Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav dobri ljudi,

verujem da bi bilo veoma zanimljivo kada bi se u postovima ispod stavljala iskustva svih koji su negde do sada išli pomoću InterRail povlastice.

Pre svega mislim na fino nabrajanje gradova koje su posetili i opisom rute jer je to jedan od najvećih problema. Imati pravu rutu je dragocena stvar. Takođe, neka u ovu temu idu i svi dodatni troškovi koji su išli uz samu povlasticu.

Ja ću redovno ažurirati ovaj post kako bi sve zanimljive rute odmah bile na dohvat ruke.  :)

Sada ste na potezu Vi  - bivši InterRail korisnici  :king:

Više informacija o InterRail sistemu: http://www.putujemouevropu.org/index.php?page_id=163
  • 1 month later...

Evo ja sam do sada imao 2x interrail global pass kartu. Jednu sam imao 15 dana kontinuirano i nju sam iskoristio da obiđem dobar deo Švajcarske do Španije (Madrid, Granada; Sevilja), vratio se do Dortmunda, Brna i Beograda. Što se tiče dodatnih troškova na ovoj ruti do Švice je sve bilo o.k (tako je i u Nemačkoj), ali kada sam išao za Španiju imao sam prvo neprijatno iskustvo, a to je da su ka Španiji iz svih delova Evrope saobraćali samo noćni vozovi neke privatne španske kompanije. Oni to zovu voz hotel, mada bih ja to pre nazvao kontejner voz :P. Najjeftinija rezervacija je bila 55 e za sedenje. sada imate dnevne vozove iz Ciriha preko Pariza pa za figueras i Barselonu (rezervacije za sve oko 15 e), ovo ne možete izbeći jer za TGV su obavezne rezervacije kao i za sve španske vozove. Možete nešto jeftinije proći ako idete ICE vozom iz Frankfurta za Pariz jer u nemačkim ICE vozovima rezervacije nisu obavezne, ali rizikujete da ćete možda stajati jer ovi vozovi su generalno puni. Po Španiji su vozovi prazni ali bukvalno sablasno prazni. cool stvar je da voz iz Barselone za Madrid (AVE) putuje samo 2 ipo sata (615 km) i rezervacija mesta je 10 e.

Drugu kartu sam imao 10 od 22 dana po meni mnogo bolja od ove prve jer imate veću fleksibilnost, a pritom možete i da se prošvercujete  :dance: pa da to bude ne 10 od 22 nego recimo 15 od 22  ;D. Ovde sam opet bio po Švici, Amsterdam, Berlin, Prag,Beč Budimpešta, Beograd. Iz Bazela za Amsterdam sam išao noćnim vozom 15 e rezervacija za sedenje, ali stolice su bile vrhunske, mogao si ih spustiti gotovo do ležećeg položaja, tako da sam spavao kao top :P. Iz Amsterdama do Berlina opet noćni voz (9e), pa iz Praga do Beča tu nisam plaćao ništa bio sam u kupeu isto noćni, ali tu rezervacija nije bila potrebna. Za dnevne vozove po Italiji, Nemačkoj, Švici i svim zemljama istočnije rezervacije nisu potrebne imate kartu i uživate, ali za TGV u Francuskoj, Eurostar (Pariz-London) i španske vozove rezervacije su obavezne, eto ovde su vam okvirne cene pa vi izvol'te  :dance:

Pozdrav ljudi,

Ramisljam o nekoj savsenoj ruti za InterRail pass od 6 ili 8 dana, za varijantu Poljska, Slovacka, Mađarska...

Šta mislite o ovom?

7.10. - ne znam ni ja kad...

Beograd - Skopje - Krusevo - Skopje - Beograd - Prag - Warsava - Krakow - (Bratislava - Bec - Bratislava) - Budimpesta - Beograd

Bratislava  - Bec - Bratislava sam stavio u zagradu jer ne znam jos hocu li to ubaciti, s tim da cu u Austriju ici jeftinim busem. Da budem iskren, i ne ide mi se tamo uopste, samo sam to ubacio da potpunim dane u InterRail karti...

Sta mislite za ovu rutu? Ima li ko kakvih prijedloga :D Mozda neka iskustva? Da li bih trebao nekako ukomponovati Wroclaw ili Gdanjsk? Imajte na umu da imam 6 ili 8 dana, ne znam jos koju da kupim. Sve mi je jos u planu...

Ako sam dobro razumio, InterRail vam broji dane putovanja, pa makar krenuli u 23:45 to je opet iskorišten dan i iskorišten sljedeci dan koji dolazi. Malo mi je to tesko ukomponovati sa svim sto sam planirao, pa mi zato trebaju vasi prijedlozi.

Lijep pozdrav :)

mislim da je u istocnoj evropi jeftinije ici one special karte nego koristiti interrail. plus sto postoje opcije busom poput orangeways i polskibus koji su i jeftiniji od zeleznice nekad.

Definitvno ti ovde Interrail nije potreban. Makedoniju ću zanemariti, pošto je na drugu stranu, ali ja bih to ovako.

Beograd - Budimpešta - Bratislava - Krakov - Varšava - Lođ - Vroclav - Prag - Beograd na sledeći način

1) U Beogradu kupiš povratnu kartu Beograd - Budimpešta (26 EUR).

2) U Budimpešti kupiš povratnu kartu Budimpešta - Bratislava (17,5 EUR).

3) U Bratislavi kupiš povratnu kartu Budimpešta - Varšava u odlasku via <1156>Kuty(Gr)<1154>Breclav*(Hodonin/Brno)*Prerov*Bohumin*Zebrzydowice(Gr)<1251>Oswiecim*Krakow*Idzik., a u povratku via <1251>Lodz*Wroclaw*Lichkov(Gr)<1154>Letohrad*C.Trebova*Brno*Kuty(Gr)<1156> (75,32 EUR). Ovo via... najbolje zapiši i kad budeš kupovao kartu to pokaži i traži, i ukoliko se na karti ne poklapa sa tim traži da ti ispravi. Ova karta ti funkcioniše kao Interrail faktički, samo za određenu rutu i važi mesec dana. Na toj ruti možeš imati neograničen broj zaustavljanja i putovanje možeš bilo kad u toku važenja karte nastaviti od stanice u kojoj si napravio zaustavljanje. Dakle sa tom kartom putuješ Bratislava - Krakov - Varšava - Lođ - Vroclav - Usti nad Orlici. U Ustima kupuješ kartu do Praga koja ne bi trebalo da je oko 5 EUR i sedaš na prvi voz sledeći. U povratku iz Praga za Beograd imaš direktan voz u pola 6 ujutru. Kupuješ kartu Prag - Usti nad Orlici. Kondukteru pokazuješ kartu do Ustiju i povratnu kartu Bratislava - Varšava, koja ti još važi na delu Usti nad Orlici - Bratislava, zatim posle Bratislave pokazuješ povratnu kartu Budimpešta - Bratislava i posle Budimpešte pokazuješ povratnu kartu Beograd - Budimpešta.

Redove vožnje prouči ovde: http://hafas.bene-system.com

Mape železnica prouči ovde: http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php

Pozdrav