Jump to content

Featured Replies

Posted

Kako vec neko vreme razmisljam o "ozbiljnoj" pustolovini...

Tako resih da podelim "slatke muke" sa vama... Ipak mi je bitno iskustvo i savetih svih vas...

Interesuje me koliko je realno da obidjem Tajland, Vijetnam, Kambodzu, Laos, Maleziju i Indoneziju, kako sam mislio da za svaku zemlju izdvojim po oko mesec dana...

Kao prvo me interesuje, kada je najbolje vreme da se krene?! Ja sam razmisljao da to bude Februar ili Mart?

Kao drugo, iz koje drzave je najbolje da krene, da ne bih bas pravio krugove  :)

I naravno, ono poslednje, to je prevoz, u svakom slucaju bih avionom do prve drzave pa bih verovatno posle lokalcima nastavljao dalje, sem naravno ako neko nema sugestiju...

Inace se upustam sam u ovu pustolovinu, ako ima jos "ludaka" zainteresovanih za ovakvu pustolovinu, neka pisu... Naravno da je sve fleksibilno, i ko zna da li ce se na kraju pustolovina zavrstiti na svih 6 drzava ili ne.. Sve moze da se resava u hodu :)

Hvala svima na svakom info-u, svaki predlog je vise nego DOBRO DOSAO :)

Мој предлог је да кренеш од Балија. То ти је обавезна, а најдаља дестинација. Важна ствар - имаш лет из Бг за преседањем у Дохи (Катар Ервејз).

Mi smo obisli ove zemlje koje si ti naveo (plus Singapur). Krenuli smo u martu, iz Malezije, i bilo je prevruce jedno 2 nedelje, nakon toga smo se valjda vec navikli na vreme. U maju pocinje kisna sezona u Tajlandu, Kambodzi, Vijetnamu, sto moze malo da pokvari iskustvo ali nista strasno. U Laosu zatvaraju puteve zbog odrona, npr. mi smo hteli da idemo u jedno mesto i rekli su nam da je nemoguce, put je zatvoren (teoretski jeste moguce, samo ides lokalnim busevima i postoji velik rizik da bus sklizne sa planine). Tako da racunaj da je Laos najbolje obici pre maja (a u aprilu su temperature iznad 40 stepeni, mada to nije problem kad se jedno naviknes).

Dakle, moj savet ti je da planiras put tako da minimiziras uticaj vremena. Najlepse je valjda u decembru i januaru, ali posto ti ides kasnije, onda barem pokusaj da izbegnes najgore.

• Author

Toga sam se i najvise plasio, vremenskih uslova, znaci treba iskoristiti sve sto moze u Martu i Aprila, pre sezone kisa?!

Je l' sezona "splasne" kada je kisna sezona ili?

Ili da skratim putovanja na 2, 3 meseca pa barem da uhvatim svuda lepog vremena?

Hvala vam :)

Po mom iskustvu je "lose" samo u Laosu, zbog tih puteva, ali inace nije strasno. Obicno pada jaka kisa jedno 15 minuta a onda prestane, pa nakon 2 sata opet. Tokom tih 15 minuta ti se negde zavuces, popijes pivce, pa nastavis. Temperatura nikad ne pada ispod 30 stepeni tako da nemas neke velike sanse da se prehladis, a naravno kupi i jedan veliki kisobran za svaki slucaj.

Imas i razlicite mikroklime, npr. u Vijetnamu imas pustinju, tamo ocigledno nece pasti kisa.

Ja sam isto pred put mislio da cu sve strpati u 2-3 meseca ali kad stignes tamo shvatices da to nije moguce. Mozda planiraj Tajland u martu, Laos u aprilu, onda idi malo u Indoneziju i Maleziju posto valjda u maju tamo pocinje suva sezona, a onda se kasnije vrati u Vijetnam i Kambodzu, malo pokisnes ali nece ti biti nista :)

da sam na tvom mestu, krenuo bih u januaru, ako ne mozes pocetkom, onda barem sredinom...

u indoneziji je kisna sezona, i to bas pada, sve do maja, tako da bi nju trebalo da ostavis za kraj...takodje, severni vijetnam zna da bude hladan do februara....

oko bih hteo da mi uvek bude lepo vreme, suncano itd. onda bih isao ovom marsrutom-

krenuo od kambodze, onda otisao uz mekong do laosa, to dvoje zavrsio do pocetka  marta, onda iz laosa usao u severni vijetnam i lagano se spustao do dole, provozao se kroz juznu kambodzu do tajlanda, i stigao krajem marta- pocetkom aprila, onda se spustio do malezije krajem aprila , poc. maja, i ispicio za indoneziju...

e sad, pazi, indonezija je ogromna zemlja, jako sarolika i razlicita, tako da za nju svakako treba daleko vise vremena nego za malezuju npr...takodje, manje vremena treba za kambodzu i laos, nego tajland ili vijetnam npr...

u sv. slucaju, sumatra, borneo, java, molucka ostrva, bar ona blizu sulavesija, i dole onda bali, gili ostrva, lombok, flores, a ako imas kinte obavezno komodo i irijan djaja ( to je odmah pored nove gvineje)..ovo poslednje je dosta skupo, ali neverovatno..tamo treba otici i doziveti pravo jedinstvo sa Zemljom...ako te zanima detaljnije indonezija, javi mi se da ti dam neke ideje i adrese, cisto zato sto je indonezija slabo turisticki posecena i uopste opisana po netu, tako da ljudi ni nemaju pojma sta sve tamo ima..o njoj najbolje mozes da cujes od lokalaca i indonezana koji putuju po svojoj zemlji, a njih naravno sreces tek kad odes u tu prelepu zemlju...

