Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Novi smo na ovom polju i zeleli bismo da obidjemo nekoliko zamkova u Rumuniji, po mogucstvu sto jeftinije. Znaci, vozom i to u nekih 4,5 dana. Svaki predlog ce nam dobro doci.  :mah:

A da, u delu Putopisi i fotke videli smo nesto slicno, pa ako neko zna kako da uspostavimo kontakt sa Lazarom i Jelenom...

Hvala ! :lol:

Lazar ce se uskoro pojaviti a po nekom mom mishljenju najjeftinija varijanta vozova je balkanflexipass ali pod uslovom da vazi za Rumuniju... nisam sigurna za to...

ima neka pricica na CS grupi Beograd o nekoj organizovanoj turi po zamkovima sa planinarskom drustvom Zeleznicar pa ishcitajte to...

http://www.couchsurfing.com/group_read.html?gid=3731&post=158993

ako vam to ne odgovara sacekajte da se svi oni sto su bili u Rumuniji pojave...

;D

Pozdrav,

u putopisima imate moj mutopis : Rumunija na dva tocka, mozete tamo pronaci neke ideje a opsirnije mozete procitati na mom sajtu www.motodiary.info

Sto se tice putovanja vozom tu vam ne mogu mnogo pomoci ali vam mogu dati ideje sta da obidjete posto sam u poslednjih godinu dana bio vec tri puta i obisao sam skoro sve (mada ima jos dosta toga)

nisam gledao odakle ste, ali mozda bismo mogli da se nadjemo negde na kafi pa da popricamo na tu temu.

Lazar se pojavio  ::crazy:

Karta Balkan Flexipass obuhvata Rumuniju, tako da je to najbolja opcija. Ne morate proveravati, posto je informacija iz prve ruke, dva puta sam obilazio Rumuniju sa tom kartom.

Ukoliko imate manje od 26 godina, svakako uzmite flexipass, ako imate vishe, onda mozda ne bi bilo zgoreg razmotriti i druge opcije.

Ne znam da li se menjao red voznje za voz BG-Bukuresht, ali pretpostavimo da nije. U tom slucaju u Bukuresht stizete veoma rano ujutru, taman da uskocite u jedan od brojnih lokalnih vozova za mesto Sinaia, dokle vam treba par sati voznje, tako da stizete pre podne. Tamo se nalazi dvorac Pelesh (placa se neki sitnish za upad) i dvorac Pelishor (ako se dobro secam). I samo mesto je veoma interesantno, jako neobicna arhitektura, a tu je i neki manastircic, itd. U Sinaiji je bilo prokleto hladno, posto je na planini, dakle - ne zaboraviti toplu odecu :)

Odatle sedate na voz za Brashov. Tamo ima nekoliko hostela, ja sam odseo u Eugenovom (simpatican covek koji vas doceka na z. stanici i pocne da vas nagovara da pogledate njegov hostel). Brashov je prestonica Transilvanije, veoma prijatan grad okruzen planinama, a tamo je i Biserika Neagra (Crna Katedrala) i josh kojeshta zanimljivo. Obavezno izvideti da li medvedi i dalje nocu silaze u grad kako bi se hranili otpacima iz kontejnera - meni je to bila jedna od interesantnijih stvari koje sam video na putovanjima, pa toplo preporuchujem :)

Iz Brasova ide raznjakani lokalni autobus i to do dvorca Rashnov (nije zapravo dvorac, nego utvrdjeno srednjovekovno selo na vrhu brda, stize se putem kroz shumu). Pitajte lokalce u busu gde da sidjete.

Istim putem, ali ne znam da li i istim autobusom, nastavljate do dvorca Bran, koji je tzv. "drakulin" dvorac prepun japanskih turista, ali svejedno zanimljiv za obici.

To sve - Rashnov i Bran - obilazite za jedan dan, i vracate se u Brashov.

