Jump to content

Ostao 5 dana duze u Rusiji nego predvidjeno bezviznim rezimom. Imam problem

Featured Replies

Posted

Pozdrav.

Imam jedno vazno pitanje. Trenutno sam u Rusiji. Kao sto znate,, ne trebaju nam vize za Rusiju ali u periodu do 30 dana. Ja to nisam znao i ostao sam 35 dana u Rusiji. Sad me ne pustaju da izadjem :) Koje su mi opcije. Trazili su od mene da potpisem neke papire gde pise da sam prekrsio federalni zakon i ostao duze nego propisano i da sam kriv za to i hteli da mi uzmu otiske a u medjuvremenu mi nisu dali da zovem ambasadu. Ja sam odbio da bilo sta podpisem i da dam otiske, oni mi vratili pasos i rekli da se vratim u Ulan Ude da uzmem izlaznu vizu ili tako nesto i da platim te neke kazne. Mada mislim da od kazni nema nista jer nista nisam potpisao i nista mi nisu dali. Samo su poludeli zbog mene na granici jer su izgubili 4 sata i nisu dobili to sto su hteli od mene :)

Imate li neki predlog ili savet sta da radim? Razmisljam da predjem granicu vozom na drugom prelazu i ponudim mito granicarima da ne obracaju paznju na datum ulazska u zemlju :)

edit: Izmenjen post, uklonjen deo koji iznosi uvredjujuce stereotipe na racun odredjene nacije.

U al si ga ti iskomplikovao. Sto nisi uradio na granici to sto su ti trazili? Sada ces isto to morati da uradis u imigracionom ili neces napustiti zemlju.

• Author

U svakom slucaju bih morao da idem u imigraciono. Na granici su mi pominjali da trebam da platim 2000 rublje za tu kaznu i jos nesto. Nisu mi bili bas jasni sta su hteli.

ja sam ostao u Sengenu 5 mjeseci,`castio` madjara da ne obraca paznju na ova dva mjeseca viska,i prosao.Probaj ti tu foru sa vozem i mitom.

edit: Izmenjen post, uklonjen deo koji iznosi uvredjujuce stereotipe na racun odredjene nacije.

• Author

Madjari su drugo :) a s Rusima nema zajebancije :)

Videcu sutra u imigracionom. Verujem da nisam ni prvi ni poslednji koji je ostao duze od dozoljenog, tako da verovatno ima resenja. Ako ne, prepesacim granicu kao u filmu The Way Back :)

Rusi su rigorozni kad se radi o imigraciji. Ako googlas malo videces da zaustavljaju i ljude koji prekorace ostanak za par sati, tako da mislim da nema vrdanja, moraces da prodjes kroz proceduru i platis kaznu. A sto se podmicivanja tice proslo je vreme kada si mogao Rusu da gurnes 20 dolara u dzep i zavrsis posao. Podmicivanje bi te verovatno kostalo vise nego kazna.

Sve zavisi i od čoveka na kakvog naiđeš. Evo, ja sam bio 21 dan, nisam se registrovao, graničar me na izlazu nije ništa ni pitao, a moldavca na ležaju iznad mene (koji inače nije ni kartu imao, već je provodnjiku dao nemalu sumu) je smarao što nema registraciju, ali se u trenutku predomislio i produžio (možda mu je ovaj tutnuo koju rublju, nisam video).

Nije mi jasno kako je moguce da neko krene na takav put i da ne zna da u Rusiji moze da ostane maksimalno 30 dana :?

Podji prvo od sebe, priznaj da si zabrljao i ne kaci drugima etikete zato sto posteno rade svoj posao.

edit: Neprimeren recnik

• Author

Da, bas su posteni. Svaka im cast na postenju. Da su svi posteni kao granicari, gde bi im kraj bio. Iskreno, mogli su da zazmure za tih 5 dana da su hteli, ali ljudi vole da koriste moc, jednostavno je to, nista drugo.

edit: Neprimeren recnik.

Plati tu kaznu i pali, 50€ nije ništa u poređenju sa psihičkim maltretiranjem i mogućim komplikacijama.. Nije mi samo jasno što si se akao sa njima satima na granici, umesto da lepo platiš i ćao zdravo.. Baš voliš avanture vidim..