sto se tice letova, nebitno je odakle kreces, jer gdegod da stignes iz evrope, mozes sa azijskim low-costovima da se prebacis u susednu zemlju za vrlo male pare...tako da, leti do tamo dokle nadjes najjeftiniju kartu iz evrope...takodje, da te podsetim, od svih ovih zemalja, jedino malezija ne daje multy ulaske za srpske pasose, cak ni 2, samo single, a takodje poprilicno drkaju za papire( i u ambasadama i konzulatima bilo gde u aziji), tako da to obavezno ukomponujes u put ako ces ici vise puta kroz maleziju...ja sam cekao nekoliko puta i po nedelju dana da mi urade pasos, iako sam imao sve papire, bukvalno te blokiraju u tom mestu gde si, drze ti pasos kod njih ne mozes nista da uradis drugo, bez dokumenata...ostale vize se opusteno dobijaju..indonezansku bi ti preporucio da uzmes tamo, cena je ista kao i ovde, a bukvalno ne traze nista od papira...kambodzanska i laos na granici, vijetnamsku je do skora bilo moguce uzeti online, ako ulazis u vijetnam avionom...i sam sam je jednom tako izvadio, i sve je bilo ok..sad sam nesto cuo da to vise ne ide tako, al raspitaj se....takodje, moze da se izvadi u svim ambasadama i konzulatima i tamo, i u bugarskoj, takodje nista od papira, a posebno su ljubazni prema nama( to bas i nije slucaj sa drugima, kao sto sam video dok sam blejao po ambasadi heheh), samo im pomeni tita i komunizam, i dace ti odma vizu bez i cekanja( negde se ceka 2 dana)..tajlandsku uzmi kod mirka u zagrebu, na 2 ulaska, traje 6 meseci, tako da ne moras da se posle smaras s tim...

ma bice ti super...samo ako ikako mozes, pomeri put za malo unapred, baar poc. februara da si tamo...

Ja sam putovao ovako: Tajland, Malezija, Singapur, Vijetnam (samo juzni deo), Kambodza, Laos, Tajland u periodu od 27. oktobra do 11. januara.

Svuda sam imao lepo vreme, jedino je bila kisna sezona u Maleziji (Kuala Lumpur, ne i na ostrvu Langkavi) sredinom novembra i u Singapuru je bilo kisno. U Kuala Lumpuru je kisa padala oko 6-7 sati i to pocne u 2 popodne pa do 9 uvece, grmi, seva, bas nije za setnju. Ne znam kakve su kise u Laosu i na Tajlandu kad je kisna sezona.

Moj predlog ti je da krenes u novembru ili decembru i da do kraja marta obidjes Tajland, Kambodzu, Laos i juzni i srednji deo Vijetnama. Ne znam kad prestaje kisna sezona u Maleziji, mada kazu da tamo nikad nije suvo, samo se razlikuje da li pada manje ili vise kise. Pogledaj i sam na wikipediji pa ces videti koliko kise pada svakog meseca.

• 5 weeks later...

Koji su vam predlozi za kretanje iz Kambodze?Laos ili Vijetnam? krajnja destinacija je Bangkok.

Preko low cost-a sam nasla jedino povoljnu kartu iz Ho Chi Minh-a za Bangkok,pa sam kapirala da je mozda najbolje ici prvo za Laos,pa onda za Vijetnam i odatle leteti za Tajland.Ima li neko bolji predlog?

Koji su vam predlozi za kretanje iz Kambodze?Laos ili Vijetnam? krajnja destinacija je Bangkok.

Preko low cost-a sam nasla jedino povoljnu kartu iz Ho Chi Minh-a za Bangkok,pa sam kapirala da je mozda najbolje ici prvo za Laos,pa onda za Vijetnam i odatle leteti za Tajland.Ima li neko bolji predlog?

pa zavisi gde bi sve zelela da odes u tim drzavama..ali mislim da je bolji put da se ide iz kambodze za vijetnam, penje od juga ka severu, onda se predje u laos, i kad se spusti do glavnog grada vientiena, odatle se samo predje granica, u susedni udon thani na tajlandu, odakle je jako jeftina karta do bankoka ( jer su unutardrzavne), a od vientiena do udon thanija nema vise od par sati busom...u ovoj varijanti ce ti verovatno biti 4000 ostrva van rute u laosu, ali je put od kambodze ka laosu dosta zeznutiji...

U planu mi je zadnjih mesec dana puta (i to je ceo februar) za Laos i Vietnam. Gde ostati duze? Ja sam za Vietnam ali zbog savrseno sporog transfera na Laosu mislim da nije moguce tamo ostati manje od 2 nedelje.  :?

pa zavisi gde bi sve zelela da odes u tim drzavama..ali mislim da je bolji put da se ide iz kambodze za vijetnam, penje od juga ka severu, onda se predje u laos, i kad se spusti do glavnog grada vientiena, odatle se samo predje granica, u susedni udon thani na tajlandu, odakle je jako jeftina karta do bankoka ( jer su unutardrzavne), a od vientiena do udon thanija nema vise od par sati busom...u ovoj varijanti ce ti verovatno biti 4000 ostrva van rute u laosu, ali je put od kambodze ka laosu dosta zeznutiji...

Uf, 4000 ostrva mi je u igri..znaci,bice zeznuto:)

To znaci put za Pakse,pa Vientiane,Luang Prabang, pa za Vijetnam sa severa na jug..ohooho..let the force be with them with low speed minivan:)