Jump to content

Featured Replies

Posted

Gledam nesto top liste gradova najboljih za zivot po razlicitim kriterijumima i vidim da vec godinama Vankuver dominira prvim pozicijama.

Iz price drugara koji je bio tamo ovo izgleda kao utopijski grad na svakom polju.

Da li postoji neko ko zivi ili je radio tamo da prenese svoja iskustva jer ozbiljno razmisljam da buducnost nastavim u tom gradu?

Pozdrav!

Moj dobar prijatelj se preselio tamo kada je završio srednju školu, 1993. godine. Posle petnaest godina života tamo, čovek je BUKVALNO pokušao da pobegne odatle. Došao u Beograd bez prebijenog dinara (ne shvatiti bukvalno, već figurativno, ali opet, sa veoma malo para), što se, naravno ne radi, ali pokušavam da opišem njegovo gledanje tog grada. Iako je visoko obrazovan u Beogradu niko nije hteo da ga zaposli, pa se posle tri godina paćenja po Beogradu vratio u Vankuver. Kaže da sad truli tamo...

Nemam licnog iskustva, ali sam citao da je Vankuver grad sa najskupljom prosecnom cenom nekretnina na svetu. Cak je ove godine proglasen skupljim od Hong Konga.

Ako ti nije problem da uzmes kredit za stan ili kucu pa otplacujes 30-ak godina onda samo napred.

I samo da napomenem uopsteno: oprezno sa tim listama.

Jer grad moze biti prvi na svim listama, a kada odes tamo i provedes vreme vidis da ti se ne dopada.

To nema ni na jednoj listi. Ako je moguce uvek bih preporucio svima da pre preseljenja negde prvo odu na krace vreme da ispitaju taj grad.

Ovo za cene nekretnina je apsolutno tacno, preskupo je!

Ako imas dobar posao tamo, onda to mozda i nije problem.

Inace grad je sa severno-americnog aspekta zaista jako lep. Imas planine, more (mada klima ne dozvoljava da bas mnogo uzivas u njemu), parkove .. zaista u okolini je toliko toga prelepog, pa ako te to interesuje onda ti nece biti dosadno neko duze vreme.

Verovatno vec znas da ima puno kise, i tmurnih dana, ali zato su zime dosta blaze nego u ostatku Kanade .. ima dosta azijata, najveca populacija van Azije ... ljudi su nekako opusteniji nego na onoj drugoj obali.

Nisam sigurna da turisticki odlazak moze da ti pomogne, jer kao turisti jedan grad sigurno dozivljavamo skroz drugacije, ali dalo bi ti neke ideje ... mozda bolje nego da cujes od drugih ljudi da im je super, ili da su bezali ...

Na kraju krajeva sve je strasno individualno, jer svi imamo razlicite ukuse i interesovanja ... mnogo zavisi od toga koje si struke, da li odlazis tamo sa vec udogovorenim poslom, sam(a) ili sa partnerom, itd .. na pr. ako si zaludjenik sa skijanje ili planinarenje, Vankuver moze biti raj na zemlji ... Vankuver ima prilicnu gay populaciju, pa i za gay ljude sa nasih prostora ovo moze biti raj ...

Moras izvagati svoje afinitete, ono cime se bavis za novac i u slobodno vreme, sta ti je manje a sta vise vazno u zivotu, i onda videti sta od toga mozes da imas u Vankuveru.

Ja na zalost nisam ovako razmisljala kada sam migrirala prvi put, a sledecih puteva jesam i bilo je mnogo bolje! :D

Nisam sigurna da turisticki odlazak moze da ti pomogne, jer kao turisti jedan grad sigurno dozivljavamo skroz drugacije, ali dalo bi ti neke ideje ...

Ja na zalost nisam ovako razmisljala kada sam migrirala prvi put, a sledecih puteva jesam i bilo je mnogo bolje! :D

Tacno, ali opet daleko bolje nego doci na slepo.

Prvi put obicno nema previse izbora, cast izuzecima. Mislim da su zemlje u kojima se relativno brzo moze steci drzavljanstvo, radno iskustvo, dodatno obrrazovanje kao Australija i Kanada verovatno najbolji izbor za vecinu emigranata. I ako ti se ne dopadne za 4-5 godina ces imati dosta mogucnosti da odes gde zelis, tj. dobra su odskocna daska za bilo gde...

• 2 weeks later...

Sestra mi živi tamo evo već treću godinu i nije nešto oduševljena životom tamo ;)

Lutalica je lepo rekla da zavisi od okolnosti,ona je otišla tamo sama i bez sigurnog posla,tako da je bilo dosta teško u početku.

Ja mislim da bih tamo uživala pored sve te prirode ;D

Sve u svemu žali se na puno azijata,i da je previše miran grad za njen ukus.

Ljude koje je upoznala sa naših prostora kao muškarci i sa nekom strukom lepo su se snašli i obogatili.

