Jump to content

Featured Replies

On 5/27/2014 at 9:48 AM, Behemot said:

Lepo bogami, dobio si brod koji obilazi lepe destinacije.

Ja idem na Caribbean Princess za koji dan, bićemo na Karibima sve vreme.

Ali do zime ću valjda da budem već na nekom drugom brodu (relativno mi je kratak ugovor), pa se moža i sretnemo u nekoj kafani na Vaunatu- u! :)

hehe nisam dobio, nego bogami trazio..zato i cekam 6 meseci :)....ako si na princess, pa oni dosta rade aziju i pacific...moze kafana, moze i neki bungy u Queenstown-u na zelandu :dance:

Moja najbolja drugarica radi u SafeCruise u Beogradu, drži časove engleskog specijalizovano za ljude koji planiraju da rade na brodu. Iz iskustva znam da bi njoj više značilo ako stupi u kontakt s vama individualno oko držanja časova. Ako vam treba njen kontakt, javite mi u inbox.

Edited by brooks

To mora da je nešto novo. U "stara vremena" nije bilo nikakvih časova. Dobro, što da ne.

Edited by Behemot

Ja sam na Royalu vec skoro 10 godina kome trebaju neke informacije moze da me kontaktira. Ja sam bio jedan od srecnijih jer sam odmah poceo da radim u Guest Service-u recepcija a u zadnjih 5 godina sam u Finansijama ili ti Racunovodstvo. Na drugim pozicijama naravno da moze vise da se zaradi ali se radi po 10-12 sati dnevno kao Konobar ili Sobar- Sobarica. Ja samo mogu da pruzim neke opste informacije sve ostalo ide preko agenta- intervju, vize itd.

• 1 month later...

Pozdrav!

Htjela bih do kraja godine otići na brod pa bih vas molila za savjet :)

Preko koje agencije se najbolje prijaviti i za koju kompaniju? Ja sam već bila dobila posao za ass waiter na carnivalu, ali sam ipak odustala od te pozicije :( nisam se jednostavno vidjela na toj poziciji, i svašta sam bila čula....sad se nadam da bih mogla raditi u shopu (tu imam i iskustva kao student)  ili možda na nekoj drugoj poziciji... imam stvarno veliku želju otići odavde, po mogućnosti do kraja godine :)

svaki savjet i bilo kakava info su dobro došli :)

puno hvala unaprijed!

pozz :)

• 2 weeks later...

@seni    Ne može ti niko konkretno reći, e izaberi tu kompaniju i tu poziciju. Po meni, mnogo toga zavisi od tvog supervizora. Ako je on pain in the ass, onda ti ništa ne vrijedi da li radiš za Royal ili Carnival. Recimo, na Carnival dolaze shit gosti, ali to ne znači na nekoj poziciji nećeš imati veću platu na Carnivalu nego na Royalu gdje dolaze malo imućniji gosti. Uz dobru pripremu tvrdim da se može aplicirati za bilo koju početničku poziciju. Ja sam recimo dobio posao blagajnika u kazinu a da nisam nikad u životu kročio u pravi kazino... Tvoje znanje jezika je mnogo bitno, takođe. Što se tiče šopa kog si spominjala, nauči stvari vezane za satove, parfeme, nakit, izguglaj koji se brendovi uglavnom prodaju, i kad skontaš da si spremna da ubjediš i sebe i onog koji će te ispitivati na itervjuu, apliciraj za tu poziciju. Engleski je mnogo bitan za tu poziciju.

Jedno pitanje za iskusne moreplovce, mogu li ja recimo aplicirati za recepciju za Royal, ako sam dao otkaz na Celebrity-ju gdje sam radio u kazinu? Da li se vodim negdje u sistemu pod imenom i prezimenom, ili samo kao ID broj? (načuo sam za ovo, pa da pitam)

P.S. Preporucujem Kouzon agenciju, prema meni su bili korektni.

