Jump to content

Featured Replies

pravilno popunjen formular

kopija prve stranice pasosa

1 fotografija

potvrda o zaposlenju/studiranju/penziji

potvrda iz banke o sredstvima na racunu ( nisu uslovljavali na koliko)

rezervacija karte

rezervacija hotela

zdravstveno osiguranje

To su potrebna dokumenta.

Prvi put predajem za kinesku vizu, ali se u konzulatu napravio haos oko dokumenata, posebno oko bankarske potvrde. ( ne vredi pokazivati kartice ljudima iz konzulata, potrebna je potvrda iz banke i cao).

Ako se saceka malo, obicno puste jos 2-4 coveka, bez obzira sto su svi brojevi podeljeni.

Meni sa tog spiska jedino nije trebala kopija prve stranice pasosa.

U zavisnosti od toga da li ste zaposleni, nezaposleni ili student, treba vam odgovarajuca potvrda. Treba neko putno osiguranje. Nisam imala ta dva i odbila me je bez problema. Srecom pa utorkom rade dvokratno, pa sam se vratila.

Mene je ona na salteru iz gaca istresla jer sam se prijavljivala za vizu od 100 dana, a prvi put trazim vizu, pa se stalno konsultovala sa konzulom (ili ko je vec onaj covek pored nje), pitala me je i kako mislim da ostanem 3 meseca u Kini a na racunu imam 700 evra, rekoh joj da cu nositi jos u kesu, onda me je pitala i koliko, ja lupila 1500 evra, pa klimanje i odmahivanje glavom, dogovori sa kinezom pored, pa jos par pitanja i na kraju "Mozete dobiti vizu koja vazi 3 meseca a imate pravo na 2 ulaska u zemlju sa ostankom od po 15 dana". Reko' 'ajd. SVakako sam bila spremna na 1 mesec.

Utisci: pijaca covece! U zivotu nisam videla da se u nekoj ambasadi ljudi inate, cenkaju i svadjaju sa radnicima tamo. Nekako su mi uvek ambasade bile ozbiljna stvar, gde odes sa svim potrebnim dokumentima, kulturno predas i posle izadjes. Ovde, susta suprotnost.

Divno! Znači Kinezi su definitivno rešili da isteraju što je više moguće ilegalaca iz zemlje i da prilično zagorčaju život svima koji apliciraju. Tamara, dobro da si ovo napisala jer mi je jedna od opcija bila da se vratim u zemlju i apliciram. U Kini je dobiti bilo kakvu vizu postalo stvar lutrije, najpre, malo je opcija, drugo, i kad se nađe najbolja - oderu te onako za sve pare.

Inače, mi Srbi smo totalno diskriminisani od strane Kineza (opravdano, mi ne zaslužujemo nikakav dobar tretman od ostatka sveta jer smo jedni za druge najgori) kad uporedim vaše slučajeve sa slučajevima npr. Hrvata, koji ono, laganeze dobijaju kakvu god vizu žele (upravo je jedan momak dobio F vizu na 6 meseci a pokazao im je kopiju pasoša i jedan običan drljavi A4 papir)...

Jbg, voleo bih da zvučim optimistički i da imam puno lepih vesti... ali onda bih vas lagao.  :-[

Tales, a koje su opcije za dobijanje vize u Kini?

Svakako me to ceka maltene cim stignem u Shenzhen, jer je mesec dana dug ali i jaaako kratak period i odmah moram da razmisljam o produzenju. Ako je najlakse dobiti ponovo na mesec dana, onda bih se za to i cimala, pa makar da sebi dam vremena da se snadjem.

Kako funkcionisu agencije? Skupo/njet? Puno papira treba?

Opcije... Pa šta znam, očigledno (iz priloženog) svako gleda drugačije na pitanje viza. Ako mene lično pitaš, da ti kažem svoje mišljenje. Najpre, posle 1. jula je pametnije u Kinu ići (podrazumeva se da ideš da radiš :) sa nekom dužom vizom. Time si ''kupio'' vreme da ukapiraš šta dalje. Vizna politika je načisto pooštrena, mi expati smo svakodnevno u kontaktu, razmenjujemo agencije, brojeve, iskustva... I sve što možemo da vidimo su ponude tipa ''skoro ništa za ogromne pare, npr. 3mesečna viza za 600 eur itd''. Za prethodne 2 nedelje ne znam ni sam koliko sam brojeva zvao.

