Jump to content

Featured Replies

Posted

Поздрав свима,

Ово је тема за оне који планирају да путују у наведеном периоду у наведене земље.

За остале може да буде корисна информација да сам карту платио 650 евра (Београд-Доха-Бангкок) и то преко Катар Ервејза са којима сам већ летео и презадовољан сам.

Планирао сам да у периоду од 11/12/12-10/01/13 обиђем Сием Реп, Пном Пен и Sihanoukville (град на обали у Камбоџи) за које су ми другарице из Холандије рекле да је одличан. Поред Камбоџе, планирао сам и обилазак Јужног Вијетнама.

Планирао сам да цела та тура по Камбоџи и Вијетнаму траје десетак дана, како бих остатак времена провео на истоку Тајланда (Пукет, Пи Пи и Краби).

Уколико неко планира сличну туру, нека пише своје планове и  евентуална искуства. Такође, уколико неко путује сам/а као и ја, добра прилика за удруживање. :)

У случају да неко треба савете или искуства из Југоисточне Азије, може ми се обратити за искуства са Балија, Куала Лумпура, Сингапура, Бангкока, Ко Пан Гана - то је оно што сам до сада обишао.

Живели.

Pošto nemaš baš puno vremena, samo da ti dam savet. Planiraj tako da svako putovanje neće ići brže od 50 km/h, čak i ako te ubeđuju da će biti drugačije jer oni idu "auto putem" itd. Znači pogledaj gde ideš, recimo od Phnom Penha do Sajgona je 300 km, podeliš sa 50, treba ti minimum 6 sati. U Kambodži nije dobro da putuješ noću jer vozači voze veoma opasno, tako da je najbolje da ideš danju, što znači da ti ode pola dana (i više) samo na putovanje, a dan skoro uvek traje 12 sati (pošto su blizu ekvatora pa nemaju ono da su zimi dani kraći, leti duži). U Tajlandu imaš spavaće vozove ali uvek rezerviši nedelju dana unapred, inače će ti se desiti da nećeš naći slobodno mesto.

• Author

Да, да... Чуо сам за све то. Већи ми је проблем после да се вратим из Хо Ши Мина, сво то труцкање... А изашло би ме око 200 евра да летим директно до Пукета... Мислиш ли да вреди или да прескочим Вијентан и посветим се само Камбоџи?

Ne vredi, nemoj ići u Laos uopšte. Tamo busevi idu 10 km/h i sve je skuplje nego u susednim zemljama, a uz to je sve i lošijeg kvaliteta (hrana, sobe, internet). Najzanimljivija je poseta džungli ali da bi imao pravi doživljaj trebaće ti jedno 500 evra a možda i više za 2-3 dana koliko traje jedna takva tura. Za mene je Vijetnam bio ubedljivo najbolji doživljaj u regionu, cene, hrana, ljudi, kvalitet, sve je bilo bolje nego recimo u Tajlandu. No to je lični utisak... Tajland je sigurno bolje mesto za žurke, a Vijetnam je više za kuliranje.

Iz Ho Ši Mina se vraćaš odmah u Srbiju ili letiš za Puket, nisam razumeo? Mi smo leteli Qatarom od Ho Ši Mina do Budimpešte, preko Bangkoka i Dohe, bilo je prijatno putovanje, udobna sedišta, filmovi, muzika, igrice, a i hranu (hleb, kajgana, džem, sok) dobijaš džabe. Put je trajao valjda sve ukupno 18 sati i dobili smo hranu jedno 4-5 puta.

• Author

Летим Катаром из Београда за Бангкок, тако се и враћам. Мислио сам бусом од Бангока до Камбоџе, па после до Хо Ши Мина исто бусом.

У повратку капирам да бих се до јаја исцимао... Тако да капирам да је најбоља варијанта авион директно до Пукета, али нисам нашао ништа испод 200 јура што је мало скупо... А мало ми и цела та прича око Вијетнамске визе делује компликовано.

Vijetnamsku vizu mozes uzeti npr. u Phnom Penhu (mi smo je tamo uzeli). Ambasada se nalazi na najvecoj ulici u gradu, odes tamo prepodne, ispunis neki formular, das pasos i pare, i sutradan mozes da podignes vizu. Nije nista komplikovano, ne traze nikakve rezervacije hotela ili povratne karte, a i veoma su ljubazni.

A za avion proveri AirAsia, Tiger Air, Lion Air i ima jos jedan, mozda nadjes nesto ispod $100 za HCM-BKK.

• Author

Колико мислиш да је довољно дана да видим Сием Реп, Ангкор Ват и Хо Ши Мин? Мислиш да ми је довољно 7 дана ако то мало све убрзам?

Pa ne znam. Mi smo u Angkoru proveli 5 dana i kupili onu kartu za 3 dana, i nismo uspeli sve da obidjemo. Ali nas i interesuju takve stvari. Od svih ljudi koji smo sreli samo je jedan Englez rekao da je bio tamo tri dana, svi drugi su rekli da je dovoljan 1 dan. Ako budes isao samo na jedan dan onda obavezno iznajmi tuk-tuk da te covek provoza jer je ogroman kompleks (recimo da je velik kao pola Novog Sada).

