Jump to content

Featured Replies

Do sada nam nikada nisu trazili, a nekoliko puta smo napustali i posle se vracali u Kinu ;)

Takodje.

Evo pre par dana sam cekao drugara u Hong Kongu. Imao je kartu u jednom pravcu i NIJE imao ni kinesku vizu u pasosu.

Bez problema je usao, niko nije trazio povratnu, a prvu kinesku vizu je izvadio u Hong Kongu.

Putovao je sa Emirates, pa su ga na check in-u u Istanbulu naterali da potpise da "oslobadja Emirates odgovornosti ako ga ne puste u zemlju jer ima kartu u jednom pravcu". Naravno, na ulasku u HK, a nakon toga i Kinu, niko nije nista pitao  :)

• 2 weeks later...

Dobio sam nekog frankestajna od vize...dva ulaska, ali na po 20 dana  ::crazy:

Spremio sam se bio za trazenje 2 ulaza i peilozio avionsku kartu koja ide iz Kine za Hong Kong i onda nazad do Sangaja...i oni mi daju vizu kako sam gore i naveo...

Opet i 2x20 je vise od 1x30, jedino sto moram izaci u poluvremenu  ;D

Dobio sam nekog frankestajna od vize...dva ulaska, ali na po 20 dana  ::crazy:

Spremio sam se bio za trazenje 2 ulaza i peilozio avionsku kartu koja ide iz Kine za Hong Kong i onda nazad do Sangaja...i oni mi daju vizu kako sam gore i naveo...

Opet i 2x20 je vise od 1x30, jedino sto moram izaci u poluvremenu  ;D

mozes lako da produzis, u samoj kini...kad drugi put udjes  ;)

Zabavljaju se u ambasadi ... :)

Mozda ih je neko nadrukao da sve daju isti tip turiisticke vize na 30 dana, pa su hteli da poprave statistiku  ::crazy:

Bitno da si je dobio! Vidimo se uskoro!  :mah:

Ma janapravio foru da bi izvukao dva ulaza...odneo sam avionsku kartu Beograd Peking, pa Peking Hong Kong i onda povratak za Beograd iz Sangaja...i zbog tog izlaska za Hong Kong, pa nazad sam trazio dva ulaza, nadajuci se da cu dobiti  vise od jednog meseca...

Mi smo dobili opusteno 2 ulaza po 15 dana, toliko smo i trazili, iako smo imali povratnu kartu Beograd - Peking - Beograd, i nismo imali karte ili sta vec da cemo izlaziti iz Kine, ... tako da ono, bilo je opusteno :)

• 4 weeks later...

Iščitao sam pažljivo kako ste prolazili zadnje 3 godine prilikom apliciranja i koliko sam primetio, bukvalno je svaki mesec nešto novo, te ovo mora, te ono više ne mora, ovo je novo ubačeno, ono više ne važi itd... Zvao sam kineski konzulat i rekoše da sve ono što stoji na sajtu, to mora da se donese. Zaprepastio sam se kad mi reče da moram imati na bankovnom računu 100 USD za svaki dan koji želim provesti u Kini. Ja kažem: Gospođo, da se niste precenili malo, pa za Švedsku je potrebno 50 eur, kakvih crnih 100usd? Rekoh kako ću da donesem potvrdu na oko 1000eur (ono što ste savetovali ovde), onda kaže na onu staru srpsku foru: Donesi pa će sredimo nešto!  :o

Nemam vremena za šetnje do BG-a, a i ne da mrzim da idem u BG, to je čudo, tako da ne bih voleo da nešto fali od dokumentacije.

Bune me neke stvari:

1. osiguranje. Neki pominju da mora, neki da ne, onda se svađaš...??? Ja naravno ne bih kupovao osiguranje, e sad, šta će biti ako traže, treba da se svađam?