Kada sam bio u Hong Kongu pre 3 nedelje, imao sam jedinstvenu priliku da u agencijama vidim suze i šokove ljudi koji su odbijeni za obične turističke i grupne vize! A ti ljudi su npr. Ameri, Rumuni, Španci itd. U tom slučaju si bukvalno zarobljen u Hong Kongu.

E sad, kako je ovo Kina i kako mene teše da se ovde sve menja stalno (ja primetih od kad sam jula došao da se sve menjalo samo na gore :), ajde, budimo optimisti pa verujmo da će se nešto promeniti narednih dana, nedelja...

Ako ideš u Šenžen da živiš i radiš, i to kod naših (pretpostavljam) zajedničkih frendova, biće ti lakše jer će te uputiti, a ima i znatne srpske dijaspore. Naravno, vize ne mogu da ti srede.  ;D Ali! Tu je barem lako i kada bi izvadila neku skrndavu vizu, tipa godišnju da moraš svakih mesec dana van, jer bi tebi to ''van'' značilo prelazak granice u HK na 2-3 sata. :) Nama ''severnjacima'' je to već poprilični izazov.

Kako god, želim ti puno sreće, kako tebi tako i ostalim (potencijalnim) ''gastosima''.  ;)

Hvala ti Tales do neba! Ovo je prvi korisniji odgovor koji sam dobila, pa makar bio i vise negativan nego pozitivan. Ali barem znam sta me ceka, pa se spremam na borbu. Videcu kad odem do (mogucih zajednickih) prijatelja, pa cu odatle da igram lutriju  :roll:

P.S. Ako ne upali u Kini, gde biste vi dalje isli da radite?  smartass Svi predlozi dobrodosli, pa da iscitavam. Izvinjavam se na off-u. MOzak mi radi 200 na sat  ;D

Un I.Q. ue, opustena sam ja... Ali to ne znaci da ne mogu da se raspitujem. Bilo bi apsolutno glupo da negde idem na gotovo i da ocekujem da mi sve kazu oni kod kojih idem.

Nema na čemu, služimo narodu uvek!  ;)

Meni su pre dolaska svi govorili sve extreme-pozitivno i cool, kad ono... prođoh prvih mesec dana kao bos po trnju!  ;D Doduše, tad je bilo prilično drugačije, pa niko nije slutio kakve promene slede.

Kontam da se možemo izvući iz ove situacije, ne bi bili Srbi kad na to ne bi bili sposobni.  ;D

Samo je pitanje ''zvečeće valute'', tj. količine koja će biti potrošena za to ''izvlačenje''.

(OFF:

Što se daljih zemalja za raditi ovaj posao tiče, pričam ti ono što su mi preneli (moguće zajednički) prijatelji i još neki. U pitanju su Tajlandi, Vijetnami i tako te zemlje dole. Plate su tipa 500-800 eur mesečno, mogućnost uštede je dosta manja nego u Čajni, toplo je cele godine, komarci i vlaga caruju... :D Meni te dve poslednje stavke izuzetno smetaju, a i ona prva iritira, tako da, kao što Nightwacher jednom reče: Kad sve saberem, oduzmem i dodam, meni je Čajna najbolja opcija.  ;) )

Pozdrav svima, imam jedno hitno i bitno pitanje. Danas su mi u konzulatu zagorcali zelje i planove. Ok, zaboravio sam da donesem izvod iz banke, poucen iskustvom drugih (nekome nisu trazili, nekome jesu), pa sada moram da otvaram devizni racun. Medjutim posto je moj plan putovanja sledeci, avionom iz Istanbula za Almati, pa onda bus Almati - Urumqi, rekli su mi da zbog Urumqi-ja moram da trazim neku potvrdu ili sta god od neke kineske agencije za nesto??? Jel ima neko ideju sta je u pitanju, odnosno iskustvo? Ili da iskuliram ovde i vadim vizu u Almatiju, mada na Lonelyplanet-u stoji da se ne moze izvaditi viza tamo?

Pomagajte ako dusu imate, treba u ponedeljak da letim, da li postoji sansa da ako skupim to za cetvrtak u isti dan dobijem vizu i pljunem im jos 20 dolara pride?

Albatrose, ti bre ko da si sa kruške pao!  ;D

Kako to nemaš devizni račun a putuješ preko pola sveta, to mi je prvo upalo u oči.

Drugo, ne znam da li si aktivan putnik ili neki početnik, ali ako u Kinu ideš zarad putovanja (a ne da arbajtuješ), trebao si lepo ka čo'ek da se informišeš, video bi da ta pokrajina gde je Urumqi na neki način liči na Kosovo 90-ih. Kina je u ovom slučaju Srbija.  :D Izvori: Lonely Planet 2013, Wikitravel, Wikipedia, Google, Yahoo...