Sestra mi živi tamo evo već treću godinu i nije nešto oduševljena životom tamo ;)

Lutalica je lepo rekla da zavisi od okolnosti,ona je otišla tamo sama i bez sigurnog posla,tako da je bilo dosta teško u početku.

Ja mislim da bih tamo uživala pored sve te prirode ;D

Sve u svemu žali se na puno azijata,i da je previše miran grad za njen ukus.

Ljude koje je upoznala sa naših prostora kao muškarci i sa nekom strukom lepo su se snašli i obogatili.

Ako se `zali na puno Azijata` onda nije trebala da makne dalje od Sumadije. Jer joj ni Novi Beograd po svoj prilici ne bi bio po ukusu.

Da se `lepo snadjes i obogatis` moze i u Srbiji, ma bilo gde. Samo treba imati dovoljno debeo obraz sto mislim da nije problem ljudima sa takvim sistemom vrednosti koji olicava tvoja poruka.

• 2 weeks later...

Omerta,ja se u potpunosti slažem sa tobom i lično nemam problema ni sa Kinezima ni sa drugim narodima,šta viže Aziju obožavam -kulturno,a narod kao narod ne poznajem :) Ne govorim iz ličnog već iz prenesenog iskustva. Htela sam reći da se ona oseća kao u mini Kini i lično ona to ne voli. A što se snalaženja tiče kao što si i rekla/o isto je kao i u Srbiji,ako se neko ušemi preko veza i radi na crno recimo moleraj,postavljanje pločica,itd.lepo može da se živi.Ono što je ona meni rekla jeste da je teško naći prijavljen normalan posao bez veza ili baš da si traženi stručnjak. Za devojke koje više nisu u ranim dvadesetim teže je naći na početku posao ako već nisu izašle u Kanadu sa osiguranim istim. Međutim svakako kada se već čovek stabilizuje tamo mnogo se kvalitetnije živi nego u SRB. Po mojim informacijama neki minimalac je 14 dolara po satu što je ako se radi 5 dana po 8 sati 2250 dolara od čega može da živi tamo i kao podstanar i sam. Ja bih zaista mogla da živim tamo,ko zna,možda i hoću... :roll:

• 3 months later...

Zna li neko za neke sajtove za trazenje posla u Kanadi? Imate li neka iskustva iz prve/druge ruke?

• 6 months later...

Po mojim informacijama neki minimalac je 14 dolara po satu što je ako se radi 5 dana po 8 sati 2250 dolara od čega može da živi tamo i kao podstanar i sam. Ja bih zaista mogla da živim tamo,ko zna,možda i hoću... :roll:

Minimum wage to jest minimalac u Kanadi je $10.25 i to je plata za naj osnovnije poslove i za onog ko tek pocinje da radi odmah posle skole. Uglavnom cena rada varira od poslodavca do poslodavca ali neki orjentir je od 13 dolara za naj prostije poslove gde ne treba dan skole i vrlo malo iskustva, pa do 200 dolara za iskusne profesionalce s akademskim obrazovanjem (ne govorim o vlasnicima firmi vec o ljudima koji rade za nekog); Vancouver je prelep i preskup a na to narocito uticu cene nekretnina koje su astronomske, sve ostalo je ok, manje-vise u rangu sa cenama u SRB stim sto su plate desetak puta vece (na primer cena 1 kg pilecih bataka je prevedeno u dinare oko 300 dinara, litar benzina je 1.4 dolara sto je opet oko 116,20 dinara sto se tesko moze naci u SRB); tacno je da ima jako puno azijata - od toga 95% su Kinezi, ali boze moj i oni su ljudi kao i svi mi i samo se bore za svoj opstanak na majcici zemlji; tacno je da se bez preporuke tesko dobija bilo kakav posao, pa cak i za cistaca/cistacicu, osim za restorane brze hrane (Mc, Tim Hortons, A&W, itd.) jer tamo radi ko zaista mora ili izuzetno voli  :o  a u njima od stranaca uglavnom rade Filipinci jer imaju neki ugovor o dovodjenju ljudi na radne vize koje se kasnije pretvore u stalni boravak. Medjutim, ako si uporan i znas svoj posao mozes da nadjes dobar posao koji je dobro placen; zvanicno u Vancouver-u ima oko 60 hiljada Srba, a sa prostora bivse YU ima oko 200 hiljada ljudi; u delu grada zvanom Burnaby postoji Balkan House - restoran koje drze bosanci a koji posecuju svi nasi i oni u okruzenju (Madjari, Bugari, Grci...) a ima i dosta Kineza koji su se navukli na nase cevape, karadjordjevu sniclu, madjarski gulas  :eat::pivoooo: ; priroda je prelepa jer ima svega sto mozes pozeleti;

Uglavnom, sve zavisi kakva si osoba i sta zelis u zivotu. Ja sam se sa porodicom doselio u Kanadu pre 7 ipo godina i niko od nas nije ni tren zazalio na toj odluci.

• 2 weeks later...