Iz Brashova vozom za Sigishoaru, koja nosi titulu najbolje ochuvanog srednjovekovnog grada u Evropi, ili tako neshto. Grad je ceo okruzhen zidinama. Podigli su ga Saksonci, ciji potomci i dan danas zhive tamo - bakice i dekice koji prichaju neki chudan nemachki. U Sigishoari ima vishe hostela. Grad je mali, sasvim se lepo moze obici za jedan dan.

Iz Sigishoare ima voz za lepu varosh Temishvar (ako se ne varam) gde sacekate nekoliko sati i uhvatite voz koji krece iz Bukureshta a ide za BG. I to vam je to.

Eventualno mozete ukljuciti i dvorac Hunedoara, nisam ga video ali deluje interesantno.

Rumunske zeleznice imaju odlican sajt, http://www.cfr.ro/default_engleza.htm koji sadrzi precizne redove voznje, tako da mozete lepo isplanirati celu turu. Dovoljan vam je flexipass za pet dana. Rumunska zeleznicka mreza odlicno funkcionishe (a sada kada su u EU mozda josh i bolje ;))

Pozdrav,

Lazar

• Author

Hvala na svim predlozima ! Razmotricemo ih. Inace smo jedno u NS, a jedno u BG na studijama, mada vise gravitiramo prema Novom Sadu.

Jos jedno pitanje: kako se dobija viza za Rumuniju?

Pozdrav svima !  :mah:

Kako se dobija viza za Rumuniju?

Pa ovako:

za jednokratan ulazak:

1. Potvrda o zaposlenju ili skolovanju

2. Pasos

3. Fotokopija pasosa

4. 1 slika

5. Popunjen formular (popunjava se u konzulatu-Miloja Djaka 1C, BGD)

6. Putno osiguranje na min. 30.000 eur od datuma do datuma kada ce se boraviti (oko 1.2 eur po danu u DDOR-u)

7. Rezervises hostel, motel, kamp,... preko nekog od internet agencija od datuma do datuma boravka. Platis internetom-karticom 10%, odstampas potvrdu iz prozora koji dobijes.

8. Uplata od 40eur na ZR:543102-1945802211 iskljucivo u komercijalnoj banci

Predas sve to u konzulatu (pozeljno pocetkom nedelje, posto se gotove vize izdaju petkom a ceka se obicno 3 dana). Konzulat otvara u 9 i prima do 12. Obicno se skupi oko 10-15 ljudi, ali nije lose pojaviti se sto ranije posto se desi da dodje neka agencija sa 50-100 pasosa pa mozes da izvisis ako dodjes kasnije.

Kada posle par dana dobijes vizu, uzmes onu potvrdu koju si odstampala, pronadje telefon hostela koji si rezervisala, nazoves i otkazes da ti ne bi naplatili ostatak sume kada se ne pojavis, naravno u slucaju da neces da odsednes tamo. Ako ces se ipak pojaviti u hostelu na rezervisani dan, ostatak placas kada stignes. Prilikom rezervacije obrati paznju na sitna slova u dnu stranice!!!

Viza za 6 meseci (90 dana boravka) za vise ulazaka:

u principu postupak je isti, s'tim sto ne rezervises hostel, vec ti treba pozivno pismo nekoga iz Rumunije, overeno kod notara koje ce ti poslati postom. Takodje se ne placa 40 vec 75 eura, i ne treba putno osiguranje, ali vredi ako zelis vise puta ici.

Pre nego sto bilo sta pocnes da radis najbolje da pozoves broj koji mozes naci na ovom sajtu pod vize/ambasade i da pitas za proceduru, posto su Rumunija i Srbija potpisale sporazum o novom viznom rezimu, koji podrazumeva formalnu besplatnu vizu za nas a bezvizni rezim za Rumune. Kada sam ja pre par nedelja vadio vizu, taj sporazum jos nije stupio na snagu pa sam ja odradio onu drugu varijantu na 6 meseci.

Nadam se da sam pomogao i tebi i drugima koji se interesuju za ovu tematiku. Srecno!

• 2 months later...