2. koliko dana možeš provesti tamo, tj. na koliko važi viza? Službenica mi pomenu nešto kao 3 meseca. E sad, moj drugar koji je u Kini mi je savetovao da bukiram hostele na 2 meseca (hoću vizu sa 60 dana boravka), pa kao to će da vide i daće mi na koliko tražim. E sad, da li je moguće da mi daju na 60 dana boravka + sa 2 ulaza? Koliko sam ovde mogao da primetim iz vaših postova, to spada u domen SF-a, daju ti najviše na 30 dana, pa onda moraš tamo da se mlatiš i plaćaš dodatno (negde da, negde ne, kako ti se ''zalomi'') da bi ti produžili za još 30 dana?

3. kakav je sad taj glupavi roze papirić? Šta sad, ja recimo odradim sve u ambasadi, pa krenem nazad na jug Srbije sa papirićem jer žurim, onda ne mogu da dođem lično da dignem pasoš nego mora neki drugar iz BG i oni mu kao neće dati jer nema papirić? Pa to je stvarno veliki debilizam.

Iščitao sam pažljivo kako ste prolazili zadnje 3 godine prilikom apliciranja i koliko sam primetio, bukvalno je svaki mesec nešto novo, te ovo mora, te ono više ne mora, ovo je novo ubačeno, ono više ne važi itd... Zvao sam kineski konzulat i rekoše da sve ono što stoji na sajtu, to mora da se donese. Zaprepastio sam se kad mi reče da moram imati na bankovnom računu 100 USD za svaki dan koji želim provesti u Kini. Ja kažem: Gospođo, da se niste precenili malo, pa za Švedsku je potrebno 50 eur, kakvih crnih 100usd? Rekoh kako ću da donesem potvrdu na oko 1000eur (ono što ste savetovali ovde), onda kaže na onu staru srpsku foru: Donesi pa će sredimo nešto!  :o

Nemam vremena za šetnje do BG-a, a i ne da mrzim da idem u BG, to je čudo, tako da ne bih voleo da nešto fali od dokumentacije.

Bune me neke stvari:

1. osiguranje. Neki pominju da mora, neki da ne, onda se svađaš...??? Ja naravno ne bih kupovao osiguranje, e sad, šta će biti ako traže, treba da se svađam?

2. koliko dana možeš provesti tamo, tj. na koliko važi viza? Službenica mi pomenu nešto kao 3 meseca. E sad, moj drugar koji je u Kini mi je savetovao da bukiram hostele na 2 meseca (hoću vizu sa 60 dana boravka), pa kao to će da vide i daće mi na koliko tražim. E sad, da li je moguće da mi daju na 60 dana boravka + sa 2 ulaza? Koliko sam ovde mogao da primetim iz vaših postova, to spada u domen SF-a, daju ti najviše na 30 dana, pa onda moraš tamo da se mlatiš i plaćaš dodatno (negde da, negde ne, kako ti se ''zalomi'') da bi ti produžili za još 30 dana?

3. kakav je sad taj glupavi roze papirić? Šta sad, ja recimo odradim sve u ambasadi, pa krenem nazad na jug Srbije sa papirićem jer žurim, onda ne mogu da dođem lično da dignem pasoš nego mora neki drugar iz BG i oni mu kao neće dati jer nema papirić? Pa to je stvarno veliki debilizam.

pa ako si pazljivo procitao, shvatio bi da su im uslovi dosta fluidni, znaci da bukvalno moze da treba sve zivo, a i da ne treba nista od papira :LOLLL:...

a najvise zavisi od toga kako se ti postavis tamo...ako hoces sve po ps-u, i oni ce da teraju sve po ps-u i traze ti 100$ po danu ( sto je naravno potpuno iracionalno, ali imaju pravo na to)...

jedina stvar je sigurna- a to je da skoro nikom ne daju 2 meseca ukoliko prvi put apliciras za vizu...ako si vec imao neku kinesku ranije, dace ti na duze bez problema...

moj savet ti je, ne teraj "mak na konac", i nece ni oni  ;), a ako nemas nesto sto ti traze, raspravljaj se malo sa njima i pustice te.

Konkretan slucaj, konzulat u Beogradu:

Uplaceno osiguranje na 10 dana, rezervacija povratne avionske karte, 300 evra na racunu, detaljan plan putovanja po Kini = turisticka viza na 100 dana, jedan ulaz.

