Jump to content

Featured Replies

Sve je to lepo, al mislim da od ove price nema nista. I ne verujem bas da je u pitanu samo milka evrica...Da je za milionce, cenim da bi im se isplatila reklama i pustili ljude da lete sa tim kupljenim kartama.

Novi email:

Rejected purchase on alitalia.com – reservation code XXYYZZ

Dear Customer,

With this e-mail we confirm that we were not able to finalize your purchase via our website.

As a result your credit card will not be debited.

With kind regards,

Your Alitalia Customer Center Team

I dalje je vrlo uopsten, samo sto ima booking reference u subjektu mejla.

izgleda da nam samo sprdnja ostaje, iskreno bas mi se svidja situacija lepse nego da smo lagano otisli bez problema, mislim da nam je sledeca stanica KURIR

inace, danas je bilo na par sajtova prikaz da se moglo ko je na vreme bukirao ici do karakasa ili abu dabija za 0 eura, new york za 30 ili los angeles za 130 eura :) pogotovo sto mnogi tvrde kako su svi koji su uzeli karte za/iz USA nekim njihovim zakonom obezbedjeni i da sigurno lete, a nas evropljane  :potty:

srpska gramatika. danas je prikazano na vise sajtova da bi se moglo ici ukoliko prodju te karte, a cim se hvale kako imaju taj zakon za putnike u USA znaci da je po njima sigurno da ce ici  ;)

ma ne nije mi jasno

napisao si da se danas moglo ici do karakasa sto znaci da su im prihvatili karte koje i mi posedujemo

Sve je to lepo, al mislim da od ove price nema nista. I ne verujem bas da je u pitanu samo milka evrica...Da je za milionce, cenim da bi im se isplatila reklama i pustili ljude da lete sa tim kupljenim kartama.

Pa, to jeste malo nagađanje, jer zavisi od broja izdatih karata. Oni svakako neće priznati o kojoj se cifri radi, a po forumima se vrte različite "insajderske" informacije. Ako je ovo 25.000 tačno, onda stvarno ne vidim kako je to skuplje od milion evra za kompaniju - u izgubljenoj dobiti svakako, ali hajde iskreno, ko bi uzimao te karte da nisu bile besplatne? Možda 1-2% putnika. Govorim o trošku koji AZ ima da besplatno preveze putnike; može to lako da se izračuna - utrošak goriva, aerodromske takse (ne YQ taksa), piće i posluženje. S obzirom na load faktor u tom periodu, nema izgubljene dobiti zato što putnik zauzima revenue seat, nešto poput onih besplatnih karata sa miljama...

Međutim, imajući u vidu totalnu nekompetentnost Alitalije po mnogim pitanjima, a posebno u svemu vezanom za ovaj fijasko, ne bi me čudilo da neće ni taj milion da plate, koliko god to bio sitan novac za kompaniju. Pa, oni su celu noć pokušavali da ukinu te kupone, a ljudi menjali internet pretraživače i PROMOJP im uredno prolazio. Na kraju se neko probudio u Rimu i iščupao kabl iz servera...  :death:

Način na koji pokušavaju da reše ovu situaciju, prvo sa promenama uslova putovanja nakon sklapanja ugovora i onim "IP fraud" tekstom, pa onda sa ovim drugim spamom koji kaže "proces izdavanja karte nije uspešno završen" (a svi dobili potvrđenu kartu sa brojem i PNR kodom na mail), je potcenjivački i bedan. Bolje bi prošli da su napisali "zeznuli smo se, izvinite, molim vas oprostite što ćemo poništiti karte".

Ima li neko zainteresovan da kaze par reci o ovom slucaju pred tv kamerama? Nista posebno, da kaze kako je saznao o akciji, o kupovini karata i o tome sta se sada desava sa tim kartama? U nasim medijima nisam video nijedan prilog o ovome, a mislim da bi valjalo da ima barem neki odjek i u nasoj javnosti.

Ako ima zainteresovanih, javite mi se na pm sto pre. Bilo bi super kad bi bilo 2-3 ljudi koji su kupili karte na ovoj akciji.

Ako neko hoce da pise, evo jedan sample email:

To Whom It May Concern:

On 20 October, I purchased several tickets for Alitalia flights for myself and a group of friends. The fares were all full fares that was discounted after a code, heavily promoted by the Alitalia on Facebook, Twitter and its own website was applied. I received confirmation emails, which were all ticketed, from Alitalia immediately upon booking. Further confirmation through several Skyteam partner sites confirmed that the flights have been, indeed, ticketed. My credit cards were charged.

On the morning of 21 October, I received multiple blanket cancellation emails with no detail, other than to inform that my reservations would not be honored and were canceled. Then on 22 October I received reservation-specific emails for each of the flights I had booked.