Kada posle par dana dobijes vizu, uzmes onu potvrdu koju si odstampala, pronadje telefon hostela koji si rezervisala, nazoves i otkazes da ti ne bi naplatili ostatak sume kada se ne pojavis, naravno u slucaju da neces da odsednes tamo. Ako ces se ipak pojaviti u hostelu na rezervisani dan, ostatak placas kada stignes. Prilikom rezervacije obrati paznju na sitna slova u dnu stranice!!!

Hmm, kad smo vec kod ovoga.. Mislim, posto smo nesposobni i sve radimo u poslednjem trenutku, spremni smo na to, ali.. Posto otkazni rok hostela (koji je u drugom gradu jer nismo mogli da nadjemo u glupovom Sibinju razumni hostel da bukiramo, pa ga svakako necemo koristiti) ulazi u vreme dok su pasosi jos zarobljeni u konzulatu, sta ciniti? Kockanje je otkazati u slucaju da info jos nije proveren, ali, hmmm, zna li neko sta ambasade rade? Provere rezervaciju, blah, blah? Da li se automatski update-uje to otkazivanje itd.. Mislim, bezveze.. I da, jel' dovoljno poslati mejl otkazni, ili svakako treba pozvati?

Nebitno u kojem gradu rezervises hostel. Mi smo izabrali neki od najjeftinijih :)

Otkazni rok mislim da nema ( mozda gresim) nego treba da se otkaze najkasnije par dana pre datuma pocetka rezervacije, tako da nemas mogucnost da ti pasos bude u ambasadi. 

Verovatno je dovoljan i otkazni mail, ali nismo hteli da rizikujemo, pa smo ih lepo pozvali. Nije tesko biti fin  smartass

Sibinj? Sibinj????  :shockkk:  Ako mislis na Sibiu : :roll: onta tamo svakako vredi otici a ne samo proci tuda ( ako ides  pravac Brasov-Temisvar, ondak ti je to usput ). Nije bezveze dobio titulu Kulturna prestonica Evrope 2007. Stari grad je stvarno prelep.

Srecno  :mah:

• 1 year later...

jedno pitanje za one koji imaju iskustva sa rumunskim vozovima. kakvi su kondukteri? pretpostavljam da ste imali balkan flexipass al ste verovatno videli i kako su inace raspolozeni. da li su spremni za saradnju poput nasih ili te skidaju s voza momentalno kad vide da nemas kartu? treba da idem tamo sa nekolicinom prijatelja i takva usteda nam sigurno ne bi bila na odmet

• 1 month later...

Lazar se pojavio  ::crazy:

Karta Balkan Flexipass obuhvata Rumuniju, tako da je to najbolja opcija. Ne morate proveravati, posto je informacija iz prve ruke, dva puta sam obilazio Rumuniju sa tom kartom.

Ukoliko imate manje od 26 godina, svakako uzmite flexipass, ako imate vishe, onda mozda ne bi bilo zgoreg razmotriti i druge opcije.

Ne znam da li se menjao red voznje za voz BG-Bukuresht, ali pretpostavimo da nije. U tom slucaju u Bukuresht stizete veoma rano ujutru, taman da uskocite u jedan od brojnih lokalnih vozova za mesto Sinaia, dokle vam treba par sati voznje, tako da stizete pre podne. Tamo se nalazi dvorac Pelesh (placa se neki sitnish za upad) i dvorac Pelishor (ako se dobro secam). I samo mesto je veoma interesantno, jako neobicna arhitektura, a tu je i neki manastircic, itd. U Sinaiji je bilo prokleto hladno, posto je na planini, dakle - ne zaboraviti toplu odecu :)

Odatle sedate na voz za Brashov. Tamo ima nekoliko hostela, ja sam odseo u Eugenovom (simpatican covek koji vas doceka na z. stanici i pocne da vas nagovara da pogledate njegov hostel). Brashov je prestonica Transilvanije, veoma prijatan grad okruzen planinama, a tamo je i Biserika Neagra (Crna Katedrala) i josh kojeshta zanimljivo. Obavezno izvideti da li medvedi i dalje nocu silaze u grad kako bi se hranili otpacima iz kontejnera - meni je to bila jedna od interesantnijih stvari koje sam video na putovanjima, pa toplo preporuchujem :)

Iz Brasova ide raznjakani lokalni autobus i to do dvorca Rashnov (nije zapravo dvorac, nego utvrdjeno srednjovekovno selo na vrhu brda, stize se putem kroz shumu). Pitajte lokalce u busu gde da sidjete.