I kao sto pise na sajtu KPS-a:

Niko tačno ne zna šta se mota po glavama ljudi koji sede po ambasadama...
  ::crazy:

Pa da, to i jeste poenta od starta pošto vidim gomile različitih informacija i iskustava u kratkim periodima. Hvala, kako god, idem u ''napad'' uskoro, pa ću da stavim ovde šta je i kako bilo.

Ilegalac je najsveziji, a ja sam bio nesto pre njih...bila je i dovoljna guzva, da sam cuo/video dosta slucaja...

Definitivno su sad dodali ovo sa osiguranjem i sa parama na racunu (bez obzira ako se ima potvrda o zaposlenju)...

E sad...to treba, ali nisu nemacki precizni i dozvoljene su improvizacije (ne znaci da ne treba, samo da se nekako moze dogovoriti), pa zato deluje konfuzno...

Konkretno...ja nisam imao stanje na racunu i kada mi je ipak trazila, rekao sam da sam iz Novog Sada i da nema sanse da to sad uradim bas po pravilima, jer nemam toliko novca kod sebe...ona mi je lepo objasnila da postoji moja banka jako blizu i da uplatim koliko god mogu...ja sam uplatio 100e i to je to...DAKLE, morao sam imati, ali ne sa puno novca (ovo za 100usd je verovatno iz Kine preneto, jer meni sad toliko ovde traze za produzetak)...

Konkretno...ja nisam imao osiguranje (jedina stvar koja se ne moze rezervisati nego mora platiti pre dobijanja vize), a kada je ona rekla da mora izasao sam sa pricom kako imam neku karticu koja sa sobom nosi osiguranje (sto nije istina)...ona je rekla, super samo mi kopiraj karticu i to je to (cak su i kopiju ove kartice drugari slali faksom i bilo je ocajno crno, nista se nije videlo. Zamolila me je da donesem novu kopiju kad dodjem po vizu, ali ja nisam odneo)...DAKLE, po mom vidjenju stvari, njoj/njima je bitno da ti imas "neki" papir koji eto sluzi svrsi da pokrije odredjenu stavku sa spiska potrebnih papira, a nije mnogo vazno da li je to bas validno...naravno, da ima makar malo smisla.

@ Tales, mislim da ces vizu dobiti bez problema i eto pored mnogo razlicitih prica jos nema neke koja se zavrsila bez vize...eventualno teze bas kakvu zelis, ali to nije problem, jer ces u Kini dobiti produzenje bez placanja...

P.S. Ovu stvar sa osiguranjem preko neke kartice (za koju isto nisam siguran da ima to osiguranje, jer sam im ja rekao za foru kada su oni skontali da se to trazi, a nisu imali), je odradio i neki stariji par kda sam ja dosao po vizu...i isto su prosli OK.

Strašna je situacija kada nam i tzv. ''prijatelji'' poput Kine i ostalih nadodaju sve živo na već postojeće obaveze kako bi dobili pišljivu vizu. Izgleda da smo zemlja koja je načisto u autu, svi to vide i zbog toga to i rade... samo mi izgleda ne vidimo.

Hvala ti na opširnom odgovoru imenjače, dao si mi korisnu informaciju za ovu karticu. Mada, ja sam mislio da im kao kažem kako nama škola (u kojoj radim) pokriva osiguranje, Delta Generali, bla bla bla. E sad, ne znam šta bi tad tražili (a već im nosim potvrdu o zaposlenju). Mislim da će u utorak biti veselo.  ;)

Kako god, s obzirom da idem sa ''jačom'' papirologijom i naoružan svim mogućim pričama, trebalo bi da (teorijski) dobijem ''jače'' vize! :)

Javljam šta je bilo.

Ipak ima koristi od prijateljske Kine. Viza za nosioce srpskih pasoša je 3USD, ovde u Budimpešti 600ft, a za Mađare 50EURa, za Amere 100USD i tako dalje...

Prijatelji ne ''viziraju'' i ne naplaćuju valjda jedni drugima?  :D

Uvek mi je to bilo retardirano, zemlje udaljene jedna od druge par svetlosnih godina a imaju vizni režim?!? Pa neće valjda sad Srbi da nagrnu u Surinam ili Vijetnam, ili obratno...

