Jump to content

Featured Replies

Posted

Vidim da se često upoređuju Filipini sa Tajlandom...

Jel može neki kratki rezime,subjektivan,praktičan kakav god za ove dve destinacije,ako mogu tako da se izrazim za i protiv? :roll:

Mada bi bilo zanimljivo čuti i za sve ostale tropske destinacije Maldivi,Karibi,Bali,Tahiti,itd...

• 8 years later...
On 10/7/2012 at 4:03 PM, Leda said:

Vidim da se često upoređuju Filipini sa Tajlandom...

Jel može neki kratki rezime,subjektivan,praktičan kakav god za ove dve destinacije,ako mogu tako da se izrazim za i protiv? :roll:

Mada bi bilo zanimljivo čuti i za sve ostale tropske destinacije Maldivi,Karibi,Bali,Tahiti,itd...

Nemam za i protiv listu za navedene zemlje, ali evo par crtica šta je očigledno isto i/ili različito za Tajland i Filipine.

Obe zemlje imaju predivne plaže, sitan gotovo beli pesak i lepo plavo more u svim nijansama. Obe imaju gomilu ostrva i ostrvaca, nekih izuzetno poznatih i prenatrpanih turistima, ali i onih manje popularnih na kojima čovek može naći svoj mir. Obe imaju zanimljive destinacije za ronjenje i oko nekih ostrva izuzetno bogat životinjski svet. Negde su u rangu po skupoći/jeftinoći i po razvijenosti i infrastrukturi.

Tajland je daleko kulturološki egzotičniji. Budizam je tamo dominantan kao religija (i životna filozofija), pa se čoveku sve to čini daleko egzotičnije, nego katolički Filipini. Filipini su na neki način i daleko "suroviji" i "siroviji". Tajland se čini opušteniji. Mada ovo opet zavisi, da li si na glavnom ostrvu na Filipina, kopnenom delu Tajlanda ili nekim malenim ostrvcima.

Bali je sličniji Tajlandu po tom egzotika delu, mada tamo dominira hinduizam. Plaže su surferske, ne plivačke. Ima puno belaca hipstera koji su tamo trajno naseljeni i čini mi se najmanje dodira imaš sa lokalnim životom.

Tahiti i Maldivi. Nisam bila ni na jednim ali sam istraživala oba kao potencijalne destinacije, a putovala sam po nekim drugim pacifičkim ostrvskim državama pa sam imala referencu šta hoću tj. šta mi se sviđa. E sad, sam Tahiti sam manje "zagledala" jer je glavno ostrvo Francuske Polinezije, privlačila su me neka druga. Ali koliko sam gledala, ostrva su brdovita, zelena, plaže lepe, laguna i koralnih grebena koliko hoćeš, raj za ronjenje.

Maldivi su ravni, dakle ništa od penjanja uz brda i lepih pogleda/vidikovaca. Koliko sam shvatila koncept, puno je mini ostrva na kojima postoji samo jedan hotel, većina preterano luksuznih. Nisam baš sigurna šta mislim o tom konceptu. Opet, gledala sam i neka ostrva gde ima lokalaca i privatnog, skromnijeg smeštaja, ali ni to me baš sve nije oduševilo. I tamo doduše deluje kao da je raj za ronjenje, ali sem toga ništa me preterano nije privuklo.

Teško je uopštavati a ne zapadati u zamku stereotipa.

Ako si bila na nekoj od egzotičnih destinacija koja ti se dopala i znaš šta ti se na istoj dopalo, a šta ne, lakše bi bilo preporučiti slično ili drugačije iskustvo....

Hahahahahahaha :LOLLL:

Sad vidim da sam odgovorila na post iz 2012.!!! :dance:

• 1 month later...

Poslednja aktivna tema o Tajlandu, pa hajde ovde. 

Ti si je obnovila nakon 9 godina, nisam ja kriv  ?

Kome nedostaje Ko Phangan, evo uživo, nekoliko kamera koje rotiraju. Čudno je videtii ovako prazne ulice. 

Meni nedostaje, bio sam 6 godina za redom na(u?) Tajlandu i 2021 prvi put nisam otišao 

https://www.youtube.com/watch?v=TsXvXOdQIzs

Edited by samsung

6 hours ago, samsung said:

Poslednja aktivna tema o Tajlandu, pa hajde ovde. 

Ti si je obnovila nakon 9 godina, nisam ja kriv  ?

Kome nedostaje Ko Phangan, evo uživo, nekoliko kamera koje rotiraju. Čudno je videtii ovako prazne ulice. 

