Jump to content

Featured Replies

Posted

Поздрав,

Са неколико другара сам почео да разматрам путовање до Владивостока или Пекинга (може и оба). Видели смо да је отворено доста тема са начином превоза до Москве, па и до Владивостока. Међутим, имамо неке недоумице. Видимо да људи путују од Београда до Москве, за неких 150 евра, то има брдо комбинација, па нас занима која је најједноставнија. После Москве смо планирали да запалимо ка истоку. Владивосток или Пекинг, ово друго нам делује занимљивије. Занима нас како возом доћи до тамо. Видели смо да људи путују неким возом до 200 евра повратно, наравно у групи. Проблем је што смо то видели на милион места да људи раде, а када год погледамо цене на неком сајту железнице то изађе на 400-600 евра. Има ли неко да је путовао тамо у скорије време, доста тих постова је писано пре око годину дана. Имамо још питања, али касније.

Najveća nam je nedoumica zapravo šta uključuje sama CityStar karta i kako da saznamo cene toga što ne uključuje. Ako smo dobro razumeli, pored nje moramo uzeti i rezervacije za drugu klasu (pošto je prva preskupa a treća ne može uz citystar). Kako da saznamo koliko koštaju rezervacije? Sve informacije po forumima su definitivno zastarele. Gde možemo zvanično da se raspitamo oko CityStar-a (pošto je http://citystarticket.blogspot.com/ nezvaničan a nigde drugde nisam video da se pominje osim po forumima)?

Pozdrav (jedan od tih drugara što bi putovali)

Mislim da morate da idete bas tom trecom klasom (plackartni) ako zelite jeftino da prodjete

To smo skontali, to nam je i najpoželjnija varijanta, svakako je veća avantura plackartnij. Pošto citystar onda otpada, pronašli smo na rzd.ru da postoje plackartnij karte u jednom smeru oko 110 evra (bez ikakvih popusta, a čini mi se da postoje neki). E sada, problem je što bismo sa transsibirske pruge hteli da stanemo u Ulan-Ude recimo (pošto se tu odvaja transmongolska) i da nastavimo ka Pekingu. E sad, na rzd.ru voz koji ide od Moskve do Vladivostoka prolazi kroz Ulan Ude, voz koji ide od Moskve do Pekinga prolazi kroz Ulan Ude takođe, ali kada se unese put od Ulan Ude do Pekinga ne prikazuje ni jedan voz. Zna li neko kakva je tu najbolja varijanta? Tačnije najjeftinija? Voz direktno od Moskve do Pekinga nema plackartnij kao opciju, pa je valjda bolje tako preseći put. Ili ići do Vladivostoka pa odatle do Pekinga (o prevozu tu veze nemamo ništa)?

Voz od Moskve do Ulan Ude je oko 110 evra u jednom smeru.

Voz od Moskve do Vladivostoka je oko 160 evra (isto u jednom smeru).

Moskva - Peking nema cenu na sajtu.

Kontam da je popust na povratnu oko 20-30%?

Slali smo mejl železnici (na ruskom naravno pošto engleski ne žele ni da vide), i dobili smo odgovore tipa "Cena vozne karte zavisi do klase voza i klase sedišta" i "Možete cene i popuste pogledati na sajtu", tako da od njihove pomoći nema vajde.

Ako smo dobro razumeli, vozne karte se ne mogu rezervisati preko interneta već se mogu isključivo kupiti na licu mesta? Ima li neko iskustva s tim, koliko je pouzdano pronaći karte i tako dalje, pošto plackartnij idu na svaka 2-3 dana?

Dakle, uradili smo domaći, ne očekujemo da nam ovde svi sve daju na tacni :D

Nego ono, malo da nas uputi neko ko ima iskustva ili ideja koja nam je najpametnija opcija pošto nam je kinta uglavnom najveći faktor (pokušavamo u oko 1000e da se uklopimo).

Pozdrav!

Pošto ti još niko nije odgovorio, možda probaj da pošalješ privatnu poruku Lazaru ili chivitliju koji su putovali tim vozom. Negde na ovom forumu je napisano da ne možeš plackartnijom do Pekinga nego samo do Vladivostoka. Možda u Ulan Ude ne možeš kupiti kartu jer je malo mesto, probaj iz Novosibirska.

ja nesto ne volim da planiram puno, ali mislio sam da sednem na taj voz uskoro, sad cekam da nahvatam neki kamion koji ide do moskve, nadam se do kraja meseca, pa me interesuje posto vidim da ste uradili domaci zadatak (ja nisam) koliko je sigurno to da je moskva-vladivostok 160e? ako bih uzeo povratnu da li je vremenski ogranicena?

da se niste raspitali za cene trajekta do japana? :)))

ja sam mislio samo da krenem kad mi kaze kamiondzija da krece al kad sam vec u situaciji da se raspitam ;)

hvala

a i kad ste se vec raspitali, je l povoljnije ici do irkutska pa onda nekako do ulan batora pa za kinu, il do vladivostoka pa kina onda mongolija pa opet kina... bitno i zbog viza :)

uh al eksploatisem posten svet :D

Moskva-Vladivostok je 100% pouzdano: http://tinyurl.com/cxyjuep

6268 rubalja je oko 155 evra. Za povratnu kartu nisam siguran, pošalji im mejl najbolje pošto odmah odgovaraju (ali moraš na ruskom pošto engleski odbijaju :D). Ali mislim da moraš da kažeš kad kupuješ kojim se vozom tačno vraćaš i odmah da rezervišeš za njega.

