Jump to content

Srbija-Makedonija-Albanija-Grcka-Bugarska-Turska-Iran-Sirija-Libanon-Jordan-Izra

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima na grupi i hvala vam sto postojite  :)

Ovako. Upravo sam zavrsio fakultet i odlucio sam "malo" da odem u podrucja koja su me uvijek privlacila (bliski istok) a usput bih i  obisao susjedne zemlje u kojima nisam nikada bio. Surfao sam po vasem forumu i naletio na mnogo vrijednih informacija. Imam namjeru da se prvo dobro informiram i sve dobro proucim nakon cega bih poceo da skupljam svu potrebnu robu, alate i slicno. No, prije svega toga, volio bih da mi netko kaze da li je za ovaj put (koji bih volio da traje od 60-90 dana) dovoljno 1500 eura?

Nemam namjeru da trosim i rasipam pare nego da se sa prijateljem vozim busevima, vlakovima, stopom, ponekad odmaram i vani u prirodi, u jefitnim hostelima i slicno i jedem osnovne namirnice (nista snobovski)  ;).

Razmisljam da krenem polovicom 3 mjeseca pa sve do kraja petog.

Unaprijed vam hvala i pozdrav.

• Author

Razmisljam nesto. Mozda je bolja varijanta Srbija-Turska-Iran-Turska-Sirija-Libanon-Izrael-Jordan...  :)

Избор дестинација ти је веома добар. Увек сам тврдио да је много лепше и занимљивије путовати по блиском истоку него по западу. Не знам да ли си упознат али уколико посетиш Израел никако не можеш назад преко Сирије већ ћеш морати авионом. Ово ће ти бити велики новчани издатак. Друга ствар је тренутна ситуација у Сирији. Заиста не знам колико је паметно шеткати се тамо сад. Не кажем да ће ти неко прићи и убити те већ је могуће да се нађеш близу неке експлозије или у пушкарању између две стране. Ако се и одлучиш за Сирију ја бих избацио Израел и убацио Иран или Грузију и Јерменију. Можда ти је и боља ова друга путања што си написао.

Што се тиче буџета може а и не мора да буде довољан. Све зависи од твојих прохтева али дефинитивно ћеш морати да штедиш. На пример, ако си већ у могућности узми јефтинију аутобуску компанију, исту храну на улици можеш наћи и веома јефтино и по неколико пута већој цени, ценкај се кад купујеш нешто... Мало по мало и на крају уштеда није занемарљива.

• Author

Dobra vecer miloica i hvala.

Da, cini mi se da je bolja ova druga putanja (balkan mozda ostavim za neki drugi put) a i sam sam uvidio (kroz pretragu) kako je trenutno bolje ne imati izraelski pecat u pasosu, tako da Izrael otpada.  :D

Druga stvar, zbog situacije u Siriji (a mio mi je zivot), ne znam kako da iz Irana/Turske dodjem u Jordan i Libanon a volio bi ih posjetiti. Ima li netko savjet?

Trenutno se mislim ovako: Srbija-Turska-Armenija-Azerbejdjan(mozda)-Iran-Turska-Libanon(kako?)-Jordan(kako?)

Pozdrav!  :mah:

Не можеш ни из Турске у Јерменију јер ове две земље немају дипломатске односе. ;) Једино преко Грузије или Ирана. Погледај има ли неки трајект за Либан са Кипра. Иначе, Грузија и Јерменија су скупље опције од Сирије и Јордана само да знаш. За Азербејџан ти треба виза и кошта 65 евра. Чак и да не одеш у Сирију, Либан и Јордан Турска је толико велика и занимљива да комотно можеш остати месец дана. Иран исто тако. Ја ћу следеће године вероватно у Иран.

• Author

I pretpostavljao sam, zbog armenskog problema u turskoj, da postoji mogucnost da ce biti tesko doci u Armeniju kroz Tursku. Dakle, Armeniju i Gruziju kao i Azerbejdjan otpadaju (a to cemo jedno trecom prilikom  ;)).

Ne pratim ratna desavanja u Siriji (znam da je Damask u uzasnom stanju) ali kakva je mogucnost da se samo prodje kroz Siriju prema Libanonu i Jordanu; dakle bez zadrzavanja?

Čak i da uđeš u Siriju, nisam siguran je li granica sa Libanonom otvorena i bi li te pustili. Sa Cipra nema trajekt, nedavno sam to provjeravao.

• Author

Čak i da uđeš u Siriju, nisam siguran je li granica sa Libanonom otvorena i bi li te pustili.

Mislis zbog trenutne ratne situacije?

Lepo je što želiš da posetiš sve ovo ali nemoj tako odmah sve. Kao prvo 60-90 dana nije dovoljno da obiđeš navedene zemlje a kao drugo zašto bi pobogu išao u Siriju ili Lebanon gde je trenutno ratno stanje?

U Turskoj komotno možeš provesti mesec dana (i više), tamo ima toliko toga da se vidi, samo istraži malo. Mi smo bili mesec dana u Turskoj, u proseku smo proveli na jednoj lokaciji 3 dana, i kad smo napustili zemlju bilo nam je žao što nismo sve videli.