Meni nedostaje, bio sam 6 godina za redom na(u?) Tajlandu i 2021 prvi put nisam otišao 

https://www.youtube.com/watch?v=TsXvXOdQIzs

hahaha haad rin dead .....mada, kad nije full moon, u nekom monsunskom periodu je slicno ovako muerto....ali tongsala :) ...haos

15 godina , uz 2 preskocene,  i sad vec 2 godine pauze....jadva cekam nazad, bice valjda ove zime/proleca, vec je prayut najavio :) 

Bukvalno svaki svetski putnik sa kojim sam pričao je svrstavao Tajland u sam vrh onoga gde je bio, ako vec nije bio na prvom mestu. Reč je o ljudima koji su prešli planetu uzduž i popreko. A eto sada vidimo ovde dva forumasa koji su godinama, iz godine u godinu išli na Tajland redovno. Nema mnogo takvih mesta, to treba da se iskusi, nema druge. @ppetrovic Naravno i sebe svrstavam u tu grupu mada se ja ne računam zbog Thai partnerke.

Edited by noskich

• 1 month later...

Zvanični uslovi za ulazak na Thailand :  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2206023/rules-for-travellers-clarified 

Užas prilično ? 

Par bisera:

They also need to download and register with the Mor Chana application. The app will require them to evaluate their health condition daily while in Thailand.

From the airport to the hotel, they must travel in SHA+ vehicles, not in a normal taxi.

"They must travel via a sealed route from the airport to the hotel," Mr Naurechai said. 

4 hours ago, samsung said:

Zvanični uslovi za ulazak na Thailand :  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2206023/rules-for-travellers-clarified 

Užas prilično ? 

Par bisera:

They also need to download and register with the Mor Chana application. The app will require them to evaluate their health condition daily while in Thailand.

From the airport to the hotel, they must travel in SHA+ vehicles, not in a normal taxi.

"They must travel via a sealed route from the airport to the hotel," Mr Naurechai said. 

bruh

Preterujes, uslovi su prilicno fleksibilni. Za vakcinisane iz 46 zemalja samo jedna noc u SHA+ hotelu, to je nista. Za vakcinisane iz ostalih zemalja 7 dana u SHA+ hotelima u "sandbox" regionima koji i jesu najpopularniji. Pri cemu imas da proberes i ti SHA+ hoteli nisu nesto posebno skuplji od obicnih hotela, na primer: https://www.agoda.com/en-gb/the-rubber-hotel/hotel/phuket-th.html? U mnogim zemljama karantin hotele moras papreno da platis hiljadama dolara, ovo je nista. Ok, moras i SHA+ taksi da platis jedanput od aerodroma do hotela, pa sta. Jel znas da na primer u Vijetnamu svi koji ulaze u zemlju moraju da budu u karantinu od mesec dana? 

Ovo je prilicno dobar balans kontrole i ne preteranog cimanja. Da nema nikakve kontrole da li bi isao na takvo mesto gde virus divlja bez intervencija?

E sad to sto Srbija nije na listi: https://image.mfa.go.th/mfa/0/mkKfL2iULZ/List_of_countries_under_category_13/List_of_Countries_(ENG).pdf to je slozices se sasvim opravdano s obzirom na procenat vakcinisanih i broj zarazenih po danu?

Edited by noskich

4 hours ago, noskich said:

Preterujes, uslovi su prilicno fleksibilni. Za vakcinisane iz 46 zemalja samo jedna noc u SHA+ hotelu, to je nista. Za vakcinisane iz ostalih zemalja 7 dana u SHA+ hotelima u "sandbox" regionima koji i jesu najpopularniji. Pri cemu imas da proberes i ti SHA+ hoteli nisu nesto posebno skuplji od obicnih hotela, na primer: https://www.agoda.com/en-gb/the-rubber-hotel/hotel/phuket-th.html? U mnogim zemljama karantin hotele moras papreno da platis hiljadama dolara, ovo je nista. Ok, moras i SHA+ taksi da platis jedanput od aerodroma do hotela, pa sta. Jel znas da na primer u Vijetnamu svi koji ulaze u zemlju moraju da budu u karantinu od mesec dana? 

Ovo je prilicno dobar balans kontrole i ne preteranog cimanja. Da nema nikakve kontrole da li bi isao na takvo mesto gde virus divlja bez intervencija?

E sad to sto Srbija nije na listi: https://image.mfa.go.th/mfa/0/mkKfL2iULZ/List_of_countries_under_category_13/List_of_Countries_(ENG).pdf to je slozices se sasvim opravdano s obzirom na procenat vakcinisanih i broj zarazenih po danu?