Elem, cela ova situacija me je podsetila na leto 2003. kada sam išao u Bugarsku na more, a zatim BUSom za Istanbul.. Na granici me savataju (mene i devojku) Bugari što nemam onu prijavu boravka.. koju nisam imao pojma da treba da imam.. I kaže mi lik lepo, nema problema, vrati se lepo u Kiten (tamo sam letovao) kod onoga kod koga si spavao, otiđite u opštinu i završite to, neće onda biti problema.. A Kiten jedno 100km od granice.. i još da jurim babu.. i još da opet kupujem BUS kartu za Istanbul.. važi.. ja počeo da kukam, on meni "Neznanje neE opravdanie" itd, i ja popizdim, odem do vozača, pitam ga kolika je tarifa, on kaže stavi 100 USD u pasoš i imaćete oboje izlazni pečat od čas posla.. Tako je i bilo.. Jbg, ode 100 USD, ali sam se poštedeo cimanja ogromnog, i opet u krajnjem slučaju sačuvao te malobrojne dane od odmora što su mi ostali za uživanje u Istanbulu...

Iskreno, mogli su da zazmure za tih 5 dana da su hteli, ali ljudi vole da koriste moc, jednostavno je to, nista drugo.

Iskreno, mogao si izaci 5 dana ranije. Ti ljudi ne koriste moc, nego rade svoj posao. A nemoj da ocekujes da ce da budu ljubazni prema nekom ko je prekrsio zakon.

Plati kaznu i slobodan si. Ili muljaj, pa sta bude.

@nixylive,

povedi racuna o recniku i bez koriscenja uvreda, postuj Pravilnik.

@Dzenan88,

takodje.

Hajde da nastavimo temu pristojinijim izrazavanjem, da ne bi bilo brisanja postova ili banovanja.

Licno se izvinjavam se na neprimerenom recniku.

Izvod iz pravilnika foruma:

...Forum ne služi da ljudi pišu prvo što im padne na pamet. Pazite da nekoga ne uvredite. Nikome ne koriste uvredljive poruke...

• Author

Danas sam bio u imigracionom i samo su trazili da platim kaznu od 50 evra. Nije potrebno da vadim bilo kakvu izlaznu vizu ili nesto slicno. Dobio sam potvrdu u kojoj pise da sam platio kaznu i da mogu da napustim zemlju.

Btw. ja nisam nikog vredjao, osim granicare :) Njih otvoreno ne volim u bilo kojoj zemlji.

Vidis, da nisi vredjao granicare i da si na licu mesta platio kaznu bilo bi lakse, ovako posle "njakanja" po imigracionom opet se svelo na placanje kazne. Ne znam sta bi bilo da si vredjao i ove u imigracionom?

Elem, cela ova situacija me je podsetila na leto 2003. kada sam išao u Bugarsku na more, a zatim BUSom za Istanbul.. Na granici me savataju (mene i devojku) Bugari što nemam onu prijavu boravka..

Hehe,i mene podsetilo na "avanturu" koja je moja ekipa imala.

Bili isto na moru,krenuli za Tursku,na granici "A gde vam je prijava boravka?".Niko ziv nije imao pojma o tome,ali granicari znaju tu "foru" i onda redom cimaju ljude.

Isto ih uputili da se vrate gde su letovali (opet nekih 100-200 km od granice) i tamo to izvade/srede.Tek posle im rekli (kad su se vratili u mesto boravka u Bugarskoj) da su to mogli da urade u BILO KOM mestu u Bugarskoj,pa i onom na kilometar-dva od granice,a ne da prevaljuju toliki put nazad i opet do granice...

Ja sam se vratio tacno posle mesec dana, cak sam prekoracio par sati i nisam imao problema. Rekli su mio u Kurganu da nije problem (hteo da produzim prijavu) i da cu stici do Ukrajinske granice, jer mi je ostalo 4 dana (od Kurgana do granice je preko 3000km zvizhd). Vozio sam kao besan po divnim ruskim kraterima, srecom pa imam enduro motorcikl klanj::. Kasnio sam par sati, ali me nista ne pitase, malo sam ih poremetio pricom o motoru, videse i srpsku, ali i rusku zastavu na njemu, pa se malo opustise. Cak mi je carinik dao znak RUS koji sam trazio da bih ga zalepio na makinu :).