Edited by Seaman

ljudi proveo sam skoro 10 godina na brodovima i razlicitim kompanijama.samo sam jednom otisao preko agencije i vise nikada.sve su to ista govna...samo da ti uzmu pare a daju ti sve povrsne informacije ili ti cak i ne daju tacne informacije.....sve u svemu boli ih kurac za nas.bitno je da ti prodjes intervju i da ti uzmu pare a onda se snalazi sam...

moj savet ako imate ljude koji rade vec na brodovima neka vas ubacuju preko svojih menadzera tamo.da direktno komunicirate sa kompanijama, nista preko agencije.agencije uzimaju ljudima ovde pare i plus dobijaju od kompanije.svugde u svetu je zaranjeno da agencije naplacuju svoje usluge vezano za zaposljavanje na brodovima ali ovde deru i jebe im se....

losa iskustva sam cuo za Kouzon iz makedonije, feron....itd

bukvalno sve agencije koje imate u srbiji su teske lopine toliko da znaju oni koji hoce na brod....

veliki pozdrav za pomorce 

U kom smislu su teške lopine? To što za posredovanje uzmu 100, 150e?

Može Behemot da me ispravi ako grešim, ali za posao u kojem ti je mesečna plata (početna) oko 1000 dolara, gde ti kompanija plaća avio kartu i gde jedino još treba da se istrošiš za lekarski i za vizu - to je skroz ok da agencija uzme kintu za svoje usluge. Posebno ako ne znaš nikoga ko radi već na brodu, i ako ideš prvi put.

Ako mene pitaš, jedino mi je ovaj lekarski diskutabilan, jer za onoliko para koliko traže, mogli bi barem da organizuju zakazivanje i završavanje posla u sat, dva a ne da se razvlači na pola dana čekanja po domu zdravlja itd.

Za razliku od Work and Travel programa, gde plaćaš i našim i njihovim agencijama, pa još vizu, kursne razlike, troškove transfera novca i ostale gluposti, pa te program na kraju sa avio kartom izađe i do 2000 evra, tu bi se već zapitao. Ne i za rad na brodu.

Kad sam ja kretao na brod provizija agencije je bila 350 evra, cujem da je sad i vise.

Teske su lopine zbog toga sto ih sama kompanija placa za to posredovanje i sto ne bi trebalo da uzimaju novac i od kandidata. Problem je sto njih zabole i za zakone i sve, ako hoces da ides na brod - izvoli plati.

boli njih za ljude koji idu na brod.dobri su dok ti ne serviraju pricu ali ni u te price vise ljudi ne veruju.provizije su sada 350 eura, plus sto ti daju test engleskog, plus psiho test, lekarski koji kosta 180eura, plus ostali dodatni troskovi papirologije za vizu...itd.....

drugo sto vecina kompanija sada ne placa kartu i boli ih kurac kako cete doci do broda.snadji se i prevodu

nigde u svetu koliko ja znam ljudi koji drze agencije ne uzimaju nikakvu proviziju jer je to tako regulisano zakonom ali ovde nema zakona i to niko ne kontrolise.

neka mi neko kaze da li nekada neko dobio odgovor pravi za sta se daje agenciji 350eura???????????????

imam sa njima iskustva jako puno i zato ne idem preko njih nigde vise.

ja bi licno otvorio agenciju i nikada proviziju uzimao ne bi.ako prodjes intervju prodje i to je to.kompanija me plati posteno za svakog kandidata i to je to

@seaman

ako si legalno dao otkaz, znaci postovao otkazni rok, i sve ostale pravne stvari, iz ugovora, onda ne bi trebalo da ima nikakvih problema..

ako si samo sisao sa broda, onda bolje ne pominji u cv-ju da si radio tamo...

postoje "crne" liste, mada tu stavljaju samo imena koja su nesto opasno skrivila, a ne samo da su dali otkaz...

ali ako stavis u cv da si radio negde na brodu, uvek mogu da provere kod te stare firme, kako si otisao :ang: ..

za ostale: sto se agencija sa prostora bivse juge tice, ima jedan veliki problem...a to je da one  prave konkurse i intervjue uglavnom za najnize pozicije..