U Siam Reapu inace nema nista zanimljivo, to je tipican turisticki gradic sa hotelima, restoranima, pijacama i pijanim turistima. Hrana je prilicno dobra i dobijas velike porcije.

U Phnom Penhu opet nema nista zanimljivo osim onog zatvora Crvenih Kmera, meni se to licno nije dopalo. Nisam bio u Ausvicu ali rekao bih da ostavlja isti utisak. Znaci u Phnom Penhu sredi vizu i obidji jos i pijacu, kupi njihov cuveni biber itd.

U Ho Chi Minhu opet nema sta da se vidi. Imas onu bivsu predsednicu palatu koja je prilicno dosadna, i cini mi se da je to to. Ono sto je zanimljivo tamo je da sednes napolje za stolom, kupis neko pivo za sitne pare, narucis jelo od bakice preko puta, i kuliras, upoznas ljude za susednim stolom, teras prosjake od sebe itd. U Vijetnamu ako zelis da vidis turisticke atrakcije onda moras da odes na druga mesta, recimo tu je Nha Trang koja ima predivnu pescanu plazu, blizu je i pustinja kod Mui Ne, odes tamo i osecas se ko u Libiji, i ima jos nekih takvih atrakcija.

Pa racunaj jos 1 dan Siam Reap-Phnom Penh, 1 dan Phnom Penh-Ho Chi Ming, tako da onda imas jos 5 dana. Moguce je sve to da obidjes za 7 dana ali neces se dovoljno uziveti.

Pa ne znam. Mi smo u Angkoru proveli 5 dana i kupili onu kartu za 3 dana, i nismo uspeli sve da obidjemo. Ali nas i interesuju takve stvari. Od svih ljudi koji smo sreli samo je jedan Englez rekao da je bio tamo tri dana, svi drugi su rekli da je dovoljan 1 dan. Ako budes isao samo na jedan dan onda obavezno iznajmi tuk-tuk da te covek provoza jer je ogroman kompleks (recimo da je velik kao pola Novog Sada).

Ja sam tuk-tukom obisao manje-vise sve hramove u Angkoru (big circle) u jednom danu. Naredni dan sam ostao u Siem Reapu, blejao po kaficima i restoranim. Iako me arhitektura i istorija interesuje, posle tog prvog dana bio sam totalno prezasicen. Ali ako imas energije podji do Koh Ker-a i Beng Mealea-a, mislim da njih vredi videti. Oni su u prasumi, van glavnog kompleksa i nisu ukljuceni u kartu. Trebace ti vozac da te odvede tamo.

Uh, bog te, pa jel ima tamo igde ista zanimljivo?!? Kako si krenuo..

:D

Ne znam iz prve ruke ali na osnovu par filmova koji su tamo snimljeni i iz prica prijatelja koji su bili ja mislim da bi meni bilo vrlo zanimljivo u Sajgonu, cak sam i razmisljao da organizujem neki duzi boravak tamo uz neki rad.

Ocigledno da razlicite ljude zainteresuju razlicite stvari, tako da ne bih bas nekome nepoznatom sa foruma tako kategoricno savetovao, tipa  "nemoj uopste da ides tamo i tamo"

Sa druge strane, hvala na zaista korisnim savetima u vezi logistike, hrane itd.

(da ne ispadnem skroz nadzak-baba..)

:D

Ne znam iz prve ruke ali na osnovu par filmova koji su tamo snimljeni i iz prica prijatelja koji su bili ja mislim da bi meni bilo vrlo zanimljivo u Sajgonu, cak sam i razmisljao da organizujem neki duzi boravak tamo uz neki rad.

Ocigledno da razlicite ljude zainteresuju razlicite stvari, tako da ne bih bas nekome nepoznatom sa foruma tako kategoricno savetovao, tipa  "nemoj uopste da ides tamo i tamo"

Sa druge strane, hvala na zaista korisnim savetima u vezi logistike, hrane itd.

(da ne ispadnem skroz nadzak-baba..)

hm, pa provalis iz komentara sta se kome svidja i u kom je fazonu osoba koja ti daje savet, i onda shodno tome postupis, ukoliko imas slicna, razlicita ili delimicno zajednicka interesovanja sa savetodavcem.naravno da ce ti ljudi davati svoje subjektivne savete, pa u suprotnom zasto i pitas, idi na turisticke kataloge i to je to... :LOLLL:...

ja bih npr. imao poprilicno drugacije savete,ali negde i slicne, sa chabom , ali  sam srecan zbog cinjenice da ljudi trose svoje vreme na komentare da bi nekome bar malo pomogli u nekim odlukama....dosta ljudi bi ti svoje usluge lepo naplatili..ili ti nista ne bi rekli..

poz

• Author

Доста људи које сам зимус упознао на Балију је одушевљено Камбоџом и Вијетнамом.  Зато сам и решио тамо да идем. Капирао сам да поред Анкор Вата у Камбоџи нема нешто много да се види, већ да су доживљаји углавном везани за атмосферу, људе евентуално храну. Причао ми један Чех да је јео тарантуле у Сием Репу.

