Jump to content

Featured Replies

Nama je prosla rezervacija povratne karte, izvod iz banke na nasem domacem jeziku (латиница), a osiguranje smo im doneli tek kada smo isli po vizirane pasose. Sada ne mogu tacno da se setim koji sajt je u pitanju (sacu gucnem malo orahovace, mozda se i setim, luda glava...), neka neko pomogne! Preko tog sajta mozes rezervisati hostel i posle dan-dva ponistiti rezervaciju.. Ne traze platnu karticu prilikom rezervacije ;)

Zasto bi pravili problem ako ides sama :) Opusteno ;)

Gore sam zaboravio napisati da smo imali tu rezervaciju hostela  :bag:

Informacije o apliciranju za kinesku vizu - april 2013.

Pratio sam sve što ste pisali i naoružan tim savetima (a Boga mi i dobrom hrpom papira :) krenuo u ''osvajanje Dedinja''.  :D

Od dokumentacije koja je potrebna: 1 fotka, pasoš, rezervacija avio-karte (hvala Mladenu koji mi je poslao svoju pa sam je lepo fejkovao  :D), rezervacija smeštaja (booking.com, rezervisanje potpuno free, onda kad dobijete vizu otkažete rezervaciju što ću upravo uraditi po završetku pisanja ovog čuda), potvrda o zaposlenju, osiguranje (hvala momcima koji su nešto ovde pisali o tome, mislim da je Unique to bio, samo im kažete kako je vaša bankovna kartica osigurana i to je to), stanje na računu u banci (ovde MORATE staviti na vaš bankovni račun tipa oko 1000 evra i daju vam na papiru izvod stanja koji priložite). Uglavnom je to sve.

Odete lepo, smislite priču i dobijete vizu. Kad završite predaju daju vam mali papirić sa kojim idete da platite u nekoj od 3 expoziture Rajfajzena (oko 250 din = 3 USD), a posle uplatnicu i taj isti papirić im odnesete kad za nedelju dana idete po vizu.

Koliko vidim, ja sam ovde najsrećniji rekorder (lucky bastard  :D) so far, jer sam dobio vizu na 65 dana (tako mi je barem javljeno danas), tražio sam na 60 dana, tačno za period 27.jun-27.avgust (radim u školi pa mi je pomogla potvrda i logika da se baš tad ide na raspust - što i jeste tačno). Jedina ''caka'' je što piše: Enter before 16.jul 2013, što znači da MORAM ući u zemlju pre tog datuma (malo zajeb jer još nisam kupio avio-karte a hoću preko Šri Lanke - prvo bih nju da posetim).

Osoblje je jako ljubazno (dve naše cure) i to je to. Ako još nešto imate da pitate, pitajte, ali stvarno ne znam šta bi mogli jer smo vam svi skupa rekli i više nego što je potrebno!  :D

Ah, da, ogromna pohvala za Borisa (bee-beep sa foruma) i Vuka, BG boyse koji su mi pomogli dosta oko svega vezanog za vizu.  :pivoooo:

Zasto bi pravili problem ako ides sama :)

Mozda pomisle da hoce da ode tamo da se uda :)

...

EDIT:

Tek sad vidim da mi je ostatak posta vise za temu "Zivot i posao u Kini".

Informacije o apliciranju za kinesku vizu - april 2013.

Pratio sam sve što ste pisali i naoružan tim savetima (a Boga mi i dobrom hrpom papira :) krenuo u ''osvajanje Dedinja''.  :D

Od dokumentacije koja je potrebna: 1 fotka, pasoš, rezervacija avio-karte (hvala Mladenu koji mi je poslao svoju pa sam je lepo fejkovao  :D), rezervacija smeštaja (booking.com, rezervisanje potpuno free, onda kad dobijete vizu otkažete rezervaciju što ću upravo uraditi po završetku pisanja ovog čuda), potvrda o zaposlenju, osiguranje (hvala momcima koji su nešto ovde pisali o tome, mislim da je Unique to bio, samo im kažete kako je vaša bankovna kartica osigurana i to je to), stanje na računu u banci (ovde MORATE staviti na vaš bankovni račun tipa oko 1000 evra i daju vam na papiru izvod stanja koji priložite). Uglavnom je to sve.