Istim putem, ali ne znam da li i istim autobusom, nastavljate do dvorca Bran, koji je tzv. "drakulin" dvorac prepun japanskih turista, ali svejedno zanimljiv za obici.

To sve - Rashnov i Bran - obilazite za jedan dan, i vracate se u Brashov.

Iz Brashova vozom za Sigishoaru, koja nosi titulu najbolje ochuvanog srednjovekovnog grada u Evropi, ili tako neshto. Grad je ceo okruzhen zidinama. Podigli su ga Saksonci, ciji potomci i dan danas zhive tamo - bakice i dekice koji prichaju neki chudan nemachki. U Sigishoari ima vishe hostela. Grad je mali, sasvim se lepo moze obici za jedan dan.

Iz Sigishoare ima voz za lepu varosh Temishvar (ako se ne varam) gde sacekate nekoliko sati i uhvatite voz koji krece iz Bukureshta a ide za BG. I to vam je to.

Eventualno mozete ukljuciti i dvorac Hunedoara, nisam ga video ali deluje interesantno.

Rumunske zeleznice imaju odlican sajt, http://www.cfr.ro/default_engleza.htm koji sadrzi precizne redove voznje, tako da mozete lepo isplanirati celu turu. Dovoljan vam je flexipass za pet dana. Rumunska zeleznicka mreza odlicno funkcionishe (a sada kada su u EU mozda josh i bolje ;))

Pozdrav,

Lazar

Lazare,da li mozes da mi kazes da li BalkanFlexipass moze da se koristi u Rumuniji i za InterCity vozove ili treba da se za takve vozove vrsi doplata na kartu?

Sto se tice rumunskih vozova,isli smo vozom od Temisvara do Sibiu-a.Bio je samo jedan voz i to Rapid (nesto kao nas brzi pa jos malo brze i skuplje),platili smo kartu do Deve to je oko 1/3 puta.Vozili  smo se do Sibiua i kondukter nas nije skontao iako je voz bio onaj EU novi brzi sto lici na autobus i bilo je brat bratu 10 putnika.

Kad smo se vracali od Brasova za Srbiju nismo hteli da idemo accelerat vozom (nesto kao nas brzi) vozom vec smo hteli da iskombinujemo putnicke vozove do tamo.Navatali smo neki voz Brasov-Teius (neko mesto u blizini Alba Iulie) i platili do Sighisoare voz je bio putnicki sinobus.

Vozili smo se do Teiusa i tamo cekali neki putnick za Aradi koji krece za oko 3 sata usput je naisao accelerat iz Iasija za Temisvar pa smo se ukrcali u njega.Utrcali smo u neki kupe sa sve rancevima koji je bio punljudi koji su spavali nismo ni palili svetlo vec smo odma kao zaspali da nas kondor ne skonta.Skontao nas je negde oko Alba Iulie ali posto se Ivana pravila da spava skontao je samo mene.Ja sam ga pitao  preko nekog prisutnog Rumuna koji je govorio engleski da li mozemo da se dogovorimo,on je rekao da platim pola karte od Alba Iulie do Temisvara sto je izaslo oko 20 leia (5 eura) i dogovor je pao 5 eura za dvoje ljudi za accelerat preko pola Rumunije sto je po meni bio odlican posao.

Hvala puno na korisnim informacijama,predpostavio sam da postoji varijanta da se dogovaras sa kondukterima.U Bugarskoj,Makedoniji i Srbiji uvek mozes da podplatis konduktera jer mozes da se sporazumes sa njima,a za Rumuniju ne znam kako cu uspeti,ali bicu uporan  klanj::

Balkanflexipass funkionise fenomenalno u Rumunskoj. Kondukteri ne znaju sta je to, samo pogledaju kartu i vrate ti. Mi smo bili dvoje, kondukter uzima kartu moje drugarice, pogleda je, zacudi se, vrati je, i kad mu ja podam istu kartu, kaze OK ne treba. To se desilo u 90% slucaja. 