Što se avio-karte tiče, pa to je brate mili najmanji problem. Lepo fejkuješ kartu ili uradiš rezervaciju, to ništa ne košta.

Jbg, ne znam da li će ti ovo išta pomoći, ali i ti si našao kad da pitaš, u 20 sekundi do 12. Nisam ni bio online zadnja 2-3 dana, inače bih ti odmah odgovorio. Sreću ti želim pa javi šta si uradio.

Meni Kosovo ne izgleda toliko strasno, pa mi ni taj opis Urumqija, pored svih zalopojki iz ambasade nije delovao logicno. Iscitao sam i wikitravel i lonelyplanet, ali samo na jednoj temi sam uspeo da nadjem da kinezi bas i ne vole da im ulazis odatle u drzavu. Sve vreme traze neku dozvolu, devojka je tamo u Pekingu, posto kod nje idem, ali rekoh zaobilazno, preko prece naokolo blize. I zvala ih, i svi je prebacuju sa jednog broja na drugi i svi misle da to ne treba.

Nego kad smo kod fejkovanja karte, posto su mi danas rekli, da mi ipak ta neka dozvola, za koju oni znaju da treba, a treba ako bih sopstvenim automobilom isao, je nemoguce za naci, pa mi je pala na pamet ta opcija sa fake rezervacijom. Istina sad nisam pametan. Glede racuna, nisam vizu vadio od 2009. a ni tada mi nisu trazili isti :D

Da li bi upalila ta fake opcija rezervacije Almati - Peking za vizu, pa da onda odem busom za Urumqi, ili da zapucam u subotu na put, pa negde usput da vadim vizu, ili nesto pedeseto...

Btw, da li je zaista toliko strasno kao Kosovo :D???

Kako to nemaš devizni račun a putuješ preko pola sveta, to mi je prvo upalo u oči.

Nije covek jedini, evo i ja nemam nikakav racun, ni devizni ni dinarski, niti ikakvu karticu, a dosta se putovalo.  ;)

Baki - alal vera, vi ste jedinstveni ljudi!  ;D

Albatrose - to je njima kao Kosovo, a tamo se mirno živi, tako mi je pričao barem jedan momak koji je tuda prolazio letos. Kinezi su sušta suprotnost Evropi u svemu, ono što je njima cool, normalno, dobro, nama po difoltu nije.  :D Znači, kad sagledavaš njih u bilo čemu, otprilike kreni kontra-evro logikom i šanse da pogrešiš su vrlo male.  ;D

Fejkuješ bre lepo celu kartu, Beograd - Peking - Beograd za let Etihadom ili Aeroflotom i mirna Bačka.  ;)

Ja sam uvek protiv fejkovanja i tih stvari, ali kad imaš likove koji zagorčavaju živote sa milion pravila... onda je to sasvim opravdano.

BTW, spremi se na hladnoću tog dela Kine u ovo doba godine, a i za dobrodošlicu od strane Pekinškog smoga!  ;D

Mislis da ce to da upali, ovi su mi rekli u ambasadi (mozete i tako a da ne uzimate papir, ali rezervacija...) da mogu i iz Almatija kao rezervacija karte za Peking :D :D :D? Tj da ce mi dozvoliti to da dobijem vizu?

Pa dobro, ti veruj ambasadi, nemoj meni, ja sam slučajno tako dobio vizu i savetovao druge.  ;)

Mislis da ce to da upali, ovi su mi rekli u ambasadi (mozete i tako a da ne uzimate papir, ali rezervacija...) da mogu i iz Almatija kao rezervacija karte za Peking :D :D :D? Tj da ce mi dozvoliti to da dobijem vizu?

Ne pominji Alma Ati .... kao sto kaze Tales, napravi rezervaciju povratne karte npr. Etihadom:  Beograd-Abu Dhabi-Peking-Abu Dhabi Beograd. Sto manje tupljenja, to bolje!  :)

Urumqi jedino nije siguran za Kineze etnicke pripadnosti Han, koji na sav glas zagovaraju centralizaciju zemlje  :)

Jedno pitanje, recimo da uradim tako kao što napisaste iznad, a odlučim na svoju ruku mojim planom da putujem, jel ima šanse da mi traže ikakvu dozvolu kad budem ulazio kopnom u Kinu xD?