Fleksibilni su možda iz perspektive nekog iz još zaključanijih zemalja, tipa Australija ili Singapur. Iz ugla nekog ko dolazi iz Evrope npr. totalno je debilno.

I šta ako se test vrati pozitivan? Onda sediš ceo odmor u hotelskoj sobi ili? 

U Singapuru je bilo ovakvih slučajeva, test pre leta bio negativan, a nakon sletanja pozitivan....

Pišem iz našeg ugla, ni jedna balkanska zemlja nije na listi, džaba što je za neke 1 dan karanin.

Skraćena verzija kome se ne čita, 

Moraš da si vakcinisan + test pre polaska (u srb je to 80 eur), pa onda vožnja specijalnim vozilom bla bla ? do karantin hotela pa prvi dan odmah opet  PRC test koji opet plaćaš. Onda 7 dana sediš u sobi pa nakon 7 dana novi plaćeni PCR test. I tek onda možeš napolje. I potrebno je zdravstveno osiguranje od najmanje 50 000 dolara (to su spustili sa 100 hiljada).   

A to šta se dešava ako si poziivan kod njih na testu, provedeš onda sve vreme u karantin hotelu verovatno. Piše u tekstu hotel ili te smeste u bolnicu da koristiš to osiguranje kada si već platio ?

20 hours ago, samsung said:

Pišem iz našeg ugla, ni jedna balkanska zemlja nije na listi, džaba što je za neke 1 dan karanin.

Skraćena verzija kome se ne čita, 

Moraš da si vakcinisan + test pre polaska (u srb je to 80 eur), pa onda vožnja specijalnim vozilom bla bla ? do karantin hotela pa prvi dan odmah opet  PRC test koji opet plaćaš. Onda 7 dana sediš u sobi pa nakon 7 dana novi plaćeni PCR test. I tek onda možeš napolje. I potrebno je zdravstveno osiguranje od najmanje 50 000 dolara (to su spustili sa 100 hiljada).   

A to šta se dešava ako si poziivan kod njih na testu, provedeš onda sve vreme u karantin hotelu verovatno. Piše u tekstu hotel ili te smeste u bolnicu da koristiš to osiguranje kada si već platio ?

Vidim da nisi otvorio listu ka kojoj sam postavio link. Od balkanskih zemalja na listi su Grčka, Bugarska i Slovenija. A tu su i Madjarska i Austrija kad već pominjemo region i komšije. Za ove sto nisu na listi pa to nije krivica Tajlanda. Nek podignu procenat vakcinisanih i smanje broj zaraženih po danu pa će i oni biti na listi. Sam pao, sam se ubio...

Na listi nije 46 zemalja, nego 63 po najnovijem, i ako ćemo pravo ta lista nije baš realna, jer neke od tih zemalja nisu baš low risk. A i na Tajlandu je procenat vakcinisanih negde malo iznad 40 % što nije dovoljno.  I da, uslovi nisu nimalo fleksibilni. Ne znam zapravo zašto bi neko iz Evrope, u ovo vreme pandemije, dolazio na Tajland, da se cima i plaća ekstra troškove za testove i karantin, pored toliko drugih zemalja koje jesu fleksibilnije. Ti sandbox programi su više za ekspate koji se vraćaju na Tajland, ili za ljude koji na Tajlandu imaju porodicu, ne za obične turiste, posebno ne za turiste sa ograničenim budžetom. 

4 hours ago, noskich said:

Vidim da nisi otvorio listu ka kojoj sam postavio link. Od balkanskih zemalja na listi su Grčka, Bugarska i Slovenija. A tu su i Madjarska i Austrija kad već pominjemo region i komšije. Za ove sto nisu na listi pa to nije krivica Tajlanda. Nek podignu procenat vakcinisanih i smanje broj zaraženih po danu pa će i oni biti na listi. Sam pao, sam se ubio...

A Bugarska ima tipa 20% vakcinisanih

Moskvič baš si uporan :) 

Jeste Bugarska na balkanu ali ovde pišu ljudi iz Srbije Hrvatske i BiH. 

Pojma nemam kao što sam već pisao gore zima 2020/21 mi je bila prva nakon 6 uzastopnih bez Tajlanda (ne samo Tajland nego baza pa odatle na sve strane u okolne zemlje), ali ovi uslovi obeshrabruju. 

Možda sačekati da ubace nas na listu.. a opet je gnjavaža i sa kraćim karantinom i mogući pozitivni test po dolasku itd. 

