili. E, sad jedino ako se pojavite sa rancem i ličite više na turistu nego na lokalca, možda vas zaustave, tako da je predlog da se smestite u Algecirasu ili La Linei, pa odatle pređete u GBZ, opušteno. Ako neko baš želi da ode tamo, može da pokuša da prođe mašući našim crvenim pasošem, ako ne upali, pravite se belsavi :P

Lepo jimmy.

Samo mi nije jasno kako možeš da daješ tako sulude predloge tipa Ako neko baš želi da ode tamo, može da pokuša da prođe mašući našim crvenim pasošem, ako ne upali, pravite se belsavi ? Pa to je krivično delo i ako te uhvate, zavisi od zemlje do zemlje, kazna može biti i 15 dana zatvora.

Мислим да је неко са форума писао да је покушао да уђе у Гибралтар правећи се блесав али да је цариницима дао пасош. Уколико се добро сећам гибралтарски цариници су му лепо објаснили да му је потребна виза и да не може да уђе. Није никакав затвор добио.

Teoretski prođe mašući crvenim pasošem. 0k.

A u povratku, ne prođe mahanje?

To bi bio nelegalan ulazak i boravak u zemlji.

Mislim da je covek sam izneo svoje zapazanje, pa kome je bas toliko stalo da vidi Gibraltar, moze da pokusa, na sopstvenu odgovornost.

Ja sam, recimo, bio u Paragvaju i vratio se, bez da sam imao vizu, koja nam je neophodna. Jednostavno, granicni prelaz je vrlo labav, postoji i brazilski punkt i paragvajski, ali, skoro da i nema kontrole. Prosetao sam se pored paragvajskih carinika i niko mi nista nije rekao, niti trazio da pokazem pasos, jer gomila turista i lokalaca svakodnevno ide tamo.

Nije da preporucujem svakom, ali, ko hoce, moze da proba. I iskreno, nisam uopste razmisljao o potencijalnim posledicama, tako da treba uzeti u obzir i Pedjalonovu napomenu.

Mislim da je covek sam izneo svoje zapazanje, pa kome je bas toliko stalo da vidi Gibraltar, moze da pokusa, na sopstvenu odgovornost.

Ja sam, recimo, bio u Paragvaju i vratio se, bez da sam imao vizu, koja nam je neophodna. Jednostavno, granicni prelaz je vrlo labav, postoji i brazilski punkt i paragvajski, ali, skoro da i nema kontrole. Prosetao sam se pored paragvajskih carinika i niko mi nista nije rekao, niti trazio da pokazem pasos, jer gomila turista i lokalaca svakodnevno ide tamo.

Nije da preporucujem svakom, ali, ko hoce, moze da proba. I iskreno, nisam uopste razmisljao o potencijalnim posledicama, tako da treba uzeti u obzir i Pedjalonovu napomenu.

dragance, isto sam i ja uradio na granici belizea i gvatemale, kad sam usao u belize bez ikakve vize, a treba nam..takodje, prolazio sam po tim centralno-americkim granicama, kopnom, sa nekim vizama-pecatima, iako nam je trebala prava ( sve redom-od aplikacije u ambasadi, pa nadalje heheh), ali drugacije su te granice o kojima mi pricamo, gde ni sami granicari ne znaju s kojim pasosima barataju, od ove gde se ulazi na teritoriju UK heheheh......takodje, ovo sto ja pricam je bilo pre 7-8-9 godina, sad je i tamo sigurno drugacija situacija...a kad si ti bio u paragvaju?

u sv. slucaju se ne bih zezao sa UK pogranicnom policijom...

Ja bih samo da primetim da britanski i srpski pasos nisu bas iste boje.

Al' nisi primetio da je spanski pasos crven?

Al' nisi primetio da je spanski pasos crven?

Ja sam se samo nadovezao na to sto je jimmy rekao da su i spanski i britanski [i madjarski] pasosi crveni, kao nas.

• 11 months later...

A naravno ne postoji nikakav skraceni postupak da se dobije viza, ako se samo zeli otici tamo na dan (u smislu - dont care about the UK, just wanna see the rock  :roll: )... Ili postoji?

Ja sam pisala konzulatu u Malagi da pitam, ali su me iskulirali, naravno...  :ll:

Ima li smisla otici tamo, sve i da se ne predje granica? Meni ni iz daleka ne deluje smor... 

• 2 years later...

Da li neko ima sveze informacije o poseti Gibraltaru bez vize ali sa nekom EU boravisnom dozvolom?

http://www.gibraltarborder.gi/visa kaze da je moguce:

Persons who hold indefinite leave to remain in any member state of the EU, which is part of the Schengen acquis, and persons who hold certificates of entitlement to the right of abode in such States and have not been absent from these States for more than 2 years.

Edited by markoristic

Nije boravisna dozvola, vec stalni boravak. Da li imas to? I ne sve EU, vec samo Sengen.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

17 hours ago, jms_uk said:

Nije boravisna dozvola, vec stalni boravak. Da li imas to? I ne sve EU, vec samo Sengen.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Da da. Imam permanent residence u Nemackoj.

U kontaktu sam sa Immigration s Gibraltara. Odgovorili su mi da mi treba viza. Ali sad sam im ponovo pisao i poslao screenshot sa njihovog sajta. Ocigledno ni sami ne znaju sta je na snazi a sta ne. Videcemo sta ce sad reci.