Jump to content

Featured Replies

Forumasi molim za misljanje/pomoc, u januaru letim za Peking i posle dva dana imam konekciju za Filipine, e sad u ambasadi mi tvrde da mi viza nije potrebna do 72 sata ako sam u tranzitu, cak cujem da to pise u ambasadi kao obavestenje, ali sta ako me avioprevoznik (Qatar airways) u Dohi ne bude pustio da se ukrcam na avion jer nemam u pasosu vizu za Kinu???

Zvao sam danas predstavnistvo u Beogradu, ali su nekako neodredjeni kazu onda verovatno ne treba :?

Sta vi mislite, da li je neko bio u slicnoj situaciji?

Hvala na pomoci

Ja bi to ovako resio, ili bih nasao to na sajtu kineskog ministarstva (na eng naravno) i odstampao da mozes da pokazes na aerodromu u Dohi (posto sam boravio u Dohi, savetovao bih ti da budes opremljena papirima) ili mozes da odes do kineske ambasade i da trazis nesto napismeno sa pecatom, pa ako ti daju super.

Forumasi molim za misljanje/pomoc, u januaru letim za Peking i posle dva dana imam konekciju za Filipine, e sad u ambasadi mi tvrde da mi viza nije potrebna do 72 sata ako sam u tranzitu, cak cujem da to pise u ambasadi kao obavestenje, ali sta ako me avioprevoznik (Qatar airways) u Dohi ne bude pustio da se ukrcam na avion jer nemam u pasosu vizu za Kinu???

Zvao sam danas predstavnistvo u Beogradu, ali su nekako neodredjeni kazu onda verovatno ne treba :?

Sta vi mislite, da li je neko bio u slicnoj situaciji?

Hvala na pomoci

Ja bi to ovako resio, ili bih nasao to na sajtu kineskog ministarstva (na eng naravno) i odstampao da mozes da pokazes na aerodromu u Dohi (posto sam boravio u Dohi, savetovao bih ti da budes opremljena papirima) ili mozes da odes do kineske ambasade i da trazis nesto napismeno sa pecatom, pa ako ti daju super.

Ja bih bio streber i trazio vizu. Ionako je prakticno besplatna, ionako vec imas neku rezervaciju hotela ili sta god jer ta dva dana provodis u Pekingu, a gledajuci onaj cuveni Star Alliance Visa & Health, vidim da u sistemima aviokompanija nigde ne stoji da drzavljani RS imaju pravo na taj visa-free tranzit od 72 sata. I dokle god to ne bude stajalo, aviokompanija moze da ti uskrati pravo na putovanje - sto ce po pravilu i uraditi, jer oni placaju visoke penale ako "dovedu" putnika bez odgovarajucih dokumenata.

Molim za pomoc!!!

Iako sam drzavljanin BiH, treba mi par savjeta, jer je i u Bosni slicno kao i u Srbiji  ;D. Imam rodjaku u Hong Kongu, ponudila mi je da dodjem kod nje, da ucim kineski (mandarinski) jezik, jer tamo postoje neki kursevi od godinu dana. Posto sam zavrsila studije, nezaposlena sam, ne znam koji mi tip vize treba da bih otisla u HK?! Znaci, ona bi poslala pozivno pismo i sve sto treba za boravak u HK. Samo ne znam koja je procedura za ovakav slucaj?  :o

Dobih odgovor iz ambasade u Beogradu da drzavljani Srbije moraju imati vizu prilikom ulaska u Shenzhen,tj.da ne mogu dobiti prilikom ulaska u pomenuti grad...i sta sad?

Dobih odgovor iz ambasade u Beogradu da drzavljani Srbije moraju imati vizu prilikom ulaska u Shenzhen,tj.da ne mogu dobiti prilikom ulaska u pomenuti grad...i sta sad?

Ne znaju ... nisu bili !

Ilegalac ima informacije "iz prve ruke" i "na licu mesta" !  ;)

altinjani:

Ako su mislili da ćeš avionom direktno iz Srbije u Shenzhen, onda su u pravu. Ovu petodnevnu vizu ne izdaju konzulati Kine, i verovatno se ne može dobiti na Shenzhen aerodromu. Do pre mesec dana nisam ni znao da postoji ova vrsta vize.