Činjenica da su 2019 imali 39+ milona turista a da se za 2022 nadaju 1 milion govori da su svesni koliko je ovo glupo :)

ok, evidentno je da su stavili na listu zemlje iz kojih im dolazi najvise turista, a ne one sa low riskom....srbija naravno ne zasluzuje da bude na listi cak ni kad bi lista bila realna, ali da stave jednu USA ili Austriju u kojoj je totalni lock down je smesno ako ti je izgovor da pustas samo one iz niskozarazenih zemalja....

takodje, nije mi jasno ni zasto praviti razliku medju ljudima, ako svejedno svi koji dolaze moraju da budu vakcinisani, da imaju pcr pre puta, i jos jedan da urade dan posle dolaska na tajland, u specijalnom smestaju.....to mi nekako zvuci dovoljno za sve, a ne da neki moraju da idu u hotel 7 dana, i sve to isto odrade....

@samsung zaboravio si da se radi jos jedan pcr, 6. dana karantina u sandbox-u.....7. dana se isto radi, to je zadnji...

nista, jbg. ako ovako ostane, tesko da ce se ici na thai ove zime...a nesto sumnjam da ce im doci i puno ljudi pod ovim uslovima i iz zemalja sa zelene liste....

Zdravo!

Idem mesec dana na Tajlandu od krajem Novembra do kraja Decembra, ako neko zeli da se pridruzi, javite se!

On 11/1/2021 at 10:09 PM, samsung said:

Pojma nemam kao što sam već pisao gore zima 2020/21 mi je bila prva nakon 6 uzastopnih bez Tajlanda (ne samo Tajland nego baza pa odatle na sve strane u okolne zemlje), ali ovi uslovi obeshrabruju. 

Možda sačekati da ubace nas na listu.. a opet je gnjavaža i sa kraćim karantinom i mogući pozitivni test po dolasku itd. 

Činjenica da su 2019 imali 39+ milona turista a da se za 2022 nadaju 1 milion govori da su svesni koliko je ovo glupo :)

I opet nisi u pravu, na listi je i Hrvatska: https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2207119/tourists-from-63-countries-now-exempt-from-quarantine-rules

Pa nije bila, piše i u tekstu :) 

According to a new announcement signed by permanent secretary for foreign affairs, Thani Thongphakdi, the new 17 countries are India, Taiwan, Laos, Myanmar, the Philippines, Croatia, Indonesia, Kuwait, Maldives, Mongolia, Nepal, Oman, Romania, Slovakia, Sri Lanka, Vietnam and Luxembourg, are now exempt from quarantine.

Stavili su kompletnu EU bez ikakvih kriterijuma, one svetske zemlje iz kojih imaju tradicionalno najviše turista (sem Rusije koliko vidim) i zemlje ASEAN-a .

Dakle veze nema sa realnim stanjem ni sa brigom o vakcinisanim ili zaraženim. Jednostavno se pred domaćom javnošću prave da nešto kao rade i selektuju, svi su svesni da je ova selekcija zemalja totalna glupost i formalnost. Ne bi me čudilo da brzo ukinu sve to i puste jednostavno vakcinisanim putnicima da ulaze slobodno a skrate karantin za nevakcinisane.

Ja ću svakako ići opet u martu verovatno, do tada ima još mnogo ali ako i ostane sandbox nije mi problem da se brćkam 7 dana na Phuketu ili Samui-ju pre nego nastavim gde sam stao 2018-te.

Khao Sok mi je želja i Chiang Mai...uklopiće se i sa tim.

Ono što bi moglo biti problem...... viza iz Atine je sada 85€, 50-70€ za osiguranje, PCR 80€ u Srbiji, na Tajlandu  70 prvi dok je onaj posle 7 dana sada antigenski koliko sam video tako da bi trebalo da je jeftinije ako ne onda je ukupno oko 150€....pa onda taxi iz hotela dakle u startu 400€ ste potrošili.

23 hours ago, samsung said:

Pa nije bila, piše i u tekstu :) 

Jeste bila, ovaj si post napisao prvog Novembra, a tekst dole je bio objavljen istog dana. 

On 11/1/2021 at 10:09 PM, samsung said:

On 11/4/2021 at 9:44 PM, noskich said:

Evo iz teksta:

PUBLISHED : 1 NOV 2021 AT 04:30

According to a new announcement signed by permanent secretary for foreign affairs, Thani Thongphakdi, the new 17 countries are India, Taiwan, Laos, Myanmar, the Philippines, Croatia, Indonesia, Kuwait, Maldives, Mongolia, Nepal, Oman, Romania, Slovakia, Sri Lanka, Vietnam and Luxembourg, are now exempt from quarantine.

15 hours ago, djordje77 said:

Ono što bi moglo biti problem...... viza iz Atine je sada 85€, 50-70€ za osiguranje,

Zar nas više ne zastupa tajlandski konzulat u Zagrebu?