Zakon je zakon i mora se postovati, ako ga neko prekrsi mora sam da snosi posledice. Rusi su bili fenomenalni prema Srbima, prosao sam preko 10 000km i cak su me jednom pustili mada sam prekoracio brzinu za 30kmh :102::angel:. Zaista nas taj narod voli, cinjenica je da smo bratski narodi.

Ma samo reci da si iz Srbije -

u vozu će te/ti -

saputnici nahraniti

provodnjica voza Irkutsk - Minsk reći da ako želiš možeš da produžiš do Minska iako imaš kartu samo do Moskve i plus posebno motriti na čistoću tvog kupea

provodnjik voza Moskva - Kišinjev reći da možeš da produžiš do Kišinjeva iako imaš kartu samo do Žmerinke (eh, prokleta moldavska viza  :bang:)

sibirske lepotice obožavati

+ iako sa vozačem dogovorite vožnju po određenoj ceni, platiti na kraju manje (širokorasprostranjena tzv. скидка для Сербов)

+ na palubi kada prođete ispred stana mornara 3. avgusta svake godine, dobiti da jedete, pijete do mile volje (bolje se pazite ako negde žurite)

+ sa isteklom starom legitimacijom za GSB dobiti popust u svim muzejima u Ukrajini i gotovo svim u Rusiji (Ermitaž džabe)

Verovatno sam nešto zaboravio  clap.gif' alt=':clap:'> :clap: clap.gif' alt=':clap:'>

Prilikom mojih putovanja po Rusiji i zemljama bivšeg SSSR, takođe sam u više navrata ,,dobro prošao,, kod ruskog življa samo zato što sam Srbin (a ne zato što sam stranac) i po meni nije mali broj Rusa koji nas gotivi. Da se razumemo, po meni Rusi ne spadaju u grupu najljubaznijih & najgostoljubivijih naroda i mnogo lepša iskustva sam imao po nekim islamskim zemljama, kao što su recimo Iran, Sirija, Uzbekistan, ali tamo su prema bili ljubazni & gostoljubivi zato što sam stranac, a ne zato što sam Srbin. Moram da kažem da sam imao i jedan vrlo neprijatnu i opasnu situaciju sa nekim Rusima, te ne treba idealizovati stvari. Sve u svemu putnik Srbin u Rusiji može samo da ima prednosti u odnosu na nekok putnika recimo iz Zapadne Evrope.  

Drzite se teme i bez bilo kakvih uvreda i neukusnih komentara na racun necije nacionalne ili verske pripadnosti. Svi postovi ce ubuduce biti brisani i pocinioci sankcionisani.

Obzirom da je vec drugi put da intervenisem na ovoj temi, ako nastavite ovako, tema ce biti zakljucana!

nixylive, na jednom drugom topicu na forumu pise da nam treba viza za Rusiju. Sta je sad tu istina? Sa srpskim pasosom mozes znaci da uzmes avion za Moskvu, na aerodromu pokazes svoj srpski pasos i oni te puste u zemlju bez vize ili nekih drugih dokumenata?

sada smo u sistemu da nam ne treba viza ako imamo biometrijske pasose. ali, svakako boravak se mora prijaviti

• 3 weeks later...

Elem, cela ova situacija me je podsetila na leto 2003. kada sam išao u Bugarsku na more, a zatim BUSom za Istanbul.. Na granici me savataju (mene i devojku) Bugari što nemam onu prijavu boravka..

Hehe,i mene podsetilo na "avanturu" koja je moja ekipa imala.

Bili isto na moru,krenuli za Tursku,na granici "A gde vam je prijava boravka?".Niko ziv nije imao pojma o tome,ali granicari znaju tu "foru" i onda redom cimaju ljude.

Isto ih uputili da se vrate gde su letovali (opet nekih 100-200 km od granice) i tamo to izvade/srede.Tek posle im rekli (kad su se vratili u mesto boravka u Bugarskoj) da su to mogli da urade u BILO KOM mestu u Bugarskoj,pa i onom na kilometar-dva od granice,a ne da prevaljuju toliki put nazad i opet do granice...

ха,ха,читам ово и могу да кажем да си легенда)))))