Оно што би мене могло да смори у Камбоџи/Вијетнаму је невиђена сиротиња и деца која просе на све стране, капирам да бих им све паре дао.

Али капирам да би све то требало доживети пре сатирања на Тајланду.

chaba и остали, хвала на инфо.

• Author

Доста људи које сам зимус упознао на Балију је одушевљено Камбоџом и Вијетнамом.  Зато сам и решио тамо да идем. Капирао сам да поред Анкор Вата у Камбоџи нема нешто много да се види, већ да су доживљаји углавном везани за атмосферу, људе евентуално храну. Причао ми један Чех да је јео тарантуле у Сием Репу.

Оно што би мене могло да смори у Камбоџи/Вијетнаму је невиђена сиротиња и деца која просе на све стране, капирам да бих им све паре дао.

Волео би да видим како, тј. колико би људи наплатили за давање неке информације/савета.  :?

Uh možda sam se pogrešno izrazio. Meni je tamo bilo preterano, u Vijetnamu sam proveo mesec i po a u Sajgonu oko dve nedelje, baš zato što mi je bilo lepo. Samo kažem, nema tamo takvih klasičnih turističkih atrakcija tipa piramide u Gizi, nego se sve svodi na interakciju sa ljudima, istraživanju skrivenih sokaka i kuliranju, a to sve traje. A pošto ti nemaš puno vremena onda ne znam koliko će se tebi sve to dopasti.

A da, što se sirotinje tiče, nije toliko strašno koliko pričaju ljudi.

• Author

Капирам да би у том случају можда било мудро да прескочим Вијетнам и посветим се Камбоџи... То су ми рекле и неке Холанђанке - да ми за Вијетнам треба месец дана, толико су и оне остале :)

Волео би да видим како, тј. колико би људи наплатили за давање неке информације/савета.  :?

pa tako sto bi ti ponudili organizaciju puta...

btw, bali je prilicno razlicita i atmosfera i kultura od onoga sto ces sad doziveti, bilo u kambodzi, tajlandu ili vijetnamu ( sem ukoliko ne zelis da ides na puket ili pataju na thaiju, tamo je turizam slican onom na baliju)

позз свима

колики ти буџет треба за ову акцију, поред  карте, колико сам чуо тамо су цене далеко ниже него овде у европи?

• Author

Па неко ко тражи организацију пута не би информације тражио на форуму него би отишао у агенцију.

• Author

позз свима

колики ти буџет треба за ову акцију, поред  карте, колико сам чуо тамо су цене далеко ниже него овде у европи?

зависи од тога колико остајеш и колико си захтеван у смислу смештаја итд. - ја сам планирам да за месец дана потрошим 1200-1500 евра (хотели+трансфери+храна+изласци).

То све може и мање. Упознао сам рибу на Тајланду која је пре тога путовала три месеца по региону и потрошила 1000 долара (иако ми и даље није јасно како је то успела).

Nas dvoje (zena i ja) smo trosili oko 1000 evra na mesec, ukljucujuci hranu, prevoz, vize i sve ostalo. Znaci do je 500 po osobi. Ali zato nismo otisli na neke skupe a zanimljive programe, npr. na Gibbon experience u Laosu :(

• 2 weeks later...

Mi smo u tom regionu od 5.12. pa se mozda negde sretnemo ;) Thai, Malaysia, Cambodia, Laos & Vietnam 3 meseca ;)

позз свима

naravno da zavisi od tvojeg stila ponasanja i zelja, ali ne racunajuci avionsku kartu, mozes da prodjes sa 600 evra za mesec dana, sto ukljucuje klopu 3 puta dnevno, izlaske svako vece, iznajmljivanje skutera, benzin, jeftiniji smestaj,ostanak npr 4. dana u bankoku, a ostatak na moru, ili severu.......i naravno, prevoz do tih destinacija iz bankoka, i nazad...za te pare ne bi mogao mnogo da se setas po tajlandu, i okolini, jer je prevoz ipak svuda velika stavka ( mada je u ovim krajevima prilicno jeftin), i ne bi mogao mnogo da ides na neke skuplje ekskurzije, ronjenje itd..ali nesto osnovno, tipa masaze svaki drugi , treci  dan, neke krace ekskurzije ulaze u ovu cenu....

Eh sad ja ne znam kako vi tako sjajno provodite za 20 eur dnevno ... combo meal u Mcdonalds-u ti je 120 thb (3 eur), isto tako curry+sok u nekom jeftinijem restoranu. Za 600 eur mesecno mozes da spavas u budzet smestaju (10 eur/dan) i jedes 3 pute dnevno. Ako ces jos da izlazis (pivo 100-120 thb u klubovima u bkk, 60 thb u beach barovima), iznajmljujes skuter, masazu, ulaznice za palate/hramove, ekskurzije ... rekao bih 1000 eur mesecno minimum