Ali...

ako u Kinu ulaziš iz Hong Konga, na graničnom prelazu ``Luohu (http://s11.postimg.org/6poscgwhe/shenzhen_metro.jpg)`` možeš dobiti petodnevnu vizu koja važi samo za Shenzhen ;) Posle Hong Kong granične kontrole, a pre nego što staneš u red za ulaz u Kinu, levo imaš pokretne stepenice ka gore i tu se nalazi šalter gde se dobijaju petodnevne vize za Shenzhen. Popunjava se jedan mali papirić, uzmeš broj sa automata i sve bude gotovo za petnaestak minuta. Ne treba fotografija, viza za državljane Srbije je besplatna. Bio sam prisutan kada je prošle nedelje drugarica uzimala ovu vizu.

http://s28.postimg.org/pjb833h2z/vizasenzen5dana.png

---

Nesh, volim te!  flowers::

dobro,hvala,videcu jos kad dodjem tamo,prvo HK da obidjem i Macao,pa ako ostane dan viska,onda mozda i odem.Hvala jos jednom.Naglasio sam kada sam pisao ambasadi da bih usao ih HK,ali dobih odgovor koji sam spomenuo ranije.Hvala jos jednom.

Da se ponovim:

Ako mu budu pravili probleme, neka se samo pozove na Nightwatchera sa Kluba Putnika.  :ll:

Druze, ovo je forum i ovde pisemo svoja iskustva. Ne znam cemu skepticizam ...  :o

Ima nas koji zivimo i radimo u Kini, pa smo u toku sta se desava.

Ako ne verujes, svrati na kafu!  :) Svako dobro!

Ako se u buducnosti nekad otvori srpski konzulat u Shenzhenu, pokrecem akciju:

"Legalizujmo ilegalca - Sinishu za konzula"!!!  flowers::

Da se ponovim:

Ako mu budu pravili probleme, neka se samo pozove na Nightwatchera sa Kluba Putnika.  :ll:

Druze, ovo je forum i ovde pisemo svoja iskustva. Ne znam cemu skepticizam i prozivanje ...  :o

Ima nas koji zivimo i radimo u Kini, pa smo u toku sta se desava.

Ako ne verujes, svrati na kafu!  :) Svako dobro!

Ako se u buducnosti nekad otvori srpski konzulat u Shenzhenu, pokrecem akciju:

"Legalizujmo ilegalca - Sinishu za konzula"!!!  flowers::

;D:P

Nightwatcher, u kom si gradu u Kini. Trebalo bi posle kineske NG da svratim do Shenzena poslom pa ako si blizu mozemo na pice ili 2  :pivoooo:.

Nightwatcher, u kom si gradu u Kini. Trebalo bi posle kineske NG da svratim do Shenzena poslom pa ako si blizu mozemo na pice ili 2  :pivoooo:.

Ja sam u Nanning-u, provincija Guangxi, jedno 600-700 km zapadno od Shenzhena.

Ako te ne mrzi i imas vremena, mozes da se prosetas i ovde na pivo. Predivna je provincija, ima puno lepih stvari ... narocito ako si zaljubljenik u prirodu i divne pejzaze!  (izguglaj: Yangshuo, Guilin, Longshan, Longji, Detian waterfalls..)

A imas nase ljude po Shenzhenu koji vole pivo ( izguglaj: Ilegalac)  :D:P

• 2 weeks later...

Pozdrav svima i nemojte odmah po glavi pls  :D

Naime posto je tako kako je ovde, prijavio sam se i dobio nekoliko ponuda za rad kao ucitelj engleskog u kini. Ponuda ima za nekoliko gradova pa nego sto krenem u lov na vizu, zamolio bih iskusne forumase za pojasnjenja oko tipova vize:

Neki mi nude vizu Z - koliko kapiram i na osnovu svega sto sam procitao mogu da je dobijem samo na mesec dana prvo, btw ovo je i prvi put da putujem u Kinu pa me interesuje koja je procedura da se ista produzi/obnovi kada se dodje tamo?