Kondukter :?

Mi          :LOLLL:

To sto je Lazar rekao o mesta koje treba videti i posetiti, potpuno se slazem.

Bice mozda malo problema sa radnih vremena, ali mislim da smo mi odlicno sve to ukomponovali. Crna crkva u Brasovu je otvarala tek u 10, znaci idete tacno u 10 tamo, vidite je recimo za pola sata, pa na autobusku koja nije blizu. Uzimate bus do Bran prvo jer dvorac zatvara ranije nego tvrdzava u Rasnovu.

• 3 months later...

Da, treba videti taj dao Rumunije. Inace razlikuje se od veceg dela zemlje, dosta je stranaca, cisto je..:)

Pre nedelju dana sam krenuo za Pitesti, pa odande ka zamku 'Bran' od ovog drakule  :hihi:

Iznajmili smo smestaj za dva dana u selu Moiecul de sus, ako nekome znaci nesto  :roll: Obisli smo jedan mauzolej iz prvog svetskog rata, bio nam je usput, pa Bran, Rasnov, Brasov, Pioanu Brasov i Sinaiu, u sinaji je Peles, prelep zamak..

Na mene je najveci utisak ostavio bas taj Peles i stari Brasov.. a u Rasnovu smo se najvise zezali  :banana:

E da, da ne zaboravim, na Sinaji postoji srpska kafana 'Taverna sarbului', sa sve 4C!! Milsim da je uvek puna, inace rumuni su ludi za nasom hranom, nemaju oni to :)Tu smo se najeli i srecni krenuli nazad.......slusala se Lepa Brena, najnoviji album, hahahaha

Ja sam bio oduševljen Transilvanijom, iznenadio sam se koliko ima izvora vode, zbog Karpata - na svakom ćošku neki potok, neka reka, neki izvor. Posebno bih preporučio Lacul Balea, jedno malo jezero kristalne čistoće, na vrhu Karpata, slučajno sam krenuo tamo, i raspametio se od prizora. Može se jako lepo obići i kolima. Kada se prilazi Karpatima u tom pravcu (od Fagaraša), ima jedan prelep vodopad u blizini kojeg počinje žičara koja vodi gore do samog jezera. Prizor iz žičare je neverovatan. Cela kotlina je omiljeno mesto Rumuna za vikend kampovanje u prirodi kraj malog potočića, oni tu podižu i šatore, i nema nikakve policije da ih smara i tera odatle (kao što bi se kod nas verovatno brzo pojavili). Sa vrha se vidi cela kotlina kojom ste došli, i dole u daljini ravnica kuda ide glavni magistralni put prema Brašovu. Prekrasan osećaj biti tamo. Na vrhu, kod jezera, put nastavlja kroz jedan mali tunel, a onda silazi s druge strane Karpata. Taj pogled takođe ne treba propustiti.

• 2 years later...

da li je neko bio prethodne godine ili planira na prolece u transilvaniju? da li se mozda nesto menjalo o nacinu transporta do rumunije i po rumuniji kako je lazar objasnio na prvoj strani?

dve i po godine niko nije nista postavljao  :o da li ima neki drugi topik o dvorcima rumunije ili transilvaniji uopsteno, ja nisam nasao  :?

Bio u Trgu Muresu pre neki dan. 25 evra karta u jednom pravcu vozom od Beograda. Kasnio u Temisvar 1+ sat, pa mi propala kombinacija dolaska u Trgu Mures u mrklo doba noci. Uhvatio voz u 5:05 koji ide direkt do tamo - dolazak 12:37. Doplata za rezervaciju 3.3 leja (4 leja evro) iako brat bratu nije bilo guzve. Voz kao bus ili tramvaj (bez kupea, sve u jednom), ima stekere za struju, svi koristili laptopove. Savet, ne izuvaj se u vozu, naplacuju kazne (ludom srecom prosao bez iste). Osim Trgu Muresa obisao sam Sigisoaru (barem onaj gornji deo gde je tvrdjava). Ako te zanima nesto pitaj.