jedan primer: skoro sam se vratio sa Queen Mary 2, 7 i po meseci ugovor, bilo mi je extra opusteno, mogao sam jos toliko da odradim bez pauze heheh...ali evo kako su npr. dolazili ljudi preko nasih agencija....najveca masa je dosla na poziciju bafe stjuard..to je druga najniza pozicija sto se kelnerskog dela tice...oni su radili u restoranu koji je svedski sto, zznaci posao ti je da donosis ciste tanjire i trpas na gomilu, case, pozdravljas goste, pomazes starijima da napune hranu i odneses im do stola, i room service...plata im je fixna 850$, tip skoro niko tu ne dobije, sem ako nekom nisi bas ekstra simpatican..jos gora pozicija je asistent bafe stjuard, oni samo ciste stolove, i hranu..

ako si dobar, mozes jos u toku prvog ugovora da avanzujes za bafe stjuarda u dining room-u, i tu ti skace ovaj deo za tip, pomazes kelneru, izadju na oko 1200$ mesecno..uglavnom se tu stize na drugom ugovoru....pri kraju drugog ugovora, ili pocetkom 3. mozes da potanes junior kelner, radis isti posao ko i bafe stjuard u dining room-u, al ti je procenat tipa mnogo veci, izadju na 2000-2200$ mesecno...tu ostanes obicno 2-3 ugovora, i onda mozes da postanes kelner, plata 2800-3500$..ovo pricam za Queen Mary.plate se razlikuju i do kompanije , i od broda do broda, u zavisnosti od demografije putnika...posle idu vise pozicije, sef odeljka, sale itd...

e sad, dosta nasih dodje kao iskusni kelneri, zavrsene ugostiteljske skole, iskustvo itd...ali su se u startu zaposlili na najnizoj poziciji, i moraju se da preguraju da bi se popeli na lestvici...a u isto vreme dolaze neki poljaci, rumuni, koji su se preko svojih agencija u startu zaposlili kao junior kelneri, odma imaju duplo vecu platu od nasih jadnika, i 2 godine su ispred njih, sto se penjanja na lestvici tice, a vidi se iz aviona da ne znaju ni tanjir da drze...al jebiga, njihove agencije prave konkurse za " visa" radna mesta...i kako onda nasi mucenici da ne pljuju agencije?? pitanje je zasto nase agencije organizuju konkurse i intervjue samo za najniza radna mesta, uglavnom....moje misljenje je da ne zele da zaposle nekog ko se pokaze lose, i onda im kompanije kenjaju...ovako, zaposljavaju samo "boraniju" i niko nece A da im kaze...ono sto kandidati napisu u cv-ju je do agencije da proveri validnost, ali oni to naravno ne rade...

medjutim, ima i pametnih nasih ljudi...otvorio jedan lik ovde u bgu neku akademiju za wine waiter-e, to se zavrsi za 10-ak dana, naravno, cane kinta, i ljudi sa nasih prostora dolaze na brod direkt kao wine waiter-i...ti ljudi rade duplo manje nego obicni waiter-i, uglavnom samo veceru, i plata im je min. 4500$ , izadju i na 6000$ mesecno..na Queen Mary...

znaci, najbitnije je pri konkurisanju gledati zasta se prijavljujes...kad se jednom zaposlis i pocnes da radis, to ti je sto ti je...nema ispravljanja krivih drina..

ja sam svoj prvi posao na brodu dobio tako sto sam, 10 godina ima od tad uuh, poslao mail sa cv-jem kompaniji direkt, odgovorili mi, imao telefonski intervju,posle par dana obuke  vezi poslovanja firme, uglavnom je to negde u njihovim centralama ( southampton, miami..) i pravac brod...posle sam menjao firme, ali uvek sam dobijao posao preko preporuke ljudi koje sam upoznavao po brodovima...u menjuvremenu, dok sam cekao odgovore novih kompanija, odlazio sam nekoliko puta do raznih nasih agencija, cisto da vidim da li moze nesto bolje da mi uleti..i svaki put se razocaravao gde ja zivim, kakav je to nivo profesionalnosti i rada kod nas, i uostalom, ponuda koje nude...znaci, krs 95%..uleti tu i tamo po neka dobra ponuda, ali oni za to uglavnom imaju svoje stare ortake, koje ubace....