Odete lepo, smislite priču i dobijete vizu. Kad završite predaju daju vam mali papirić sa kojim idete da platite u nekoj od 3 expoziture Rajfajzena (oko 250 din = 3 USD), a posle uplatnicu i taj isti papirić im odnesete kad za nedelju dana idete po vizu.

Koliko vidim, ja sam ovde najsrećniji rekorder (lucky bastard  :D) so far, jer sam dobio vizu na 65 dana (tako mi je barem javljeno danas), tražio sam na 60 dana, tačno za period 27.jun-27.avgust (radim u školi pa mi je pomogla potvrda i logika da se baš tad ide na raspust - što i jeste tačno). Jedina ''caka'' je što piše: Enter before 16.jul 2013, što znači da MORAM ući u zemlju pre tog datuma (malo zajeb jer još nisam kupio avio-karte a hoću preko Šri Lanke - prvo bih nju da posetim).

Osoblje je jako ljubazno (dve naše cure) i to je to. Ako još nešto imate da pitate, pitajte, ali stvarno ne znam šta bi mogli jer smo vam svi skupa rekli i više nego što je potrebno!  :D

Ah, da, ogromna pohvala za Borisa (bee-beep sa foruma) i Vuka, BG boyse koji su mi pomogli dosta oko svega vezanog za vizu.  :pivoooo:

heheh pa kakvu jos pricu treba da smislis, ako si vec poneo papira kao nekad za shengensku vizu..

ta daj nemojte da preterujemo i plasimo ljude..

a na racunu btw. je dovoljno i 100 evra, to je bre njima samo formalnost.....cisto da vide da imate racun..

meni su fotokopirali kreditnu karticu, i to im je bilo dovoljno....

Nosili su i ostali brdo papira pa nisu dobili na više od 30 dana... zvizhd

:mrgreen:

Nosili su i ostali brdo papira pa nisu dobili na više od 30 dana... zvizhd

:mrgreen:

a jel ti prvi put?

u pravu si, za prvi put retko daju preko 1 mesec, mada nije nikakav problem produziti vizu u samoj kini..i pisano je dosta o tome...

meni su 2. put dali na 3 meseca, a prvi na mesec..al stvarno od papira nisam imao skoro nista....karticu, kupljenu avio kartu frankfurt-sajgon, povratak tokio-frankfurt, al sam im rekao da idem u japan preko kine, i da cu da obidjem taj juzni deo heheh...i za hong kong ( tad je jos trebala viza, kad sam prvi put aplicirao), trazili su mi jos rezervaciju smestaja, kao za HK je bilo obavezno, za Kinu su me pitali, al kad sam rekoa da nemam nisu pravili nikakav problem..i to je bilo to...

al generalno, ti za svaku vizu koju apliciras mozes da doneses brdo papira, niko ti ne brani,ali je razlika u tome sta koja ambasada obavezno trazi, tj. bez cega nece da ti izda vizu...gde god postoji mogucnost da se dobije sa sto manje papira, zasto ne iskoristiti nego se cimati bez potrebe....

Prvi put, da. Pa dobro, ali vidiš, ako im ne odneseš baš SVE što traže, mogu da te cimaju. A ja sam zadnjih godina postao izuzetno osetljiv na rasprave sa ''administrativnim radnicima''. :D Izraelsko iskustvo je to učinilo još osetljivijim.  ;D

Ovako lepo iščitaš, sve spremiš, središ priču, nastup i udri.