Jedno pitanje, recimo da uradim tako kao što napisaste iznad, a odlučim na svoju ruku mojim planom da putujem, jel ima šanse da mi traže ikakvu dozvolu kad budem ulazio kopnom u Kinu xD?

ne

Ne treba nikakva dozvola za Urumqi. Mozda su mislili da zelis da nastavis preko tibeta dalje ili sta vec. sa vizom ces uci bez problema

Niko u Kini ne vidi Xinjiang kao metaforu Kosova ili etc. Ne znam odakle Tales navodi neke informacije.

Tamo je zivot po prilicno tradicionalan i tako ga oni i vide. Ja spremam svoj put preko Kashangara sto je jos dosta voznje od urumuqija u Pakistan pa nazad ka evropi ali i dalje nisam nasao vreme da napravim sve papire.

Avio rezervacije se nikad ne proveravaju, pa mozesh izmeniti sam NEku staru ,

Usao sam u Kinu vishe puta kopnom nego vazduhom, a svaki put je bila napravljena viza kao da letim, tako da ne brini o tome (mada sam ulazio peske uglavnom Makao, Hong Kong, Ili Vijetnam).

Guzva u ambasadi oko kineske nove je bila prevelika, ja sam izvadio poslovnu vizu u MUP , mrzelo me da dolazim do ambasade.

Procedura je prosta ako imate 4 kljucne stvari

Potvrdu da ste student ili radite ili da imate firmu, ne proverava se mnogo

Rezervaciju avio karte- ne proverava se uopste

Da imate potvrdu da imate preko 1500 eura na racunu, bitno je da negde ima pecat banke

Putno Osiguranje

TamaraF

Produzenje vize mozesh izvesti u Policiji na mesec dana.

Za neku duzu vizu ne znam, meni uglavnom posle 2 meseca kineza i kine bude muka. A ja uvek u 30 dana bar jednom izadjem iz Kine.

• 2 weeks later...

Stevane, znam, hvala na info, no cula sam da to produzenje u policiji posle zna da oteza sledece dobijanje vize u HK... Cuo je neko nesto o tome?

Vadjenje Viza u Hong Kongu je ozbiljan posao.

Radi se u 2 smene, uzme se pasos, predje od shenzena i izvadi nova viza.

Sto se ovo radi u Hong Kongu, onog trenutka kad izadjesh cist ti je records, Tako da generalno to nema veze sa tim.

Ako ostajesh duze, onda je bolje da dash tih 100-tinak dolara u hong kongu i uzmesh 6 meseci vizu.

Ako ostajesh duze, onda je bolje da dash tih 100-tinak dolara u hong kongu i uzmesh 6 meseci vizu.

Moglo je bez ikakvih problema do 1. jula ove godine  ;) Sada je to mnooogo teže i komplikovanije i skuplje i...

Agencije koje su do 1. jula bez problema regulisale vize na 6 meseci, sada jedva uspevaju srediti i običnu mesečnu grupnu vizu!  gent

• 2 weeks later...

Hvala puno svima koji su mi odgovorili tokom mojih kukumačenja, pišem iz Pekinga. Dobio sam vizu kako je gore opisano sa rezervacijom, hteo sam po PS-u i njihovom, ali taj papir za Urumči i celu pokrajinu nigde nije moguće naći. Pa ipak uhvatio sam bus iz Almatija za Urumči i bez nekih većih problema ušao u Kinu (držali su me jedno 15 minuta dok su nešto proveravali u pasošu, ali sve je bilo ok na kraju).

Još jednom veliki naklon i zahvalnost!

Ne treba nikakva dozvola za Urumqi. Mozda su mislili da zelis da nastavis preko tibeta dalje ili sta vec. sa vizom ces uci bez problema

Niko u Kini ne vidi Xinjiang kao metaforu Kosova ili etc. Ne znam odakle Tales navodi neke informacije.

Bre brat, pa baciš malo pogled na Youtube, pa dodaš Wiki na to, pa onda pročitaš što su Albatrosa zezali zbog te provincije, i na kraju dobiješ zaključak što sam pravio paralelu sa Kosovom. Ah, da, možeš na to da dodaš i ove najnovije ''terorističke'' napade u Pekingu od skoro u analizu. ;)

Имам 2 питања...Каква је сада ситуација са чекањем? Јел нормално одеш на почетак радног времена или мора рано ујутро? И да ли формулар могу да одштампам са сајта или мора да се код њих у конзулату узме (као Грци што се трипују)? Хвала.