Jump to content

Featured Replies

Dakle, ne moze ni sa jednim drugim stalnim boravkom osim sa UK. Kaze lik da su informacije na zvanicnom sajtu netacne.

Pa eto, nisu samo Balkanci aljkavi...

Evo i prepiske:

Dear Mr Ristic, Unfortunately that rule only applies to the UK and not the EU. The website is currently being reviewed/updated.

I apologise for any inconvenience this may have caused.

Dear Mr. Podesta,

well that is a bit disappointing since I was hoping to visit Gibraltar during my trip around Andalusia.

I have seen the following option on your website as well:

Visa Waiver - Sponsor

Persons resident in Gibraltar can apply to sponsor for a maximum period of 21 days any person who holds leave to remain in any member state of the EU, which is part of the Schengen acquis, for more than 3 years. Please download and complete the form below and present it at our headquarters together with your passport/ID card, proof of residence in Gibraltar and a photocopy of the visitor’s passport and residence card at least one working day before the arrival of your visitor.

How does this work?

If you wish to use the below mentioned stipulation there must be a person residing in Gibraltar who is willing to sponsor your entry.

Do you know anyone who lives in Gibraltar?

Kind regards

Dakle, sada trazim nekog sponzora haha

• 4 weeks later...

Evo da podelim iskustva sa Gibraltara ili bolje receno sa ulaska/izlaska u ovu kvazi-drzavu.

Dakle, ako ste rezident neke od zemalja EU/Sengena mozete uci bez vize jedino ako vas rezident Gibraltara "sponzorise". On mora popuniti poseban formular i sa kopijom vaseg pasosa i EU boravisne dozvole mora da se licno pojavi kod imigracionog. Oni odluce za jedan dan da li se odobrava ulazak ili ne.

U mom slucaju je ulazak bio odobren. Granicu prelazi na gomile ljudi svakodnevno i koliko sam mogao da vidim sluzbenici samo gledaju iz koje je zemlje pasos/licna karta i propustaju ljude. Ne proveravaju da li ste to vi stvarno na slici, tj uopste ni ne gledaju sliku. Tako da ako imate nekoga u Spaniji i ako se ne plasite zatvora mozete eventualno rizikovati sa tudjom licnom kartom :smile:

Kada su videli srpski pasos odmah su viknuli "No pasaran!" nekoliko puta dok ih nisam uspeo ubediti da imam sponzora. Neki ljudi stvarno nemaju ni trunke strpljenja...

Procedura je takva da vam se oduzima pasos (kao da ste kriminalac) i pasos dobijate na izlasku iz Gibraltara sve to uz potpisivanje nekih knjiga i urucivanje pasosa preko ograde kada vec udjete u spansku teritoriju. Mislim stvarno :biggrin:

Da li vredi cimati se oko vize i placati je 100+ € ? Po mom misljenju ne. Gibraltar je veoma mali i ima par atrakcija koje se mogu obici za dan-dva. Interesantno je otici na vrh stene i druziti se s majmunima. Predvece se izlazi u Ocean Village na pice/veceru. Lokalci se svi medjusobno znaju jer je to u sustini vrlo malo mesto.

Takodje interesantno je to sto se prelazi preko piste aerodroma cim se udje u G. Video sam cak i sletanje aviona pa je bila spustena rampa kao na pruznom prelazu. Kul je iskustvo u svakom slucaju.

Da li bih isao ponovo? Ako moram ili ako sam u blizini mozda. Nije od onih mesta na koja bi se rado vracao.

• 8 months later...

Da li posetilac mora da ima boravisnu dozvolu neke od clanica Sengena, ili moze da prodje boravisna bilo koje EU zemlje? I da li je dovoljna privremena boravisna ili mora stalna? Konkretno, imam rumunsku privremenu, pa bih pokusao sa njom, uz pomoc sponzora.