Bio u Trgu Muresu pre neki dan. 25 evra karta u jednom pravcu vozom od Beograda. Kasnio u Temisvar 1+ sat, pa mi propala kombinacija dolaska u Trgu Mures u mrklo doba noci. Uhvatio voz u 5:05 koji ide direkt do tamo - dolazak 12:37. Doplata za rezervaciju 3.3 leja (4 leja evro) iako brat bratu nije bilo guzve. Voz kao bus ili tramvaj (bez kupea, sve u jednom), ima stekere za struju, svi koristili laptopove. Savet, ne izuvaj se u vozu, naplacuju kazne (ludom srecom prosao bez iste). Osim Trgu Muresa obisao sam Sigisoaru (barem onaj gornji deo gde je tvrdjava). Ako te zanima nesto pitaj.

Trebao si da rumunskog konduktera obavestiš da presedaš na drugi voz, on bi javio da te čekaju, to bar funkcioniše kod nas, u Hrvatskoj, Mađarskoj, pa pretpostavljam i u Rumuniji. Imaš pravo na to pošto si imao kartu do Targu Mureša. Da si imao samo do Temišvara onda ne bi imao pravo. U slučaju da voz previše kasni i i ne mogu da te čekaju, onda su dužni da obezbede prenoćište do jutarnjeg polaska (tako je bar kod nas u Beogradu, kad ne stignu zbog kašnjenja dole iz Bugarske, Turske itd. na vezu ka Mađarskoj i dalje, pod uslovom da imaju prolaznu kartu, npr. Sofija- Budimpešta). To je su naši uveli po EU standardima pre godinu, dve, pa verujem da i u Rumuniji isto radi, pošto su oni EU. Čisto da znaš za ubuduće...

• 3 weeks later...

da li je neko bio prethodne godine ili planira na prolece u transilvaniju? da li se mozda nesto menjalo o nacinu transporta do rumunije i po rumuniji kako je lazar objasnio na prvoj strani?

dve i po godine niko nije nista postavljao  :o da li ima neki drugi topik o dvorcima rumunije ili transilvaniji uopsteno, ja nisam nasao  :?

Ja sam bio u Transilvaniji za Noć veštica doduše preko jedne agencijom i super se proveo. O dvorcima Transilvanije imaš dosta toga na nekim drugim forumima, koje ja posećujem, čak i foto-ture, pa potraži malo. Pozdrav

Možeš da isplaniraš putovanje pomoću sajta rumunskih železnica. Klikneš na englesku zastavicu, a zatim na link "Railway Network" u meniju sa leve strane. Možeš da vidiš rutu Bukurešt -> Sinaia -> Brašov (i Rašnov) -> Sigišoara -> Temišvar. Na desnoj strani sajta je red vožnje, piše iznad "Train Schedule", pa tako možeš da vidiš vremena polaska vozova.

Što se tiče reda vožnje Beograd - Bukurešt i Temišvar - Beograd, to vidiš na sajtu železnica srbije.

Verovatno je najisplativije kupiti kartu Balkan Flexipass, o kojoj smo na ovom forumu već dosta diskutovali.

U Brašovu i Sigišoari je bilo dosta hostela kad sam ja bio, tako da verujem da ih ima i sada, s obzirom da su u pitanju turistička mesta.

Dakle, ako nameravaš da putuješ vozom, prouči sajtove železnica i lepo isplaniraj rutu :)

• 1 year later...
  • 1 year later...

Vidim da je odavno "zatvorena" ova tema, ali ipak da pitam :)

Ostale su mi dve kolone (dakle dva dana za put) balkanflexipassa i razmisljam da posetim Rumuniju (Transilvaniju). Da li neko ima da mi predlozi sta za jedan-dva dana mogu da obidjem, pritom sa te dve kolone, a da bude sto bi se reklo pun pogodak? ;D A i da se ne provede mnogo u putu.
Hvala! :D