Ne znam gde cu bas tacno biti lociran no interesuje me dali moram van Kine da to resavam ili to moj poslodavac za lokalnim vlastima zavrsava (znam za deo sta ja trebam da podnesem...)

Druga ekipa mi nudi vizu F - e to koliko sam sve informacije u ovih desetak dana shvatio se vadi u MUP-u pa me interesuje dali se ta viza moze dobiti na duze od 30 dana? Ne znam dali se vadi iskljucivo u Ljermontovoj ili pak moze i u konzulatu na dedinju kako bih probabo da dobijem ipak na sto duzi period i eventualno multiple vrstu.

Ako neko ima iskustva sa tzv kulturnom razmenom gde se dobija obicna turisticka L viza a treba da radis kao teacher neka mi kaze svoj stav o tome... znam da su sve poostrili a ja imam vec dobre ponude za februarski semestar tako da hvala unapred svima koji mi daju neku detaljniju informaciju!!!

Veliki pozdrav! Bole

Evo Bole, pošto sam ja u ekipi ''mučenih viznih dušica'', da ti kažem koju.

Prvo i osnovno, Kina nije jedna zemlja, već 32. Koliko provincija - toliko različitih ''zemalja'' - toliko različitih zakona, propisa i ostalih gluposti. Dakle, sve zavisi od provincije u kojoj počneš da arbajtuješ.

Dalje, vizni režim je užas, neki frendovi stiču utisak da žele da poizbacuju strance iz zemlje (ima indicija da je tačno) jer im više nisu potrebni. Tome u prilog ide da je procedura čak i za native-a otežana, pa ti vidi šta ostaje za nas.

Treće, kao čovek koji je muke video oko vize zadnja 4 meseca, savetujem ti da kreneš sa nekom minimum polugodišnjom iz BG pa radiš na crno, u međuvremenu ''ispipaš'' puls škole pa kreneš u proceduru za dobijanje radne. Jer, imaš raznih škola, postoje čak i one koje vode računa o svojim učiteljima-strancima!  :D

Ajde u zdravlje i sa srećom (i ponesi brale malo pršute i kačkavalja, ne znamo za to već duuuuugo duuuugo  ;) )!

Hvala Tales puno! Najmanji problem je prsuta i kackavalj : ))

Kapiram sve, mada meni za pocetak treba redovna viza sa kojom mogu da udjem i budem u Pekingu sredinom narednog meseca.

Jutros mi na konzularnom rekose da moze F viza da se dobije na par meseci, a ne samo mesec dana (ako mozes ovo da mi potvrdis - hvala puno!) te da samo donesem pozivno pismo i sve ostale dokumente koji pisu na sajtu te je to manje-vise cela prica. Naglasio sam da mi je na pozivnom napisano da za 1 godinu no rece zena da to vise ne ide i da je nekoliko meseci max... Valjda moze i multiple..  Sto se tice skola ima ih nekoliko, trebao bi danas ili u Pon da znam tacno ko posto sam sa tim kulturnim centrom potpisao ugovor.

Inace dali se to obnavljanje radi u samoj kini ili moram napolje ili ne daj Boze nazad pa da vadim na duze?

Inace to sto si napisao mi je tako i preneto od ljudi - zato su insistirali da napravimo ugovor kako bi se oni brinuli o svemu nakon dolaska - uglavnom i Z viza je u ugovoru ali nakon probnog rada...

Nisam znao da F moze da se dobije u konzulatu, mislio sam samo u SUP Ljermontovoj, tu su me bas zbunili ali ok - idem pa valjda ce to biti ok jer su mi svi ostali papiri u redu...

Cuo sam za to poostravanje, no prijatelj je u Kini i manje vise rece da ako se dogovoris sa pravom ekipom cimanje nije bas katastrofa, no da ako se zeznes u startu itekako gledaju da te oteraju...

Svaki drugi savet za F vizu i sta god mi znaci pa ako ima jos neko da doda info - hvala do neba!

