Jump to content

Featured Replies

Posted

Izvor Politika:

Turska avio kompanija Atlas džet dobila je dozvolu Direktorata za civilni vazdušni saobraćaj za letove na liniji Niš-Istanbul, saznala je danas agencija Beta u Ministarstvu za kapitalne investicije. "Ministarstvo je odobrilo dozvolu za letove iz Niša tri puta nedeljno", rečeno je u Ministarstvu za kapitalne investicije.

Radisav Radojković, direktor međunarodnog aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, izjavio je juče da će Direktorat za vazdušni saobraćaj u ponedeljak (12. marta) izdati formalnu dozvolu za čarter letove turske avio-kompanije Atlas džet na relaciji Niš-Istanbul. On je precizirao da ima "proverenu informaciju" da je Direktorat za vazdušni saobraćaj dobio saglasnost resornog ministarstva da izda takvu dozvolu, tako da se čarter linija sa niškog aerodroma ka Turskoj može smatrati "završenom stvari", jer je "kočničar" ovakvog aranžmana bilo ili moglo biti samo ministarstvo, a ne Direktorat.

- Radujemo se ovakvoj odluci koja je dobrodošla jer se niški aerodrom nakon odluke Jat ervejza da odustane od letova iz Niša zbog navodne nerentabilnosti, nalazi u veoma teškoj situaciji. Ovakva odluka će pomoći da niški aerodrom, koji je na ivici egzistencije, bar preživi. Ali, pravo rešenje za opstanak našeg aerodroma je uvođenje redovnih linija ka Evropi, a to će se dogoditi ukoliko za državu budu važni interesi putnika, a ne nečiji pojedinačni interesi. Interesovanje putnika za letove iz Niša sigurno postoji, a dokaz za to je uvođenje linije ka Turskoj - izjavio je Radojković za Danas.

Atlas-džet podneo je zahtev prošlog meseca, izražavajući spremnost da avio saobraćaj započne 20. marta ove godine. Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić pre dva dana u Nišu kazao je da "niški aerodrom mora da se razvija bez obzira na odluku Jat ervejza". "Ne možemo da dozvolimo da niški aerodrom bude blokiran zato što Jat ervejz ne može da leti", rekao je Ilić. Jat ervejz sa niškog aerodroma leti dva puta nedeljno za Cirih, a saobraćaj za Beč i Štutgart nikada nije realizovan, iako je u redu letenja.

Najzad počinje nešto da se zbiva sa aerodromom u Nišu. Očigledno ljudi ne prepoznaju potencijal same lokacije ovog aerodroma sa težištem u Nišu i velikim gradovima koji gravitiraju oko njega: Sofija, Skoplje, Priština i Beograd. Ovaj aerodrom bi mogao da postane ogroman Low Cost hub na Balkanu. Pravo da vam kažem jedva čekam da se ratifikuje taj Open Skies Agreement.

ali na samom kraju krajeva, low cost kompanije ipak lete onamo za gde ima dovoljno interesovanja (a Nis, pa ni Srbija, definitivno ne spadaju u tu kategoriju). Ali nije ni to najveca smetnja, po mom misljenju, koji ce low-cost prevoznik da otvori liniju onde gde ljudi ne mogu nigde da otputuju bez viza?

ja uopste nisam nesto pun optimizma, pa chak i da se desi neko chudo te se bgdrzava odrekne monopola na jat/aerodrome, imamo prethodno navedene probleme. 

• Author

Pa mora da se radi dosta na promovisanju Srbije u svetu. Vidim počelo se sa nekim spotovima na CNN-u. Takođe bi i Niš mogao da se potrudi i odradi nekakvu  kampanju. Ima tu nekoliko stvari koje mogu da se eksploatišu: Ćele Kula, Car Konstantin, Logor i slično, pa i taj Kopaonik, a čujem da se uveliko grade zimski centri na Staroj planini, samo mislim da još uvek nema mnogo kreativnih ljudi ovde kojima bi pala neka dobra ideja na pamet.