Jeste, konkretno za kinesku vizu si u pravu, dobićeš je i ako ti možda nešto sitno fali, pa ih moliš, pa ovo, pa ono... Ali što bi to radio kad imaš dovoljno vremena da iščitaš ovde, na sajtu ambasade, spremiš, odneseš i... dobiješ vizu na 65 dana umesto na 30.  ;D

Prvi put, da. Pa dobro, ali vidiš, ako im ne odneseš baš SVE što traže, mogu da te cimaju. A ja sam zadnjih godina postao izuzetno osetljiv na rasprave sa ''administrativnim radnicima''. :D Izraelsko iskustvo je to učinilo još osetljivijim.  ;D

Ovako lepo iščitaš, sve spremiš, središ priču, nastup i udri.

Jeste, konkretno za kinesku vizu si u pravu, dobićeš je i ako ti možda nešto sitno fali, pa ih moliš, pa ovo, pa ono... Ali što bi to radio kad imaš dovoljno vremena da iščitaš ovde, na sajtu ambasade, spremiš, odneseš i... dobiješ vizu na 65 dana umesto na 30.  ;D

ne, potpuno si u pravu sto se toga tice, sigurno ces dobiti na duze vizu ako imas vise papira, i nema nikakvog zapitkivanja od strane salterasa, al cisto sam napisao za one kojima nije lako da pribave npr. ugovor o zaposlenju  ( kao meni  ;D ), ili rezervaciju smestaja, jer ne koriste kartice, da mogu i bez toga da prodju..pogotovu ovo prvo nije neophodno i nisam cuo i da su ikom trazili, ko nije doneo...al svakako ako doneses ugovor o zaposlenju i jos neki godisnji odmor, tipa profesorski iz skole, da ce ti dati na duze vizu hehehe

mi smo vadili vizu, lepo im objasnili sve i dobili 2 ulaza po 15 dana koliko nam je i trebalo od papira samo ono sto ima na sajtu ambasada cak i nismo imali sve, potvrde da smo student ja sam apsolvent, pitao sam tamo odmah koji je neki max kaze do 3 meseca, dobro ruku na srce sarmirao sam tu prelepu salterusu, nasa devojka kratka crna kosa, uh ...  :-[

Nude mi za 5 tisuca HK dolara godisnju biznis vizu (6 meseci je 2000, ali pominju promene koje nosi ovaj novi zakon, pa ne znam kako ce biti)...

Kako bih ja vadio novi pasos, interesuje me sta se desava sa vazecim vizama iz starog pasosa? Da li je dovoljno da nosim stari pasos sa sobom koji u sebi ima vazecu vizu ili sa novim pasosem moram da apliciram i za novu vizu?

Kako bih ja vadio novi pasos, interesuje me sta se desava sa vazecim vizama iz starog pasosa? Da li je dovoljno da nosim stari pasos sa sobom koji u sebi ima vazecu vizu ili sa novim pasosem moram da apliciram i za novu vizu?

To moras da pitas HK  - jer zavisi od zemlje do zemlje [negde mora da se vadi nova].

• 3 weeks later...

Na koliko dana je min da se bookira hotel,hostel rezervaciju povratne avio karte imam na 21 dan !

Malo si nejasno napisao, ali sam valjda dobro razumeo. Ako ti je 21 dan razlike između dva leta, lepo uradiš bukiranje hostela na toliko dana.

Molio bih za ultra brz odgovor (ko zna, razume se), našao sam neke povoljne letove za Makao iz Singapura i ne znam koliko traje promocija (kontam do kraja dana pa žurim :), pa bih da dobijem tačnu informaciju. Imam kinesku vizu, e sad, na njoj piše ENTER BEFORE 16 JULY, pretpostavljam da to znači da NE MOGU da uđem u Kinu 16, već najkasnije 15.jula?

To je prvo (ne javljaju se ovi iz konzulata na telefon). Drugo, ako prvo sletim u Makao tipa 14.jula, pa 15.jula uđem u Kinu, sve je regularno, viza i dalje važi???

Pitam jer je Makao neki specijalni deo Kine, e sad, ne znam da li ga računaju kao Kinu ili kao posebnu zemlju...

