Jump to content

Featured Replies

Evo ovde piše za kineske državljane: "Potvrđen je veliki znаčаj ukidаnjа viznog režimа zа kineske grаđаne od 1. jаnuаrа, imаjući u vidu dа je Srbijа prvа evropskа zemljа kojа je ukinulа vize zа kineske grаđаne." Možda je i za naše građane od 1. januara na snazi bezvizni režim.

Kakva sprdnja, treba da putujem u Kinu u Januaru nazovem ambasadu da pitam da li treba viza naravno"jos uvek nista ne znaju nazovite za par dana" ... Pa ko ce da zna majku mu, nije ni cudo sto smo im najbolji prijatelji... Isti smo..m

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja sam jutros dobio ovakav mail iz ambasade na pitanje da li ce trebati viza u januaru

Poštovani,

Još uvek nemamo informaciju kada će potpisan sporazum stupiti na snagu. Savetujemo Vas da pratite obaveštenja na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i na našu internet stranicu.

S poštovanjem,

Konzularno odeljenje

Ambasade NR Kine

Niko ne zna ni kako ugovor glasi pošto niti je stavljen na potvrđivanje u Narodnoj skupštini niti je objavljen u Službenom glasniku. Tek ne znamo koja je procedura ratifikacije u Kini. Samo sam čuo da su najavili da će uredbom ukinuti vize državljanima Kine i ranije kako bi za Novu godinu mogli da dolaze u Srbiju na taj način.

http://www.parlament.gov.rs/акти/закони-у-процедури/закони-у-процедури.46.html

http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/slglrs/MUTG/overview

Sporazum je danas stavljen u proceduru u Skupštini. Sve i da bude sutra ratifikovan ne može stupiti na snagu 1. januara jer postoji klasična odredba da sporazum stupa na snagu 30 dana od dana obaveštenja druge strane da su obavljene sve procedure za stupanje na snagu. Dakle prvo Skupština treba da sporazum usvoji kroz zakon o potvrđivanju, zatim on stupa na snagu 8 dana od objavljivanja u Službenom glasniku, zatim se o tome obaveštava Kina i pod uslovom da su oni već obavili ratifikaciju ugovor stupa na snagu nakon 30 dana.

Najsmešnije od svega je što su bez ikakvog razloga propustili da sporazum odmah pošalju u Skupštinu na ratifikaciju pa je sad ubačen na ratifikaciju po hitnom postupku uz objašnjenje da "Према  договору  са  кинеском  страном,  Споразум  између  Владе  Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању  виза за носиоце обичних пасоша треба да ст упи на снагу 1. јануара 2017.  године. Из тог разлога је потребно да Споразум буде потврђен у Народној  скупштини Републике Србије, у што краћем року, како не би наступиле штетне  последице у билатералним односима две државе." :rolleyes:

Kineskim državljanima će verovatno ukinuti vize jednostrano pre toga zbog ove blamaže.

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/3200-16.pdf

• 2 weeks later...

Izvadjena viza,idem pocetkom januara i nisam smeo vise da cekam.Za 3 usd i 5 min cekanja resio sam se neizvesnosti dal ce ili nece trebati viza posle n.godine

• 2 weeks later...

Druze jel' moguće samo rezervisati povratnu na sajtu Qatar-a bez da je platiš? Ja nešto isklikah i odvede me na calenzi bite ?

4 minutes ago, VR46 said:

Druze jel' moguće samo rezervisati povratnu na sajtu Qatar-a bez da je platiš? Ja nešto isklikah i odvede me na calenzi bite ?

Mislim Drugari ne druže ?

1 hour ago, Goranxxl said:

Castis u agenciji i drze ti rezervaciju 3 dana

Pošteno! ?

6 hours ago, deleter said:

Ili samo nazoveš njihovu kancelariju u Beogradu i pošalju ti na mail za džabe...

Hvala!

Google translate mi ukazuje da slobodan vizni režim važi za biznis i porodične posjete. Vidjećemo kako će sve to izgledati na terenu, možda će biti potrebno neko pozivno pismo ili neki vid dodatne garancije. Čekamo da neko probije led.

On 7.1.2017. at 4:06 AM, deleter said:

Jel zna neko provjeravaju li u kineskoj ambasadi ove potvrde o zaposlenju? Konto sam da uzmem potvrdu od keve pošto ona ima privatnu firmu

Na jednoj od wechat grupa naših ljudi u Kini povtrđeno je da su baka i deka koji su došli u posetu svojoj unici tičerki prošli imigraciono bez vize, samo su pokazali odštampanu stranicu na kineskom sa sajta NR Kine u Srbiji.

Cheers za baku i deku i bezvizni režim :pivoooo:

Sa sajta ministarstva:

Према Споразуму, држављани Републике Србије и Народне Републике Кине моћи ће да бораве или транзитирају на територији две земље до 30 дана од датума првог уласка у земљу.

Malo me buni ovaj deo koji sam boldirao.

Nigde ne piše da li može da se uradi visa-run i da viza ponovo važi novih 30 dana. Po nekom pravili bi trebalo da je tako, ali nikad se ne zna.

Npr. za Rusiju je tako, visa-run i istog dana možeš da se vratiš u zemlju.

Hvala.

Edited by nixylive