Alitalia's response when I called Customer Support on 22 October (and talked to XYZ in the European call center) was that there was a system error and all the tickets are canceled. She refused to elaborate or escalate the issue to her superior.

It is my strong view that Alitalia's unilateral cancelation of all my flights is on flimsy legal ground at best and is a complete and utter embarrassment in terms of how it communicated, and continues to communicate, to its customers. As a SkyTeam Elite Plus frequent flyer, I expect better than a third-rate approach to solving issues such as this one, which is why I am writing to you.

I am attaching, for evidence, the text from your promotion page, which states nothing about any restrictions on the use of coupon, aside from a Christmas-time blackout window. Your widely advertised promotion prohibits you from reneging on the sale of the tickets, which were confirmed by a bill of sale (confirmation email with ticket numbers for all of my bookings) under the directive set forth by the European Parliament, which states:

According to Directive 2005/29EC of the European Parliament and of the Council, "Making an invitation to purchase products at a specified price without disclosing the existence of any reasonable grounds the trader may have for believing that he will not be able to offer for supply or to procure another trader to supply, those products or equivalent products at that price for a period that is, and in quantities that are, reasonable having regard to the product, the scale of advertising of the product and the price offered (bait advertising)."

Your advert on Facebook, Twitter and the actual landing page on Alitalia.com was that invite.

Furthermore, the same Directive continues to state that:

"A commercial practice shall also be regarded as misleading if, in its factual context, taking account of all its features and circumstances, it causes or is likely to cause the average consumer to take a transactional decision that he would not have taken otherwise, and it involves:

(a) any marketing of a product, including comparative advertising, which creates confusion with any products, trade marks, trade names or other distinguishing marks of a competitor;

(B) non-compliance by the trader with commitments contained in codes of conduct by which the trader has undertaken to be bound, where:

(i) the commitment is not aspirational but is firm and is capable of being verified,

and

(ii) the trader indicates in a commercial practice that he is bound by the code.

Your commitment (the bolding is mine) was firm and capable of being verified, both through the ticketed emails you had sent and additional checks on Skyteam partner airlines, including Saudia. Any claim to the contrary would be false.

While I am sure you have better lawyers than PR people, I'm providing the source of the Directive which I quoted to you above here: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...22:0039:EN:PDF

In addition to the screengrab of the promo landing page, I'm also attaching all the confirmation emails for your reference. From the lack of information you are providing, I cannot assume anything on your behalf. As far as I am concerned, you ran a promotion offering a discount, which was clearly stated and which your system accepted without fault. This was not a mistake fare, as the fare was, indeed, a full one and therefore cannot be treated under the rules that insure merchants against improper pricing in the EU. Your promotion may have backfired on you, but your approach to solving the issue is completely deplorable. If an airline doesn't find anything wrong with charging a paying passenger a fee for a mistake s/he may have made, expecting sympathy while offering no legally-sound explanation for this case does not find a soft spot in my heart either.

I look forward to hearing back from you within six weeks of receipt of this email (23 October, 2012), as per ENAC's Passenger Bill of Rights (http://www.enac.gov.it/repository/Co...h_24112010.pdf). Otherwise, I will consider all my options that are given to me by both European and U.S. DOT laws and rules.

Kad dodjem kuci veceras s posla, stavicu linkove za formulare koji mogu da se posalju Alitaliji.

Ja sam im poslao prvi mejl - malo preradjen tekst u odnosu na ovo gore - samo za jednu kartu [za sada]...

Ja sam srocio jedan kraci mejl i poslao preko onog linka Evropskoj komisiji. Nisam hteo da duzim i davim, jer su sigurno vec upuceni u problem, samo sam im ukratko izlozio stvar i pitao za savet i moja prava u tom slucaju. Dobio sam automatski odgovor da odgovaraju u roku od 3 radna dana, videcemo.

Budimo iskreni i priznajmo da je 99% nas uzelo letove bez veze, samo zato što su bili free ili skoro free, teško da je ovo nekome pokvarilo planove  :roll:

Meni bi bilo malo neprijatno da se nesto mnogo eksponiram i trazim neka prava za nesto sto je ocigledna greska i nista me nije kostalo. Jeste njihov ptopust  i valjda bi po nekim pravilima trebali da dozvole te letove..

Sigurno bi im bila i dobra reklama, ispali bi kul, ali sta sada ako nece.. 

Inace sam ja u mom internom sukobu sa alitaliom  :psuje: , proslog meseca smo zakasnili na let iz Tokija za Rim, glupih 5 minuta, jeste da smo mi krivi, ali nikakav kompromis nisu hteli da prihvate, pa da su ponudili 10% popust na nove karte, nego nista, samo nove karte,  :pij:

Sa vezom ili bez veze, uzeli smo ih, kao sto i inace uzimamo kad su karte na promociji, bez da smo prethodno planirali. Konkretno, ja sam uzeo jedan set karata kao konekciju za interkontinentalni let za koji vec imam karte, tako da, da, kvari mi planove. Ako je to bitno uopste.