Hvala unapred.

Ulazak u Makao se ne racuna kao ulazak u Kinu.

Ako udjes 15. jula u Kinu onda ce sve biti ok.

Mozes cak i na aerodromu u Makau da nadjes bus koji te vodi direktno u Kinu bez prolaska kroz Makao granicni prelaz i ulaska u sam Makao.

Zvao sam Kineze, ne znaju ni oni odgovor. Izgleda da to zna jedino službenik na ulazu u Kinu kako se tumači. S obzirom da nemam slavna iskustva sa administracijom, većinom glasova je pobedio 15.jul... nažalost.

Nego, jel zna neko nešto o administrativnoj taksi koja koša 30 USD i plaća se kad sletite u Makao? Rekoše mi nešto o tome u konzulatu, mada net ništa ne kaže o tome, samo se plaća departure, a departure nije sletanje nego polazak. Ako neko nešto zna neka javi što pre da znam da li da kupujem kartu dok je još na popustu.

Hvala.

Ja sam pre 3 meseca platio samo vizu, nikakva taksa nije postojala.

Opusteni su u Makau, mene su pustili da udjem bez vize u terminal da zamenim evre dok nam je granicar odradjivao vizu pa je onda dosao sve sa pasosima da me trazi kod menjacnice da uzme pare za vizu  ;D

Ima kraj granicnog prelaza na aerodromu bankomat ali nema menjacnica.

Primaju oni i evre i dolare i juane ali im je kurs los i nemaju kusur da vrate kako treba vec samo u patakama po tom losem kursu zato bolje zameniti pare ili podici na bankomatu.

Čekaj, čekaj, čekaj, pa ti si izgleda taj koji će mi dati pravu informaciju! :)

Jesi ti to leteo od nekuda u Makao, tj. sleteo tamo?

BTW, viza više ne treba za Makao, provereno na više mesta.

Pa to mi kaži brajko, ta informacija mi je trebala ceo dan! Idem odmah da pazarim karte.  ;)

• 2 weeks later...

ako pomaze ja sam leteo u februaru za macau, iskesirali samo fee za vizu nas troje oko 100 $ tako nesto, inace macau je dosta skup pa racunaj da ti nece biti jeftino da otpadas tamo do 15. ako sam te dobro razumeo

Nisam ja najbolje razumeo to ''da otpadam do 15'' jer nema da piše od kad... ali nije ni bitno jer sam već odavno kupio karte. Makao će imati čast da me vidi na par sati, Šri Lanka je pobedila za ta 2 dana.  :D

• 4 months later...

Bio danas drugi put u poslednje dve nedelje, pa da kazem nesto...

Definitivno se zakuvalo...puno ljudi ispred, svaki dan otpada vise od polovine ljudi koji su dosli...

Oni dele 20 brojeva i toliko ljudi i odrade (nisu sve Ljudi, ima i agencija sto nekad znaci - jedan broj, 40 pasosa).

Prosle nedelje je pocelo samoinicijativno pravljenje spiska ispred ambasade, pa onda uglavnom oni koji dodju na redovno viziranje, u pristojno vreme tj 8.30-9h, ostanu neobradjeni (osim ako ih neko ne usreci kod kuce).

Kada sam bio prosle nedelje, rekli su mi da je lucky number 20, dosao ispred ambasade u 6.30h...jutros je to zadovoljstvo moglo da se oseti celih pola sata ranije, dakle u 6h. Moj broj 12, mi je dodeljen u 4.44h.

Ako se nesto moze nazvati pozitivnim, onda je to cinjenica da ne morate da stojite tamo od dolaska, pa do otvaranja ambasade nego je dovoljno samo da se upisete na neki spisak i mozete na dodatno spavanje...

Sto se tice papira, sve po starom...nista ozbiljno niti nemoguce...

Po svemu sudeci, ja cu dobiti 50+50, ali sam mogao da biram, izmedju singl 100 i pomenutih 50 - izlazak - 50.