Problem je što ovih jeftinih karti (plackartnij) nema svaki dan, a karte se ne mogu rezervisati preko neta/telefonom, pa ako se desi da tad kad dođeš nema više mesta u tom vozu moraš da iskuliraš par dana u skupoj moskvi.

Postoji izgleda sa CityStar varijantom Minsk-Irkutsk pa bi to bilo dosta jeftino (pogotovu ako nađeš još par ljudi) tako da je moguće da ispadne jeftinije do Irkutska pa preko Mongolije. Što se vize za Mongoliju tiče, košta $50 i čeka se 4 dana, traje 30 dana. Ako imaš kinesku vizu ne treba ti pozivno pismo. Vize za kinu su jeftine, tipa $3.

Što se cene trajekta tiče, sećam se da sam video neke sumanute sume (od par stotina evra pa naviše recimo), nikakvu jeftinu varijantu nisam pronašao, što naravno ne znači da je nema. Ti svakako baci ovde molim te ako je pronađeš.

Obavezno javi iskustva sa putovanja! :D

Pozdrav!

Ja sam putovao transsibirskom Kazanj-Ekaterinburg (30 evra), Ekaterinburg-Novosibirsk (50 evra), Novosibirsk-Krasnojarsk (30 evra), Krasnojarsk-Irkutsk (25 evra). Od Irkutska sam stopirao do Ulan Udea, a iz Ulan Udea sam otisao za Mongoliju. Cela Monija moze da se predje sa 10 evra, karta za sedenje, ako hocete da lezite, duplo je skuplje. Od Irkutska do Vladivostoka, karta je 110 evra. Aleksandar Svetozarevic je toliko platio u suprotnom pravcu, verujem da je ista cena na tamo.

Karte sam uglavnom kupovao za naredna dva grada i 3-5 dana unapred.

Vidim da ovde mnogo planirate i mozgate. Nema tu mnogo matematike. Kupis kartu preko interneta ili odes u Moskvu i kupis kartu za par dana unapred, do tad obidjes Moskvu.

Cak i ne moras iz Moskve da krenes. Mozes do Belgoroda da odes, Samare, Kijeva, Minska, ima i odatle vozova za sve pravce prema Sibiru.

Ulan Ude nije malo mesto, ima pola miliona stanovnika.

Kartu mozes da kupis u bilo kom gradu, za bilo koj pravac. Moj savte je da koristis one crvene masine, ima neki deo na engleskom. Bolja varijanta negop da se kocite sa salterusama koje ne razumeju engleski, a i sve vidite crno na belo, sve polaske i sl.

Pozdrav.

Vidim da ovde mnogo planirate i mozgate. Nema tu mnogo matematike.

S obzirom na to da smo ograničeni novcem pametno je isplanirati i izmozgati tako da za novac koji imamo na raspolaganju prođemo što bolje, mislio sam da je to jasno :)

najbolje je da stopirate onda, karte samo kad bas mora i kad su bas jeftine ;)

tako se uvek najbolje prolazi...

po svemu do sad napisanom, cini me se da je najbolja varijanta od grada do grada kroz sibir, valjda nije preskup smestaj, do vladivostoka, kina, a onda ako se vraca istim putem preko mongolije nazad do irkutska pa do moskve il gde god ili na jug pa nazad preko indije i pakistana-avganistana (ko se snadje s vizama)

to mi je i bio prvi plan, ali verovatno jedino posetimlaos posto vidim da nema cimanja za vize tamo :D

Stopiranje bi bilo super, al nas ima četvorica pa je to već klimava rabota :)

• 2 weeks later...

Stopirajte u grupama po dvojica.

Eventualno mozete da isplanirate cene karata, nema potrebe da planirate kog datuma cete ici iz kog grada u koji, cene su bitne. Ako zelite da ustedite 2,5 evra po karti, nemojte da kupujete posteljinu. To vam uglavnom uvale na salteru ako ne naglasite da ne zelite, cak pokusaju i osiguranje da vam prodaju. Na automatima, samo stiklirato "NO" i redukuje se cena za posteljinu. Meni nije trebala jer sam imao vrecu za spavanje.

Ako vec zelite da prodjete jeftinije, nemojte ni da idete do Vladivostoka. Od Irkutska do Vladivostoka je 110 evra, to je ekvivalentno ceni od Moskve do Novosibirska. Bolje da se za taj novac vratite iz Irkutska preko Ufe, Celabinska, Samare, Minska, Kijeva do Beograda.

Vodite racuna da bez vize mozete da ostanete u Rusiji 30 dana. Nemojte kao ja da napravite gresku pa da placate penale kasnije (oko 65 evra). Ako ostajete duze od 30 dana, tamo negde kod Omska, predjite u Kazahstan na jedno popodne i vratite se u Omsk, on je ionako 50-tak kilometara od Kazahstana.

nixylive

Na odeljku za vize vidim da si mongolsku vizu vadio u konzulatu u Irkutsku. Da li je u praksi bilo sve kao što su ti rekli preko telefona, tj. koliko te je izašla viza, koliko dugo si je čekao, šta ti je trebalo od dokumenata. Da li znaš koje je radno vreme konzulata i da li je proverena informacija da je potrebno to pozivno pismo koje pominješ.

PS. Da li je neko probao da izvadi mongolsku vizu u ambasadi u Sofiji.

Moguće je i ovde izvaditi vizu za Mongoliju:

Mongolia Mongolian Embassy in Budapest, Hungary

Embassy of Mongolia in Budapest, Hungary

Mongol Nagyovetsege Bogar

Utica 14/c, Budapest,

Hungary 1022

City: Budapest

Phone: 0036-1-2124579

Fax: 0036-1-2125731

Email: [email protected]