I zasto bi mi bilo neprijatno da se eksponiram ako nista lose nisam uradio? Nisam ukrao te karte, nisam im provalio tajno u sistem, vec ih kupio kao i uvek sto kupujem, na promociji koji su oni sasvim jasno istakli, dakle, nije rec ni o kakvoj greski. Ili je mozda problem u ceni od 0 evra, kao, da se blamiram za nesto sto nisam platio? Kakve to ima veze? Ima ljudi koji su i platili neke karte. Mislim da je pre Alitaliju sramota da se eksponira, sto je ocigledno. Stranica "manage booking" im je i dalje nedostupna, sa svoje fan stranice na FBu brisu postove i pricaju u hvalospevima o sebi, kao da zive u nekom paralelnom svetu. Salju nebulozna objasnjenja o otkazivanju, svakim sledecim demantuju prethodno i izmisljaju.

Bez obzira na sve, postoji zakon koji stiti kako kupce, tako i prodavce, a obzirom da je rec o kompaniji iz zemlje koja je clanica EU, gde je jedna od osnovnih vrednosti vladavina prava, hajde da vidimo reakciju nadleznih evropskih instanci. A da bismo imali reakciju, moramo da dignemo glas.

ima ljudi koji su i platili te karte(npr. ja) naravno mizerno ali ni tih 40e nisam dobio nazad mada naravno da ne sumnjam u vracanje, sve u svemu nek oni odobre nama te karte pa ko nece da leti ne mora.Nama se bas svidja da letimo za dzabe, nek sledeci put razmisle

Ma slažem se, rekao sam samo u svoje ime da bi mi bilo malo, ne znam, čudno (neko reče gore izjave za TV..) da se sada nešto previše  ložim oko toga.

Slanje mailova i sve šta treba ću da uradim, ali ne deluje da treba da dramimo nešto, više je onako, zabavno pratii šta se desava  :)

Pa ako budu letovi budu, mada moj prvi je 7. 11, istice vreme  :-\  

Inače ako ima neko ko gleda logiku oko kupljenih karata, meni neće dati, uspeo sam da uradim da mi je let za Istanbul iz BG dok sam u Barceloni. Jbg, bilo je 6 ujutro kada sam radio to  :comp:

...(neko reče gore izjave za TV..)

Ja sam rekao :) Ali, naravno, nisam mislio na bilo kakvo lozenje. Jednostavan prilog o tom zanimljivom dogadjaju koji bi bio potkrepljen izjavom nekog ko je kupio karte. A ideja je da novinari odrade deo sa konsultovanjem nadleznih ustanova za tako nesto u nasoj zemlji. Imam drugare, novinare, i to im zvuci kao odlicna prica za istrazivanje. Dakle, vrlo pristojno, nista u fazonu Kurira, Pressa i slicnih stvari, a mozda bi moglo biti i od koristi za nas. Ideja je cisto da se iznese u javnost, da postoji i u srpskim medijima barem jedan dokaz da se to desilo. Na kraju krajeva, ima nas nekolicina iz Srbije koji smo osteceni u tom slucaju, pa zasto to ne ispricati u javnosti?

Btw, i meni je vise zabavno sve sta se desava, nego sto se nesto nerviram. Zapravo, ne nerviram se uopste, samo smatram da svi koji su uredno kupili karte treba da budu ispostovani, a ne da ih prave budalama. Prvi put da mi se tako nesto desilo i bas me zanima kako ce se sve resiti. I jos da dodam da nijednu kartu nisam za sebe kupio :)

Prvi put da mi se tako nesto desilo i bas me zanima kako ce se sve resiti.

Meni je treci :)

Prvi put sam kupio let San Francisko-Las Vegas-San Francisko i 2 noci u Tropikana hotelu [i limo transfer od/do aerodroma] za C$3.60 ;D [Expedia.ca C$300 kupon] Sve je proslo bez problema.

Drugi put sam kupio let LON-BEG za $69 i dva intra-EU leta za $0. [Travelocity.com $200 NFB kupon] Otkazane karte, pare vracene posle nekog vremena [malo izgubljeno na promeni valute].

Ovo je treci. Otkazane karte.

Inače ako ima neko ko gleda logiku oko kupljenih karata, meni neće dati, uspeo sam da uradim da mi je let za Istanbul iz BG dok sam u Barceloni.

Ih, kakve to veze ima :) Ne znaju oni da ti neces doci u BEG nekim drugim letom.

Pogledaj 'nested ticketing' ;)