Pozdrav Tales - posalji mail ako hoces da imamo kontakt kada dodjem  ;)

• 3 weeks later...

samo info iz prve ruke za 72 sata tranzitnu vizu kroz cetiri grada u kini.

definitivno nije potrebna viza u tom slucaju. ono sto vam treba je avio karta, sa vremenom poletanja koje je za 72 sata od momenta kada ste sleteli u kinu, za trecu zemlju.

provereno na pekinskom aerodromu, bili smo bez vize i sa gomilom odstampanog materijala sa sajtova raznih institucija, ambasada i organizacija...dzaba smo potrosili pola drveta na papir...greota, niko nam nista nije trazio.

najveci problem smo imali sa avio kompanijom, qatar, mada ni to nije bilo strasno. pisali oni i mi kineskoj ambasadi i ambasada im je uputila zvanican dopis o promeni viznog rezima. problem je postojao samo u beogradu, qatar u pekingu je tu informaciju imao, kako mi je rekla njihova sluzbenica  koja je bila u prepisci sa njihovom kancelarijom u pekingu...

provereno pocetkom januara, srpski pasosi...

toliko od mene  :mah:

Ilegalac:

Kontaktirala sam Ambasadu BiH u Kini, odgovorili su mi da oni nisu nadlezni i da mi ne mogu dati nikakav odgovor.

A ovaj drugi link ne mogu otvoriti  :-[

Joca Gomboca:

Izvini, ako sam dobro razumeo kontaktirala si ambasadu BiH u Pekingu? Ako je tako, samo obrni, kontaktiraj ambasadu Kine u Sarajevu  ;) Trebalo bi da znaju šta je potrebno za neku dužu HK vizu. Ako ništa drugo, makar da te upute gde da pitaš za detalje.

Kontakt imaš ovde: http://ba.chineseembassy.org/eng/sgxx/gywm/ kod mene ova stranica je skroz zbudžena... Totalni haos! Ne mogu pohvatati šta je broj telefona...

Ovaj drugi link je sajt imigracionog odeljenja u Hong Kongu. Ako rođaka ima vremena, njihova adresa je:

2nd Floor, Immigration Tower

7 Gloucester Road, Wan Chai

Working Hours:

Mon - Fri: 8:45 am - 4:30 pm

Sat: 9:00 am - 11:30 am

Closed on Sundays and public holiday

Hotline: (852) 2824 6111

Mejl: [email protected]

Srećno  ;)

pozdrav svima :)

ja sam dobio vizu na 3 meseca,2x45 dana posto nameravam da posetim Hong Kong pa nazad u Kinu.

Samo je potrebno pripremiti sve od papira sto traze,osiguranje i stanje na racunu obavezno,ja sam prilolozio potvrdu iz NSZ da sam nezaposlen tako da kontam da to nije uslov da morate imati neki posao,rezervacija karte i par hostela koje mozete uvek otkazati...ljubazno osoblje u konzulatu i sve sam odradio za 5min

Inace, za HG nije potrebna viza do 14 dana boravka

Boze, sad kad se setim one moje prve nesretne na 2x15 dana, bude mi smesno  ;D

Čisto kao informacija, pošto sam danas aplicrala za kinesku vizu u ambasadi u Katmanduu. Košta kao u Srbiji -- 3 $ za državljane Srbije, a 28 $ za državljane CG. Izdaje se za tri radna dana (ponedeljak predala, u četvrtak ujutru će biti gotova). Dobija se na mesec dana. Od papira su mi tražili kopije pasoša, prethodnih kineskih viza, pitali me zašto idem ponovo (da izvadim novi pasoš jer jedino mogu u sprskoj ambasadi u Pekingu), imala sam pozivno pismo sa svim podacima o privatnom licu koje me je pozvalo, nisam imala nikakve rezervisane letove ni naredne vize.

Ostaje još da vidim da li ćemi je i dati, ali videla sma gomilu stranaca koji podižu svoje vize i iz priča s njima saznala da uopšte nije komplikovano, u smislu, ako imate sve papire, ne odbijaju.