U Iranu nisam bio ali ako budeš imao sreće da dobiješ vizu, onda opet mesec dana neće biti dovoljno pošto je to ogromna zemlja i ima gomilu stvari za videti. A planiraj i šta ćeš raditi ako ne dobiješ vizu.

Za Jordan je dovoljno nedelju dana, ali ne znam kako ćeš tamo otići jer ne možeš preko Sirije.

Savetujem ti prvo do odeš u Tursku, provedi tamo mesec dana ili više, a krajnja destinacija nek ti bude grad Trabzon. Tamo je iranski konzulat i kažu da možeš bez problema dobiti vizu. Ako je dobiješ, onda idi preko Gruzije i Azerbejdžana do Irana, i to je to. Sve ukupno trebaće ti jedno 90 dana samo za ove zemlje.

Uzgred, i Hrvatska i BiH (ne znam odakle si) su u povlascenoj grupi za dobijanje iranske vize, za razliku od Srbije, tako da ce ti verovatno biti mnogo lakse da to sredis nego vecini nas sa foruma. Samo se raspitaj sta ti tacno treba.

Ako te ne interesuje Kavkaz, moze se i direktno iz Turske u Iran, mada je ta voznja kroz Gruziju i Jermeniju stvarno lepa, cak i da se nigde ne zaustavljas (sto bi takodje bilo steta, posto je Tbilisi zaista fascinantan grad)

• Author

Hvala na iscrpnim informacijama.  :)

Iz Hrvatske sam btw, tako da nece biti problema sa dobijanjem vize ali na kraju ispada da je najbolje ovo putovanje smanjiti i orijentirati se na jednu drzavu pa onda korak po korak. Nista, za sada cemo ili Tursku ili Iran po mjesec dana.

Dal' da sada smanjim i naslov teme ili da da ostane status quo?  ;)

Pozdrav!

Mozes ovako: Bugarska(Grcka)-turska-Gruzija-Armenija-Iran-Turska-(xxxxx)avion-Jordan-Lebanon(Izrael)..Sirija ratno stanje..prekid rute..

Hvala na iscrpnim informacijama.  :)

Iz Hrvatske sam btw, tako da nece biti problema sa dobijanjem vize ali na kraju ispada da je najbolje ovo putovanje smanjiti i orijentirati se na jednu drzavu pa onda korak po korak. Nista, za sada cemo ili Tursku ili Iran po mjesec dana.

Dal' da sada smanjim i naslov teme ili da da ostane status quo?  ;)

Pozdrav!

U tom slucaju ja bih na tvom mestu radije u Iran, pre nego sto se nesto zakuva pa da ne moze uopste da se udje.

Moja devojka ide sledece nedelje, kaze da je i dalje dosta ok situacija ali da se nikad ne zna.

Eto, na primer, Siriju si vec propustio (ne bih da ovim nacinjem politicke rasprave, ali mislim da je svima jasno da tamo jos dugo nece moci normalno da se zivi/putuje, koji god scenario da se ostvari..)

• Author

U tom slucaju ja bih na tvom mestu radije u Iran, pre nego sto se nesto zakuva pa da ne moze uopste da se udje.

Moja devojka ide sledece nedelje, kaze da je i dalje dosta ok situacija ali da se nikad ne zna.

Eto, na primer, Siriju si vec propustio (ne bih da ovim nacinjem politicke rasprave, ali mislim da je svima jasno da tamo jos dugo nece moci normalno da se zivi/putuje, koji god scenario da se ostvari..)

Da. Bas htjedoh da postavim pitanje o sigurnosti putovanja u Iran samo proljece sljedece godine je daleko za bilo kakvo prognoziranje. Ah...

U Iranu je svako proleće rizično već prethodnih 5 godina, uvek se govori da će biti rata, tako da najbolje što možeš učiniti je da odeš što pre pa da se više ne sekiraš  ;D

Inače nešto mislim da sledeće godine neće biti rata, pošto će u Americi biti izbori a Obama ne želi rat jer će to pomoći Republikancima. A Izrael verovatno neće sam krenuti u pohod, a čak i da krene njihov napad neće biti toliko razoran, pošto će verovatno napasti samo nuklearna postrojenja na jugu. Tako da, mislim da si sledeće godine siguran!

• Author
Inače nešto mislim da sledeće godine neće biti rata, pošto će u Americi biti izbori a Obama ne želi rat jer će to pomoći Republikancima. A Izrael verovatno neće sam krenuti u pohod, a čak i da krene njihov napad neće biti toliko razoran, pošto će verovatno napasti samo nuklearna postrojenja na jugu. Tako da, mislim da si sledeće godine siguran!

Jupiiiii!  :dance:

Izbori su 6. novembra 2012.

Nisam prorok ali mislim da će posle toga doći do napada na iranska nuklearna postrojenja.

A šta će biti posle, ko preživi pričaće.