Jump to content

Featured Replies

Posted

Molila bih Vas da ako je neko upoznat ,odgovori mi na sledece...Ja sam drzavljanin SRB a moj ne vencani suprug ima dvojno drzavljanstvo tj.SRB i Bih (rodjen je u BIH) .Naime,zelimo da se vencamo,ali je pitanje gde to u raditi!?U SRB ili u BiH,jer hocu da predam i ja takodje za dvojno drzavljanstvo tj da dobijem BiH.Koliko traje procedura oko dobijanja pasosa u BiH (federacija).Hvala svima u napred.

Nije bitno gde cete se vencati, moze i ovde i tamo ili cak u trecoj zemlji.

Bitno je da tamo prijavite prebivaliste. U BiH drzavljani Srbije (kao i njihovi drzavljani kod nas) dobijaju dvojno drzavljanstvo po ubrzanoj proceduri (u skladu sa medjudrzavnim sporazumom), tako da mislim da mozete odmah traziti drzavljanstvo. Iskreno, mislim da bi bilo bolje da zatrazite drzavljanstvo u Republici Srpskoj ako ste srpskog porekla, pa da posle samo promenite adresu u okviru BiH.

Postupak moze trajati nekoliko meseci, ali kad dobijete drzavljanstvo, pasos mozete napraviti vrlo brzo.

• Author

Hvala puno na odgovoru...Da,srpskog sam porekla,a suprug mi je prijavljen u Bih u federaciji.Da li i ja moram biti na toj adresi prijavljena gde i on ili je bolje da se ja prijavim u Rep.Srpskoj.

Pozdrav. I ja imam slicnu nedoumicu oko dvojnog drzavljanstva. Naime,ja sam srpskog porekla i rodjen sam u Srbiji. Moja supruga je rodjena u Bosni tj u Republici Srpskoj. Ona po rodjenju ima drzavljnastvo BIH ali nikad ga nije trazila s obzirom da je od ranijih dana u Srbiji i ima drzavljanstvo Srbije. Mene zanima sledece:

Ja znam da na osnovu braka sa njom mogu da apliciram za drzavljanstvo BIH ali po dvojnom sporazumu izmedju Bosne i Srbije moram da budem prijavljen na teritoriji Bosne minimum 3 godine odnosno godinu dana ako sam u braku sa drzavljaninom BIH. S obzirom da sam ja ispunio kvotu duzine braka ostaje mi da se jos prijavim na teritoriji Bosne minimu godinu dana. Problem je sto nigde ne mogu zvanicno da tacno saznam sta bi mi sve trebalo za ceo taj proces. Moja supruga ima rodjenu sestru u Bijeljini tako da ja mogu da se tamo prijavim ali ako se tamo prijavim onda moram da se odjavim iz Srbije sto ne bih zeleo. Jer ipak radim ovde i ne znam kakve posledice moze povuci sa sobom moja odjava sa adrese iz Beograda. Druga stvar koju su mi rekli u konzulatu BIH u Beogradu je ta da supruga mora da bude prijavljena zajedno sa mnom na adresi u Bosni minimum godinu dana tako da i ona ipak mora od pocetka da se ukljuci u ceo ovaj proces. I kao trece,brine me hoce li me proveravati da li sam stvarno na adresi u Bosni jer ja ako se prijavim ne nameravam da stvarno zivijm tamo vec samo fiktivno dok ne istekne godinu dana za drzavljansvo. Ali mozda sve ove informacije nisu tacne...

Ako neko ima jos neke informacije nek samo pise....

Pozdrav

I kao trece,brine me hoce li me proveravati da li sam stvarno na adresi u Bosni jer ja ako se prijavim ne nameravam da stvarno zivijm tamo vec samo fiktivno dok ne istekne godinu dana za drzavljansvo.

Na mojoj adresi je prijavljeno nekoliko ljudi (izbjegli za vrijeme rata, pa su se trebali prijaviti radi vadjenja dokumenata, primanja penzije i sl.) i nikada niko nije dosao da to provjeri.

• Author

Ja sam opet dobila informaciju da na podruciju federacije BiH ako bracni drug ima BiH drzavljanstvo i prijavljen je tamo,supruznik samo treba da se prijavi u BiH,donese vencani list i rodni list.Upisu ga u knjigu vencanih,i na osnovu toga dobija prvo licnu kartu(traje oko mesec dana)posle predaje za pasos....sad da li je to 100% tako jos ne znam dok ne odem direktno tamo pa sta mi bog da... :?