Još kako bi navalili iz Vijetnama u Srbiju. A kad govoriš o prijateljstvu, činjenju i ne činjenju onda stvarno čudi da nam Vijetnam traži vizu.

Ipak ima koristi od prijateljske Kine. Viza za nosioce srpskih pasoša je 3USD, ovde u Budimpešti 600ft, a za Mađare 50EURa, za Amere 100USD i tako dalje...

heheh kad bih vec mogao da biram, da li da se raspravljam sa salterasima oko potrebnih papira, ili da im platim 50eu, ili 100 $ bez rasprave, ipak bih izabrao ovo prvo..traje samo nekoliko minuta ubedjivanja, a ustedis tolike pare  :LOLLL:...

da vidim npr. kako bi se proveli u nekom drugom konzulatu, manje prijateljske zemlje, npr. malezije, da krenes s njima na salteru da se ubedjujes heheh...

takodje, iako nam vijetnam trazi vize, procedura je jako jednostavna, i za nase drzavljane se brzo zavrsava...ponovo, i ako zvanicno kao traze nesto, na salteru se lako dogovoris...

al zato sam prisustvovao scenama kad nekim drugim drzavljanima iz zemalja EU lete pasosi preko saltera, nema nikakvih ubedjivanja, nego MORAJU da donesu te i te papire, i nema nikakve price vec im samo odmahnu rukom,u stilu- cao do sledeceg radnog dana, a to je za 4 dana npr.  ;D...

bar mi je nekad drago sto imam srpski pasos hihihi, kad prisustvujem takvim scenama...

Gde si završavao vijetnamsku vizu i po kojoj ceni? Ovde u Pešti je 70eura.

u sofiji, 25$..i to sam dobio isti dan, u stvari za pola sata, iako im pise da se placa 40$ ako hoces po hitnom postupku, al su mi zbog srpskog pasosa progledali kroz prste...

drugi put sam vadio onu online, posto sam ulazio u vijetnam preko aerodroma...ona je bila nesto skuplja, al mislim da me je sve zajedno izaslo oko 50 evra...

• 2 weeks later...

Nama trazili slike koje su napravljene tamo kod njih i za koje se dobija potvrda o tome da su fotke tamo napravljene + original prijave adrese boravka u policiji.. Naravno, kopija prve strane pasosa, ulaznog pecata i aktuelne vize.. I to je to sto se tice Guangdong provincije.

:pivoooo: Брате јави ми се има мој мејл на профилу да ми објасниш ову фору преко Хонг Конга.Поздрав.

Pozdrav svima,

ja sam nova na ovom forumu, imam par nedoumica oko vize za Kinu pa bih Vas zamolila za pomoc. Radi se o sledecem... Moj muz je trenutno u Pekingu na nekom medicinskom  usavrsavanju  i  ostaje 3 meseca. Ja bih htela da iskoristim priliku dok je on tamo da odem u Kinu (na 2 nedelje max), naravno  ;D Mislila sam da trazim turisticku vizu (rezervisem hotel i sve po redu) i da ne spominjem da je on tamo (bojim se da ce mi u suprotnom traziti neke papire od te bolnice gde je on, a to ce biti malo teze izvodljivo za prikupljanje). Sta mislite, da li ce Kinezi praviti problem oko toga sto ja idem sama u Kinu? Mislim, bez drustva... Da li ce im to biti sumnjivo?

A drugo pitanje je da li zaista treba detaljan plan puta? I da li da to pisem na srpskom ili engleskom? Takodje, potvrda iz banke na kom jeziku treba da bude? I da li je dovoljna rezervacija avio karte ili mora da bude bas karta?

Izvinite ako sam bila konfuzna, ali bicu zahvalna na svakom odgovoru  :)

Potvrda iz banke, rezervacija povratne karte, rezervacija hotela, osiguranje...

I ako ćeš biti u Pekingu 2 nedelje nema plana puta...

Ma opušteno.

Sve na srpskom.