moj savet je da, ukoliko idete prvi put, pokusate i preko agencije, ali cekajte, trazite povoljnu poziciju, i ne zalecite se na prvo sto vam ponude...ako treba, cekajte i par godina dok ne uleti nesto..

drugi savet je, idite u strane agencije da konkurisete..poljske,bugarske, pa cak i rumunske su bolje...nadjite na netu...

treci je da, paralelno sa agencijom, i konkurisete sami..

jednom kad uletite na brod, posle je mnogo lakse da dobijete novi posao preko direktne preporuke, bez agencije...al, glupo je da i tu jednu godinu dana provedete na nekom krs poslu, jer moze brod lako da vam se smuci u startu, i posle i da nemate zelju da idete dalje...ili jos gore, da budete na takvoj poziciji gde niko nece moci da vas "primeti"...jer , kad je posao u pitanju, niko vas nece preporuciti samo zato sto ste ortaci, vec mora da zna i da ste dobar i kvalitetan radni kadar..neko stavlja svoje ime za vas...

od nasih agencija, ipak je najbolje pomenuta zagrebacka, nisam njihov advokat, ali vidim da su oni ipak najvise ljudi poslali, da im uleti povremeno i neki konkurs za ok. radno mesto, a i najbrze salju..

aj pa uzivajte

Edited by bam-bam

• 2 weeks later...

ljudi da li je neko nekada dobio od neke agencije fiskalni racu za tih 350eura sto vam uzimaju?????????????????

onima u feronu treba jebati mater....jer ih boli kurac.samo dok im ne das pare dobri su.cim uzmu pare sikaniraju te za sve.

pri tom agencija je prijavljena a ne izdaju fiskalne niti koje druge racune.....bas bi voleo da im neko smesti inspekciju i da im jebu kevu

oni su pausalci ali po zakonu svaka firma ili sta vec mora da ti daju racun da ne bi naebali...ako imalo znas oko toga vezano za zakon ne bi trebao da postavljas tavka pitanja

Brate a da ne preterujes malo sa psovkama, a?

Daju ti racun koji moze da bude obicna priznanica, pausalci nemaju kase fiskalne.

Nema potrebe za ... ničije ...

Ono što čovek u stvari treba da uradi je da popije kvalitetan viski iz Tenesija i malo jamajčanskog ruma, pusti bluz na kasetofonu i sve dođe na svoje.

• 3 months later...

Ne znam koliko je pouzdana ova informacija, posto tekst deluje jadno sklepano. Bas dosta Srba i jugovica rade za Royal...

On 10/31/2014 at 9:02 PM, mveruovic said:

Ne znam koliko je pouzdana ova informacija, posto tekst deluje jadno sklepano. Bas dosta Srba i jugovica rade za Royal...

Moguce, bas cu pitati prijateljensta kazu. Jedino znam da nam je zabranjeno izlazak u US lukama jer stalno neko zapali sa broda i ostane.

Behemot nije imao problema sa Amerima ovaj krug, čini mi se. Tj., nije mi se žalio. Doći će za koji dan pa će možda imati šta da kaže u vezi ovoga..

Moja sestra radi za Carnival UK, iako ima vizu i turisticku i tranzitnu ne mogu kao da izlaze.

Malo off-a pre nedelju dana sam se vratio sa broda, ali sam bio u svojstvu turiste 12 dana :))

Dosta je konfuzije oko ovoga pa cu pokusati da razjasnim malo.

Kompanije Royal Caribbean i Celebrity su obustavile ukrcaj za sve NOVE radnike iz Srbije i BIH. Oni koji vec rade za njih nisu 'ugrozeni'.

Behemot radi za Princess Cruises i nikako nije ugrozen posto a) nije nov, B) 'zabrana' ne vazi za Princess.

Ovo za izlaske u americkim lukama nisam jos cuo ali nije nemoguce. I tu su kod raznih kompanija razlicita pravila.

Dok sam ja radio na brodu (takodje za Princess) Indusima i Filipincima je u jednom periodu bilo zabranjeno da izlaze sa broda u Americi.