@Majaaaa

Kao sto rekoh,ni ja vise ne znam sta  tacno treba a sta ne. Sestra moje supruge,koja zivi u Bijeljini,treba da ode u maticni ured i da tamo proveri ali posto ima drugih obaveza nikako da to odradi.

Moja supruga prvo mora da aktivira svoje drzavljanstvo jer ga nikada nije ni uzimala pa tek onda ja mogu da nastupim.

Da li mozda znas mora li da se odjavi sa adrese u Srbiji da bi se prijavila u Bosni?

Da li mozda znas mora li da se odjavi sa adrese u Srbiji da bi se prijavila u Bosni?

Ja mislim da ne treba, dosta ljudi koje poznajem ima srbijansko drzavljanstvo, a nisu se odjavljivali sa adrese u Bosni. Vjerujem da je tako i u obrnutom slucaju.

Državljanstvo je jedna stvar a mesto boravka druga. Ne može se biti na dva mesta u isto vreme.

• Author

Ne mora da se odjavljuje iz SRB to znam 100%.Moj suprug ima i drzavljanstvo SRB kao i mesto prebivalista u SRB,takodje to isto ima i u BiH.I njihovo drzavljanstvo sa mestom prebivalista.

Moj brat ima dvojno drzavljanstvo (BiH i Srbija) i nije se morao odjavljivati ni ja jednoj adresi, a znam jos dosta takvih primjera. Sad da li je to po zakonu ili ne, ne znam.

• Author

Ko u SRB danas zivi po zakonu!? Tako da svako radi ono sto je bolje za njega. :)

Državljanstvo je jedna stvar a mesto boravka druga. Ne može se biti na dva mesta u isto vreme.

O jos kako moze moj pedjaloni :), i to na tri mesta i sve po zakonu i propisima :).

Ne bi ni sam verovao sta sve moze :)

Само ме занима шта ће вам бих поред срб држављанства?

Zbog Malezije na primer ... to bi olakshalo azijsku turu  ;D

Nisam bas siguran, ali mislim da su recimo u Bosni nastavnici sa punom normom placeni 600 eura mesecno, dok su u Srbiji 400, pa tako se mnogo vise isplati raditi u Bosni, ako ste prosvetni radnik. Za to je potrebno bosansko drzavljanstvo npr.

Cini mi se da sa BiH pasosom mozes u Iran i Saudijsku Arabiju bez vize. Ja bi bas voleo samo zbog toga da imam taj pasos

• Author

Volela bih i ja ali je samo pitanje kako doci do njega i koji je najbrzi nacin!? :?

Pa rekli su ti ljudi, prijavi boravak kao da živiš tamo (sigurno možeš dobiti neku boravišnu vizu na osnovu braka), pa posle 3 god ćeš dobiti državljanstvo.

• Author

U svakom slucaju cu javiti vam svoje iskustvo,da ne lupamo dzabe glavu...hvala vam svima....

Ne posle 3, nego posle 1- postoji medjudrzavni sporazum po tom pitanju. Medjutim, postoje i neke olaksice. Npr, kod nas svi koji su srpskog porekla ODMAH mogu traziti drzavljanstvo, a znam i da kod njih ima neki fazon da se moze traziti odmah ako si rodjen na teritoriji bivse SFRJ. Raspitaj se malo vise u tom pravcu.

Moras se tamo prijaviti na adresi supruga. Mozete fiktivno prebaciti adresu u Republiku Srpsku (kao sto je gomila njih prijavila boravak u Srebrenici za izbore), pa po dobijanju drzavljanstva opet se prebaciti na staru adresu.

• 3 weeks later...
  • Author

Evo da vas obavestim kako to sve ide. Potrebno je da se prijavite na adresu i prijavite boravak na teritoriji BiH.Karton boravka dobijate na 90 dana.Nakon isteka se opet produzava.Da bi dobili drzavljanstvo morate imati boravak od 1 god.na prostorima BiH.Dakle,kada istekne tih godinu dana moyete prdati za licnu kartu i pasos,s tim sto vam je potrebno da iz Srb.dostavite izvod iz knjige rodjenih,drzavljanstvo,izvod iz knjige vencanih.2 fotografije,i potvrda iz MUPa da niste osudjivani i da se protiv vas ne vodi krivicni postupak.Dakle,bitno je samo da ste prijavljenih tih godinu dana u BiH posle ide sve lako.