Što se viza tiče, nadajmo se beloj Šengen listi, a u međuvremenu eto nam Turske.

sto se tiche Turskih aviona, mislim da to nece da zazivi, mozda samo u letnjim mesecima i to charter letovima samo. Iskreno, kakvo interesovanje postoji za Tursku u Srbiji, a posebno u Nishu? Ne racunajuci nas tzv. putnike, nesto ne vidim da tu ima prometa. Gledam onaj voz za Istanbul iz beograda, sad u utorak bash, ukupno je bilo 0 (nula) putnika za Tursku, bar do Nisha, gde se popelo ukupno shestoro ljudi!

mislim da Nishki aerodrom u dugorochnom narednom periodu moze da sluzi skoro iskljucivo za charter letove do letnjih destinacija na moru, i za chartere inostranih agencija koje dovode skijashe na Kopaonik.

Putnichki saobracaj mi je nesto nerentabilan ovde, pa chak i da linije idu do samo onih mesta gde je dosta dijaspore. Bar se tako do sada pokazalo.

a na prvu temu da se vratim, Nis i njegov eventualni turisticki potencijal, relativno su precenjena kategorija. to je moje mishljenje :)

Ja mislim da ce ta linija biti pun pogodak zbog vlasnika butika koji i dan danas nabavljaju robu iz Istanbula. U vozu je bilo nula putnika zato sto nam treba viza za bugarsku a redovi su ogromni ... sve manje ljudi donosi robu iz Sofije!

hm da, vec vidim prosechnog vlasnika butika kako placajuci 100ak+ eura bez uracunatih taksi odlazi avionom u Istanbul i na isti avion kasnije ukrcava stotinak pari teksas farmerica i tuce koznih jakni  :stop: i daje stjuardesi 50 dinara za pivo, da mu progleda kroz prste, ko u dobra stara vremena putovanja vozom :)

Taxe za Niski aerodrom nisu velike, a mislim da su izabrali i najjeftiniji od 4 aerodroma u Istanbulu. Mislim da je povratna karta BG-Istanbul sa sve taxama 150 evra, a BUS Nis - Istanbul je 80 evrea! Sto znaci da je cena skoro ista ako uzmes u obzir duzinu putovanja, izgubljeno vreme i hranu koju moras da pojees usput. STo se tice kolicine robe koju mogu da donesu ... 20kg je sasvim dovoljno! Mislim da je taj let pun pogodak ... videcemo!

Imam drugaricu koja je shef smene aerodroma konstantin Veliki! Kaze da za ovu liniju vlada nevidjeno interesovanje, ljudi stalno zovu i pitaju kad ce da krene linija! Kaze mi da bi povratna karta trebala da bude oko 150 evra sa sve taxama ali jos nista nije sigurno!

• 8 months later...

Malo je zastarela tema, al me trenutno interesuje!

Da pitas ti tu tvoju drugaricu sefa smene zasto su ukinuli let za Istanbul!    :psuje:

Verovatno im se ne isplati da lete tokom zime ... malo putnika ... a i ... mozda nemaju avion ... ako pratis vesti juce je pao jedan Atla Jet u turskoj! :-(

• 3 weeks later...

Delimicno su tacne informacije da ce Atlas Jet imati a/c na relaciji INI-IST. Od 010307 dobijeno je odobrenje savezne uprave za kontrolu leta da pomenuta kompanija moze ciniti nalete i prelete, ali zvanicno odobrenje da ce imati letove na ovoj relaciji jos nije stiglo. Trenutno sa Niskog Aerodroma postoje letovi za Cirih (INI-ZRH) cetvrtkom u 1545 i nedeljom u 1340 koje obavlja YU i let za London (LHT ili LGW) subotom u 1935 preko Sofije.

Pozdrav od bivseg stjuarda JAT-a.

Da, drugarica ti je u pravu. Cena na relaciji INI-IST bi ssa taxama trebala da bude oko 138 eura. Za sada se jos razmatra ovo pitanje,ali to je to. 10tak evra gore dole.

Verovatno su ga ukinuli jer nije bilo putnika. Cena je bila 180 eur sto je previse, cak i JAT je nesto jeftiniji.

• Author

NikolaBG, AtlasJet je vec leteo na liniji INI-IST tokom 2007, a letovi su prestali pre nekih mesec dana.